Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bluray recenze: Grandhotel Budapešť

Bluray recenze: Grandhotel Budapešť vyšel na DVD a Bluray v re-edici

Vydáno: 16.09.2021 07:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Snímek Wese Andersona z roku 2014 vyšel v tomtéž roce na českém trhu v distribuci Bontonfilmu, letos byl znovu vydán na nosičích DVD a Blu-Ray pro změnu pod hlavičkou Magic Boxu.

Grandhotel BudapešťRecenzoval/a Jan Varga dne 16.09.2021 07:30. Snímek Wese Andersona z roku 2014 vyšel v tomtéž roce na českém trhu v distribuci Bontonfilmu, letos byl znovu vydán na nosičích DVD a Blu-Ray pro změnu pod hlavičkou Magic Boxu. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Grandhotel Budapešť / The Grand Budapest Hotel
© CinemArt
Mladý spisovatel (Jude Law) pobývá v 60. letech v luxusním Grandhotelu Budapešť kdesi ve východní Evropě v Republice Zubrowka. Setkává se zde s majitelem Moustafou (F. Murray Abraham), který mu u večeře vypráví, jak k hotelu přišel. Jako mladý pikolík pracoval ve třicátých letech pro původního vlastníka, pana Gustava (Ralph Fiennes). Ten od jedné své zákaznice zdědí vzácný obraz, čímž se stane trnem v očích jejích příbuzných, zejména pak pro jejího syna (Adrien Brody), který na Gustava pošle zabijáka (Willem Dafoe).

Wes Anderson je vynikající režisér s neuvěřitelným vizuálním cítěním, skvělým smyslem pro vyprávění příběhů, bravurní filmovou optikou a nadpozemskou schopností udělat scénu vtipnou jenom na základě toho, jak postaví kameru. I kdybyste nevěděli, že tento film natočil on, bezpečně byste to poznali nejpozději po 90 sekundách. Dialogy, herecké výkony, vtipy, střih, hudba, výprava, vizuální efekty, vypiplané detaily… To všechno je naprosto super, přičemž se to skládá do zcela konzistentního a roztomilého celku, který je po okraj narvaný tunou vtípků a ještě se na něj hezky kouká.

Fotografie z filmu Grandhotel Budapešť / The Grand Budapest Hotel
© CinemArt
Děj je většinou příjemně nepředvídatelný, každou chvíli se totiž může stát opravdu cokoli. Bizarní absurdnosti tvoří významnou roli v Andersonově poetice, stejně jako retro stylizace, tentokrát ještě znatelnější než v režisérových předchozích filmech – všechny flashbacky z třicátých let (tzn. drtivá většina filmu) jsou totiž natočeny ve formátu 4:3. Zároveň Anderson významně těží z postupů a nápadů, které jsou už několikrát ověřené, pro jeho osobitý režijní styl už takřka typické a u jeho filmů přinejmenším očekávatelné. I tak jde ale o film nesmírně originální, vtipný, pozoruhodný, hravý a svou atmosférou a vizuálem rozhodně naprosto odlišný od drtivé většiny všeho ostatního, co se běžně natáčí. Na vytříbenou dokonalost některých starších Andersonových filmů, jako je třeba Život pod vodou nebo Až vyjde měsíc, však Grandhotel Budapešť nedosáhne, protože v něm nefungují tak dobře emoce, postavy jsou plošší a příběh o něco méně rafinovaný.

BD obal filmu Grandhotel Budapešť / The Grand Budapest Hotel
© Magic Box
Blu-Ray: 

Grandhotel Budapešť vyšel na českém trhu již v roce 2014, kdy byl jeho distributorem na multimediálních nosičích Bontonfilm, a letos byl znovu vydán na DVD i na Blu-Ray v re-edici pro změnu pod hlavičkou Magic Boxu. Menu je na disku v angličtině, avšak je dostatečně intuitivní i pro neangličtináře. Bonusové materiály pak již jsou vybaveny českou podporou v podobě titulků, všechny je naleznete v sekci „Extras“.

Vyloženě roztomilé je čtyřminutové video s názvem Bill Murray Tours the Town („Bill Murray – prohlídka města“), v němž se dotyčný slavný herec prochází po městě Zhořelec u německo-polsko-českých hranic, kde se Grandhotel Budapešť natáčel, a zjevně okouzlen jeho zimní atmosférou a architekturou jej komentuje a popisuje přitom natáčení i navštěvuje různé zákulisní lokace. V sekci „Vignettes“ se nachází trojice krátkých, dokumentárně laděných filmečků – Mendl’s Secret Recipe je de facto videonávod na přípravu čokoládového řezu z Mendlovy cukrárny, Kunstmuseum Zubrowka Lecture je záznamem přednášky autora Grandhotelu Budapešť o celém státě Zubrowka, o jeho obyvatelích a historii, a The Society of the Crossed Keys zas pojednává o existenci tajné zpravodajské agentury zvané Spolek zkřížených klíčů a o jejím historickém původu.

Fotografie z filmu Grandhotel Budapešť / The Grand Budapest Hotel
© CinemArt
Sekce „Promotional Featurettes“ nabízí cca 18 minut dlouhý film o filmu s názvem The Making of the Grand Budapest Hotel sestávající ze čtyř kapitol. První z nich (The Story) se zaměřuje na příběh filmu, druhá (The Society of the Crossed Keys) popisuje vznik zmíněného Spolku zkřížených klíčů a jeho členy, třetí (Creating the Hotel) se zaobírá vzhledem filmového hotelu zvenčí i uvnitř a čtvrtá (Creating a World) vypráví o světě, v němž se děj filmu odehrává. Tři a půl minuty dlouhý klip Cast se věnuje hereckému obsazení, čítajícímu opravdu značnou plejádu zvučných jmen, a poskytuje krátké komentáře k jejich účasti ve filmu. Jen o trošku delší je video Wes Anderson, ve kterém je osobnost režiséra a jeho práce na snímku nahlížena z perspektivy herců, kteří rozebírají jeho styl a tvůrčí přístup.

Kromě traileru bonusovou sekci uzavírá i obrázková galerie, umožňující automatický i manuální posun mezi jednotlivými výjevy z filmu.

Technické specifikace (Blu-ray): 

Zvukové formáty: DTS-HD Master Audio 5.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, portugalsky, turecky a španělsky, DTS 5.1 francouzsky a rusky, Dolby Digital 5.1 polský komentář

Titulky: české, anglické pro neslyšící, arabské, bulharské, estonské, francouzské, hebrejské, hindské, holandské, chorvatské, islandské, litevské, lotyšské, maďarské, mandarínské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, španělské, turecké a ukrajinské

Obrazové formáty: 16:9 / 1,85:1

V prodeji od 2. 6. 2021

Německo, USA, Velká Británie 2014, 100 minut

Český trailer k filmu Grandhotel Budapešť

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Poor Things (11.05.2023 18:02 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Asteroid City Wese Andersona má první trailer (30.03.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu