Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Chicagský tribunál

Recenze: Chicagský tribunál poutavě vypráví o známém americkém soudním procesu!

Vydáno: 30.03.2021 07:30 v sekci Recenze - Lukáš Frank | foto: The Ringer

Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii.

Chicagský tribunálRecenzoval/a Lukáš Frank dne 30.03.2021 07:30. Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmy, které mapují historické soudní procesy nebo celkově náročná témata, mají občas dost nevděčnou roli a je umění natočit je tak, aby dokázaly zaujmout, nenudily a nebyly jen otravným převyprávěním učebnice dějepisu. Jen si vzpomeňte na to nadšení, když dějepisář v hodině oznámil, že dnes budeme koukat na video z jednoho soudního procesu v Americe. Vzpomeňte si také na to ospalé ticho ve třídě, které nastalo ve chvíli, kdy zmáčkl play. Možná proto se tento typ filmů neobjevuje tak často. Chicagský tribunál režiséra Aarona Sorkina tohle velké a pro naši zemi možná neznámé téma mapuje, přesto je doslova vymazleným soudním dramatem, u kterého je opravdu těžké najít jedinou chybu. Možná je trefou do černého na oscarovém poli a ideálním kandidátem pro Akademii, možná je snímek ještě něco víc.

Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong ve filmu Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
© Netflix
Příběh sedmičky obžalovaných aktivistů, kteří byli obviněni za spiknutí a podněcování k nepokojům během protestů proti válce ve Vietnamu v 60. letech minulého století, se připravoval dlouhé roky. Výměna režisérů a obsazení, prodej snímku z Paramount Pictures Netflixu a spousta dalších komplikací léta k jeho realizaci a uvedení prodlužovala. Po všech peripetiích se k projektu vrátil člověk, který u něj stál již na počátku. Aaron Sorkin, režisér, ale hlavně uznávaný scénárista, jehož režijní debut Velká hra jsme měli možnost vidět před čtyřmi lety a alespoň jeden film podle jeho scénáře viděl určitě každý (Steve Jobs, Moneyball, Soukromá válka pana Wilsona, Sociální síť).

Jak už bylo řečeno. V roce 1968 proběhl sjezd Demokratické strany v Chicagu, během kterého byl naplánován pokojný protest, který se změnil ve vlnu násilí a střetu s policií. Organizátoři protestů Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines a Lee Weiner byli obvinění z podněcování nepokojů a z dalších přečinů. Osmým obviněným byl Bobby Seale, který patřil ke členům Černých panterů. Jeho soudní řízení bylo označeno za zmateční a ze soudního procesu byl vyloučen.

Jeremy Strong ve filmu Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
© Netflix
Zcela upřímně se přiznám, že jsem tento proces neznal, ale po zhlédnutí filmu bych se klidně na tohle téma nechal ve škole vyzkoušet. Film po několika počátečních minutách zakotví v soudní síni a po většinu své 130minutové délky ji neopustí. Pro někoho už tohle zjištění zavání nudou, ale není tomu tak. Začátek sice může působit trošku zmatečně a může být těžší se v ději zorientovat, ale po chvíli oceníte, že Sorkin, který je i autorem scénáře, vypráví příběh zcela srozumitelně a lehce se tak opět ocitnete na jeho vlně, kterou se necháte unášet až do samého konce. Dramatičnost celé situace okořeněná o naprosto vhodně použité a na pravá místa vložené vtipy dodává filmu spád, a tak dvě hodiny utečou jako voda.

Celému procesu vévodí soudce Julius Hoffman v podání Franka Langelly, který je prohnilý uvnitř, lehce maniakální až šílený, chladně krutý, často zcela mimo a při jeho verdiktech a názorech zůstává rozum stát. Obzvláště při scénách, ve kterých je bez obalu ukázáno odporné zacházení s jediným černochem procesu, ho celým srdcem s chutí nenávidíte. Celkově jsou všechny herecké výkony na hodně vysoké úrovni. Ať už jde o hlavní role nebo o ty vedlejší. Eddie Redmayne dopiloval svou plachost v očích k dokonalosti a jeho Tom Hayden je správně tichý a uťápnutý a v pravou chvíli umí překvapit a pomůže pochopit, proč jej dav následoval.

Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong ve filmu Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
© Netflix
Bezchybný je také Sacha Baron Cohen v roli Abbieho Hoffmana. Ten už dávno nemusí dokazovat, jak dobrým hercem je a stačí, aby ve filmu jen promluvil a je jasné, že jeho nominace na Oscara za Chicagský tribunál je zcela zasloužená. Zdatně mu sekunduje jeho parťák Jeremy Strong, který s Cohenem tvoří srdce celého snímku. Za zmínku stojí i velice zásadní minirole Michaela Keatona, který svým charismatem okamžitě ukradne celou scénu pro sebe a je důležitým hybatelem děje, takže i po skončení filmu na něj jen tak nezapomenete.

Hvězdný herecký ansámbl je nejsilnější ve chvíli, kdy vystupují jako skupina. Ať už jde o porady a výměny názorů před procesem nebo o davové scény při protestu. Tyto herecké výkony do jisté míry zastínily jindy skvělého Josepha Gordona-Levitta, který je ve filmu spíše zapomenutelnou postavou, a to i přesto, že na plátně tráví docela dost času. Můžeme se jen dohadovat zda je to jeho vinou, nebo vinou scénáře. 

Fotografie z filmu Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
© Netflix
Záběry ze soudní síně velice přirozeně střídají scény ze samotného sjezdu a pozdějšího střetu policie s aktivisty. Do akčních scén jsou nenásilně a velmi šikovně zapracovány prostřihy ze záznamů z reálného zásahu, a i když v některých filmech tyto záběry slouží spíše jako výplň děje nebo jakási berlička, sem naopak skvěle zapadají a vůbec neruší. Je vidět, že si Aaron Sorkin pohlídal film po všech stránkách. Je znát jeho láska k tématu, cit pro vyprávění a z každého záběru je vidět, že tématu rozumí a umí jej předat. Každý filmový fanoušek se v takových chvílích tetelí blahem.

Chicagský tribunál je určitě jedním z těch filmů minulého roku, který stojí za to vidět. Někteří budou za tímto filmem cítit snahu shrábnout hromadu cen. Další uvidí jen nudné drama, z kterého se Akademie posadí na zadek, ale běžný divák jej neocení. Opak je ale pravdou. Za Chicagským tribunálem je znát hromada práce, která trvala spoustu let. Sálá z něj vědomost tvůrců o tématu, které zpracovávají. Je vidět, že film je do posledního detailu dopracován k dokonalosti a scénář je napsán tak dobře, že by si z něj další soudní dramata mohla vzít příklad. Silný příběh, který dokáže nastolit spoustu otázek k zamyšlení, nezanechá v hlavě prázdno a nenásilně vzdělá. Hvězdné obsazení s perfektními hereckými výkony je jen třešničkou na dortu v podstatě bezchybného filmu. Ať už s hromadou Oscarů, nebo bez.

Český trailer filmu Chicagský tribunál

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Recenze: Motorkáři 8/10
Recenze: Motorkáři aneb cesta do hlubin rebelovy duše Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři. čtěte zde
Vydáno: 22.06.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 21. 6. 2024 - 27. 6. 2024
TV tipy: Hladová Whitney je zrozená pro pomstu a ocitla se na křižovatce osudu Na konci června v televizích už začíná být znát blížící se léto. To znamená, že nabídka premiér a jakkoli neokoukaných filmů bude slabá. V tomto týdnu je v našem seznamu pouhá pětice počinů, které se řadí spíše k těm... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 25. týden
Kinopremiéry: Motorkáři a Lassie prožívají nová dobrodružství Návštěvnost v českých kinech je dost bídná a ani tento týden na tom nejspíš nic moc nezmění. Nejatraktivnější premiérou je totiž poměrně hvězdně obsazené drama Motorkáři, jehož komerční potenciál ale není nikterak velký.... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 24. týden
Top 20 ČR: Mizerové se drží na špici Na prvním místě domácího žebříčku se drží čtvrtý díl akční komedie Mizerové a druhé místo si pojistil Garfield ve filmu. Návštěvnost v kinech je i nadále podprůměrná. čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 24. víkend
Box office: V hlavě 2 má obrovský úspěch Kina ožila s premiérou pixarovky V hlavě 2, která oficiálně zahajuje letní sezónu obrovským komerčním úspěchem, který je dokonce ještě větší než v případě jedničky před devíti lety. čtěte zde
Vydáno: 17.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (23.05.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Andy Muschietti natočí nového Batmana (16.06.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Flash se představuje ve finálním traileru (01.06.2023 09:45 v Novinky | Trailery)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Nový trailer: Flash (26.04.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   25/2024

Motorkáři
8/10

Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe