Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Poklad

Recenze: Český film Poklad láká na potápěčské scény, ale slabým dějem neoslní

Vydáno: 26.10.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: CinemArt

Nový film režiséra a scenáristy Rudolfa Havlíka je dramatem o vztahu otce a dcery, které se natáčelo na indonéském ostrově Bali. A jelikož v něm jde i o hledání pokladu, tak se snímek otírá i o žánr dobrodružné komedie.

PokladRecenzoval/a Jan Varga dne 26.10.2024 10:30. Nový film režiséra a scenáristy Rudolfa Havlíka je dramatem o vztahu otce a dcery, které se natáčelo na indonéském ostrově Bali. A jelikož v něm jde i o hledání pokladu, tak se snímek otírá i o žánr dobrodružné komedie. Hodnocení: 2

Poklad

Poklad
Komedie / Dobrodružný
Česká republika, 2024 , 100 min.

Režie: Rudolf Havlík
Scénář: Rudolf Havlík
Kamera: Jan Šuster
Hudba: Ondřej Konvička
Herci: Jiří Langmajer, Petra Bučková, Veronika Khek Kubařová, Kateřina Marie Fialová, Tadeáš Moravec

Česká premiéra: 24.10.2024

Distributor: CinemArt

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jiří Langmajer ve filmu  / Poklad
© CinemArt
Český film Poklad je již druhým celovečerním snímkem režiséra Rudolfa Havlíka v tomto roce (jeho příšerná buranská sci-fi komedie Franta mimozemšťan měla premiéru v únoru). V kontextu jeho filmografie Poklad silně připomíná dobrodružnou romantickou komedii Ostrov, kterou vyslal do kin loni. Opět jde o nenáročnou oddechovou podívanou, jež láká na dvojici známých českých hereckých tváří v exotické lokaci – jen Thajsko bylo vyměněno za indonéský ostrov Bali, zatímco Jiří Langmajer v jedné z hlavních rolí zůstal. Tentokrát ale nejde o romantickou komedii, nýbrž o drama o vztahu otce a dcery, kteří si k sobě po letech znovu hledají cestu (a krom toho hledají i potopený vrak s pokladem, takže na trochu dobrodružství a komedie také dojde).

Děj filmu je inspirován skutečnou událostí, jak se ostatně dozvíte z úvodních titulků. V roce 1511 se totiž kdesi potopila jistá portugalská loď vezoucí bájný poklad a nikdo ji nikdy nenašel. Tím každopádně skutečné události končí a zbytek příběhu je fikce.

Jiří Langmajer ve filmu  / Poklad
© CinemArt
Hlavní hrdinka Julie (Veronika Khek Kubařová) pracuje jako vyhlášená šéfkuchařka v luxusní restauraci a již sedm let marně zpracovává trauma ze smrti matky (nehoda při potápění), z níž viní svého otce Karla (Langmajer) – historika léta posedlého hledáním onoho bájného pokladu – s nímž od té doby nepromluvila. Pak jí od něj ale přijde z Bali dopis s žádostí o peníze, jelikož jeho pátracímu týmu (o čtyřech lidech včetně něj) už všechny finance dávno došly. Julie se tudíž vydává přes půl světa konfrontovat své démony napřímo, jen aby svému otci sdělila, že mu rozhodně žádné peníze nepůjčí (což by asi šlo vyřídit i jednodušeji). Nakonec se však Julie nechá ukecat (jak jinak taky) a svou dovolenou v tropech si z plánovaného týdne prodlouží na neurčito (co na to její zaměstnavatel, který se zdráhal ji uvolnit z rušné kuchyně i na ten týden, to už film neřeší).

Příběh je to jednoduchý, schematický a v podstatě předvídatelný (až na jeden zábavný zvrat na konci). Z hlediska scenáristické práce s postavami je pozoruhodné, s jakou samozřejmostí Julie snadno přepne ze stavu zatvrzelé odpůrkyně otcova nerozvážného přístupu k životu do pozice jeho nadšeně okouzlené následovnice, která má pro jeho pachtění najednou pochopení, přebírá jeho poblouzněný sebedestruktivní narativ o životním poslání a nechává se strhnout tím samým pátráním po pokladu, které zabilo její matku.

Veronika Khek Kubařová ve filmu  / Poklad
© CinemArt
Jejich vzájemné dialogy k této změně neposkytují žádnou záminku, neb Julie ze začátku v podstatě jen štěká výčitky a naštvaně odchází od stolu a Karel jí na oplátku nenabízí víc než naivistické tajnosnubné prázdné sliby: „Ten poklad je skutečný, jsme už hodně blízko, ale jak si mohu být tak jistý, to je moje tajemství.“ Motivace Julie v tomto směru plave na vodě – pro příběh zkrátka bylo nutné, aby změnila názor, a tak ho změnila a hotovo.

V interakci obou hlavních hrdinů je humor v podstatě nepřítomen a vývoj jejich pošramoceného vztahu se nese ve vážných tónech. Komedii tak obstarávají vedlejší postavy, zejména technička (Kateřina Marie Fialová) a mladý stážista (Tadeáš Moravec), i tak jsou ale vtipy ve filmu spíše sporadické. Dobrodružná výprava v českém podání připomíná spíše lacinou táborovou bojovku (nic jako z Indiana Jonese nebo z Honby za diamantem opravdu nečekejte) a trpí absencí akce i napětí, jelikož hrdinové filmu nemusí vyjma nedostatku informací zdolávat žádné překážky. Nejsou tu žádní piráti, zuřiví domorodci, důmyslné pasti, prudké bouřky ani zdivočelá fauna nebo cokoli jiného. Zapomeňte na vraky potopených lodí. Drama pod vodou je dolováno z prkotin, jako je náhlá porucha na vybavení, když jsou potápěči zhruba osm metrů pod hladinou a mohli by kdykoli vyplavat.

Petra Bučková, Kateřina Marie Fialová, Tadeáš Moravec ve filmu  / Poklad
© CinemArt
Po technické stránce je potřeba ocenit, že Poklad  vznikal v autentických lokacích, filmaři na něm spolupracovali s profesionálními potápěči a je v něm skutečně velké množství pasáží natáčených pod vodou, což není v českém filmu obvyklé. Řada scén vypadá jak z přírodovědného dokumentu, a to včetně vysvětlování místních zvyklostí a domorodých tradic, s nimiž Julii seznamuje postava Karlovy společnice a zkušené potápěčky (Petra Bučková), s níž má Julie jako s jedinou nějaké pořádnější dialogy. Jako propagační materiál cestovní kanceláře ale film nepůsobí, na to se až příliš velká část příběhu odehrává ve špinavých nuzných prostorách zamořených šváby a nepořádkem.

Není divu, že se Rudolf Havlík vrátil k natáčení v exotice, jelikož film Ostrov se stal jeho druhým nejvýdělečnějším počinem, a ani tematicky neobjevuje nic vyloženě nového – vztahem otce a dcery se zabýval už ve svém dramatu Minuta věčnosti z roku 2021 (které se natáčelo pro změnu na Islandu a také v něm otce hrál Jiří Langmajer). Poklad sice vyniká přítomností podmořských potápěčských scén, avšak jeho příběh je mimořádně banální a plný klišé (včetně ohraného poselství o nalezení toho pravého pokladu ve vlastním srdci). Na drama/komedii je film scenáristicky příliš líný a na pořádné dobrodružství nebyly peníze. Oproti Frantovi mimozemšťanovi nebo Po čem muži touží 2 je ale Poklad pořád mnohem sympatičtější a vydařenější podívanou, která vyloženě neurazí, pokud si chcete v kině odpočinout u snímku, jenž na vás nebude klást absolutně žádné nároky.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu Poklad

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 25. 10. 2024 - 31. 10. 2024
TV tipy: V západním světě útočí samurajové, ale jsou zproštěni viny Asi nikoho nepřekvapí, že také na konci října se diváci v televizích zásadní premiéry nedočkají. Tento týden by ale měli zbystřit milovníci raritních a nesehnatelných filmů, protože těch je v naší nabídce úplně nejvíc. čtěte zde
Vydáno: 25.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 43. týden
Kinopremiéry: Goebbels našel poklad a vyzval Venoma na poslední tanec V tomto týdnu budou o diváckou přízeň v kinech bojovat především dva rozdílné snímky. Tím prvním je zakončení komiksové trilogie o záporáku Venomovi s podtitulem Poslední tanec, druhým pak tuzemská dobrodružná komedie Poklad.... čtěte zde
Vydáno: 23.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 42. týden
Top 20 ČR: Nový Hřebejk rekordy netrhal Na vrcholu domácího žebříčku návštěvnosti máme nové vedení, a sice novinku Jana Hřebejka Výjimečný stav. Divácké rekordy ale netrhala. čtěte zde
Vydáno: 22.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 42. víkend
Box office: Druhý Úsměv zabral U pokladen kin si dobře vedl druhý díl hororu Úsměv, jehož první díl se před dvěma roky stal překvapivě úspěšným titulem po celém světě. čtěte zde
Vydáno: 21.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Výjimečný stav 3/10
Recenze: Komedie o dezinformacích Jana Hřebejka Výjimečný stav je plná stereotypů Česká komedie režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Milana Tesaře je dramaturgicky rozpadlá, vypravěčsky zmatená a z hlediska práce s postavami chaotická, a navíc prohlubuje mnohé společenské předsudky. čtěte zde
Vydáno: 19.10.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Poklad (27.08.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Češi se hrnuli na Kazmu (22.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Barbenheimer oslabuje (15.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: novinky na Barbenheimera nestačily (08.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Barbenheimer dech neztrácí (01.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Barbie zachraňuje kina (25.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Mission Impossible vede slabý víkend (18.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Jones se udržel na špici (11.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Strážcům Galaxie se u nás daří (16.05.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Renfield propadl (18.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Super Mario skóroval (11.04.2023 14:09 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   40/2024

Joker: Folie à Deux
3/10

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe