Světové tržby: Burtonovi upíři se krčí ve stínu Avengers

Vydáno: 18.05.2012 07:00 - Zbyněk Kubín | foto: Marvel LLC.

Třetí týden v řadě si první příčku návštěvnosti světových kin přivlastnili komiksoví Avengeři. Burtonovka Temné stíny hrála, podobně jako na domácím poli, pouze druhé housle.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií a na základě dostupných informací od distributorů z jednotlivých států.
Marvelovští Avengers si opět bez problémů hlídají čelo žebříčku. Tento víkend za ně ve světových kinech diváci zaplatili 93,8 milionů dolarů, čímž jejich tržby ze zbytku světa výtáhli na 627 milionů.
Celosvětově se komiksová týmovka stala již pátým snímkem studia Disney, který překonal magickou miliardu. Ostatní studia mají nanejvýš dva miliardové tituly. Šéf slavného studia Robert Iger neskrývá z úspěchu Avengers nadšení a dodává, že snímků se členy superhrdinského týmu budeme moci v příštích letech vidět ještě požehnaně. Aby ne, podobně bezedná, a přitom tak úspěšná franšíza přichází maximálně jednou za deset let.
Nejúspěšnějším avengerským trhem zůstává stále Velká Británie (65 mil.), ale rychle ji dohání Čína, která už přispěla padesáti miliony dolarů. S Japonskem v záloze to vypadá, že se světové tržby superhrdinské týmovky vyšplhají nad 800 milionů dolarů.
S velkým odstupem se na druhé příčce umístila upírská novinka Tima Burtona Temné stíny. Ze 42 trhů se na konto nerozlučné dvojice Tim Burton - Johnny Depp přikutálelo 37,3 milionů dolarů, což je téměř polovina toho, co na stejných trzích nasbíral během premiérového víkendu Karlík a továrna na čokoládu. Dívákům již zřejmě začíná docházet, že slavné duo točí víceméně stále to samé.
Na bronzové příčce se Prci, prci, prcičky: Školní sraz s celkovými 143,3 miliony dolarů stávají na světových trzích nejúspěšnějším dílem série. Celosvětové tržby přesahující 200 milionů jej po slabém domácím začátku přeci jen pasují do kategorie úspěšných snímků.
Bitevní loď vplula do Latinské Ameriky, ale s jedenácti miliony tam tato velkolepá scifařina velké vítězství nevybojovala.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 11.05.2012
  1. Avengers 93,8 mil.
  2. Temné stíny 37,3 mil. (novinka)
  3. Prci, prci, prcičky: Školní sraz 14,6 mil.
  4. Bitevní loď 11,1 mil.
  5. 21 Jump Street 3,2 mil.
  6. Titanic 3,1 mil.
  7. Talisman 2,4 mil.
  8. Piráti 2,2 mil.
  9. Báječný hotel Marigold 1,9 mil.
  10. Zásnuby na dobu neurčitou 1,7 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY