Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Služka

Recenze: Drama Služka je skromnější, ale na slovensko-české poměry trochu jiné drama

Vydáno: 19.03.2023 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: CinemArt

Slovensko-české historické drama Služka z období konce monarchie neútočí dle obsazení na přední místa žebříčků návštěvnosti, ale pokouší se diváky zaujmout trochu jinak. Jak moc se to režisérce Marianě Čengel Solčanské podařilo?

SlužkaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 19.03.2023 10:30. Slovensko-české historické drama Služka z období konce monarchie neútočí dle obsazení na přední místa žebříčků návštěvnosti, ale pokouší se diváky zaujmout trochu jinak. Jak moc se to režisérce Marianě Čengel Solčanské podařilo? Hodnocení: 3

Služka

Služka
Drama / Historický / Romantický
Česká republika, 2022 , 110 min.

Režie: Mariana Čengel-Solčanská
Scénář: Hana Lasicová, Mariana Čengel-Solčanská
Kamera: Laco Janošťák
Herci: Dana Droppová, Radka Caldová, Zuzana Mauréry, Karel Dobrý, Vica Kerekes, Lukáš Pelč, Cyril Dobrý, Anna Geislerová

Česká premiéra: 16.03.2023

Distributor: CinemArt

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Historických dramat z období konce monarchie v česko-slovenských podmínkách zase tolik nevzniká, což je trochu škoda, protože divácky jde o nepochybně atraktivní éru našich společných dějin. Proto potěší, že se do něj vydala režisérka a spoluscenáristka Mariana Čengel Solčanská, která ve svém nejnovějším počinu zadaptovala stejnojmenný román Hany Lasicové, která v něm vychází z vlastní rodinné historie a podílela se i na jeho scénáři.

Vica Kerekes, Karel Dobrý ve filmu  / Služka
© CinemArt
Hlavní hrdinkou je mladičká Anka, kterou její matka pod vlivem nového partnera pošle do Prahy, kde bude sloužit v rodině vysoce postaveného úředníka. Ve městě pochopitelně nikoho nezná a zpočátku se seznamuje s pravidly své profese, postupem času se ale začne sbližovat s dcerou svého zaměstnavatele Resi, která nařízeným bontonem pohrdá a je nucena se smiřovat s realitou dohodnutého sňatku, v němž vyloženě trpí. Obě děvčata k sobě mají hodně blízko a stávají se nejen přítelkyněmi a důvěrnicemi, ale i milenkami. Jenže doba jim nepřeje, neboť propukne válka a osud monarchie je více než nejistý.

Ocenit se musí, že Čengel Solčanská jde trochu jinou cestou než většina zdejších filmařů a úvodem se sluší říct, že na místní poměry jde o hodně solidní záležitost, na níž je vidět, že o ní někdo přemýšlel a měl k ní nějaký osobní vztah. Upoutá v ní velmi dobrá dobová atmosféra, která funguje po celou dobu a dotváří ji nenápadná, ale zcela přesná výprava a slušné kostýmy. Pro oboje platí, že nejsou nijak opulentní a velkolepé ani zásadně výrazné, což je záměr, protože na sebe nestrhávají veškerou pozornost. Podobně krásné jsou i některé záběry, což je ale do značné míry zvoleno spolehlivými a vskutku malebnými (nejen) pražskými lokacemi.

Vica Kerekes, Dana Droppová ve filmu  / Služka
© CinemArt
Asi největší devízou celého filmu je ale naprosto precizní zachycení tehdejší běžné denní rutiny, která byla pro služebnictvo dost ubíjející a spočívala v podstatě jen v tom panstvo nakrmit, uklidit mu a vynést jeho stolici. V obyčejnosti životů se však na pozadí velkých dějin odehrávalo spousty osobních příběhů, které na chod historie neměly absolutně žádný vliv, nicméně dějinné události na ně měly mnohdy drtivý dopad. Režisérka se nebojí otevírat ani citlivá, dnes ovšem stále aktuální témata v podobě těžkého údělu žen v tehdejší společnosti, nechtěného těhotenství nebo existující homosexuality. Sympatické je i to, že ve snaze o autenticitu se ve filmu mluví slovensky, česky, německy a maďarsky, což pochopitelně symbolizuje národnostní různorodost rozpadající se monarchie.

Nutno ocenit i trochu odvážný krok v podobě sázky na ne úplně provařené tváře v hlavních rolích. Ty byly svěřeny Daně Droppové a Radce Caldové, které jsou výborné a jejich interakce je vskutku zcela přirozená a právě ony dvě táhnou celý film vpřed. Ve vedlejších rolích se objeví třeba Karel DobrýAňa GeislerováVica Kerekes nebo Zuzana Maurery, vůči nimiž nelze mít žádné zásadní výhrady, platí o nich ale to, že zůstávají trochu ve stínu a "jen odvádějí svou práci" (myšleno v tom nejlepším slova smyslu).

Dana Droppová, Radka Caldová ve filmu  / Služka
© CinemArt
V kontextu toho je velká škoda, že po příběhové stránce film zase tolik nefunguje a má několik nedostatků. Zejména vztah dvou hlavních postav (dle slov tvůrců největší změna oproti románu, kde šlo o klasickou lovestory muže a ženy) vznikne z ničeho nic, protože v jedné scéně panská dcerka služebnou dost poníží, viditelně ji pohrdá a vybíjí si na ní nahromaděnou frustraci ze své rodiny a o chvilku později už jsou si dost blízké, což není nijak vysvětleno. Stejně tak se jen těžko věří tomu, že některé zásadní momenty (třeba právě milostný vztah dvou hrdinek) by všichni zúčastnění přešli bez jakýchkoli poznámek, vůbec je neřešili a pro obě dívky by z toho absolutně nic nevyplynulo. Taktéž osud několika dalších postav není zcela dořešený a nechává diváky v nejistotě.

Služka určitě není špatný film a ocenit se u něj musí, že se divákovi nepodbízí, nejde přímou cestou, není prvoplánový a snaží se být skromnou, ale poctivou žánrovkou. Bohužel selhává po příběhové stránce a zoufale mu chybí byť jen jediná výrazná scéna, která by se v paměti udržela o něco déle než jen do doběhnutí závěrečných titulků. Je ale pravděpodobné, že na menší obrazovce mu za pár měsíců bude o něco lépe.

Oficiální trailer filmu Služka

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Její tělo o pornoherečce Absolonové je příběhem o honbě za úspěchem (17.11.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Víkendoví rebelové přišli v noci (01.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bod obnovy (18.08.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Bod obnovy (30.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Bastardi složili Shazama (21.03.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Běžná selhání mísí strasti tří žen s hrozbou blížící se katastrofy (17.10.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Válečnice a Robin Hood dobře ví, že Halloween končí (12.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu