TV tipy: Diváku, uteč před sviňákem do Jurského světa

Vydáno: 07.05.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hned několik atraktivních premiér si televizní dramaturgové nachystali na první polovinu května. Divácky nejvstřícnější určitě budou pokračování Jurského světa a Oscarem oceněný podvratný satirický horor Uteč.
Okruh smrti (Radius) (pátek 7. 5., Prima Cool, 22.30 - 00.25)

Plakát filmu Okruh smrti / Radius
© IMDb
Čtyři roky starý kanadský sci-fi thriller je v našich končinách absolutně neznámý. Dáno je to určitě jeho celkovou skromností, nehvězdností a zemí původu. Režírující a scenáristická dvojice Caroline Labrèche a Steeve Léonard se v něm spolehla především na hutnou a depresivní atmosféru a hodně zajímavou zápletku, která vrcholí nečekanou a poměrně údernou pointou. Všechno ještě dotváří velmi dobrá kamera, trefný hudební doprovod a pomalejší tempo, v němž je prostor na rozvíjení postav. Výsledku pak pomáhá i obsazení vesměs nepříliš povědomými tvářemi, v nichž hlavní role ztvárnili Diego Klattenhoff a Charlotte Sullivan. Jen škoda, že příběh občas nedává smysl a i přes velmi krátkou stopáž nepůsobí děj moc sevřeně a zkrácení o pár desítek minut by mu určitě prospělo. Komorní, ale hodně solidní záležitost na páteční večer.

Zajímavost: Snímek byl natáčen v chronologickém pořadí.

Oficiální trailer filmu Okruh smrti / Radius
Sviňák (Filth) (pátek 7. 5., ČT2, 23.55 - 01.30)

Plakát filmu Sviňák / Filth
© Facebook tvůrce
Komediální drama je adaptací románu Irvina Welshe, což mluví za vše. Režisér a scenárista Jon S. Baird se v něm evidentně inspiroval slavnějšími kolegy z Británie a dal si záležet na svižném tempu, velkém množství přisprostlých hlášek a syrové atmosféře. Celý příběh je spíše sledem epizod a nedrží moc u sebe, na druhou stranu nabízí i celkem překvapivý závěr, což je fajn. Hlavní hrdina záměrně není úplně sympatický, protože je morálně zkažený, moc to ale nevadí, protože s tím tvůrci počítají. Ustojí i přechod do vážnější druhé poloviny, která občas trochu skřípe, ale není to tak zásadní, že by to zcela změnilo dojmy. Ve slabších chvílích snímek drží nad vodou obsazení, v jehož hlavní roli exceluje James McAvoy, jehož doplňují třeba Jamie BellEddie Marsan nebo Imogen Poots. Trochu nekorektní zábava na konec pracovního týdne, o níž více prozradí naše recenze

Zajímavost: Skoro v každé scéně se objeví něco oranžového.

Český trailer filmu Sviňák / Filth
Jurský svět: Zánik říše (Jurassic World: Fallen Kingdom) (sobota 8. 5., Nova, 20.20 - 22.35 / úterý 11. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / středa 12. 5., 15.00 - 17.35)

Český plakát filmu Jurský svět: Zánik říše / Jurassic World: Fallen Kingdom
© Facebook tvůrce
Tři roky staré pokračování úspěšného blockbusteru ničím nepřekvapí a vesměs jde o typicky generický hollywoodský sequel. Režírující Juan Antonio Bayona v něm de facto nedělá nic špatně, protože od počátku nastoluje svižné tempo, pracuje s velkým rozpočtem, tudíž triky i vzhled dinosaurů jsou takřka dokonalé, akce je vesměs velkolepá a zdařilá a výprava potřebně opulentní. Potěší i občasné hororové záblesky, kterých pochopitelně není tolik, ale relativně fungují. Problém je v tom, že výsledek je poněkud sterilní, absentují v něm jakékoli napětí a silnější emoce a příběh je zoufale předvídatelný a absolutně ničím nepřekvapí. Jak už u podobných záležitostí bývá tradicí, lidské postavy jsou nezajímavé a slouží jako kulisa k soubojům velkých digitálních monster. Obsazení je nicméně slušné, protože se v něm objeví Chris PrattBryce Dallas HowardJeff GoldblumRafe SpallTed LevineJames Cromwell nebo Toby Jones. Nenáročná a naprosto ideální víkendová jednohubka, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Kvůli natáčení bylo vyrobeno pět animatronických modelů dinosaurů.

Oficiální český trailer filmu Jurský svět: Zánik říše / Jurassic World: Fallen Kingdom 
Majordomus (Kamerdyner) (sobota 8. 5., ČT art, 21.50 - 00.15)

Plakát filmu Majordomus / Kamerdyner
© IMDb
Největší přínos nejen u nás takřka neznámého polského historického dramatu spočívá v tom, že nahlíží do událostí, které nikdo krom samotných Poláků nezná. Těžko říct, zda zrovna tato skutečnost byla pro režírujícího Filipa Bajona klíčová, protože výsledek je až moc pietní a nepouští se v něm do nějakých odvážnějších postupů. To tedy znamená, že se spoléhá na opulentní výpravu, odpovídající dobovou atmosféru, krásnou kameru a výrazné kostýmy. Určitý pocit autenticity dodá i obsazení, v němž hrají prim nepříliš známí Janusz GajosAnna RadwanSebastian Fabijanski nebo Marianna Zydek. Výsledku ale výrazně škodí přílišná příběhová roztahanost, přepálená stopáž a těžce šablonovité postavy, kterým chybí větší psychologická prokreslenost a celková zajímavost. Neškodilo by ani trochu víc tvůrčí invence a možná i příběhové kontroverznosti, neboť víc než co jiného je film trýznivým vyrovnáním se s vlastní minulostí. Sobotní sonda do historie.

Zajímavost: Příběh je zasazen na území Kašubie, což byl mezi lety 1900 - 1945 německo-polsko-kašubijský region v severním Polsku.

Oficiální trailer filmu Majordomus / Kamerdyner
Uteč (Get Out) (sobota 8. 5., Nova Cinema, 22.00 - 00.00 / pondělí 10. 5., 03.00 - 04.30)

Český plakát filmu Uteč / Get Out
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety se stal překvapivou komerční senzací nenápadný a poměrně komorní horor, který se v žánru trochu vymyká. Debutující a hned na Oscara nominovaný režisér Jordan Peele, který si sošku odnesl alespoň za původní scénář, v něm totiž od začátku pracuje s jednoduchou a otřepanou premisou, kterou ovšem rozvíjí hodně zajímavým směrem a obohacuje opravdu hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosférou. Ta postupem času navíc čím dál víc houstne a diváka nechává v napětí a očekávání. Vše ještě dotváří minimalistická hudba a velmi dobrá vizuální stránka. Na jinou úroveň ovšem snímek povyšují satirické prvky a poměrně drsný černý humor, které mu dodávají švih a energii. Hlavní roli brilantně ztvárnil na Oscara nominovaný Daniel Kaluuya, jemuž zdatně sekundují především Allison WilliamsCatherine Keener a Bradley Whitford. Škoda jen toho, že v závěru se film mění v to, proti čemu celou dobu bojuje, i když to tolik nevadí, protože natočený je pořád výborně. Jeden z tipů týdne a opravdu nečekaně podvratná žánrovka, o níž se rozepsala i naše recenze.

Zajímavost: Autor pracoval na filmu osm let.

Oficiální český trailer filmu Uteč / Get Out
Sicario 2: Soldado (Sicario: Day of the Soldado) (sobota 8. 5., Prima, 23.15 - 01.45 / neděle 9. 8., Prima Max, 22.15 - 00.35)

Český plakát filmu Sicario 2: Soldado / Sicario: Day of the Soldado
© Facebook tvůrce
Pokračování chváleného kriminálního thrilleru je velmi dobrou variací na díl první, která selhává snad jen v tom, že nepřináší nic navíc. Režírující Stefano Sollima nejvíce strhne hutnou a nepříjemnou atmosférou mexického pohraničí a výtečnou akcí, která je syrová, krvavá a poctivě natočená. Příběh tentokráte není tak naléhavý, na druhou stranu upozorňuje na každodenní realitu boje proti drogovým kartelům, chybí v něm ale nějaká nosnější postava, protože všechny už jsou zkušené a prostředím ošlehané. V titulních rolích nicméně září Benicio del Toro a Josh Brolin, kteří mají málo společných scén, což je velká škoda. Ty pak doplňují třeba Catherine KeenerJeffrey Donovan nebo Matthew Modine. Lehce zvláštní je samotný závěr, který nemá žádnou pointu a diváka nechává na pochybách, co se vlastně všechno seběhlo. Detaily se dozvíte v naší recenzi. Trochu napětí na dobrou sobotní noc.

Zajímavost: Pojem soldado znamená ve španělštině voják.

Oficiální český trailer filmu Sicario 2 : Soldado / Sicario: Day of the Soldado
100 pušek (100 Rifles) (neděle 9. 5., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu 100 pušek / 100 Rifles
© IMDb
Western z konce šedesátých let je adaptací románu Roberta MacLeoda a u nás nepatří k těm nejznámějším a moc se nevysílá. Těžko říct, zda je to dáno tím, že v centru dění stojí jedna z epizod americké historie, která neměla celosvětový dopad, každopádně režírující Tom Gries ho pojal trochu jinak a místo akce, na níž se dostane až v samotném závěru, se soustředí na pomalejší tempo a romantickou linii, která sice poměrně funguje, přesto ale působí trochu zvláštně. U příběhu se dostavuje pocit, že jde o jeden velký kompilát z mnoha podobných a slavnějších žánrovek, nedá se tedy čekat nic originálního, což ale částečně kompenzuje výborná dobová atmosféra, fantastická hudba Jerryho Goldsmithe a vynikající akční scény, které mají nápad a místy jsou docela brutální. Titulní role dostali na starost charismatičtí a spolehliví Jim Brown a Burt Reynolds, které doplňuje neskutečně sexy Raquel Welch, o důležitosti jejíž postavy se tedy dá polemizovat, nicméně spousta vzrušujících momentů tyto debaty rozptýlí. Pozapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Šlo o jeden z vůbec prvních filmů, který zobrazil sexuální scénu lidí různých ras.

Originální trailer filmu 100 pušek / 100 Rifles
Zákon přitažlivosti (Laws of Attraction) (pondělí 10. 5., Prima Max, 11.10 - 13.10)

Plakát filmu Zákon přitažlivosti / Laws of Attraction
© IMDb
Irsko-britsko-německá romantická komedie z první poloviny nového milénia absolutně nikoho nepřekvapí a dá se řadit do poměrně širokého subžánru pohádek pro dospělé. Režírující Peter Howitt v ní spoléhal na totální diváckou jistotu, což znamená, že nastolil poměrně svižné tempo a vesměs bezstarostnou atmosféru, z níž je znát obrovský nadhled. Příběh je pochopitelně předvídatelný od první minuty a po celou dobu jede ve vyjetých žánrových kolejích, z nichž neuhne. Humor je naštěstí poměrně inteligentní a nikdy nesklouzne k trapnostem. Za zmínku pak stojí i povedený soundtrack plný irské muziky. Ve slabších chvílích se tvůrce může spolehnout na obsazení, v němž klíčové role ztvárnili Pierce Brosnan a Julianne Moore, mezi nimiž probíhá potřebná chemie a z povzdálí je pak jistí třeba Michael SheenParker Posey nebo Frances Fisher. Nenáročná oddechovka. 

Zajímavost: Režisér si vystřihl malou roli hned na začátku filmu, kde se objevil jako manžel v rozvodovém řízení.

Oficiální trailer filmu Zákon přitažlivosti / Laws of Attraction
Americká idyla (American Pastoral) (pondělí 10. 5., ČT2, 21.45 - 23.35)

Český plakát filmu Americká idyla / American Pastoral
© Facebook tvůrce
Pět let staré drama je adaptací dost náročného románu Philipa Rotha a jako svůj režijní debut si ho vybral představitel hlavní role Ewan McGregor. A ukousl si v něm až moc velké sousto, protože celou dobu bojuje s evidentně rozsáhlou předlohou, které se sice drží věrně, jenže byl nucen spoustu věcí vypustit, což má za výsledek, že příběh působí povrchně a motivace některých postav postrádají smysl. Z toho důvodu je paradoxně škoda, že stopáž není o něco delší. Také atmosféra úplně nefunguje, protože není jednotná a dost často se mění. Poměrně únavné je i pomalejší tempo, v němž se toho mnohdy moc neděje. Nad vodou snímek drží perfektní kamera, samotná tíživost ústředního námětu, poměrně dobrá práce s emocemi, které postupně gradují, a samozřejmě i spolehlivé obsazení, v němž se krom autora objeví třeba Jennifer ConnellyDakota FanningRupert Evans nebo Peter Riegert. Rozpačitý debut slavného herce.

Zajímavost: Scénář k filmu byl napsán už v roce 2006.

Oficiální český trailer filmu Americká idyla / American Pastoral
Naposledy spolu (The Keeping Hours) (pondělí 10. 5., Nova Cinema, 22.00 - 23.50 / středa 12. 5., 01.00 - 02.50)

Plakát filmu Naposledy spolu / The Keeping Hours
© IMDb
V našich končinách zcela neznámé drama má na zahraničních databázích o něco lepší hodnocení, kterých je pochopitelně víc. Jeho největším problémem je to, že zbytečně klame tělem, neboť trailer i námět lákají na hororovou podívanou, což ale není úplně pravda. Režírující Karen Moncrieff se žánru přiblíží jen na začátku, kdy nastoluje hutnější atmosféru a rozehrává duchařskou zápletku. Velmi brzy ale ze všeho upouští a soustředí se na romanticko-vztahovou linii s trochu mysteriózním nádechem. Ta naštěstí docela funguje, i když je značně rozvleklá, malinko klišovitá, předvídatelná a někdy až kýčovitá a toporná. To ale tolik nevadí, protože dialogy jsou vesměs dobře napsané, postavám nechybí motivace a také kamera je velmi dobrá. Ústřední role si zahráli Lee Pace a Carrie Coon, kterým ze známějších tváří sekunduje jen Amy Smart. Hodně raritní a také nevýrazná záležitost. 

Zajímavost: Ačkoli byl film dotočen v lednu 2016, premiéru měl až o dva roky později.

Oficiální trailer filmu Naposledy spolu / The Keeping Hours


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY