Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
96 hodin: Odplata

Recenze: 96 hodin: Odplata

Vydáno: 04.10.2012 17:39 v sekci Recenze | Premiéry - Kateřina Hejdová | foto: Twentieth Century Fox Corporation

Když jedna msta nestačí. Liam Neeson se po čtyřech letech vrací ve dvojce úspěšného krimi thrilleru s původním názvem Taken. Zatímco v roce 2008 vyvraždil gang obchodníků s bílým masem, tentokrát je mu na výletě do Istanbulu v patách otec jednoho z mrtvých pasáků. Parťákem se mu v boji nejen s časem stane unesená dcera.

96 hodin: OdplataRecenzoval/a Kateřina Hejdová dne 04.10.2012 17:39. Když jedna msta nestačí. Liam Neeson se po čtyřech letech vrací ve dvojce úspěšného krimi thrilleru s původním názvem Taken. Zatímco v roce 2008 vyvraždil gang obchodníků s bílým masem, tentokrát je mu na výletě do Istanbulu v patách otec jednoho z mrtvých pasáků. Parťákem se mu v boji nejen s časem stane unesená dcera. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ten děj je tak podobný, že snímek 96 hodin: Odplata by se vlastně dal označit za jakýsi volný remake prvního dílu. O zábavu ale rozhodně není nouze, těch 90 minut vám s Liamem Neesonem uteče ani nevíte jak. Akčnímu thrilleru nechybí nic podstatného - hlavní hrdina je dostatečně neohrožený a inteligentní na to, abyste jeho úspěchu mohli věřit. Což je mimochodem skvěle vizuálně zpracováno v momentech, kdy se bývalý agent CIA Bryan Mills soustředí přímo v akci. Dění kolem něho se zpomaluje, což kopíruje i zvuk. Tenhle trik má silný dramatický efekt a zcela účelově vám dodá pocit, že Millsovi vidíte rovnou do hlavy. Ta musí zůstat pochopitelně ledově klidná v jakékoliv situaci.
Zpomalená kamera pohybující se v okolí jeho očí je nejen působivá, ale svých způsobem i poučná - jako když vezmete přehnanou scénu z Mužích v černém 3, kdy Will Smith díky časové smyčce vnímá "rychleji" a uhýbá střelám, a snažili se najít reálný zážitek, který tvůrce při vymýšlení podobných triků inspiruje. Film podle scénáře Luca Bessona a Roberta Marka Kamena plyne dějově hladce jak čas v přesýpacích hodinách. Vtipně se na pozadí krkolomných scén vide dějem i vedlejší zápletka - Millsova dcera neudělala sice napodruhé řidičák, při jedné z honiček ale projede městem hladce jako namydlený blesk. Holt "funguje" lépe pod nátlakem, po kom to asi má?
Odpověď je zbytečná. Superman z masa a kostí se zhmotňuje v obří postavě hlavního hrdiny, jehož nemotorné pohyby vzbuzují podobnou hrůzu jako kdyby se k vám pomalu blížil rozzuřený medvěd. Vida, najednou zjistíte, že "Goliáš" nemusí mít hned neprůstřelné brnění z kosmu nebo vlastnit trapně zvýhodňující nadpřirozenou schopnost. I tak jde z toho pohledu strach a neuklidní vás ani Bryanův hodný a příjemný hlas. Sice od samotného začátku tušíte, že agent Mills tenhle souboj nemůže prohrát, jeho královskou jízdu si budete ale slastně vychutnávat minutu po minutě.
Tady se Besson ukazuje ve světle toho, co dokonale ovládá - akci, napětí a když do do toho přidá trochu nadhledu a psychologické hry, ke konci zjistíte, že v předtuše strašného konce začnete na chvíli soucítit i s největšími padouchy (na rozdíl od hlavního hrdiny). Stejně jako v jedné z klíčových scén Bryan přiznává své dceři, že musí jít dělat to, co umí ze všeho nejlíp. A myslí se tím: zabíjet. Tvůrci Taken 2 svým zatím posledním filmem bez jakýchkoliv obezliček své publikum hodlají především pobavit. Nehrají si přitom na žádnou filozofickou hru, hlavní postavy jsou většinu děje naprosto čenobílé a tak klaďas může bez výčitek vraždit ve jménu obrany své rodiny. A něžného pohlaví.
Oproti jedničce se nezměnilo herecké obsazení, vedle Neesona se opět objevuje Famke Janssen coby jeho bývalá manželka Kim, roli jejich dcery svěřil režisér Olivier Megaton opět Maggie Grace. Té narozdíl od třeba Útěku z MS-1 ale role stále naivní, byť už násilím poznamenané dcery bývalého agenta CIA docela sedí. Její štěstí ale spočívá z velké části ve faktu, že za Neesonem zůstává nenápadně ukrytá. 96 hodin: Odplata totiž patří k filmům, kde postava hlavního hrdiny hraje naprostý prim. Dceru s bývalou ženou pozve kvůli rodinným problémům na výlet do Istanbulu, kde jeho soukromá firma uzavírá dohodu s bohatým šejkem. Jenže se tu plánovaně potká nejen s ním.
Tenhle film je prostě one man show, kamera se drtivou většinu času soustředí jen a jen na Bryana Millse a scény, v nichž staví na odiv svou neohroženou sílu. Scény, v nichž se nešetří honičkami v autech, spolykaly na 80 milionů dolarů. Nenajdete v nich náznak nějakého bojového umění, v bitkách se uplatňuje spíš hrubá síla. Kdyby byl ale štáb skromnější, možná by v tomhle případě udělal lépe. Protože v momentě, kdy se záchrana dcery zvrhne v akci, kdy Maggie Grace utíká zločincům po střechách a v mezičase háže dolů do ulic města granáty, aby její uvězněný otec podle zvukových vln rozeznal místo, kde právě je, začne být ta "akčnost" na úkor.
Minimálně v tomhle místě by si scénář zasloužil přece jen trochu víc přízemnosti, sedíc v sedadle vás totiž začnou napadat otázky typu: Jak to, že na ty granáty nikdo nereaguje (obzvlášť, když Maggie vrhne čtvrtý a pátý)? Jak to, že když ona je hlavním viníkem celé pomsty na druhou, jí albánští hrdlořezové prostě neodbouchnou, když příležitostí k tomu dostanou hned několik a je nad slunce jasné, že její otec nikoho šetřit nebude? A jak to, že když Kim nařízne hlava albánského gangu krční tepnu a nechá jí viset několik hodin vzhůru nohama, že nevykrvácí (nikdo následně neřeší ránu ani nezastavuje krvácení)?
Právě v ten moment ovšem nastává čas pro onu přece jen částečně psychologickou hru, kdy se teprve ke konci filmu Bryan dozvídá, co po něm vrahové celou dobu vlastně chtěli. A proč za ním příjela tlupa zarputilých zamračených chlapů přes polovinu světa. Jeho dobrácká povaha má konečně šanci se projevit a připomene vám třeba postavy Charlese Bronsona. Dialog hlavy pomstychtivého gangu Murada s Bryanem v závěrečné části snímku je nezapomenutelný a přetluče spolehlivě všetečné divácké otázky. Byť díky působivému začátku na rozdíl od detektiva víte co agresoři žádali a nemine vás ani narážka na specifickou povahu a zvyky Balkánců, rozuzlení není až tak jednoznačné, jak se do poslední chvíle zdá.
Děj se pak víceméně zastaví a vrací se na začátek prvního dílu, aby bylo všechno jasné i těm, kdo ho ještě neviděli. Celou hodinu a půl tak sice čekáte na pořádný důvod, proč se na ten film dívat, to čekání je nakonec ale až překvapivě zábavné. Pokud se tedy cizím bojem na život a na smrt a krevní mstou bavit dokážete a pokud o takovou zábavu stojíte. Vzhledem k tomu, že první díl vydělal desetinásobek vložené sumy, diváků si jistě najde dost i 96 hodin: Odplata. A závěr si samozřejmě říká o pokračování třetí. Pokud pro něj ale Besson s Kamenem nevymyslí originální a novou zápletku, bude už s největší pravděpodobností smrdět kalkulem. Ono i v případě dvojky už je to skoro na pováženou.

Český trailer filmu 96 hodin: Odplata

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: DogMan (06.09.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sledovaný Dovbuš letí na jízdu smrti (23.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Liama Neesona čeká Jízda smrti (24.07.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Liam Neeson je Marlowe (14.01.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Will Smith na útěku v novém traileru Osvobození (17.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Půjde Neeson ve stopách Franka Drebina? (14.10.2022 08:21 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Anna a Rasputin mezi sebou měli vlčí pouto, které trvalo třináct dní (14.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Will Smith je uprchlý otrok v traileru Osvobození (04.10.2022 11:54 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malá čarodějnice podepsala marseillskou smlouvu a vzpomíná na Itálii (26.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Prokletí tygři bojují na planetě Praha o střídavku (03.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu