Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Země bez zákona

Recenze: Země bez zákona

Vydáno: 16.07.2012 13:30 v sekci Recenze | Premiéry - Martin Bubrín | foto: The Weinstein Company

Přísliby traileru převedené do reality. Nečekejte však nového nástupce Neúplatných, ale jednoduchou a zábavnou gangsterku osobitého střihu plnou násilí, humoru a sympatických postav.

Země bez zákonaRecenzoval/a Martin Bubrín dne 16.07.2012 13:30. Přísliby traileru převedené do reality. Nečekejte však nového nástupce Neúplatných, ale jednoduchou a zábavnou gangsterku osobitého střihu plnou násilí, humoru a sympatických postav. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nejeden z nás se možná radoval, že opět nastanou časy nekompromisních gangsterských opusů, které jsou od devadesátých let na ústupu. Diváci už hold o tyto střety dobra se zlem moc nestojí a raději do klimatizovaných kinosálů utíkají za mnohem povrchnější blockbusterovou zábavou. Časy komplikovaného L.A. - Přísně tajné nebo Casina už dávno odzvonily, což dali diváci i kritici jednoznačně najevo při uvedení Mannových Veřejných nepřátel v roce 2009, kteří sbírali jak průměrné recenze, tak zrovna neoslňovali po stránce kinovýdělků.
Aby v dnešní době něco tak starosvětského jako gangsterský film neputovalo rovnou na levná DVD (což je například případ Zabijáků osamělých srdcí s Johnem Travoltou z roku 2006), je zřejmé, že se látka musí trochu přiblížit širšímu okruhu diváků mimo pár zarytých nadšenců, aby prokázala svou finanční stabilitu a znovu projevila zájem veřejnosti.
To by se dost možná mohlo povést nové gangsterce z období prohibice s názvem Země bez zákona, která zatím putuje po světových festivalech a sbírá jednoznačně kladné ohlasy. Co je na ní tak přitažlivého? Snímek s originálním názvem Lawless, který do české distribuce doputuje až 20. září, je totiž oním vysněným produktem z předešlých odstavců, který po vzoru dnešních potřeb masového publika rezignuje na jakoukoli propracovanost, komplikovanost či určenost pro úzký okruh diváků a vynahrazuje to jednodušším (a také trochu povrchnějším) pojetím, kde jsou všechny ingredience uspořádány tak, aby z filmu vznikla akcí napěchovaná zábavná jízda, která se nebere moc vážně. V čemž není sebemenší problém.
Je možné se na Zemi bez zákona dívat jako na vyprázdněnou plochou podívanou, která jen variuje tisíckrát viděné a svůj žánr reprezentuje, přihlédnutím ke starším vzorům, trochu bezduše, ale to jí stále nic neubírá na sympatiích. Kreativní silou tohoto projektu je známá režisérsko-scenáristická dvojice John Hillcoat a Nick Cave, která už spolupracovala na předešlých filmech - drsném westernu Proposition či postapokalyptické Cestě.
Jejich třetí autorský zářez je rovněž jejich druhou adaptací knihy, tentokrát historické novely The Wettest County in the World (jak se měl film původně jmenovat) z roku 2008 Matta Bonduranta, který je zároveň pravnukem jedné z postav jeho příběhu. Ten vypráví o třech bratrech Bondurantových, kteří si za dob Velké ekonomické krize v USA vydělávají na živobytí pašováním alkoholu.
Nevím, jak je či není kniha obsáhlá, ale scénář za ústřední (nebo spíš ústřednější) postavu filmu pasuje mladého Jacka (Shia LaBeouf), který v rodinném podniku vybudovaném na potu a krvi stále působí jako páté kolo u vozu. Právě jeho proměna ze slabošského mladíčka do drsného gangstera, jenž se vyrovná svým bratrům, je ústředním vývojovým modelem filmu.
Zbytek se tradičně soustředí na spor mezi stranami „dobra“ a „zla“, kde se skvostní antihrdinové ctící americké zásady dostanou do křížku s umanutým zvláštním agentem Rakesem (Guy Pearce), který město po městu likviduje palírny alkoholu a chytá pašeráky. Vzniká zde tak silný konflikt, který i navzdory epizodickému ději dokáže dotlačit celý tenhle rozvrzaný vůz pojednávající o lásce, bratrství, přátelství, spravedlnosti a dalších univerzálních tématech, která už definovala stovka jiných snímků, do cíle.
Může za to hlavně schopnost Nicka Cavea (jenž jako hudebník také dopomohl dobové atmosféře padnoucím soundtrackem) zacházet s nadsázkou, sebeironií a osobitým černým humorem a vnést postavám do úst památné hlášky. Žijícím příkladem budiž postava Forresta zahraná jako vždy bezchybným Tomem Hardym, jenž trpí tím, že věří vlastním legendám, které se o něm vyprávějí. Což vede k mnoha humorným momentům, díky nimž se postava dokáže shodit jak před sebou, tak před ostatními.
Podobným syndromem, by se dalo říci, trpí i celý film, který jakoby věřil, že buduje ojedinělou prohibiční gangsterkou, ale pak nenápadně ucukl k vlastnímu shazování a zpětné sebereflexi, že jde jen o poctivě odpracovanou žánrovku. Podobných momentů je v Zemi bez zákona samozřejmě více, je však nutné si uvědomit, že zde nikdo nepřistupuje k „odvěkému“ příběhu na hraně zákona jakkoli seriózně (ač by se dalo na základě filmografie tvůrců tvrdit opak), nýbrž velmi zábavnou a divácky vstřícnou cestou. Ač jsou jednotlivé scény či pasáže vážné či násilné, dokáží velmi ladně přejít do odlehčené noty a divákovi opět připomenout, na co se dívá.
Tím rozhodně nechci říct, že jde o komedii. Pořád se jedná o hodně brutální a násilnou podívanou, která se neštítí ani umlácení lopatou nebo přímých detailů na uřezaná varlata. Za to můžeme děkovat zase druhé straně kreativního dua, tentokrát režisérovi Johnu Hillcoatovi, kterému podobné věci nejsou cizí, jak jsme mohli vidět například ve westernu Proposition.
Právě z něj přenáší i pár svých dalších typických trademarků, kterými je například obrazová „špinavost“ (žádné estetické záběry nečekejte), osudová atmosféra či cit pro nekompromisní akci. Té je překvapivě docela hodně, včetně brutálního finálního zúčtování, kde je kulek a krve více než v prvních Expendables. Dobře, to už možná trochu přeháním.
I přes to vše je hlavní devízou herecké obsazení. Patrně divácky nejvděčnější postavou je Tom Hardy, který si v roli rázného a mlčenlivého Forresta krade každou scénu pro sebe. V podstatě mu stačí jen jedna grimasa, typické bručení a sál Thermalu se chvěje pod hlasitým potleskem. Aniž bychom to čekali, tak těsně před osobitou postavou Banea v nadcházejícím Temný rytíř povstal, Hardy dokázal stvořit další ikonickou postavu, která má šanci rezonovat v myslích publika dlouho po skončení promítání.
Tím „nej“ ale zdaleka nekončíme – pokud máme vágně pojmenovávat herecké výkony touto předponou, jednu z nich by si vysloužil i Guy Pearce. Jeho úlisný dandy, zvláštní agent Rakes, je po dlouhé době opravdu odpudivý záporák, jemuž od začátku do konce přejete tu nejbolestnější smrt. Pokud si na jeho slizký vzhled pamatujete z Promethea, vězte, že tady se maskéři na jeho obličeji vyřádili.
Celý film ale herecky táhne pořád Shia LaBeouf, který svou image „mladého klučiny z Transformers“ přesně zapadá do své „looserovité“ role. Vyčítat mu nedostatek mužnosti je tedy nesmysl. Ženskou stranou vyvažuje také stále více obsazovanější (a stále více sexy) Jessica Chastain a poněkud asexuální Mia Wasikowska představující zásadovitou slečnu z křesťaňské rodiny.
Americký film sice nikdy nebyl američtější (viz úplný závěr), ale můžeme být alespoň rádi, že se gangsterského žánru chopil někdo, kdo jeho priority vytěžil do maxima. Země bez zákona je tak čistá žánrová zábava, která jde na doraz – sice se z ní moc o dobách prohibice nedozvíte, ale to vynahrazuje perfektní souhrou všech složek - od režie přes scénář a hudbu až po herecké výkony, a tím, že se nebere moc vážně.
Do doby než se v kinech objeví konkurenční The Gangster Squad (který v traileru dokonce míchá dobové prostředí L. A. s hiphopovým soundtrackem), můžeme zatím tvrdit, že tahle nekompromisní řezničina nemá za posledních pár let ve svém žánru obdoby.
P. S. Pokud jste se těšili na Garyho Oldmana s kulometem, musíme vás zklamat. Ve filmu se zdrží dohromady asi pět minut.
Český trailer filmu Země bez zákona

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Klára Formánková, 10.03.2013 08:45) Reagovat

    Na rozdíl od filmu bylo čtení této recenze utrpení. Filmu bych dala 8/10, ale recenzi 3/10, za snahu. Chápu, že jste chtěl obsáhnout vše a podat to nějakou chytrou formou, ale místo toho jste vytvořil nekonzistentní klubíčko nezáživně podaných informací. Normálně bych to nekomentovala, ale ta forma mě natolik rozčílila, že jsem se musela podívat i na další Vaše recenze, výsledek stejný. Příště by to chtělo více šťávy a méně pseudointelektualismu (a zkontrolovat si překlepy). Nechci Vás nijak urazit, jen si myslím, že by recenze mohly kromě faktů a subjektivního hodnocení nabídnout čtenářům také vtip a čtivou formu tak, aby jich bylo možné strávit i několik za sebou :).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
IMAX nabídne výjimečnou projekci filmu Temný rytíř povstal
IMAX nabídne výjimečnou projekci filmu Temný rytíř povstal Přímo na žádost režiséra Christophera Nolana a výhradně kvůli uvedení filmu Temný rytíř povstal byly do kina IMAX v Praze dočasně instalovány projektory pro promítání ze 70mm filmového pásu. čtěte zde
Vydáno: 12.07.2012 15:52 v sekci Novinky | Zprávy
0
Téma: Kdo je kdo v Gotham City
Téma: Kdo je kdo v Gotham City Gotham City - temné město, v němž zločin jen bují a těžko se zastavuje. Naštěstí je tu Batman, který zdejší obyvatele inspiruje ke šlechetným činům a nějaké aktivitě. Náš další tematický článek souvisí právě s jeho... čtěte zde
Vydáno: 11.07.2012 22:49 v sekci Články | Publicistika
0
Gangsterka Lawless odkrývá nové fotografie
Gangsterka Lawless odkrývá nové fotografie Druhý červenec. To je datum, kdy český divák bude moci premiérově zhlédnout novinku Johna Hillcoata, gangsterku z prohibičního období Lawless, a to v rámci 47. ročníku MFF v Karlových Varech. Ještě předtím je tu várka nových... čtěte zde
Vydáno: 02.07.2012 08:28 v sekci Novinky | Zprávy
0
Makrorecenze: Prometheus
Makrorecenze: Prometheus Málokterého diváka Scottův Prometheus vyloženě nadchl, naše redaktory nevyjímaje. Nyní vám přinášíme zajímavá hodnocení šesti z nich. čtěte zde
Vydáno: 12.06.2012 15:11 v sekci Recenze | Makrorecenze
0
TOP 10: Ledové krásky ze severu
TOP 10: Ledové krásky ze severu Neokoukaná krása a přirozený projev udělaly ze severských hereček přímo fenomén, který má dlouhou tradici. Rádi bychom vám u příležitosti premiéry očekávané sci-fi Prometheus přiblížili některé současnice a předchůdkyně... čtěte zde
Vydáno: 30.05.2012 21:42 v sekci Články | Žebříčky
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Assassination nabírá hvězdné obsazení (16.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Krvavý poledník natočí John Hillcoat (01.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Nelítostný souboj 2 je na cestě (04.04.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu