Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pokémon: Detektiv Pikachu

Recenze: Rodinný film Pokémon: Detektiv Pikachu oživuje populární fenomén

Vydáno: 08.05.2019 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

V prvním hraném filmu s Pokémony kupodivu nejde o lovení Pokémonů, jejich trénování a zápasení s nimi, nýbrž o detektivní příběh, v němž největší lákadla tvoří digitální Pikachu a ztvárnění světa, v němž žijí Pokémoni spolu s lidmi.

Pokémon: Detektiv PikachuRecenzoval/a Jan Varga dne 08.05.2019 09:00. V prvním hraném filmu s Pokémony kupodivu nejde o lovení Pokémonů, jejich trénování a zápasení s nimi, nýbrž o detektivní příběh, v němž největší lákadla tvoří digitální Pikachu a ztvárnění světa, v němž žijí Pokémoni spolu s lidmi. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Justice Smith ve filmu Pokémon: Detektiv Pikachu / Pokémon Detective PikachuPokémoni byli spolu se sběratelskými kartičkami, hrami na Nintendo konzole GameBoy, animovaným seriálem a řadou celovečerních animovaných filmů na svém vrcholu někdy před patnácti až dvaceti lety. Když začala dospívat generace dětí, jež s Pokémony vyrůstala, tak zájem o ně sice mírně opadl, leč nikdy zcela nevymizel. Před nějakou dobou navíc celý fenomén znovu výrazně ožil díky mobilní hře Pokémon Go. Pravděpodobně i díky této nové vlně popularity vznikl i první hraný film s Pokémony, jenž nese název Pokémon: Detektiv Pikachu.
 
Jeho hlavním hrdinou je jednadvacetiletý Tim (Justice Smith), jenž se dozví o tragickém úmrtí svého otce Harryho, policejního detektiva, s nímž nebyl už delší dobu v kontaktu, a přijíždí do města Ryme City, kde se setká s jeho parťákem. Tím je ikonický žlutý elektrický hlodavec – Pikachu – toho času se ztrátou paměti, zálibou v kofeinu a nepodloženým tušením, že Harry ve skutečnosti nezemřel. Zároveň se ukazuje, že Tim je jako jediný schopen rozumět všemu, co Pikachu říká. Oba se pak společně pouští do řešení případu, v němž hraje mimo jiné roli i jakýsi experimentální fialový plyn, jenž dělá z jinak roztomilých a přátelských Pokémonů rozzuřené a nebezpečné zrůdy.

Fotografie z filmu Pokémon: Detektiv Pikachu / Pokémon Detective PikachuNámět filmu je přitom takřka totožný s námětem tři roky staré Nintendo hry Detective Pikachu, v níž se kromě v kávě si libujícího a hlasem dospělého muže hovořícího Pikachua vyskytují také Tim pátrající po svém zmizelém/zavražděném otci i podzápletka s běsnícími Pokémony. Film Pokémon: Detektiv Pikachu je tedy v podstatě volnou adaptací této hry, přičemž má jen pramálo společného s Pokémon Go a kupodivu i s námětem původního seriálu, jímž bylo zejména lovení Pokémonů, jejich trénování a zápasení s nimi. I tyto činnosti sice ve filmu probíhají, leč v minimální míře (v celém filmu dojde pouze na jediný vrh Poké Ballem a na jeden souboj v aréně), přičemž děj filmu je zasazen do prostředí speciálního velkoměsta, v němž (jak je v úvodu vysvětleno) to funguje jinak než v okolním světě, neb lidé v něm Pokémony neloví, nýbrž s nimi žijí ve vzájemné harmonii v uspořádaných dvojicích (kdy každého člověka doprovází jeden Pokémon).
 
Výsledným tvarem je tak rodinná sci-fi/fantasy/noir detektivka na pomezí dětského filmu o přátelství hlavního hrdiny s mluvícím zvířetem a netradiční komedie o dvou policejních parťácích, doplněná o otcovsko-synovský patos a připomínající všechno možné od Zlatého kompasu po Theodora Rexe. Vzhledem k tomu, jak často postavy polopaticky popisují dění na plátně a vysvětlují i věci zcela zřejmé, jde patrně o snímek cílící převážně na menší děti, ačkoli se tu najde i pár dospěláckých narážek. Kromě dětí si ale přijdou na své i odrostlí nostalgičtí fanoušci a všichni, pro něž je Pikachu s čepičkou Sherlocka Holmese vrcholem roztomilosti. Vyznat se v Pokémonech je každopádně výhodou, jelikož neznalí diváci mohou být ochuzeni o četné vtípky, leč nejde o nezbytnost.

Justice Smith, Kathryn Newton ve filmu Pokémon: Detektiv Pikachu / Pokémon Detective PikachuAni dokonalá znalost zákonitostí světa Pokémonů vám nicméně nepomůže v orientaci ve světě filmu, jenž se řídí vlastními pravidly, která však nejsou nikdy vysvětlena a ani se nezdají být příliš konzistentní. Kromě standardních Pokémonů tu totiž mají své místo i vědecky modifikovaní Pokémoni, takřka neomezenými schopnostmi nadaný Pokémon Mewtwo i záporák s ďábelským plánem, všechno je to ale používáno velice nahodile coby zdroj zběsile dávkovaných akčních atrakcí s účelem znemožnit přemýšlení nad tím, jestli dává spletitý a chaotický děj vůbec nějaký smysl.
 
Včetně režiséra Roba Lettermana, jenž začínal coby režisér u animovaných filmů od Dreamworks (Příběh žralokaMonstra versus Vetřelci) a skončil u hraných rodinných fantasy (Gulliverovy cestyHusí kůže), dávala příběh dohromady čtveřice scenáristů, která film zaplnila hromadou pozoruhodných, leč scenáristicky nedostatečně podchycených nápadů. Některé dějové aspekty tak zbytečně vytvářejí nejasnosti (hrdinové se vloupají do tajné laboratoře, jsou odhaleni záporákem, avšak ten je bez problému pustí na svobodu, přestože si s sebou odnášejí dost cenné usvědčující informace) a děj navíc, tak jak je prezentován ve finální podobě, může existovat jen díky tomu, že určitá klíčová postava soustavně zadržuje před hrdiny filmu zásadní informace, které jim sdělí pochopitelně až v rámci rozkrývání závěrečných dějových zvratů.

Kathryn Newton, Justice Smith ve filmu Pokémon: Detektiv Pikachu / Pokémon Detective PikachuPo herecké stránce se snímek může pyšnit jmény jako Bill Nighy (jenž ztvárnil zakladatele Ryme City) či Ken Watanabe (v roli policejního náčelníka), avšak na ty se dostane jen v pár krátkých scénách, v nichž je jejich výkon definován především usilovnou snahou zachovat si navzdory své přítomnosti ve filmu vážnou tvář. Jiné vedlejší a okrajové postavy nicméně vyznívají kvůli své výrazné stylizaci až sebe-parodicky, bohužel včetně karikaturně působící začínající nadějné novinářky Lucy (Kathryn Newtonn), která se k pátrání hlavních hrdinů přidá. Justice Smith oproti tomu svou stereotypní úlohu vykuleného dobráka zvládá s přehledem, i tak ale nemůže být sporu o tom, že tou hlavní hvězdou je tu ve skutečnosti hláškující digitální Pikachu (v originálním znění namluvený Ryanem Reynoldsem).
 
Plně počítačový titulní hrdina, vládnoucí elektrickým výbojům a pracující v řadách policie, je totiž sympatičtější a zajímavější než kterákoli jiná postava ve filmu, přičemž on i ostatní Pokémoni budou stejně pro většinu diváků podstatně větším lákadlem než veskrze zapomenutelný příběh, do nějž jsou zasazeni.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Pokémon: Detektiv Pikachu

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: I Saw the TV Glow (29.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů je pohodovou zábavou pro celou rodinu (30.03.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Egypťan Sinuhet vyšel na denní světlo a začal dělat chyby (03.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Komiksový film Ant-Man a Wasp: Quantumania prohlubuje krizi Marvelu (19.02.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nový trailer: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (24.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Ant-Man a Wasp: Quantumania (10.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu