Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Jim Jarmusch

Top 10: nejlepší filmy Jima Jarmusche

Vydáno: 06.07.2019 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jim Jarmusch má právě v kinech nový film, zombie komedii Mrtví neumírají. Pojďme si připomenout desítku jeho nejlepších filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jim Jarmusch patří už přes třicet let mezi nejosobitější americké režiséry. Dá se říci, že kromě svého debutu Trvalá dovolená nenatočil jediný špatný film. Všechny jeho filmy jsou nějakým způsobem pozoruhodné. V tomto případě se tak řazení od nejhoršího k nejlepšímu podobá spíše řazení od hodně dobrého k ještě o něco lepšímu.

10. Kafe a cigára

RZA, Bill Murray, The GZA ve filmu Kafe a cigára / Coffee and CigarettesV roce 2003 dal Jarmusch dohromady své předchozí krátké filmy - Coffee and CigarettesCoffee and Cigarettes II a Coffee and Cigarettes III - a k nim dotočil další (celkem jich je 11), aby vydaly na délku jednoho celovečerního filmu. Kafe a cigára to je krystalický Jarmusch ve své nejpohodovější a nejpřístupnější podobě. Film natočený s jeho nejbližšími přáteli a oblíbenci čistě pro radost. Ve filmu vystoupí v segmentu 1: Roberto Benigni a Steven Wright, v segmentu 2: Joie LeeCinqué Lee a Steve Buscemi, v segmentu 3: Iggy Pop a Tom Waits, v segmentu 4: Joseph Rigano a Vinny Vella, v segmentu 5: Renée French, v segmentu 6: Alex Descas a Isaach De Bankolé, v segmentu 7: Cate Blanchett, v segmentu 8: Jack a Meg White, v segmentu 9: Alfred Molina a Steve Coogan, v segmentu 10: The GZARZA a Bill Murray a v segmentu 11: William Rice a Bill Mead. Většina těchto osobností, ať už to jsou zpěváci nebo herci, si zahrála i v jiných Jarmuschových filmech.

Originální trailer filmu Kafe a cigára
9. Mimo zákon

Roberto Benigni, John Lurie, Tom Waits ve filmu Mimo zákon / Down by LawJen bůh a Jarmusch ví, jak druhého z nich napadlo obsadit do svého třetího celovečerního filmu italského excentrika prvního řádu Roberta Benigniho, který ve stejném roce hrál i v prvním "cigaretovém" kraťasu. Vedle Benigniho hrají ve filmu John Lurie, jenž se objevil i v Jarmuschově předchozím filmu Podivnější než ráj, a Tom Waits: oba v civilním životě muzikanti. Lurie hraje ve filmu pasáka a Waits dýdžeje. Oba se octnou za mřížemi za něco, co neudělali, a k nim je přeřazen Roberto (Benigni), který sotva mluví a rozumí anglicky. Roberto mezi nimi zároveň působí jako prostředník, neboť oba zavření muži se nemůžou vystát. Mimo zákon je třetí celovečerní a druhý černobílý Jarmuschův film. Kameramanem filmu byl Robby Müller. Hudbu pro film složil Lurie, zatímco písně Waits. Kromě tří zmíněných herců/muzikantů si zde zahrála i Nicoletta Braschi, kterou si později Benigni vzal za ženu. 

Originální trailer filmu Mimo zákon
8. Přežijí jen milenci

Fotografie z filmu Přežijí jen milenci / Only Lovers Left AlivePřed šesti lety si Jarmusch zaexperimentoval s upírským hororem, nicméně jeho rockerští meditativní upíři jsou záměrnou antitezí všech těch Twilightů mířených na rozjívenou mládež. Jarmuschovi "první upíři" se symbolickými jmény Adam (Tom Hiddleston) a Eva (Tilda Swinton) jsou vyděděnci a filozofové: zosobnění antimainstreamovosti: stejně jako tento Jarmuschův zajímavý příspěvek k žánrovému filmu. Kromě obou hlavních herců se tu ve vedlejších rolích objevili Mia WasikowskaAnton Yelchin a herecký veterán John Hurt. Hudbu k filmu si složil Jarmusch sám se svou kapelou Sqürl. Film nasnímal francouzský kameraman Yorick Le Saux, který spolupracoval hlavně s Françoisem Ozonem. Největší problém měl Jarmusch s financováním filmu. Není problém, pokud pracujete v Hollywoodu pro velké studio, pokud ale pracujete mimo tento systém peníze seženete těžko, a to bohužel platí i v případě Jarmusche. Nakonec mu ten sedmimilionový rozpočet "zacvakali" Němci. 

Český trailer filmu Přežijí jen milenci
7. Zlomené květiny

Bill Murray ve filmu Zlomené květiny / Broken FlowersKomerčně nejúspěšnějším filmem Jarmuschovy kariéry je komediální drama Zlomené květiny, které celosvětově vydělalo skoro 47 milionů dolarů, číslo, jemuž se jinak jeho ostatní filmy nepřibližíly ani náhodou. Není divu, že uspěl právě tento film: na první pohled se jeví jako jeho nejdiváčtější, nejsnáze přístupný snímek. Ano i ne. I když ve filmu hraje hlavní roli Bill Murray, který ale dějem prochází se stabilně kamenným výrazem, nejde zde primárně o zábavu. Murrayův stoický hrdina se na cestě setkává se svými bývalými ženami, které hrají Sharon StoneFrances ConroyJessica Lange a Tilda Swinton, aby zjistil, která z nich mu zaslala anonymní vzkaz o tom, že má syna. Film nasnímal bývalý Lynchův kameraman Frederick Elmes, který s Jarmuschem spolupracuje dodnes. Hudbu k filmu složil etiopský jazzman Mulatu Astatqé

Originální trailer filmu Zlomené květiny
6. Hranice ovládání

Isaach De Bankolé ve filmu Hranice ovládání / The Limits of ControlNaopak asi nejnediváčtějším Jarmuschovým filmem je drama Hranice ovládání z roku 2009. O čem film vlastně je, je těžké říct. Více než kde jinde zde platí: buď se vám toto "nic" líbit bude, protože je to vaše krevní skupina, anebo ne. Do hlavní role Jarmusch obsadil svého oblíbence, herce z Pobřeží slonoviny Isaacha De Bankolé, který má ve Španělsku tajnou misi, o níž ani on sám neví, co se z ní vyvine. O této misi ho instruuje muž jménem Creole, jehož hraje Alex Descas. Oba tito herci si spolu zahráli v jednom z fragmentů povídkového filmu Kafe a cigára. Dále se ve filmu objeví herci Paz de la Huerta a Gael García Bernal, John Hurt a v malém cameu i Bill Murray. Kameramanem byl Christopher Doyle a na soundtracku filmu se podíleli různí interpeti, mimo jiné i japonští rockeři Boris.

Originální trailer filmu Hranice ovládání
5. Noc na Zemi

Winona Ryder ve filmu Noc na Zemi / Night on EarthZnovu si formu povídkového filmu Jarmusch vyzkoušel už v roce 1991, kdy natočil pět minipříběhů situovaných do pěti různých metropolí: V Los Angeles veze ukecaná taxikářka Corky (Winona Ryder) z letiště Victorii (Gena Rowlands), V New Yorku se německý taxikář Helmut (Armin Mueller-Stahl) stane svědkem hádky muže jménem YoYo (Giancarlo Esposito) a Angely (Rosie Perez), v Paříži zase taxikář (Isaach De Bankolé) nejdříve veze dva drzé černochy a poté slepou ženu (Béatrice Dalle), v Římě nabere ukecaný taxikář (Benigni) kněze (Paolo Bonacelli), který během cesty zemře a konečně v Helsinkách baví taxikář (Matti Pellonpää) tři cestující smutným příběhem. Noc na zemi nasnímal Frederick Elmes a hudbu k filmu složil Tom Waits. Pátá povídka je celá ve finštině jako pocta Jarmuschovu kolegovi a příteli Akimu Kaurismäkimu

Originální trailer filmu Noc na Zemi
4. Paterson

Adam Driver ve filmu Paterson / PatersonJarmusch opěvuje všední každodennost, v níž nachází svébytnou poetiku na příběhu obyčejného šoféra autobusu Patersona (Adam Driver), který našel smysl života ve své práci, jíž je každodenní šoférování autobusu v Patersonu v New Jersey. Ve volných chvílích píše básně a miluje svou ženu Lauru (Golshifteh Farahani). A to vlastně ke štěstí úplně stačí. Paterson je okouzlující svou prostotou a obyčejností, v níž je ta pravá krása. Za kamerou stál opět Frederick Elmes, zatímco hudbu složil Carter Logan

Originální trailer filmu Paterson
3. Tajuplný vlak

Screamin' Jay Hawkins, Cinqué Lee ve filmu Tajuplný vlak / Mystery TrainJarmusch natočil svoji svébytnou poctu Králi Elvisu Presleymu situovanou do Elvisova města Memphisu. Zde se v jednu noc odehrají tři různé minipříběhy: první sleduje japonský pár na cestě do Mephisu za zbožňovaným Elvisem, v druhém navštíví osamělou italskou ženu (Nicoletta Braschi) Elvisův duch, ve třetí povídce se setkává trojice různých mužů (hrají je Joe Strummer, Rick Aviles a Steve Buscemi), kteří se sejdou v hotelu obývaném i ostatními postavami filmu. Tajuplný vlak nasnímal ještě Jarmuschův první kameraman Robby Müller a po jeho předchozích dvou černobílých filmech ho natočil v barvě, u níž pak už i nadále zůstal. Hudbu k filmu složil starý Jarmuschův přítel John Lurie, který hrál v Mimo zákon a Podivnější než ráj. Jarmusch za Tajuplný vlak získal v Cannes Cenu za nejlepší umělecký přínos na mezinárodním filmovém festivalu a film od té doby nabyl kultovního statusu.

Originální trailer filmu Tajuplný vlak
2. Mrtvý muž

Johnny Depp ve filmu Mrtvý muž / Dead ManTaké černobílý existenciální western Mrtvý muž se dočkal kultovního statusu. Nabízí výborné herecké výkony titulního hrdiny v podání Johnnyho Deppa a opravdu exkluzivní herecké výkony dvojice padouchů v podání herců Lance Henriksena a Michaela Wincotta. Kromě nich se tu ale objeví například i Iggy Pop, Alfred Molina, Billy Bob Thornton, John Hurt nebo Robert Mitchum. Za kamerou stál opět Robby Müller a hudbu složil Neil Young, o němž o dva roky později Jarmusch natočil dokument Rok koně

Originální trailer filmu Mrtvý muž
1. Ghost Dog: Cesta samuraje

Forest Whitaker ve filmu Ghost Dog: Cesta samuraje / Ghost Dog: The Way of the SamuraiExkluzivní záležitostí je také Jarmuschova pocta drsným kriminálkám a zároveň samurajským filmům v jednom. Hlavní postavou je osamělý zabiják řídící se samurajským kodexem, který na střeše chová holuby. Hraje ho skvělým způsobem Forest Whitaker. Ten se dostane do křížku s bandou vysloužilých mafiánů, mezi něž patří Louie (John Tormey), který mu kdysi zachránil život. Ghost Dog řídící se kodexem cti musí svého pána respektovat. Film nasnímal Robby Müller a hudbu k němu složil rapper RZA, který si v něm také zahrál. 

Originální trailer filmu Ghost Dog: Cesta samuraje

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • V pořadí bych udělal jen malou úpravu (Brundibár, 07.07.2019 02:27) Reagovat

    Na prvním místě jednoznačně "Dead Man", na druhém "Ghost Dog". Jinak dobrá rekapitulace mého nejoblíbenějšího režizéra.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Ferrari (24.10.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu