Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Filmy z univerza V zajetí démonů od nejhoršího po nejlepší

Téma: Filmy z univerza V zajetí démonů od nejhoršího po nejlepší

Vydáno: 05.09.2021 12:00 v sekci Články | Publicistika - Lukáš Frank | foto: facebook tvůrce

Před pár týdny byl na plátna kin vpuštěn třetí díl série V zajetí démonů. Ten patří do tzv. Conjurverse – univerza, do kterého už nyní spadá spousta hororových filmů, a které se bude dál a dál rozrůstat. Který z nich se povedl nejvíce?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Od roku 2013 jsou kina zásobována v podstatě každý rok novou a novou hororovou podívanou z tohoto univerza. Středobodem jsou ale dva hlavní aktéři série V zajetí démonů – Lorraine a Ed Warrenovi, které ztvárňují Vera Farmiga a Patrick Wilson, jejichž předobrazem jsou skuteční démonologové, kteří nedávno zemřeli. To dodává těmto filmům šťávu, atraktivitu a lesk, který divák vyhledává.

Už první V zajetí démonů malinko naznačilo, že prostoru pro další díly je opravdu mnoho. Warrenovi mají totiž sklep plný předmětů, ve kterých je ukryté něco nadpřirozeného, a tak se kromě děsivé panenky Annabelle můžeme těšit třeba na příběh o varhanách, které každý večer ve stejnou hodinu začnou samy hrát, o dětských náhrobních kamenech, které byly používány jako satanistické oltáře, nebo třeba o záchodovém prkýnku, které vám o půlnoci při úplňku skřípne…no, raději nic. Ale nebudeme předbíhat, tvůrci určitě už mají jasnou představu o tom, kam se bude celé univerzum ubírat a pokud si budou držet relativně vysokou laťku kvality, tak se máme určitě na co těšit. Nebo...?

8. 
La Llorona: Prokletá žena(2019)

Rozpočet: 9 milionů dolarů
Tržby: 122 milionů dolarů

Fotografie z filmu La Llorona: Prokletá žena / La Llorona: Prokletá žena
© Warner Bros.
Mexická legenda vypráví o krásné ženě, která vroucně miluje svého muže i své děti. Ve chvíli, kdy ji manžel z ničeho nic opustí, začne její utrpení. Po několika letech jej spatří s jinou ženou a ve vzteku utopí své děti v řece. Od té doby se jí říká La Llorona, tedy Plačící žena. Ta se zjevuje v blízkosti řeky, pláče a kdo její pláč uslyší, tak je odsouzen k smrti. S univerzem ji pojí postava otce Peréze v podání Tonyho Amendola, který se objevil už v Annabelle.

Plačící žena vydělala nejméně ze všech filmů univerza a není to úplně překvapivé. Příběh, který měl velký potenciál a prostor k tomu ukázat něco z mexického folklóru a vytěžit z toho maximum, protože už námět sám o sobě je dost mrazivý, nakonec ztroskotal na zcela rutinní režii a minimální zapamatovatelnosti. Průměrný horor, kterých je natočeno za rok hned několik. Škoda!

Originální trailer filmu La Llorona: Plačíci žena
7. Annabelle (2014)

Rozpočet: 6,5 milionu dolarů
Tržby: 257 milionů dolarů

Fotografie z filmu Annabelle / Annabelle
© Facebook tvůrce
Panenka, která dokáže vyděsit už jen svým vzhledem. Ideální objekt pro strašení běžných diváků a probuzení zájmu u fanoušků hororu. Annabelle sice vydělala obrovský balík peněz, ale zas tak moc se nepovedla. Na vině byl nejen děravý scénář, ale také o několik tříd slabší atmosféra než u V zajetí démonů a hlavně nepovedený konec. Ten mohl být někomu k smíchu a celý film spíše shodil než pozvednul jeho hrůzostrašnost. Tvůrci si to ale nejspíše uvědomili a minimálně na pokračování si dali opravdu záležet.

John koupí své manželce, která je vášnivou sběratelkou panenek, opravdový skvost. Velikou starožitnou panenku ve sněhobílých šatech. Mnohým z nás by po rozbalení tohoto dárku naskákala po celém těle husí kůže a pár nocí bychom se nevyspali, ale filmová manželka byla nadšená. To ale netušila, že panenku zanedlouho posedne děsivý démon. Ti, kteří se mají chuť po zbytek života budit od hlavy až k patě splaveni potem a noc co noc prožívat noční můry, zastavte se v Muzeu okultních předmětů v Monroe. Založili jej manželé Warrenovi a najdete tam spoustu nebezpečných předmětů včetně zmíněné AnnabellePrávě tahle panenka ale vypadá ve skutečnosti zcela obyčejně oproti té filmové. Určitě si její podobu vyhledejte!

Originální trailer filmu Annabelle
6. Sestra (2018)

Rozpočet: 22 milionů dolarů
Tržby: 364 milionů dolarů

Fotografie z filmu Sestra / Sestra
© Facebook tvůrce
Jeptiška posedlá démonem? To nezní vůbec špatně! Tato démonická řádová sestra se poprvé objevila v hororu V zajetí démonů 2. Ten se dostal ale v našem žebříčku výše. Jaké tajemství ukrývá řád jeptišek někde uprostřed mrazivého Rumunska? Tak tuhle Sestru byste si určitě nepřáli nikde potkat! Na plátně si ji ale nenechalo ujít opravdu velké množství diváků.

Pro většinu z nich ale film zcela nenaplnil očekávání. Rozvleklé vyprávění v první polovině diváka malinko uspalo, o to víc ale potěšil povedený konec, který měl grády díky prostředí, ve kterém se odehrával - podzemí kláštera. Démon Valak, který se rád obléká do dlouhých černých hábitů, tak získal zcela nový rozměr a Sestra byla třetím filmem, ve kterém se objevil.

Český trailer filmu Sestra
5. Annabelle 3 (2019)

Rozpočet: 30 milionů dolarů
Tržby: 226 milionů dolarů

Fotografie z filmu Annabelle 3 / Annabelle 3
© Facebook tvůrce
Třetí Annabelle je věnována Lorraine Warrenové, která dva měsíce před uvedením filmu zemřela. Lorraine i aktivně spolupracovala na některých z filmů Conjurverse. Tentokrát je děsivá panenka zavřena do vitríny ve výše zmíněném muzeu, ale dvakrát mrkne na své démonické parťáky v okolí, kteří jí pomohou ven, a tak musí svět zase čelit nadpřirozeným silám.

Ač to podle krátkého popisu nevypadá, tak proti třetí Annabelle hrála přílišná překombinovanost příběhu, nelogické chování hlavních hrdinů a nedostatečná děsivost. Diváci to poznali a panenka přisypala do kas nejmenší částku z celé trilogie.

Český trailer filmu Annabelle 3
4. V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz (2021)

Rozpočet: 39 milionů dolarů
Tržby: finální čísla zatím nejsou známá

Patrick Wilson, Vera Farmiga ve filmu V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz / The Conjuring: The Devil Made Me Do It
© Vertical Ent.
Třetí V zajetí démonů v podstatě znovuotevřelo kina po dlouhém...však víte čem. Na tuto dobu byla čísla dobrá, ale ani zdaleka se nepřibližovala svým předchůdcům. Tentokrát se snímek zaměřuje na první případ v americké historii, kde se obviněný vrah odvolával na posedlost ďáblem. Škoda, že samotnému procesu se film příliš nevěnoval.

Očekávání byla velká, ale filmu režisér James Wan prostě chyběl. Jeho vnímání a pohled, který byl vždy perfektně přenesen na plátno v démonické trojce prostě chybělo. Z kvalitní podívané, kterou Wan před lety nabídl, zůstala jen ohlodaná kostra, která se ani pořádně nedokázala rozhodnout, který žánr nám vlastně chce nabídnout.

Český trailer filmu V zajetí démonů 3
3. Annabelle 2: Zrození zla (2017)

Rozpočet: 15 milionů dolarů
Tržby: 307 milionů dolarů

Fotografie z filmu Annabelle 2: Zrození zla / Annabelle: Creation
© Facebook tvůrce
Druhá Annabelle se opravdu povedla! První díl byl plný chyb a prázdného děje, ten druhý uměl nejen vyděsit, ale také se snažil více věnovat postavám a jejich charakterům. Tím hlavním je ale strašidelný dům, ve kterém se celý příběh odehrává, a na němž celý příběh stojí a padá. Démon se tentokrát nejvíce zaměřuje na děti, takže děti k televizi určitě nepouštějte. Nevyspíte se pak ani vy a ani oni. Za kvalitní podívanou můžeme z velké části poděkovat režiséru Davidovi F. Sandbergovi, který se blýskl v roce 2016 povedeným hororem Zhasni a zemřeš a své zkušenosti zúročil i tady.

Druhý příběh panenky sleduje několik dívek ze sirotčince, které jsou společně s vychovatelkou ubytovány na odlehlé farmě u dvou manželů, kterým před lety zemřela dcera. Dům skrývá kromě strašidelných zákoutí i pokoj, do kterého se nesmí vstupovat a také paní domu, která je znetvořená v obličeji a měla by být od dívek co nejdál. Karty jsou rozehrány docela slušně, tak stačí sebrat odvahu a na Annabelle 2: Zrození zla mrknout a nebát se tolik jako představitelka Charlotte Stephanie Sigman, která s maketou panenky Annabelle odmítala zůstat sama a před natáčením požadovala požehnání od kněze. To ovšem nebylo u těchto filmů neobvyklé, kněz byl v podstatě pravidelnou součástí štábu.

Český trailer filmu Annabelle 2: Zrození zla
2. V zajetí démonů 2 (2016)

Rozpočet: 40 milionů dolarů
Tržby: 320 milionů dolarů

Vera Farmiga ve filmu V zajetí démonů 2 / The Conjuring 2
© Facebook tvůrce
Oba dva díly V zajetí démonů mají podobné kvality a bylo těžké se rozhodnout, který umístit na první místo. Nakonec vyhrál první díl, který byl jakýmsi zjevením mezi rutinními horory a vyčníval díky osobitému pojetí režiséra Jamese Wana, který z několikrát viděného udělal zážitek. Tentokrát se Warrenovi vydávají do severního Londýna navštívit svobodnou matku, která žije sama se svými čtyřmi dětmi v domě zamořeném zákeřnými duchy.

Příběh je opět inspirován skutečnými událostmi a výše zmíněná rodina byla zlými duchy údajně trýzněna 18 měsíců. Věděli jste, že postava v kápi, která se ve filmu objevuje, je tou, která přinutila Ronalda DeFea zavraždit celou rodinu v domě v Amityville? Na základě tohoto případu byl natočen film 3:15 zemřeš. Tímto případem se zabývali Warrenovi také.

Český trailer filmu V zajetí démonů 2
1. V zajetí démonů (2013)

Rozpočet: 20 milionů dolarů
Tržby: 320 milionů dolarů

Vera Farmiga ve filmu V zajetí démonů / The Conjuring
© Warner Bros
A máme tu vítěze! Ani pochmurné odlehlé místo se zchátralým domem uprostřed a na smrt vyděšený pes, který odmítá do domu vstoupit, neodradili Perronovi, aby se do něj se svými dcerami přestěhovali. Už během první noci se začínají ozývat zvláštní zvuky, zastavují se hodiny a padají obrazy. Ani ve snech není nikdo v klidu. Jedné z dcer se zdá o děsivém démonovi, který zvěstuje smrt celé její rodiny. Ale to už přijíždí zachránci na bílém koni - Ed a Lorraine Warrenovi, aby případ vyřešili.

Film získává na hloubce a děsivosti i díky povídačkám, které se kolem domu, ve kterém se příběh odehrává, šířily. Než se skutečná rodina Perronových nastěhovala do domu na Rhode Island, žilo v něm osm generací dalších rodin, jejichž nepřirozená úmrtí nebyla úplně normální. Sebevraždy, smrti otrávením, znásilnění, vražda jedenáctileté dívky, utopení nebo umrznutí. To asi v inzerátu na prodej domu uvedeno nebylo...

Český trailer filmu V zajetí démonů
A který máte nejraději Vy?

Studio Marvel nám už několik let dávkuje superhrdinské filmy jak na běžícím pásu a existuje spousta seznamů, podle kterých na ně máte koukat, aby vám celý vesmír dával smysl a neunikl vám jediný detail. V hororovém Conjurverse lze vysledovat něco podobného. Měli bychom začít Sestrou, Annabelle nebo nějak úplně jinak?

  1. Sestra (2018) - zasazení děje: 1952
  2. Annabelle 2: Zrození zla (2017) - zasazení děje: 1955
  3. Annabelle (2014) - zasazení děje: 1967
  4. V zajetí démonů (2013) - zasazení děje: 1971
  5. Annabelle 3 (2019) - zasazení děje: 1972
  6. La Llorona: Prokletá žena (2019) - zasazení děje: 1973
  7. V zajetí démonů 2 (2016) - zasazení děje: 1977
  8. V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz (2021) - zasazení děje: 1981

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Box office: Sestra II poráží konkurenci (11.09.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Démon v hororovém pokračování Sestra II už skoro vůbec neděsí (10.09.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Robert je nudná konverzačka vydávající se za horor (16.07.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Top 20 ČR: Jones se udržel na špici (11.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu