Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Strážci Galaxie: Volume 3

Recenze: Svéhlaví a emotivní Strážci Galaxie: Volume 3 zakončují osobitou trilogii

Vydáno: 06.05.2023 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: 4K Wallpapers

Závěrečný díl trilogie o Strážcích Galaxie staví hrdinům do cesty nového záporáka, krom toho ale vypráví i komorní příběh o začátcích mývala Rocketa a o původu jeho traumat.

Strážci Galaxie: Volume 3Recenzoval/a Jan Varga dne 06.05.2023 10:30. Závěrečný díl trilogie o Strážcích Galaxie staví hrdinům do cesty nového záporáka, krom toho ale vypráví i komorní příběh o začátcích mývala Rocketa a o původu jeho traumat. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Chris Pratt ve filmu Strážci Galaxie: Volume 3 / Guardians of the Galaxy Vol. 3
© Falcon
Americký režisér a scenárista James Gunn tímto filmem dokončil svou akčně-komediální sci-fi/fantasy trilogii Strážci Galaxie, jejíž předchozí díly z něj udělaly jednoho z nejopěvovanějších a nejšikovnějších filmařů se specializací na superhrdinské komiksové adaptace. I tentokrát by se nabízelo napsat, že jeho očekáváné završení série a zároveň symbolické rozloučení s některými z jejích hrdinů se opět nese v podobně rozjařeném a nezávazně odlehčeném duchu jako jeho předchůdci (nebo jako třeba Sebevražedný oddíl, režírovaný též Gunnem), avšak v tomto případě by takové sdělení bylo poněkud zavádějící. Ve skutečnosti jsou totiž některé pasáže filmu Strážci Galaxie: Volume 3 až povážlivě tíživé, pochmurné a divácky nepříjemné.

Zápletka se dá do pohybu tím, že mýval Rocket, jeden ze Strážců Galaxie, je smrtelně raněn, a aby jej bylo možné vyléčit, je nutné nejprve odstranit detonátor zabudovaný v jeho hrudi. Ostatní hrdinové, tlačeni dvoudenním časovým limitem na záchranu kamaráda, se tudíž vydávají na riskantní misi s cílem ukořistit skříňku s heslem od detonátoru. A vlezou tak do cesty „vrchního evolucionáře“, jenž se coby stvořitel i ničitel civilizací považuje za boha, a jehož existence s Rocketem a onou skříňkou s heslem přímo souvisí.

Dave Bautista, Pom Klementieff ve filmu Strážci Galaxie: Volume 3 / Guardians of the Galaxy Vol. 3
© Falcon
Dějová kostra se tudíž točí převážně kolem neobjevného a relativně přímočarého „honu za McGuffinem“ (a to rovnou nadvakrát), po němž následuje už jen závěrečná konfrontace se záporákem a několik uslzených rozloučení (završených pitomým společným tanečkem). Na dvě a půl hodiny se to podařilo natáhnout hlavně díky hromadě gagů, která vyvěrá z interakce mezi hrdiny, a také díky existenci celé řady vedlejších postav (často dosud neviděných a v některých případech nadbytečných) a několika nových prostředí (od celé nové planety po vesmírnou laboratoř z organické hmoty). A stále platí, že hlavní roli v tom všem hraje nadsázka, humor, infantilní vtípky, popkulturní citace, řízná hudba, efektní akce a plejáda praštěných nápadů, které byste čekali od filmu, v němž se k převážně mimozemským hrdinům řadí i mluvící mýval a obživlý strom.

Fotografie z filmu Strážci Galaxie: Volume 3 / Guardians of the Galaxy Vol. 3
© Falcon
Do toho všeho však průběžně vstupuje jako oddělená jednotka též příběh samotného Rocketa, jenž kromě jeho minulosti a původu jeho traumat osvětluje i motivace hlavního záporáka. Děj filmu je těmito střípky z Rocketova mládí, chronologicky vyprávěnými ve formě série flashbacků, pravidelně prokládán, což pokaždé utlumí zábavnost předcházejícího dění na minimum – zážitky z mývalova formativního období mají totiž zcela odlišný tón a jsou všechno možné, jen ne zábavné. Hlavní téma v nich tvoří vědecké experimenty a násilí na zvířatech, činnosti hodné odsouzení, které jsou ve snímku podávány s realistickou krutostí, ignorancí a nelidskostí. Tyto sentimentální, útrpné a místy až vyděračské části vyprávění vyznívají tudíž převážně smutně a nepřívětivě, což je v docela ostrém kontrastu s rozjuchaným zbytkem veškerého dění.

Velmi často tak ve filmu dochází k tomu, že v jednu chvíli sledujete, jak někdo znetvořený bolestně trpí a ve špinavém kotci naivně sní o svobodě v lepším světě, a o pár vteřin později jste svědky epických trikových akčních scén, v nichž hláškující hrdinové ve zpomalených záběrech efektně zabíjejí nepřátele, od nichž odlétávají končetiny a stříkají z nich různé tekutiny, což je přitom podáváno jako nehorázná cool prča.

Fotografie z filmu Strážci Galaxie: Volume 3 / Guardians of the Galaxy Vol. 3
© Falcon
Dokud jde o nezávazné blbnutí, velkolepost a nadsázku, tak James Gunn perfektně zvládá skloubit humor, napětí, akci i emoce a umíchat z nich chutný koktejl. Ale seriózní snahou o přesah k reálným problémům, navíc v komorní a zcela nehumorné linii vyprávějící realisticky o vzniku traumat, vytvořil spíš emocionální horskou dráhu (nikoli v pozitivním slova smyslu), která po onom koktejlu zanechává hořkou pachuť.

V ostatních aspektech však snímek funguje stejně dobře jako předchozí dva díly, byť do značné míry v důsledku toho, že recykluje již viděné. Přinejmenším vtípky točící se kolem Draxe (Dave Bautista), Mantis (Pom Klementieff), Nebuly (Karen Gillan) a Groota se tak už jen točí v kruhu. Novinkou v dynamice mezi postavami je kdysi láskyplný vztah mezi pozemšťanem Peterem (Chris Pratt) a mimozemšťankou Gamorou (Zoe Saldana), která sice zemřela, leč nyní hrdinům filmu vypomáhá její mladší verze (z paralelního vesmíru), jenž žádné city k Peterovi pochopitelně nechová (spíše naopak) a se Strážci Galaxie se ani nezná.

Zoe Saldana ve filmu Strážci Galaxie: Volume 3 / Guardians of the Galaxy Vol. 3
© Falcon
Kromě toho se ve filmu perfektně pracuje s hudbou a s kamerou, která dokáže vytěžit maximum z pasáží zasazených do beztížného vesmírného prostoru i z majestátních akčních scén natáčených v dlouhých nepřerušovaných záběrech. Úroveň digitálních triků je také podstatně vyšší než u předchozích nedávných pokračování ze světa Marvelu, jako byly třeba Thor: Láska jako hrom nebo Ant-Man a Wasp: Quantumania, což je rozhodně velké plus.

O filmu Strážci Galaxie: Volume 3 kolují už od prvních reakcí zvěsti, že jde o nejlepší film Marvelu od Avengers: Endgame. I kdyby to byla pravda, tak jen díky tomu, že většina filmů navazujících na Endgame byla poměrně slabá a nanejvýš mírně nadprůměrná. Třetí díl Strážců Galaxie je zároveň nejhorším v trilogii, což ovšem neznamená, že by šlo o špatný film. Na rozdíl od řady jiných komiksových filmů z poslední doby totiž nepodléhá tak znatelně schematičnosti a žánrové rutině a pořád z něj jde pociťovat fanouškovský zápal, nápaditost a nadšení ze superhrdinské akce, jako tomu bylo u starších marvelovek. Tak snad tomu tak není naposledy.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer filmu Strážci Galaxie: Volume 3

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Box office: Aquaman se potápí (25.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Barbie byla filmem roku (09.12.2023 10:30 v Komentáře | Box office)
- Nicholas Hoult bude Lex Luthor (21.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: novinky na Barbenheimera nestačily (08.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Barbenheimer dech neztrácí (01.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Barbie zachraňuje kina (25.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Mission Impossible vede slabý víkend (18.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Jones se udržel na špici (11.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Indiana Jones vyhrál víkend (04.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Indiana Jones nenaplnil očekávání (03.07.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Spider-Man se vrací na trůn (26.06.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Pixar porazil DC (20.06.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Flash propadl (19.06.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Andy Muschietti natočí nového Batmana (16.06.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu