Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Chicagský tribunál

Recenze: Chicagský tribunál poutavě vypráví o známém americkém soudním procesu!

Vydáno: 30.03.2021 07:30 v sekci Recenze - Lukáš Frank | foto: The Ringer

Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii.

Chicagský tribunálRecenzoval/a Lukáš Frank dne 30.03.2021 07:30. Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmy, které mapují historické soudní procesy nebo celkově náročná témata, mají občas dost nevděčnou roli a je umění natočit je tak, aby dokázaly zaujmout, nenudily a nebyly jen otravným převyprávěním učebnice dějepisu. Jen si vzpomeňte na to nadšení, když dějepisář v hodině oznámil, že dnes budeme koukat na video z jednoho soudního procesu v Americe. Vzpomeňte si také na to ospalé ticho ve třídě, které nastalo ve chvíli, kdy zmáčkl play. Možná proto se tento typ filmů neobjevuje tak často. Chicagský tribunál režiséra Aarona Sorkina tohle velké a pro naši zemi možná neznámé téma mapuje, přesto je doslova vymazleným soudním dramatem, u kterého je opravdu těžké najít jedinou chybu. Možná je trefou do černého na oscarovém poli a ideálním kandidátem pro Akademii, možná je snímek ještě něco víc.

Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong ve filmu Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
© Netflix
Příběh sedmičky obžalovaných aktivistů, kteří byli obviněni za spiknutí a podněcování k nepokojům během protestů proti válce ve Vietnamu v 60. letech minulého století, se připravoval dlouhé roky. Výměna režisérů a obsazení, prodej snímku z Paramount Pictures Netflixu a spousta dalších komplikací léta k jeho realizaci a uvedení prodlužovala. Po všech peripetiích se k projektu vrátil člověk, který u něj stál již na počátku. Aaron Sorkin, režisér, ale hlavně uznávaný scénárista, jehož režijní debut Velká hra jsme měli možnost vidět před čtyřmi lety a alespoň jeden film podle jeho scénáře viděl určitě každý (Steve Jobs, Moneyball, Soukromá válka pana Wilsona, Sociální síť).

Jak už bylo řečeno. V roce 1968 proběhl sjezd Demokratické strany v Chicagu, během kterého byl naplánován pokojný protest, který se změnil ve vlnu násilí a střetu s policií. Organizátoři protestů Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines a Lee Weiner byli obvinění z podněcování nepokojů a z dalších přečinů. Osmým obviněným byl Bobby Seale, který patřil ke členům Černých panterů. Jeho soudní řízení bylo označeno za zmateční a ze soudního procesu byl vyloučen.

Jeremy Strong ve filmu Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
© Netflix
Zcela upřímně se přiznám, že jsem tento proces neznal, ale po zhlédnutí filmu bych se klidně na tohle téma nechal ve škole vyzkoušet. Film po několika počátečních minutách zakotví v soudní síni a po většinu své 130minutové délky ji neopustí. Pro někoho už tohle zjištění zavání nudou, ale není tomu tak. Začátek sice může působit trošku zmatečně a může být těžší se v ději zorientovat, ale po chvíli oceníte, že Sorkin, který je i autorem scénáře, vypráví příběh zcela srozumitelně a lehce se tak opět ocitnete na jeho vlně, kterou se necháte unášet až do samého konce. Dramatičnost celé situace okořeněná o naprosto vhodně použité a na pravá místa vložené vtipy dodává filmu spád, a tak dvě hodiny utečou jako voda.

Celému procesu vévodí soudce Julius Hoffman v podání Franka Langelly, který je prohnilý uvnitř, lehce maniakální až šílený, chladně krutý, často zcela mimo a při jeho verdiktech a názorech zůstává rozum stát. Obzvláště při scénách, ve kterých je bez obalu ukázáno odporné zacházení s jediným černochem procesu, ho celým srdcem s chutí nenávidíte. Celkově jsou všechny herecké výkony na hodně vysoké úrovni. Ať už jde o hlavní role nebo o ty vedlejší. Eddie Redmayne dopiloval svou plachost v očích k dokonalosti a jeho Tom Hayden je správně tichý a uťápnutý a v pravou chvíli umí překvapit a pomůže pochopit, proč jej dav následoval.

Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong ve filmu Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
© Netflix
Bezchybný je také Sacha Baron Cohen v roli Abbieho Hoffmana. Ten už dávno nemusí dokazovat, jak dobrým hercem je a stačí, aby ve filmu jen promluvil a je jasné, že jeho nominace na Oscara za Chicagský tribunál je zcela zasloužená. Zdatně mu sekunduje jeho parťák Jeremy Strong, který s Cohenem tvoří srdce celého snímku. Za zmínku stojí i velice zásadní minirole Michaela Keatona, který svým charismatem okamžitě ukradne celou scénu pro sebe a je důležitým hybatelem děje, takže i po skončení filmu na něj jen tak nezapomenete.

Hvězdný herecký ansámbl je nejsilnější ve chvíli, kdy vystupují jako skupina. Ať už jde o porady a výměny názorů před procesem nebo o davové scény při protestu. Tyto herecké výkony do jisté míry zastínily jindy skvělého Josepha Gordona-Levitta, který je ve filmu spíše zapomenutelnou postavou, a to i přesto, že na plátně tráví docela dost času. Můžeme se jen dohadovat zda je to jeho vinou, nebo vinou scénáře. 

Fotografie z filmu Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
© Netflix
Záběry ze soudní síně velice přirozeně střídají scény ze samotného sjezdu a pozdějšího střetu policie s aktivisty. Do akčních scén jsou nenásilně a velmi šikovně zapracovány prostřihy ze záznamů z reálného zásahu, a i když v některých filmech tyto záběry slouží spíše jako výplň děje nebo jakási berlička, sem naopak skvěle zapadají a vůbec neruší. Je vidět, že si Aaron Sorkin pohlídal film po všech stránkách. Je znát jeho láska k tématu, cit pro vyprávění a z každého záběru je vidět, že tématu rozumí a umí jej předat. Každý filmový fanoušek se v takových chvílích tetelí blahem.

Chicagský tribunál je určitě jedním z těch filmů minulého roku, který stojí za to vidět. Někteří budou za tímto filmem cítit snahu shrábnout hromadu cen. Další uvidí jen nudné drama, z kterého se Akademie posadí na zadek, ale běžný divák jej neocení. Opak je ale pravdou. Za Chicagským tribunálem je znát hromada práce, která trvala spoustu let. Sálá z něj vědomost tvůrců o tématu, které zpracovávají. Je vidět, že film je do posledního detailu dopracován k dokonalosti a scénář je napsán tak dobře, že by si z něj další soudní dramata mohla vzít příklad. Silný příběh, který dokáže nastolit spoustu otázek k zamyšlení, nezanechá v hlavě prázdno a nenásilně vzdělá. Hvězdné obsazení s perfektními hereckými výkony je jen třešničkou na dortu v podstatě bezchybného filmu. Ať už s hromadou Oscarů, nebo bez.

Český trailer filmu Chicagský tribunál

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elvis 9/10
Recenze: Strhující životopisné drama Elvis je návratem Buze Luhrmanna do vrcholné formy V životopisném hudebním filmu o osudech legendárního Elvise Presleyho a jeho agenta nabízí režisér Baz Luhrmann velkolepou, audiovizuálně strhující a od prvních okamžiků vtahující podívanou. čtěte zde
Vydáno: 25.06.2022 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 24. 6. 2022 - 30. 6. 2022
TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život Na konci června čeká v televizích několik nenápadných a v tuzemsku nepříliš známých snímků, které ale rozhodně stojí za pozornost, protože jejich přijetí je vesměs pozitivní. Tipem týdne je nicméně premiéra dramatu... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Párty Hárder: Summer Massacre 4/10
Recenze: Řezníkova komedie Párty Hárder: Summer Massacre zostra útočí na bránice Pokračování nekompromisní a brutálně černohumorné komedie Párty Hárd se dočkalo profesionálnějšího zpracování, letního řádění u Mácháče a další nálože nekorektního a v řadě ohledů extrémního humoru. čtěte zde
Vydáno: 23.06.2022 16:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 25. týden
Kinopremiéry: Elvis volí prezidentku a prožívá summer massacre Nabídku kin obohatí v tomto týdnu pětice novinek, z nichž tou nejvýraznější je životopisné drama Elvis Buze Luhrmanna. Vysoké ambice ohledně počtu diváků má rozhodně i česká romantická komedie Prezidentka. čtěte zde
Vydáno: 22.06.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 24. týden
Top 20 ČR: dinosauři a Maverick zkrotili Rakeťáka V našich kinech vládnou dál Jurský Svět: Nadvláda a Top Gun: Maverick. O novinky jako Rakeťák nebo nový český muzikál Andílci za školou moc velký zájem nebyl. čtěte zde
Vydáno: 21.06.2022 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Strážce je první člověk, který se stal vládcem vesmíru (29.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství slepě tápou ve vlastním scénáři (08.04.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata střeží Brumbálova tajemství a bojují se ztracenými iluzemi (06.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Morbius, Ježek Sonic, Olga a Cyrano jsou známí neznámí (30.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscarová recenze: Netradiční western Síla psa má přímý tah na oscarovou branku, nemusí ale sednout každému (03.03.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství mají nový trailer (28.02.2022 17:02 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Flámující Birdman získává nejvyšší poctu (28.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus 2022: vítězové (10.01.2022 05:32 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- První trailer: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (13.12.2021 18:30 v Novinky | Trailery)
- V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami (04.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tohle je svět, v němž Jack staví dům a píše tajný deník (29.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Being the Ricardos (19.10.2021 18:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Equalizer Steve Jobs prožívá příběh žraloka (15.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   25/2022

Elvis
9/10

V životopisném hudebním filmu o osudech legendárního Elvise Presleyho a jeho agenta nabízí režisér Baz Luhrmann velkolepou, audiovizuálně strhující a od prvních okamžiků vtahující podívanou.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2022 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu