Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru

Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru

Vydáno: 16.01.2023 12:30 v sekci Články | Žebříčky - Redakce | foto: Deadline

Se započatým novým rokem automaticky přichází i bilancování toho předchozího. Proto vám přinášíme výběr toho nejlepšího, co se podle nás v roce 2022 ve filmu a v televizi urodilo.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tom Cruise ve filmu Top Gun: Maverick / Top Gun: Maverick
© CinemArt
Již podesáté přinášíme kompletní rekapitulaci roku, v níž jsme se pokusili sestavit žebříčky těch nejlepších a případně i nejhorších filmů a seriálů uplynulé sezóny. Náš výběr berte jako doporučení nebo inspiraci ke zhlédnutí něčeho, co z nějakého neznámého důvodu zůstalo vašemu filmovému zraku skryto, a my zároveň doufáme, že si z našich skromných žebříčků alespoň něco odnesete.
 

K jejich sestavení každý z redaktorů přistoupil svým vlastním způsobem, takže nečekejte jednotné kategorie či hodnotící kritéria, jelikož se u každého dotyčného liší.

Jan Varga

Patnáct nejlepších filmů roku 2022 v kině i mimo kino:
1) Poslední představení – nesentimentálně emotivní a krásně natočené indické drama o chlapci, který se snaží se svými kamarády postavit v chudé vesnici biograf. Film o lásce k filmu a ke starým kinům, jenž slouží jako pocta kinematografii i světovým režisérům, vypráví o cestě za svým srdcem navzdory rodinným tradicím a předurčenosti, plně obstojí i jako sociální drama se špetkou culinary cinema a zároveň svěže tematizuje film z materiálního hlediska a nevídaným způsobem zachycuje též smrt filmového média. 

2) RRR (Rise Roar Revolt) – akčně dobrodružný indický velkofilm vyprávějící o revoluci a jednom velkém přátelství v kolonizované Indii. Na kontrastu ohně a vody postavený příběh dvou mužů, stojících na opačných stranách barikády a vykreslených v souladu s nacionalistickým vyzněním filmu v podobě bezmála superhrdinů, překypuje spektakulární over-the-top akcí, která je ale dokonale přehledná a fantasticky nasnímaná, a také perfektními a nápaditými muzikálovými/tanečními čísly. Krom toho tento dějově našlapaný a z hlediska užitých motivů pestrý film definuje i bezbřehá fantazie a absolutní nestřídmost jeho tvůrců, která je během epického vyprávění o velkých činech a velkých emocích přetvořena v čistou radost a nadšení.  

Austin Butler, Tom Hanks ve filmu Elvis / Elvis
© Warner Bros.
3) Elvis – audiovizuálně strhující, výborně zahrané a od prvních okamžiků silně vtahující hudební životopisné drama, válcující veškerou konkurenci posledních let, v němž se perspektiva mladého Elvise Presleyho přirozeně doplňuje s perspektivou nespolehlivého vypravěče v podobě jeho úlisného manažera. Mistrovsky nasnímaná hudební čísla vynikají famózním střihem a celým filmem se vine téma nezlomné snahy o zachování vlastní výjimečné osobní a hudební identity, která je jako jediná klíčem k umělcově úspěchu a nesmrtelnosti. 

4) Trojúhelník smutku – možná je to střelba na až příliš snadné cíle, přesto tu dlouho nebyla vtipnější satira na současnou společnost, moderní trendy a kapitalismus, která by byla takhle ostře jízlivá a nekompromisní. Mnohovrstevnatý film o nerovnosti ve společnosti a o nekončícím boji o moc a privilegia, jenž je navíc divácky velmi vstřícný a v němž perfektní skloubení špičkové festivalové filmařiny s pokleslostí a střet intelektuálního humoru s fekálními gagy vedou k nezapomenutelným scénám vyvolávajícím záchvaty smíchu. 

5) Avatar: The Way of Water – příběh pokračování Avatara z roku 2009 je jednoduchý, leč nechybí mu emoce, napětí, patřičná dramatičnost ani skvělá akce. Hlavně je to ale masivní velkofilm s bravurním citem pro budování fikčního světa a rozvíjení postav. Technologicky a vizuálně jde navíc o absolutní skvost, pro který se těžko hledá srovnání. Objevování nových zákoutí planety Pandora je místy až éterickým a poetickým zážitkem, který v kině a ve 3D úspěšně přenáší diváky do jiného časoprostoru.

 

Zoë Kravitz, Robert Pattinson ve filmu Batman / The Batman
© Vertical Entertainment
6) Batman – nejtemnější a nejsyrovější film o netopýřím muži, který v sobě kombinuje komiksové drama, akční krimithriller, pulpovou gangsterku, neonoir detektivku a sporadicky i katastrofický film. Výrazně působivé a špičkově realizované epické drama, které pozoruhodně a inovativně pracuje se známými postavami, a v němž Batman není jen obávaným superhrdinou, ale i zranitelnou, pochybující, traumatizovanou a do sebe uzavřenou obětí ponořenou do zášti a smutku. 

7) Top Gun: Maverick – pokračování, které s přehledem předčilo svého předchůdce. Vše, co bylo na prvním Top Gunu z roku 1986 dobré, bylo povýšeno prostřednictvím moderní filmařiny a aktualizace do současnosti o několik úrovní výš. Akční sekvence, natáčené se skutečnými stíhačkami, jsou dechberoucí. Komplexní masterclass akčního melodramatického filmu a také velký návrat do slavné role pro Toma Cruise, který spolehlivě utáhne celý film na svém charismatu a na pečlivě nacvičených úsměvech. 

8) Fabelmanovi – ve svém zdaleka nejosobnějším filmu se režisér a scenárista Steven Spielberg ohlíží za svým dětstvím a dospíváním a za zážitky, které jej formovaly jako filmaře. Natáčí lehkou rukou a s poctivou dávkou hravosti, jemnosti, upřímnosti a citu, čímž potvrzuje pověst jednoho z nejlepších filmařů současnosti. Namísto nostalgicky naivní a lacině sentimentální vyprávěnky o kráse filmového média totiž překvapivě servíruje emocionálně silné rodinné drama, v němž jsou radostné a humorné chvíle vyváženy stejnou měrou melancholií a těžkostmi. 

Fotografie z filmu Svatý pavouk / Holy Spider
© Rialto
9) Svatý pavouk – mrazivé íránské krimi natočené podle skutečných událostí o honu na sériového vraha zabíjejícího ve městě prostitutky. Příběh vyprávěný z pohledu emancipované, ateistické a odvážné novinářky je zároveň nekompromisním náhledem do íránské společnosti prolezlé fanatismem, korupcí a misogynií, v níž má soudní proces s dopadeným zločincem kvůli názoru silně věřící veřejnosti překvapivou, tíživou a emočně intenzivní dohru. 

10) Podezřelá – vynalézavě vyprávěný jihokorejský film o osudové romanci policejního vyšetřovatele a vdovy podezřelé z vraždy dovedně míchá kriminální thriller a melodrama s černou komedii a hravě zaplétá diváka do klubka zvratů, bohatého na znejišťující a nepředvídatelné momenty. Důmyslná režie uhrane celou řadou stylistických voleb, zatímco propracovaný scénář balancuje na hraně překombinované skládačky, v níž ale všechny dílky zapadnou do sebe. 

11) Na cestě – íránská komediální road-movie o dramatickém loučení, která přetéká režijními nápady, mísí humor a hořkost v perfektním poměru a disponuje vtipnými dialogy, skvěle vypointovanými situacemi a jedním z nejlepších dětských hereckých výkonů v historii kinematografie. 

12) Aftersun – jemný a citlivý snímek o dovolené dospívající dcery a jejího mladého otce v přímořském letovisku v polovině devadesátých let táhnou kupředu vynikající výkony obou protagonistů, jejich skvěle napsané postavy, křehká režie a všeprostupující melancholie.

 

Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura ve filmu Drive My Car / Doraibu mai kâ
© Janus Films
13) Drive My Car – japonské drama o nečekaném porozumění mezi divadelním režisérem a jeho mladou soukromou řidičkou vypráví o sdílení traumat a tajemství, jež jsou součástí komplexního mnohovrstevnatého příběhu, odehrávajícího se na pozadí zkoušek Strýčka Váni ve vícejazyčné verzi, a vypovídajícího mimo jiné o partnerských a mileneckých vztazích a o bolesti ze ztráty blízké či milované osoby.

14) Dalva – drama o náctileté dívce, která se po zatčení svého milovaného otce, s nímž žila a který ji sexuálně zneužíval, ocitá proti své vůli v sociálním ústavu, odkud se snaží opakovaně utéct. Precizně režírovaný film se skvělou dětskou představitelkou hlavní role inovativně přistupuje k tématu sexuálního zneužívání nikoli z hlediska násilí, nýbrž ve smyslu manipulace s realitou z pozice dospělého, který je v rodině nositelem definice toho, co všechno může být z pohledu dítěte bráno jako normální a standardní projev lásky. 

15) Událost – francouzské drama zasazené do 60. let, kdy byly potraty ve Francii ilegální a přísně trestané, se zaobírá příběhem nadějné studentky literatury, která se po nechtěném otěhotnění ocitne kvůli odhodlání pokračovat za každou cenu ve studiu ve značně složité situaci. Naléhavý snímek s přesahem do současnosti precizně a sugestivně poukazuje na nutnost práva žen svobodně rozhodovat o vlastním těle.

__________________________________________________________________
Václav Limberk

Nejlepší filmy a seriály roku 2022 (bez pořadí a jednou větou):


Nejhorší filmy roku: 

____________________________________________________________
Martin Bubrín

Nejlepší filmy viděné v roce 2022:

  1. Trojúhelník smutku - povrchní satira, která v sobě má to nejlepší z vysokého a nízkého umění
  2. Batman - konečně Temný rytíř, který přesně koresponduje se svou komiksovou předlohou
  3. Elvis - Občan Kane hudebního filmu a zároveň nečekaný návrat Baze Luhrmanna ke kořenům
  4. Avatar: The Way of Water - upgrade prvního filmu po všech stránkách zajíšťující nezapomenutelnou blockbusterovou filmařinu
  5. Podezřelá - podvratné kriminální drama, které narušuje svou detektivní linku nečekanou romancí na korejský způsob
  6. Nene - nejlepší pocta filmařině roku 2022, která je sebevědovým navázáním na blockbusterově-hororové kořeny Stevena Spielberga
  7. Pearl - zdařilá pastiš technocolorových melodramat říznutá moderním psychologickým hororem
  8. Pinocchio Guillerma del Tora - filmařsky vyspělá a scenáristicky dospělá adaptace známého příběhu optikou režiséra Faunova labyrintu
  9. RRR - kinematografie radost aneb nejinvenčejší blockbuster široko daleko, u něhož si hollywoodští tvůrci píší poznámky
  10. Tár - nedivácky vystavěný rozpad osobnosti, v němž se mísí intenzita Whiplash a umělecké pojetí evropského filmu

Další zajímavé filmy:
  • Ulička přízraků
  • X
  • Všechno, všude, najednou
  • Athena
  • Top Gun: Maverick
  • Fabelmanovi
  • Víly z Inisherinu
  • Na nože: Glass Onion

Nejlepší seriály viděné v roce 2022:

  1. Atlanta III. a IV. (FX) - 
  2. Bílý lotos II. (HBO)
  3. Volejte Saulovi VI. (AMC)
  4. Euforie II. (HBO)
  5. Barry III. (HBO)
  6. Po životě III. (Netflix)
  7. Volavka (Apple TV+)
  8. Rod draka (HBO)
  9. Medvěd (FX)
  10. Koruna V. (Netflix)
Další zajímavé seriály:

  • Pozlacený věk (HBO)
  • Geniální přítelkyně III. (HBO)
  • Úžasná paní Maiselová IV. (Prime Video)
  • Odloučení (Apple TV+)
  • Lakers: Vzestup dynastie (HBO)
  • Spy x Family (TV Tokyo)
  • Prehistorická planeta (Apple TV+)
  • Irma Vep (HBO)
  • Westworld IV. (HBO)
  • Rodiče III. (FX)
  • Primal II. (Adult Swim)
  • Cyberpunk: Edgerunners (Netflix)
  • Angličanka (BBC)
Nejočekávanější tituly roku 2023:

  • The Last of Us (HBO)
  • Boj o moc IV. (HBO)
  • Barry IV. (HBO)
  • Ted Lasso III. (Apple TV+)
  • Idol (HBO)
  • Duna: Část II
  • Velryba
  • Oppenheimer
  • Mission: Impossible – Odplata část 1
  • Barbie
___________________________________________________________________
Vratislav Šálek

Řazeno podle data premiéry:

Armie Hammer, Gal Gadot, Kenneth Branagh ve filmu Smrt na Nilu / Death on the Nile
© Falcon
Smrt na Nilu - film, na který se bohužel trochu zapomíná, přitom jde o hodně slušnou adaptaci jednoho z nejslavnějších děl Agathy Christie, která upoutá především fantastickým vizuálem, nádhernou kamerou a úchvatnou černobílou sekvencí z Poirotova mládí.
 
Batman - z velkého množství filmů o Netopýřím muži se Matt Reeves dokázal odlišit tím, že konečně využil potenciál Batmana detektiva a natočil fantastickou noirovou detektivku s hutnou atmosférou, výborným Robertem Pattinsonem a takřka geniálním záporákem Paulem Danem, která doplácí jen na přepálenou stopáž.
 
Nezanechat stopy - polské drama, které vidělo zoufale málo lidí (i proto to ve společnosti vypadá, jak to vypadá), upozorňuje na morální pokleslost a hnus komunismu a Jan P. Matuszynski dokazuje, že ve své generaci patří k největším talentům, jen zkrátka divákům nejde úplně naproti.
 
Fotografie z filmu Top Gun: Maverick / Top Gun: Maverick
© CinemArt
Top Gun: Maverick - Joseph Kosinski a Tom Cruise jedou na vlně nostalgie, a ačkoli mě jejich počin neuchvátil tak jako mnoho jiných kolegů, za fantastické letecké sekvence a tvůrčí nadšení si místo v topce za celý rok nepochybně zaslouží.
 
Elvis - největší překvapení roku, protože po naprosto průměrném Velkém Gatsbym jsem Baze Luhrmanna odepsal jakožto kýčaře, o to větší šok způsobil suverénně a svižně natočenou biografií Krále rokenrolu, která je vyprávěná nespolehlivým vypravěčem, o to je ale působivější, navíc v hlavní roli září Austin Butler.
 
Arvéd - debut Vojtěcha Maška rozhodně není dokonalý, ale za zcela nečeský přístup, nekontinuální vyprávění, dusnou atmosféru a výtečného a démonického Michala Kerna (a neméně výborného Sašu Rašilova) si uvedení v žebříčku bez problémů obhájí.
 
Adam Mišík ve filmu  / BANGER.
© Johana Janová, Jonatan Jan
BANGER. - hodně sebevědomý film, který je úplně jinde než drtivá většina současné české kinematografie, je famózní podívanou, která bude bavit i ty, kteří hip hop a rap jinak nesnáší a i z toho Adama Mišíka udělal snesitelného herce, Adam Sedlák tu navíc objevil vynikajícího a vtipného Marcela Bendiga.
 

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: MaXXXine (11.04.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Austin Butler spojí síly s Darrenem Aronofskym (28.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Vyberte si svůj trailer: Rod draka (22.03.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu