Aero chystá retrospketivu Akiho Kaurismäkiho

Vydáno: 18.09.2011 19:34 - Jana Bébarová | foto: Facebook tvůrce

Pražské kino uvede filmy věhlasného finského režiséra
Aki Kaurismäki
Michel Hafner / IMDb
Začátkem příštího měsíce se v pražském kině Aero uskuteční pozoruhodná přehlídka s názvem Aki Kaurismäki - Muž, cigareta a toužebný pohled, jež představí kompletní retrospektivu celovečerních snímků věhlasného finského režiséra, který byl hostem letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti.
Od středy 5. do neděle 9. října budou moci návštěvnici kina Aera v původním znění s českými titulky zhlédnout Kaurismäkiho režijní filmografii včetně nejnovějšího snímku Le Havre, jehož oficiální česká premiéra je plánována na začátek ledna příštího roku.
Akce vznikla díky entuziazmu tří Finů, kteří v Praze v rámci studií či pracovních poměrů strávili několik let svého života. "Navštívili jsme přehlídku Bergmanových filmů a napadlo nás, že Kaurismäkiho tvorba by si zasloužila podobnou poctu," uvedl organizátor akce Rami Kurth.
"Hned na začátku jsme se však shodli, že samotná retrospektiva by měla být obohacena o další doprovodné akce." Návštěvníci akce se tedy kromě filmů mohou těšit i na pravou finskou saunu, diskusi s českými a finskými odborníky nebo živé vystoupení finské kapely Marko Haavisto & Poutahaukat, která se objevila v Kaurismäkiho snímku Muž bez minulosti.
"Myslíme si, že Finové a Češi mají ve svých národních mentalitách některé společné rysy, a Kaurismäkiho vnímání světa dokáže oba tyto národy oslovit. Praha je navíc město s dlouholetou filmovou tradicí, proto je podle nás vhodným místem pro náš festival," upřesňuje další z trojice organizátorů Nikke Kaartinen.
Více informací o přehlídce Aki Kaurismäki - Muž, cigareta a toužebný pohled naleznete na stránkách kina Aero.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY