Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 37. týden

Kinopremiéry: Zelený rytíř v marťanské lodi hledá lásku pod kapotou

Vydáno: 15.09.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: A24

Po náloži z minulého týdne vstupuje tentokrát do kin pouze pět novinek. Hned čtyři z nich jsou ale určeny převážně náročnějším divákům a fajnšmekrům. Tím nejpřístupnějším tak zůstává jen svérázné fantasy Zelený rytíř.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zelený rytíř (The Green Knight) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Zelený rytíř / The Green Knight
© Forumfilm
Fantasy drama je svéráznou verzí pověsti o králi Artušovi. Jejím režisérem a scenáristou je osobitý David Lowery, který dekonstruuje určitý rytířský mýtus a celé univerzum kolem artušovských legend částečně paroduje, zároveň mu ale skládá poctu. Ohlasy jsou dost nejednoznačné, protože zatímco některé mluví o nádherné vizuální podívané, jiné zase o hodně pomalém rádoby "indie" filmu, který si nabral větší porci, než je schopný zvládnout. Hlavní roli ztvárnil Dev Patel, vedle kterého se objeví třeba Alicia VikanderJoel Edgerton nebo Sean Harris. Opatrná premiéra týdne.

Synopse: Chrabrý, ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain (Dev Patel), který je synovcem krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený rytíř. Aby dokázal, že je v očích rodiny a celého království hoden cti, musí Gawain na této pouti čelit duchům, obrům i zlodějům.

Zajímavost: Film je inspirován básní ze čtrnáctého století s názvem Sir Gawain a Zelený rytíř.

Český trailer filmu Zelený rytíř / The Green Knight
Fellini a duchové (Fellini degli spiriti) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu Fellini a duchové / Fellini degli spiriti
© Pannonia Entertainment CZ
V loňském roce by sté narozeniny oslavil legendární Federico Fellini. Při této příležitosti natočil režisér Anselma Dell'Ollo dokument, který ovšem není o jeho životě, nýbrž o tom, jaký měl vztah k duchům a nadpřirozenu jako takovému. Dokladovat to bude na některých dosud nezveřejněných archivních záběrech a na ukázkách ze slavných filmů. K tvorbě legendy se navíc vyjádří třeba Damien ChazelleTerry Gilliam nebo William Friedkin. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, to ale překvapí málokoho. Premiéra do klubových kin.

Synopse:  loňském roce oslavil velikán filmu Federico Fellini sté výročí narození. Při této příležitosti vznikl dokument, který ukáže množství dosud neodhaleného archivního obsahu a slavných ukázek z filmů, které pomohou vykreslit vztah legendárního filmaře k duchovnu a nadpřirozenu.

Český trailer filmu Fellini a duchové / Fellini degli spiriti
Marťanské lodě (Falcon)

Plakát filmu  / Marťanské lodě
© Falcon
Už ze synopse, z níž se toho diváci mnoho nedozvědí, je jasné, že česko-norské romantické drama nebude útočit na čelní místa žebříčků návštěvnosti. Jako svůj celovečerní debut ho natočil dokumentarista Jan Foukal a dle ohlasů se mu podařilo natočit intimní počin, který stojí spíš na atmosféře, lyrickém vyprávění a pomalém tempu než na příběhu. Vzhledem k pojetí jde hlavně o festivalový snímek, který si vychutnají diváci náročnější a alternativnější. Ústřední role sehráli Eliška Křenková a Martin Evžen Kyšperský, který je společně se svou kapelou podepsán i pod prý výborným soundtrackem.

Synopse: Martin (Martin Evžen Kyšperský) poprvé potká Elišku (Eliška Křenková) na narozeninové party ve vybydlených prostorách brněnského nádraží. Mladá psycholožka hudebníka pozve na svou přednášku, kde na něj zapůsobí. On kolem ní krouží, ona ho loví. Martin za ní později odletí do Norska a po návratu zjistí, že bez sebe nemůžou být. Vydrží jejich láska?

Zajímavost: Inspirací pro film se stala stejnojmenná kniha básní Aleny Černé a Kyšperského.

Oficiální trailer filmu Marťanské lodě
Hotel Modrá hvězda (NFA)

Plakát filmu  / Hotel Modrá hvězda
© eea.nfa.cz
Po osmdesáti letech se na velká plátna vrací jedna z nejznámějších a nejslavnějších protektorátních komedií, v níž vůbec poprvé zazněla legendární píseň Slunečnice, tentokrát v restaurované verzi. Režisér Martin Frič v ní sehnal naprosto exkluzivní obsazení v podobě Oldřicha NovéhoNataši Gollové a Adiny Mandlové, k těm se postupem času přidali třeba Ladislav PešekJan Pivec nebo Ferenc Futurista. Z pohledu moderního diváka film opravdu nemá čím překvapit a místy působí naivně, jeho humor je ale tak lehký a poměrně chytrý a atmosféra tak pohodová a nenáročná, že jako jeden z mála z té doby obstojí i dnes, a i když druhá polovina není tak svižná a dochází jí dech, není to až takový problém. Vidět navíc tehdejší hvězdy v dnešním kině může být taktéž hodně zajímavé. Obnovená premiéra pro historiky filmu.

Synopse: Zuzana (Nataša Gollová), která dosud umývala nádobí v hotelu Merkur, po své tetě nečekaně zdědila jiný hotel s názvem Modrá hvězda. Pyšně nakráčí do luxusního hotelu v centru Prahy a začne dělat personální změny. Brzy se ale ukáže, že jejím dědictvím je ve skutečnosti omšelý hotýlek stejného jména ve IV. městském okrese. Personálem se stanou tři nezaměstnaní mládenci, kteří dosud v hotelu přespávali, a odpracují tak dlužné nájemné. To je ale jen jedna z potíží, které na Zuzanu čekají.

Zajímavost: Premiéru měl snímek 31. července 1941 na Filmových žních ve Zlíně, kde získal cenu města Zlín.

Originální trailer restaurované verze filmu Hotel Modrá hvězda
Láska pod kapotou (Aerofilms)

Plakát filmu  / Láska pod kapotou
© Aerofilms
Česko-slovenský dokument je atraktivní v tom, že diváka zavede do společenských končin, kam se v běžném životě (snad) nedostane. Podle dosavadních ohlasů je příběh životního ztroskotance zajímavý a jeho snahy o to prorazit ve světě automobilových závodů jsou velmi dobrou metaforou životních bojů. Režisérem, spoluscenáristou a částečně i kameramanem je Miro Remo, který má se žánrem poměrně zkušenosti. Uvidíme, jak si snímek povede u širšího publika a jak bude vnímána pointa, která je prý trochu kontroverzní a pro někoho i laciná. Pohled na okraj společnosti.

Synopse: Odhodlaný padesátník Jaroslav má v životě dvě vášně - rychlá auta a školní lásku Jitku, která mu po nepovedeném manželství vrátila naději a chuť jít dál. Služebně nejstarší autokrosová řidička v Čechách Jitka by jen těžko našla lepšího mechanika a kouče, než je Jaroslav. Ten pro ni znovu a znovu staví z ojetin závodní auta a společně doufají ve vítězství.

Originální trailer filmu Láska pod kapotou

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Opičí muž (30.01.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vymítač ďábla: Znamení víry (15.10.2023 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- Trailer: The Caine Mutiny Court-Martial (22.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel William Friedkin (08.08.2023 07:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Iveta sice neožila, přesto o ní zase mluví celé Česko (08.05.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Stroj času: Monty Pythonův smysl života ukazuje absurditu života (a smrti) (22.04.2023 09:30 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Egypťan Sinuhet vyšel na denní světlo a začal dělat chyby (03.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu