Festivalové ozvěny: 29. týden

Vydáno: 17.07.2012 21:00 - Jana Bébarová | foto: H.C.E.

Slovenský festival Cinematik na září chystá minipřehlídku francouzského filmu noir, ve které uvede klasiky s Jeanem Gabinem, Linem Venturou či Jeanem Paulem Belmondem. Festival v Benátkách již zná hlavní porotu.
MFF BENÁTKY
V hlavní porotě 69. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který se uskuteční od 29. srpna do 8. září, usednou argentinský producent a režisér Pablo Trapero, britská herečka Samantha Morton (In America, Sladký ničema) či francouzsko-švýcarská filmařka Ursula Meier, jejíž snímek L'enfant d'en haut (Sister) byl letos oceněn na Berlinale.
Vedle nich budou o vítězi Zlatého lva rozhodovat italský režisér Matteo Garrone, který je dvojnásobným držitelem Velké ceny z Cannes za snímky Gomorra a Reality, izraelský režisér a scenárista Ari Folman (Valčík s Baširem), klíčová osobnost asijského filmu, hongkongský producent a režisér Peter Ho-Sun Chan, francouzská herečka a modelka Laetitia Casta a srbská umělkyně Marina Abramovič.
Jak jsme již informovali dříve (viz zde), v čele poroty usedne americký režisér Michael Mann.
CINEMATIK
Tematickou sekci věnovanou ozvěnám filmu noir ve francouzské kinematografii od poloviny 50. let do začátku let 80. letos v září nabídne slovenský filmový festival Cinematik. Sekce pojmenovaná "Francúzsky film noir – poetika zločinu" představí osm zásadních filmů, díky kterým budou moci návštěvníci poznat různé přístupy k filmu noir, ale i tematické motivy, klíčové herce a režiséry.
Dramaturgické vedení festivalu zatím zveřejnilo pět z osmi uváděných titulů: gangsterskou klasiku Nesahejte na prachy režiséra Jacquese Beckera s Jeanem Gabinem v hlavní roli, debutový snímek Louise Malleho Výtah na popraviště, noirovou sci-fi Jeana-Luca Godarda Alphaville, Melvillova Práskače a gangstersku Alaina Corneaua z konce sedmdesátých let Černá řada.
Hlavní soutěžní sekci festivalu "Meeting Point Europe" i tento rok sestavovalo sedmnáct mladých kritiků (z Belgie, České republiky, Černé Hory, Dánska, Estonska, Francie, Holandska, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Turecka a Velké Británie). Každý z nich vytvořil svůj vlastní žebříček nejlepších evropských filmů vyrobených v letech 2011 a 2012, kterým přidělil jistý počet bodů. Po jejich sčítaní vznikl společný žebříček, přičemž prvních deset titulů bude promítáno na festivalu.
O hlavní cenu tak bude například soutěžit pěti Oscary oceněný The Artist či turecký snímek Tenkrát v Anatolii a belgické sociální drama Kluk na kole, které loni v Cannes získaly Velkou cenu poroty ex aequo.
Vedle nich se v soutěži objeví nejlepší film uplynulého roku podle časopisu Cahiers du Cinéma, komedie Nanniho Morettiho Máme papeže!, komorní rakouský snímek ze života pedofila Michael, psychologické drama o posedlosti sexem v režii Steva McQueena Stud či adaptace špionážního románu Johna le Carré Jeden musí z kola ven.
Sedmý ročník festivalu Cinematik se uskuteční 7. – 13. září v Piešťanech. Více informací o festivalu najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY