Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Captain America: První Avenger

Recenze: Captain America: První Avenger

Vydáno: 03.08.2011 16:47 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: 2011 Bontonfilm

Éra americké supervelmoci pomalu končí, ale právě proto je filmový Kapitán Amerika přiléhavým náhrobním kamenem. Na hřbitově, kde je v marvelácké tradici poměrně veselo... Seznamte se, přichází Captain America: První Avenger.

Captain America: První AvengerRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 03.08.2011 16:47. Éra americké supervelmoci pomalu končí, ale právě proto je filmový Kapitán Amerika přiléhavým náhrobním kamenem. Na hřbitově, kde je v marvelácké tradici poměrně veselo... Seznamte se, přichází Captain America: První Avenger. Hodnocení: 3.5

Captain America: První Avenger

Captain America: The First Avenger
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2011 , 124 min.

Režie: Joe Johnston
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely, Joe Simon, Jack Kirby
Kamera: Shelly Johnson
Hudba: Alan Silvestri
Herci: Chris Evans, Sebastian Stan, Hayley Atwell, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Dominic Cooper, Toby Jones, Bruno Ricci, Neal McDonough, Derek Luke, Richard Armitage, Kenneth Choi, JJ Feild, Stanley Tucci, Samuel L. Jackson

Česká premiéra: 04.08.2011

Captain America: První Avenger hodnocení na Kinobox.cz: 72.46 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Píše se rok 1942 a vlastenectví ještě není mrtvá idea. Alespoň pro jednoho astmatického pápěrku z Brooklynu. Jmenuje se Steve Rogers a chce zabíjet nácky. Ano, čtete správně. Jeho americkým snem je proniknout do evropské válečné noční můry. Vždyť jeho nejlepší kamarád Bucky (Sebastian Stan) už narukoval. Armáda ho několikrát vyhodí dveřmi, ale on to znovu a znovu zkouší oknem. Jednoho dne si jeho marného úsilí všimne geniální vědec Dr. Abraham Erskine, uprchlík z nacistického Německa, který vyvíjí program pro supervojáky.
Přes protesty armádních velitelů zařadí třasořitku do tréninkového kempu a díky sebevražedné obětavosti a originálnímu myšlení je nakonec outsider vybrán jako první kandidát programu. Do těla mu je vpíchnuto zázračné sérum, které buduje svaly rychleji než Bořek stavitel, takže z muší váhy zmutuje v pořízka o živé váze 108 kilogramů. Na rozdíl od napumpovaných kulturistů a dopujících olympijských vítězů za to není odsouzen, ale obdivován.
Zůstane ale prvním a jediným. A co hůř, Američané nejsou ve své touze po zástupech supervojáků sami. V rámci nacistické mašinerie Třetí říše se vyprofilovala skupina kolem Johanna Schmidta, který vede tajnou okultní organizaci Hydra a kdesi v norském kostele objeví jakousi kouzelnou supersílu. Jak už to tak bývá, tento přičinlivý psychopat není pravověrným nacistou, hákové kříže a hitlerovské soukolí chápe jen jako prostředek k ovládnutí planety. A pokud uspěje, je to konec světa, jak jej známe...
Hollywood je říší paradoxů. Amerika ztratila pozici světové supervelmoci, namísto své dlouholeté role světového četníka zápasí s dluhovým stropem a ideál národa je ve stavu klinické smrti. A přesně v tu chvíli přichází do kin ten jediný, pravý hrdina od Marvela - Kapitán Amerika. Kdyby nebylo jeho účasti v marvelácké týmovce Avengers, jen bůh a hlavouni Marvelu vědí, jestli by to tento superhrdina dotáhl na plátno, přece jen po vlnách antiamerikanismu v posledním desetiletí nejsou hvězdy a pruhy tím nejlepším vývozním artiklem. A přes všechnu chválu, kterou hodlám v této recenzi plýtvat, je vcelku jasné, že tato sólovka je jen povedené vnadidlo na The Avengers. Až se v nich objeví, nebude se průměrný (= komiksem nedotčený) divák ptát svého nerdovského souseda Co je to za týpka s vlajkou, díky tomuto filmu bude mít Kapitán Amerika perfektně vyrýsované pozadí. Doslova.
A protože je to pohádka o Honzovi s klasickou příběhovou trajektorií, máme tu typického zástupce "comics origins" podle formule: obyčejný kluk - transformace na superhrdinu - generální zkouška superschopností - happyend. Na rozdíl od jiných superhrdinských bájí jde o notně nostalgické retro s pokorným superhrdinou operujícím ve jménu vlastenectví. Zatímco Iron Man honí ženské a Thor má problémy se sebeovládáním, Kapitán Amerika je dobrák od kosti. Snad proto, že nadpřirozené schopnosti postrádá, protože větší síla a rychlost mu sice dávají převahu v souboji jeden ku pěti, ale proti skutečným superhrdinům by neměl šanci. Svůj handicap zručně dorovnává ironizujícím humorem a chlapeckou bezelstností.
Proti němu stojí arcizáporák, oficír Schmidt alias Rudá lebka. Hugo Weaving si svého psychotického záporáka nezřízeně užívá a se svým ustrašeným vědeckým podržtaškou (spíše tedy podržbaňkou), kterého hraje Toby Jones, tvoří bezchybnou záporáckou dvojku. Megalomanie ještě nikdy nebyla tak roztomilá. Jak Kapitán Amerika, tak jeho ďábelský protivník fungují každý na svém písečku, proto trochu zklame závěrečná konfrontace, které jednoznačně chybějí koule. Není totiž osobní, jde hlavně o střet světonázorů. Zatímco Kapitán Amerika je vzorový vlastenec a symbol svobody a spravedlnosti, Red Skull jasnozřivě prohlédl, že s érou národů je šmitec.
Je ale třeba varovat armádní nadšence, kteří si od prostředí druhé světové války slibují Zachraňte vojína Rogerse. Hustota akčních nakládaček je proklatě nízká a drtivé válečné vřavy s bayovským armyfetišem se nedočkáte. Kapitán Amerika je překvapivě komorní, sice zvládá box a základní techniky juda, ale z hlediska choreografie jsou prostinké - rána sem - rána zpátky. Navíc je třeba přiznat, že v druhé části, která se odehrává na frontě, film znatelně ztrácí tempo a přešlapuje na místě tam, kde by seděla větší dynamika, ostatně režisér Joe Johnston jde konvenční cestou nejmenšího odporu.
Je tomu tak ale i proto, že po samotném přerodu se už nic převratného nestane - zatímco magie Supermanova létání nebo Spidermanových pavučinek diváka pohltí, ukázka kapitánských superschopností vlastně tak super není, protože jde o jen o větší měřítko lidských schopností, asi jako kdyby spolu měli dítě Usain Bolt a Vladimír Kličko. Vždyť je to jen napumpované děcko z Brooklynu. A přestože Chris Evans titulní roli zvládá a budí sympatie a soucit, které míváme k outsiderům, jeho herecké schopnosti nejdou dále než za škatulku Mirka Dušína zabaleného v americké vlajce. A když se někde mezi New Yorkem a peklem zamiluje do britské agentky (Hayley Atwell), která se svými tmavými kučerami a rudými rty představuje model pro pin-up girl, je obtížné pochopit, co na něm tato krasavice vidí.
Příběh trochu připomíná nacistické pátrání po Svatém grálu, v jedné z nejlepších hlášek filmu si koneckonců do Indyho záporák naprosto neodolatelně rýpne. Nejspíše to není náhoda, ale inside joke, protože Joe Johnston natáčel filmy o mladém Indiana Jonesovi. Vizuální retrostylizace a hudební podkres Alana Silvestriho evokují kouzlo starých časů, zatímco propagandistická hudební čísla s dlouhonohými kráskami si v náznacích dělají legraci z toho, jak se tehdy podobná vystoupení brala upřímně. Zajímavý je i problém dvojí identity - Kapitán Amerika jako instituce, ikonický náborový plakát strýčka Sama a jeho propagandy, a Kapitán Amerika jako muž z masa a kostí, který hraje sám sebe. Motiv obživlého golema přesně komentuje Red Skull, když se našemu hrdinovi svěřuje, jak ho baví jeho filmy.
Víru v odvážný nový svět nejlépe ilustruje pompézní světová výstava, kde je hlavní hvězdou otec Iron Mana, playboy a vynálezce Howard Stark (překvapivě skvělý Dominic Cooper). Utopická naděje v krásné nové stroje a upřímný patriotismus výtečně funguje jako kontrapunkt k současnému soumraku amerických plánů na dobývání vesmíru a hlídání světa.
Český trailer filmu Captain America: První Avenger
Johnston si uvědomil, že nemá smysl Kapitána Ameriku aktualizovat. Proto se moudře vydal na výlet strojem času za superhrdinskými dinosaury, do éry amerických snů, národních ideálů a pokorných vlastenců. Pro současníka je to možná větší sci-fi než zelená kostka severských bohů a supersérum dohromady. Ale právě ten nevinný idealistický étos dob minulých, se srdcem na dlani a rukou na srdci, je nakonec nejsilnější zbraní vůči cynickému publiku. Třebaže víme, že je to komiksový Jurský park.
P. S.: Počkejte si v kině až do konce, Marvel vás odmění. A možná přijde i Nick Fury.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Sharper (15.01.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Christian Bale vyšetřuje vraždu ve filmu Bledé modré oko (08.12.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Indiana Jones a volání osudu (02.12.2022 07:57 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Říše světla (15.11.2022 15:31 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Bledé modré oko (30.10.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Těžce zamilovaný Taras Bulba touží po moci a prochází kouzelným parkem (21.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Emily Blunt na divokém západě v minisérii The English (02.09.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Říše světla (24.08.2022 18:40 v Novinky | Trailery)
- The Gray Man se vrátí (27.07.2022 13:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky (03.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ryan Gosling je The Gray Man (24.05.2022 18:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu