TV tipy: Vyhnanec detektiv Pikachu je drsný chlapík, který se vrací do Číny

Vydáno: 10.09.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po předchozích solidních premiérových týdnech upadají televize do určité letargie a vedle několika takřka neznámých počinů servírují především spolehlivé reprízy. Z novinek tak tentokráte stojí za řeč jen Detektiv Pikachu.
Pokémon: Detektiv Pikachu (Pokémon: Detective Pikachu) (sobota 11. 9., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / neděle 12. 9., 14.35 - 16.30 / pondělí 13. 9., 08.20 - 10.20)

Český plakát filmu Pokémon: Detektiv Pikachu / Pokémon: Detective Pikachu
© Facebook tvůrce
Předloňskou dobrodružnou komedii ocení především ti, kteří fenomén Pokémonů zažili a alespoň částečně se orientují v jejich mytologii. Režisér a spoluscenárista Rob Letterman se v ní neobtěžuje cokoli vysvětlovat neznalým divákům a bez větších komentářů představí ty nejznámější postavičky a připraví pro ně úkoly, které fanoušci budou důvěrně znát. Ti ostatní pak dostanou velmi lehce nadprůměrnou podívanou s trochu pomalejším tempem, dost infantilními vtipy, mírně přepálenou délkou a velmi jednoduchým příběhem, nad nímž nemá smysl dlouze přemýšlet. Také triky jsou na vysoké úrovni a interakce mezi živými herci a počítačovými charaktery je v rámci možností přirozená. Škoda, že lidské postavy jsou absolutně nevýrazné a nezajímavé, čemuž odpovídá i podobně nevýrazný Justice Smith v titulní roli. Ryana Reynoldse, který namluvil hlavního Pokémona, kvůli dabingu bohužel tuzemský divák bude muset oželet. Záležitost pro fanoušky, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Ve filmu se objeví zhruba šedesát Pokémonů.

Oficiální český trailer filmu Pokémon: Detektiv Pikachu / Pokémon: Detective Pikachu
Návrat do Číny (Go Back to China) (sobota 11. 9., Televize Seznam, 20.00 - 22.00 / neděle 12. 9., 13.50 - 15.50)

Plakát filmu Návrat do Číny / Go Back to China
© IMDb
Dva roky staré americko-čínské drama je nejen u nás absolutně neznámé a mihnulo se de facto jen v pár amerických kinech a na několika festivalech. Režisérka a scenáristka Emily Ting v něm natočila naprosto nenáročný a vděčný příběh o střetu kultur a sbližování otce s dcerou. O moc víc divák nedostane, protože tím hlavním jsou trochu otřepané, avšak poměrně vtipné dialogy, velmi dobře vybrané malebné lokace, svižné tempo a již zmiňované obrovské kulturní rozdíly, z nichž vychází mnoho humorných, ale i zcela seriózních situací. Autorka trochu překvapí tím, že se nebojí kritizovat všudypřítomnou čínskou cenzuru. Hlavní roli ztvárnila obstojná Anna Akana, kterou doplňuje především Richard Ng. Jen škoda, že celý příběh je dost přeslazený, místy kýčovitý a hodně klouže po povrchu. Zcela neznámý tip.  

Zajímavost: Rodina režisérky vlastní firmu na výrobu hraček.

Oficiální trailer filmu Návrat do Číny / Go Back to China
Drsný chlapík (Le ruffian) (sobota 11. 9., ČT2, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu Drsný chlapík / Le ruffian
© IMDb
Francouzsko-kanadské dobrodružné krimi z počátku osmdesátých let také nepatří k těm úplně nejznámějším. Režisér a scenárista José Giovanni v něm zadaptoval vlastní román a ze všeho nejvíc mu chyběl dramaturg. Jako by totiž ztratil odstup a doplatil na nevyrovnané tempo a velmi zvláštní žánrový mix. V úvodu totiž láká na oddechové chlapské dobrodružství, posléze pomalu přechází na drsný western, poté pak na klasické drama o přátelství dvou mužů s nejasnou minulostí, aby znovu skončil u oddechového dobrodružství. Jednotlivé složky fungují vesměs dobře, jako celek však rozpačitě, protože nemají potřebnou soudržnost a atmosféru. Nepomáhá jim ani místy hodně pomalé tempo a jen minimum akce, která je ale zvládnuta velmi dobře. Nad vodou tak snímek drží jako vždy výtečná hudba Ennia Morriconeho, nádherné lokace a obsazení, jemuž dominuje trio Lino VenturaBernard Giraudeau a Claudia Cardinale. Zapomenutý počin na sobotní večer.

Zajímavost: Snímek se kompletně natáčel v Kanadě.

Originální trailer filmu Drsný chlapík / Le ruffian
Dogman (Dogman) (sobota 11. 9., ČT art, 22.15 - 23.55)

Český plakát filmu Dogman / Dogman
© Facebook tvůrce
Tři roky staré italsko-francouzské drama představuje tuzemskému divákovi jihoevropskou zemi z trochu odvrácené strany. Režisér a scenárista Matteo Garrone se v něm viditelně inspiroval neorealismem, odhodil veškerá pozlátka a spolehl se na co největší autenticitu, depresivní a velmi tíživou atmosféru, v níž v závěru probleskuje až beznaděj a hodně zajímavý příběh, který je na první pohled jednoduchý, na ten druhý ale nabízí i poměrně značný přesah. Nikam při tom nespěchá a vsází na pomalé tempo, v němž je prostor na hlubokou psychologii postav, u nichž je potíž, že nejsou úplně sympatické a divák nemá příliš šancí s nimi nějak soucítit. V kontrastu s tím pak působí i nádherná kamera, která občas zabírá i romantickou krajinu. V hlavní roli se objeví vynikající Marcello Fonte, jehož doplňují podobně méně známé tváře, mezi nimiž vyniká Edoardo Pesce. Působivá záležitost, kterou ale ne každý přijme, o čemž svědčí i naše recenze.  

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na festivalu v Cannes.

Oficiální český trailer filmu Dogman / Dogman
Poldové (Cop Out) (neděle 12. 9., Nova, 00.20 - 02.15 / úterý 14. 9., Nova Cinema, 00.05 - 02.05)

Plakát filmu Poldové / Cop Out
© Impawards
Malinko přes dekádu stará krimikomedie je u nás hodnocena o dost lépe než na zahraničních databázích, rozhodně ale není jednoznačně přijímaná. Důvodem je to, že režírující Kevin Smith v ní poprvé netočil podle vlastního scénáře, ale dostal k dispozici příběh, který je záměrně trochu trapnou poctou buddy movies z osmdesátých let. To tedy znamená, že diváci se dočkají značných popkulturních odkazů, řízných dialogů "o ničem", zároveň ale mnoha vtipů, které nefungují, nejsou dobře vypointované a působí o dost trapněji, než bylo asi zamýšleno. Úplně dobře se nejeví ani rezignace na celistvý příběh, který sestává z leckdy nesmyslných epizod a nikam nevedoucích dialogů. Atmosféra je poměrně pohodová, tempo docela svěží a hudební doprovod naprosto přesný, jen je na tom znát, že tvůrce točil snímek na zakázku a sám ze sebe vložil naprosté minimum. Hlavní role si zahráli spolehlivý, ale trochu znuděný Bruce Willis a lehce otravný Tracy Morgan, které doplňují třeba Cory FernandezGuillermo Díaz nebo Seann William Scott. Noční tip, o němž se více píše v naší letité DVD recenzi.

Zajímavost: Ačkoli je Smith velkým fanouškem Willise, atmosféra na place nebyla ideální, protože režisér označil natáčení za nervydrásající a ubíjející, herecká hvězda se navíc neúčastnila jediné propagační akce.

Oficiální trailer filmu Poldové / Cop Out
Pohádky na dobrou noc (Bedtime Stories) (neděle 12. 9., Nova, 11.50 - 13.40 / úterý 14. 9., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / středa 15. 9., 10.55 - 12.50)

Plakát filmu Pohádky na dobrou noc / Bedtime Stories
© Amazon.com
Třináct let stará fantasy komedie je určená spíše dětskému publiku a dle toho se k ní musí přistupovat. Režírující Adam Shankman v ní dostal k dispozici scénář, který sice měl velký potenciál, zdaleka ho ale nenaplnil. Soustředí se v něm hlavně na humor různé kvality, v němž vtipy dost kolísají a pohybují se od těch zdařilých po absolutně nepovedené, trapných je naštěstí naprosté minimum, vzhledem ke svižnému tempu a střídmé stopáži vše rychle uteče a nedostaví se vyslovená nuda. Mnohem horší je to s obrazovou stránkou, která působí lacině, triky jsou viditelně digitální a překvapivě v ní není nic, co by jakkoli zaujalo. Titulní roli si vystřihl nezajímavý a trochu toporný Adam Sandler, jemuž více než zdatně sekundují Keri RussellRussell BrandTeresa PalmerLucy LawlessCourteney Cox nebo úděsně přehrávající Guy Pearce. Lehce nadprůměrný a nevýrazný počin je naprosto ideální pro zkrácení dětského čekání na nedělní oběd.

Zajímavost: Buldok vystupující ve filmu patří Sandlerovi.

Originální trailer filmu Pohádky na dobrou noc / Bedtime Stories
Skalní v ofsajde (pondělí 13. 9., ČT art, 23.30 - 00.50)

Plakát filmu  / Skalní v ofsajde
© Terryhoponozky
Zcela zapomenutá československá komedie z raných šedesátých let je příjemnou podívanou a částečnou satirou na chování a život tehdejších fotbalových fanoušků. Režírující Ján Lacko v ní toho moc neřešil a od počátku nastoluje naprosto pohodovou atmosféru, poměrně svižné tempo a soustředil se na inteligentní humor a výborně vypointované vtipy. Milovníky fotbalu pak potěší pár skutečných archivních záběrů z mezistátního zápasu Československo - Brazílie, pohledy na davy, které na utkání mířily a v neposlední řadě dnes už raritními obrázky původního stadionu Těhelné pole. Výborné je obsazení, v němž se objeví František DibarboraArnošt GarlatyAnton MrvečkaŠtefan Kvietik nebo Emil Horváth st.. Mnoho situací už dnes zastaralo a místy je to celé dost přitažené za vlasy a některé věci se cyklicky opakují, což působí úmorně. To ale nic nemění na tom, že jde o raritně vysílaný snímek, který neměl vyšší ambice.   

Zajímavost: Snímek měl být původně barevný, ale dotáčky fotbalových zápasů byly černobílé a barva by tak ve zbytku působila rušivě.

Televizní spot filmu Skalní v ofsajde
Džusový román (úterý 14. 9., Televize Seznam, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu  / Džusový román
© s-antikvariat.cz
Normalizační drama z první poloviny osmdesátých let je celovečerním režijním a scenáristickým debutem Fera Feniče a viditelně měla připomínat a odkazovat na období Československé nové vlny. Stejně jako tehdejší tvůrci se i on snažil zachytit banalitu tehdejšího života, neřešit žádné složité problémy, ale "běžné" životní starosti a nikam nespěchat. Daří se mu to tak napůl, protože dobová atmosféra jakési nudy a šedi je zachycena naprosto výborně a také příběh naivní dívky, která poznává městský život, je vystavěn velmi dobře a citlivě. Problém je v částečné nepřirozenosti, která vystupuje z některých scén a snímek tak působí občas podivně amatérsky a neautenticky. Titulní roli excelentně zahrála Alena Mihulová, vedle které dostali důvěru vesměs neherci a debutanti, u kterých také platí, že nejsou až tak autentičtí. Body pak přidává titulní píseň, která zcela vystihuje náladu celého filmu. Obraz doby, který trochu zastaral.  

Zajímavost: Snímek byl kvůli tomu, že "nepopisuje realitu života v Československu", na čtyři roky v trezoru.

Televizní spot filmu Džusový román
Špatné zprávy pro Medvědy (Bad News Bears) (úterý 14. 9., Paramount Network, 20.00 - 22.30 / pátek 17. 9., 00.55 - 03.30)

Plakát filmu Špatné zprávy pro Medvědy / Bad News Bears
© IMDb
Komedie z první poloviny nového milénia se dnes tolik nepřipomíná, což je celkem logické, protože nikoho nepřekvapí. Režírující Richard Linklater v ní dostal k dispozici naprosto předvídatelný a klišovitý příběh, který po pár minutách nemá co nabídnout a spoléhá se jen a pouze na svižné tempo, hodně slušnou a pohodovou atmosféru, jednoduchý, ale vesměs fungující humor a velmi dobře natočené a sestříhané baseballové zápasy, kterých ale není tolik. Potěší i minimální míra patosu a tradičních patriotických promluv, což je u sportovní žánrovky skoro nevídané. Hlavní roli si zahrál spolehlivý, ale nikterak výjimečný Billy Bob Thornton, jehož doplnili třeba Greg KinnearMarcia Gay Harden a spoustu dětských herců, kteří jsou většinou dobří, ale nechybí mezi nimi ani ti vyloženě otravní. Nevýrazná a zapomenutelná podívaná na úterní večer. 

Zajímavost: Jednu z rolí si zahrála i skutečná baseballistka Sammi Kane Kraft, která byla považována za velký talent, ale bohužel ve dvaceti letech tragicky zahynula při autonehodě.

Oficiální trailer filmu Špatné zprávy pro medvědy / Bad News Bears
Vyhnanec (Exiled) (čtvrtek 16. 9., Nova Cinema, 22.05 - 23.55)

Plakát filmu Vyhnanec / Exiled
© IMDb
Kriminální drama z konce devadesátých let se u nás skoro nepřipomíná a je naprosto neznámé. Důvodem je to, že jde o celovečerní film, který navazuje na seriál Zákon a pořádek, který si u nás silnější diváckou základnu moc nenašel. Pozitivem je, že debutující režisér Jean de Segonzac v něm po divácích nevyžaduje absolutní znalost seriálu a jeho počin obstojí jako samostatný film. Spoléhá se v něm hlavně na potemnělou atmosféru, příběhové schéma klasické detektivky, pomalejší tempo a spíše než akci, které je tu velmi málo, akcentuje pátrací linii, která poměrně funguje a dává smysl. Hlavní roli ztvárnil spolehlivý Chris Noth, vedle něhož se objeví třeba Dabney ColemanIce TBenjamin BrattDana Eskelson nebo Jerry Orbach. Vesměs spokojené dojmy ale výrazně kazí přepálená délka, která je znát už od poloviny, kdy snímek stojí na místě, nikam se moc neposouvá a je trochu nudný. Něco pro milovníky kriminálek. 

Zajímavost: Ice T se o rok později objevil v další řadě seriálu jako jeden z detektivů.

Televizní spot filmu Vyhnanec / Exiled


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY