Jděte už s tím fejsbukem do pr***e

Vydáno: 13.10.2010 10:00 - Luboš Kreč | foto: Facebook tvůrce

Už to tak vypadá, že Facebook poté, co dobyl internet, chce ovládnout i filmová plátna. A vychází to. Američané hltají nový film The Social Network, který pojednává právě o jeho vzniku. Jako by toho "přátelení" už nebylo dost.
Plakát k filmu The Social NetworkKaždý o sobě máme nějaké představy, nějak si sebe projektujeme a ne vždy to musí odpovídat stoprocentně skutečnosti. Skoro bych se ale vsadil, že nepřeháním, že se nevzdaluju od reality, když řeknu, že jsem celkem přátelský, společenský člověk.
Ne fakt! To, že sedím často doma a nechce se mi nikam chodit, ještě neznamená, že jsem asociál. Je to, jak by řekli psychologové, vnější determinace - jsou síly mimo nás, které nám nedovolí chovat se tak, jak bychom chtěli. Třeba mimino, které si žádá plenky, nebo ne?
No a když si o sobě myslím, že nejsem asociál, dnes a denně mě rozčiluje Facebook. Můj profil byste hledali marně, respektive kdysi jsem si ho tam založil, ale čistě z pracovních důvodů, a pak se tam už nikdy nevrátil. Přesto mě furt někdo píše, že chce být můj kámoš. A pořád se mě někdo ptá, jestli jsem na fejsbuku. Nejsem, sakra, odpovídám.
Třeba jeden známej tam se svou ex permanentně před "přáteli" řešil, kdy se rozvedou a jestli vůbec a kdo z nich je větší vůl. A všichni ti kamarádi je pak strašně pomlouvali, ale zároveň furt hltali tu jejich exhibiční onanii. Vím to od jednoho z nich, protože já přece profil nemám!
Vůbec ten termín přátelé je celej pokřivenej. Není on Facebook jen nástroj, jak udržet kontakt s těma, na něž bych jinak zapomněl? Já myslím, že jo. To nejsou žádní přátelé, to je jen slupka, jsou to jedničky a nuly, nic víc, bez vztahu, bez duše.
Ano, nepopírám, že sociální sítě mají některé výhody - správa kontaktů, výměna názorů, fotek, zkušeností. Oukej. Ale proč taková mánie, proč z toho dělat zásadní celospolečenský instrument. Je to jen záchvěv. Zkratkovitý, nafouknutý.
Z toho filmu, kvůli kterému tohle píšu, prý nemůže mít radost Mark Zuckenberg - režisér David Fincher ho vylíčil jako podivína, morouse, samotáře, navíc vlastně i plagiátora. Já za sebe bych dodal: "Jděte už s tím fejsbukem do prdele!"


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • AMEN (Hnida, 13.10.2010 13:28) Reagovat

    AMEN.

  • odebírám z rss (maca89, 13.10.2010 15:48) Reagovat

    Ok, odebírám filmserver z rssky. Podobně výblitkové "jakože-články" mě fakt nezajímají.

    (pro rýpaly: Ano, fb používám. Toho kdo tam píše kraviny, mažu z přátel a je mi jedno, jak moc se známe osobně. Facebook má každý jen takový, jaký si ho udělá.)

  • ... (Lukáš, 13.10.2010 20:29) Reagovat

    Pořád přemýšlím, proč facebook musí mít "svůj" film...

  • Co to? (huko, 13.10.2010 22:59) Reagovat

    Mírně zaujatý a velmi neseriozní článek, který bych čekal spíš na blogu 15-letého puberťáka. Též si filmserver.cz odebírám z RSS.
    Smutné.

    • Re: Co to? (NextE, 27.10.2010 16:57) Reagovat

      Naprosto souhlasím!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY