Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 37. týden

Kinopremiéry: Vermeera děsí v temných oknech přízraky v Benátkách

Vydáno: 13.09.2023 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: 20th Century Studios

Ačkoli v tomto týdnu vstoupí do kin osm novinek, hned sedm z nich je určeno pro klubovější kina a náročnějším divákům. Jedinou výjimkou je nejnovější případ Hercula Poirota v krimi Přízraky v Benátkách.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Přízraky v Benátkách (A Haunting in Venice) (Falcon)

Český plakát filmu Přízraky v Benátkách / A Haunting in Venice
© CSFD
Netrvalo to moc dlouho a Kenneth Branagh se vrací jako slavný detektiv Hercule Poirot. Tentokráte si vybral ne tak slavnou předlohu Agathy Christie, takže mnoho diváků může být dokonce překvapeno z pachatele, což je vždy příjemné. Hlavní hvězda filmu se pochopitelně krom hlavní role znovu ujala i režie, a pokud bude pokračovat v nastolené linii, o kvality se není třeba příliš bát. V tomto případě za ním tedy nestojí až tak hvězdné obsazení, protože ze známějších tváří se objeví Tina FeyJamie Dornan a Michelle Yeoh, to ale vůbec nevadí. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, věřme ale, že se vše povede. Premiéra týdne.

Synopse: Slavný detektiv Hercule Poiroit (Kenneth Branagh) se se vším rozloučil, protože jeho zkušenosti se zločinem a vidění toho nejhoršího v kombinaci s další válkou způsobily, že se vzdal. Uklidil se do Benátek, kde dělá všechno pro to, aby na zločin zapomněl. Jenže ten si ho vždy najde. Den před Halloweenem ho navštíví stará známá, slavná spisovatelka Ariadne Oliver (Tina Fey), která mu chce něco ukázat a slíbí mu, že nejde o zločin. Chce, aby se připojil k její seanci a pomohl dokázat, že to, co se tam děje, není skutečné. Poirot neochotně souhlasí, protože ho historka zaujala. Netrvá dlouho a jeden ze členů je zavražděn.

Zajímavost: Česky vyšla předloha pod názvem Viděla jsem vraždu.

Oficiální český trailer filmu Přízraky v Benátkách / A Haunting in Venice

Temná okna (Dark Windows) (Vertigo International)

Český plakát filmu Temná okna / Dark Windows
© CSFD
Další z hororů mířících do našich kin je jednou velkou neznámou. Příběh vypadá poměrně tuctově a moc se v něm není čeho chytit, velmi podobně je to pak s tvůrčím týmem. Režii totiž obstaral málo známý Alex Herron a v obsazení se to také nehemží známými jmény, neboť se v něm objeví třeba Rory AlexanderAnnie Hamilton nebo Rachel Fowler. Ohlasů zatím také moc dostupných není, takže jde opravdu o velkou záhadu, která bude určena spíš pro zatvrzelé fandy moderních hororů.

Synopse: Přátelům Tilly (Anna Bullard), Monice (Annie Hamilton), Peterovi (Rory Alexander) a Alison se stane autonehoda, při které Alison zemře. Její strýc všechny kamarády konfrontuje a obviní z dívčiny smrti. Skupinka tedy odjíždí na venkovskou chatu, kde chce v tichosti truchlit. Zpočátku nabízí izolovaná chata klid a pohodu, brzy se ale začnou odehrávat nevysvětlitelné události a mladí lidé slyší úryvky nahrávky z nehody, které odhalují temná tajemství. Následně je začne terorizovat osoba v masce a v sázce jsou i jejich životy.

Český trailer filmu Temná okna / Dark Windows

Fremont (Fremont) (Aerofilms)

Český plakát filmu Fremont / Fremont
© CSFD
Komediální drama sice oficiálně pochází z produkce USA, na klíčových postech ale moc Američanů nenajdete. Režisérem a spoluscenáristou je Íránec Babak Jalali, hlavní roli pak ztvárnila debutující Anaita Wali Zada a ani ve zbytku obsazení není přítomna nějaká slavnější tvář. Dostupných komentářů je zatím pomálu, nicméně jsou spíše spokojenější a hovoří o příjemné a vtipné záležitosti, která náročnějšího diváka vyloženě nezklame. Premiéra do klubových kin.

Synopse: Osamělá Dunia (Anaita Wali Zada) pracuje v továrně na koláčky štěstí v San Franciscu. Celé noci probdí, ráno se pozdraví se sousedy a jde do práce. Může ale chtít od života víc, když na rozdíl od své rodiny dokázala odejít z rodného Afghánistánu? Svéhlavá dívka se přesto rozhodne jít štěstí naproti a do jednoho z koláčků schová troufalý vzkaz.

Český trailer filmu Fremont / Fremont

Houria (Houria) (Film Europe)

Český plakát filmu Houria / Houria
© CSFD
Francouzsko-alžírské drama je už podle jména distributora určeno náročnějšímu publiku. Synopse sice vypadá naprosto tuctově a pro mnohé slibně, otázka je ovšem její podání, neboť příliš ohlasů není dostupných. Režie a scénář je dílem začínající Mounii Meddour, jejíž jméno řekne něco jen opravdovým fajnšmekrům. Hlavní roli pak ztvárnila o něco známější Lyna Khoudri. Další premiéra do klubových kin a na VOD.

Synopse: Houria (Lyna Khoudri) je nadaná tanečnice, která touží po tom stát se členkou alžírského národního baletu. Aby si vydělala na živobytí, přes den pracuje jako uklízečka a v noci sází na nelegální zápasy. Jednoho dne se jí podaří tipnout výsledek finálového zápasu, jenže vzápětí ji napadne Ali (Marwan Fares), který chce zpátky svoje peníze. Když se Houria probere v nemocnici, její diagnóza není dobrá - není schopná mluvit a je jasné, že už nikdy nebude tančit. Svého snu se však odmítá vzdát a ze všech sil se snaží uzdravit.

Oficiální český trailer filmu Houria / Houria

Sparta (Sparta) (Film Europe)

Plakát filmu Sparta / Sparta
© Film Europe
I přes svůj název nemá koprodukční drama nic společného ani s českým fotbalovým klubem, ani s bájným řeckým městem. Jde o zřejmě nejprovokativnější a nejkontroverznější počin režiséra a spoluscenáristy Ulricha Seidla, který tentokráte zašel úplně nejdál, protože hrdinou příběhu je pedofil, který se snaží o nápravu. Tvůrce čelí nařčení, že dětské herce dostatečně neseznámil s ožehavým tématem filmu a vystavil je traumatizujícímu násilí, nahotě a alkoholu, což je důvod, proč mnoho festivalů odmítá snímek zařazovat do programu. K nám se každopádně dostává, takže každý zájemce může posoudit, jak daleko tento rakouský provokatér došel. Náročná premiéra.

Synopse: Čtyřicetiletý pedofil Ewald (Georg Friedrich) se potuluje po několika městech v Transylvánii, kde se snaží uspokojit své potřeby, zároveň se ale snaží ovládat a neposlouchat svoje pudy. V polorozpadlých domech tak buduje "džudo centra", která se stávají útočištěm pro děti bez domova, které se sem uchylují, neboť jejich rodiče jsou alkoholici, kteří je zneužívají.

Oficiální český trailer filmu Sparta / Sparta

Pohled motýla (Bachennya metelyka) (Krutón)

Plakát filmu Pohled motýla / Bachennya metelyka
© CSFD
Koprodukční, převážně však ukrajinské drama je silně aktuální, protože se zabývá válečným konfliktem na Donbasu. Jeho hrdinkou je navíc žena, příslušnice armády, takže se dá očekávat, že se budou řešit i silná ženská témata. Jinak diváky není moc nač lákat, protože za režií a částečně scénářem stojí debutant Maksym Nakonechnyi a podobně je to se zbytkem tvůrčího týmu. Ohlasů je zatím naprosté minimum a pravděpodobně se to moc nezmění. Vzhledem k těžšímu tématu a komornějšímu ladění je víceméně jasné, že v klubových kinech se film dlouho neudrží.

Synopse: Vojačka Lilja (Rita Burkovska) se vrací z několikaměsíčního zajetí na Donbase, kde byla držena tamními separatisty. Kruté zacházení jí způsobilo trauma, které ji přepadává v mučivých snech. Jako expertka na vzdušný průzkum viděla dění na frontě z perspektivy dronu, jako manželka v civilu teď podobně distancovaně vnímá své okolí. Jenže někdy ptačí perspektiva nemusí být tím nejlepším.

Originální trailer filmu Pohled motýla / Bachennya metelyka

EOS: Vermeer - největší výstava (Vermeer: The Greatest Exhibition) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu EOS: Vermeer - největší výstava / Vermeer: The Greatest Exhibition
© CSFD
V rámci nepravidelného cyklu Exhibition on Screen si zájemci tentokráte mohou virtuálně projít slavné Rijksmuseum v Amsterodamu, kde se konala největší výstava známého malíře Jana Vermeera. V jejím rámci byla vystavena ta vůbec nejznámější díla, jako třeba Dívka s perlouGeograf nebo Ulička v Delftu, navíc se tu úplně poprvé
objevil obraz Dívka u okna čtoucí dopis. Režisérem je v tomto směru zkušený David Bickerstaff, vypravěčem potom Robert Lindsay. Ohlasy pochopitelně neexistují. Premiéra pro milovníky umění a galerií.

Synopse: Na jaře 2023 se v amsterodamském Rijksmuseu konala největší výstava děl Jana Vermeera všech dob. Se zápůjčkami z celého světa tak bylo možné na jednom místě vidět jeho nejslavnější díla, včetně Dívky s perlouGeografa nebo Uličky v Delftu. Vůbec poprvé tu byl v restaurované podobě vystaven i obraz Dívka u okna čtoucí dopis.

Český trailer filmu EOS: Vermeer - největší výstava / Vermeer: The Greatest Exhibition

Portrét královny (Portrait of the Queen) (Aerofilms)

Český plakát filmu Portrét královny / Portrait of the Queen
© CSFD
V rámci ještě nepravidelnějšího cyklu Umění v kinech vstupuje do kin italský dokument, který mapuje sedmdesát let života královny Alžběty, ale dělá to skrze její různé fotografie. Režisérem je debutant a profesně fotograf Fabrizio Ferri, který k filmu přistoupí ze svého fotografického hlediska. Více se o snímku zjistit nedá, protože ohlasy neexistují a distributor toho moc neprozradil. Další premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Trochu netradiční dokument vypráví sedmdesát let ze života Alžběty II. skrze její fotografická vyobrazení. Lidé ji špehovali, oslavovali i kritizovali, současně je ale fascinovala a chtěli se o ní dozvědět nové informace, lépe ji poznat a pochopit. Každý portrét královny je střípkem mozaiky zachycující jen jednu z tisíce jejích tváří.

Český trailer filmu Portrét královny / Portrait of the Queen

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Bratři Sunovi (08.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Česká komedie porazila Marvel (14.11.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Freddy skóruje (07.11.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Bratři vystoupali na čelo (31.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Tlapková kontrola dominuje (24.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Taylor Swift poráží Scorseseho (23.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Taylor Swift byla na Tlapkovou patrolu krátká (17.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Taylor Swift ovládla kina (16.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Tlapková patrola bez konkurence (10.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Vymítač ďábla přichází (09.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Tlapková patrola vede (03.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu