Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 26. 2. 2021 - 4. 3. 2021

TV tipy: Než rychle a zběsile přišla bouře nastala nejtemnější hodina

Vydáno: 26.02.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Oproti předchozím chudým týdnům se tentokráte televizní dramaturgové trochu utrhli ze řetězu a nabízejí hned několik atraktivních premiér. K těm nejzajímavějším patří osmé Rychle a zběsile a oscarové drama Nejtemnější hodina.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kingpin (Kingpin) (pátek 26. 2., Paramount Network, 20.00 - 22.25 / neděle 28. 2., 03.00 - 05.30)

Plakát filmu Kingpin / Kingpin
© IMDb
Komedie z druhé poloviny devadesátých let u nás tolik známá není, přitom za ní stojí docela známá jména. Režírující bratři Peter Farrelly a Bobby Farrelly se v ní sice nevyhnuli pro sebe typickému buranskému a fekálnímu humoru, dokázali ho ale tentokrát udržet na uzdě a je poměrně snesitelný. Pozornost totiž věnovali spíše pohodové a bezstarostné atmosféře a umístění děje do bowlingového prostředí, které neberou vůbec vážně a dělají si z něj solidní legraci. Potěší i výrazné parodické prvky, které střílí zejména do náboženských komunit a z dnešního hlediska jsou ony narážky příjemně nekorektní. Potěší i svižné tempo a narážky na některé slavné filmy. V hlavní roli exceluje Woody Harrelson, kterého famózně doplňují třeba Randy QuaidVanessa Angel nebo Bill Murray. Příběh pochopitelně nemá smysl řešit, protože jde vesměs o sled různých epizod, které moc nedávají smysl, to ale tolik nevadí. Trochu škoda je přetažené stopáže, která mohla být o něco kratší. Trocha zábavy na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Zatímco Murray byl v bowlingu fantastický a skutečně se mu v jedné scéně podařilo zahrát tři striky za sebou, Harrelson byl naopak podle režisérů naprosto příšerný.

Originální trailer filmu Kingpin / Kingpin
Rychle a zběsile 8 (The Fate of the Furious) (pátek 26. 2., Nova, 20.20 - 22.45 / sobota 27. 2., Nova Cinema, 17.25 - 20.00 / pondělí 1. 3., 23.50 - 04.35)

Český plakát filmu Rychle a zběsile 8 / The Fate of the Furious
© Facebook tvůrce
Osmý díl velmi populární automobilové série se tak trochu stal obětí vlastní slávy a vysokého rozpočtu. Režírující F. Gary Gray si v něm absolutně nestanovil žádné hranice, protože takřka nekonečné možnosti využívá na maximum, akce je díky němu svižná, adrenalinová a výborně sestříhaná, jen je obrovská škoda, že ji kazí její naprostá nesmyslnost, přestřelenost a popírání jakýchkoli fyzikálních zákonů. Určitým překvapením je rozhodně to, že příběh relativně funguje, v rámci možností dává smysl, dokáže si udělat legraci z určitých žánrových klišé, nebere se moc vážně a je plný úderných a vtipných hlášek. Tomu všemu pomáhá i obsazení, v němž se objeví Vin DieselJason StathamDwayne JohnsonMichelle RodriguezTyrese GibsonLudacrisCharlize Theron nebo Kurt Russell. Zamrzí jen přetažená délka, kterou výrazně zdržují trochu toporné dialogy o důležitosti rodiny a utahaná první polovina. Trochu přepálený tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.  

Zajímavost: Ve filmu bylo zdemolováno skoro tři sta aut.

Český trailer filmu Rychle a zběsile 8 / The Fate of the Furious
Děvčata, nedejte se! (sobota 27. 2., ČT1, 14.45 - 16.15 / neděle 28. 2., 06.50 - 08.15)

Plakát filmu  / Děvčata, nedejte se!
© Moravská galerie
Československá komedie z druhé poloviny třicátých let je hodnocena velmi slušně, ale jde spíše o záležitost pro fajnšmekry a hodně tolerantní diváky. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Hugo Haas, jemuž s režií vypomohl debutující Jan Alfréd Holman, se v ní totiž opíral o příběh, který je z dnešního pohledu naivní, prostinký a není v něm moc děje. Ani po stránce humoru to není ono, protože i když vtipy docela fungují, je jich tu dost málo a nejsou nijak sofistikované. Zbytek tak tvoří povětšinou dialogy, které jsou příjemně ironické a leckdy zajímavé, mnohdy ale o ničem. Dojem ovšem vylepšují příjemná dobová atmosféra, tvůrčí nadhled a střídmá stopáž. V obsazení se pak dále objeví třeba Adina MandlováErna ŽeníškováSvětla SvozilováLadislav Boháč nebo Jan Pivec, ti ale hrají vedlejší housle, protože snímek si pro sebe krade hlavní hvězda. Něco pro milovníky archivních počinů.

Zajímavost: Ve filmu herecky debutoval Vilém Pruner, kterého Haas objevil v Lucerně, kde tančil a předváděl své číslo.

Ukázka z filmu Děvčata, nedejte se!
Nejtemnější hodina (Darkest Hour) (sobota 27. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / neděle 28. 2., 13.35 - 16.05 / pondělí 1. 3., 11.25 - 13.50)

Český plakát filmu Nejtemnější hodina / Darkest Hour
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré historické drama je typickou ukázkou kvalitního počinu, který ale nemá srdce a působí, že je točen kvůli různým oceněním. Režírující Joe Wright v něm spoléhá na absolutní jistotu v podobě precizní vizuální stránky, vynikajících a na Oscara nominovaných kostýmů, výpravy a kamery a velkolepé hudby. Vzhledem k tomu, že děj se odehrává v několika místnostech a sestává především z dialogů, připomíná výsledek divadelní hru, což je i přes svěží tempo na škodu, protože si od diváka udržuje zvláštní odstup. Dojem pak sráží samotný závěr, který je zoufale patetický a možná i nechtěně směšný. Většinu nedostatků ale eliminuje naprosto fenomenální a po právu Oscarem oceněný Gary Oldman, který se sice skrývá pod vrstvou taktéž Oscarem oceněného makeupu, přesto však zastínil všechny kolegy, mezi nimiž nechybí třeba Kristin Scott ThomasBen MendelsohnLily James nebo Ronald Pickup. Jeden z tipů týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Oldman rok před začátkem natáčení studoval život Winstona Churchilla.

Oficiální český trailer filmu Nejtemnější hodina / Darkest Hour
Než přišla bouře (Adrift) (sobota 27. 2., Prima Max, 20.00 - 22.05 / neděle 28. 2., 18.05 - 20.00)

Český plakát filmu Než přišla bouře / Adrift
© Facebook tvůrce
Koprodukční drama vychází ze skutečné události a románové předlohy Tami Ashcraft, přesto ale není úplně výrazné. Režírující Baltasar Kormákur se v něm sice snaží, aby šlo o poctivý surival, nikdy ale nedokáže úplně zaujmout, protože zřejmě musel potlačit jakýkoli autorský přínos. Největším problémem je asi ústřední romantická linie, která je vesměs předvídatelná, trochu kýčovitá a příliš nefunguje. S tím souvisí i nedostatek emocí a absence napětí, vše navíc podkresluje nehodící se soundtrack. Technická stránka je ale výborná, protože kamera Roberta Richardsona je nádherná a zejména podvodní záběry jsou úchvatné, tempo je svižné a taktéž atmosféra je potřebně dobrodružná. V hlavních rolích se objeví velmi dobří Shailene Woodley a Sam Claflin, mezi nimiž probíhá potřebná chemie. I vzhledem ke střídmé stopáži se většina nedostatků dá odpustit. Nenáročná jednohubka, která skýtala větší potenciál.  

Zajímavost: Natáčení probíhalo na Fidži.

Oficiální český trailer filmu Než přišla bouře / Adrift
Vybíjená: Běž do toho na plný koule (Dodgeball: A True Underdog Story) (sobota 27. 2., Prima Cool, 20.15 - 22.10 / neděle 28. 2., 15.20 - 17.15)

Plakát filmu Vybíjená: Běž do toho na plný koule / Dodgeball: A True Underdog Story
© IMDb
Sedmnáct let stará komedie je dodnes unikátní svým námětem, který se točí kolem asi nejoblíbenější školní míčové hry, která ale mezi dospělými velkou tradici nemá. Tehdy celovečerně debutující režisér a scenárista Rawson Marshall Thurber se v ní spolehl na naprosto šílený, ujetý a leckdy bizarní humor, který si ovšem udržuje určitou úroveň a nikdy nesklouzne k prvoplánovostem a vulgárnostem. Vzhledem ke krátké stopáži a hodně svižnému tempu divák ani nestihne řešit nedostatky, mezi něž patří především jednoduchý příběh, který nedrží u sebe a je jen záminkou pro velké množství gagů. V titulní roli exceluje Ben Stiller, který předvádí opravdu neskutečné kreace. Tomu pak sekundují třeba Christine TaylorVince VaughnRip Torn nebo Justin Long, objeví se ale i množství hvězd v cameo rolích, mezi kterými vynikají David Hasselhoff a Chuck Norris. Bláznivá podívaná na sobotní večer.

Zajímavost: Všichni herci měsíc před natáčením poctivě trénovali vybíjenou. 

Originální trailer filmu Vybíjená: Běž do toho na plný koule / Dodgeball: A True Underdog Story
Zemřít šťastný (The Etruscan Smile) (neděle 28. 2., Prima Max, 15.45 - 18.05 / pondělí 1. 3., 13.35 - 15.45)

Plakát filmu Zemřít šťastný / The Etruscan Smile
© Sedona International Film Festival
Tři roky staré drama je v tuzemsku absolutně neznámé a oficiální cestou ho nejde sehnat, což je svým způsobem škoda. Celovečerně debutující režijní dvojice Oded Binnun a Mihal Brezis v něm spoléhala na atraktivní, zároveň ale hodně těžkou tematiku nevyléčitelné nemoci, kterou ovšem podává s laskavým a příjemným humorem a nikdy se neúchýlí k lacinému, prvoplánovému a zbytečnému patosu, případně citovému vydírání. V tom pomáhá i pomalejší tempo, v němž je čas na propracovanou psychologii postav, zajímavé dialogy a výbornou atmosféru drsné krajiny. Titulní roli si vychutnal charismatický Brian Cox, jehož doplňují například Thora BirchJJ FeildTim MathesonRosanna Arquette nebo Treat Williams. Jen škoda, že uprostřed se přece jen dostavuje nuda a snímek se nepříjemně zacykluje. Nenápadný tip. 

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Josého Luise Sampedra.

Oficiální trailer filmu Zemřít šťastný / The Etruscan Smile
Mark Felt: Muž, který zradil (Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House) (neděle 28. 2., ČT2, 22.00 - 23.40)

Plakát filmu Mark Felt: Muž, který zradil / Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House
© IMDb
Ani čtyři roky staré životopisné drama u nás není takřka vůbec známé, což je v tomto případě tak trochu logické. K jeho sledování je totiž třeba znát něco z americké historie a vědět, jak fungují tamní úřady. Režisér a scenárista Peter Landesmand v něm nejde divákovi moc naproti, nic nevysvětluje a rovnou vstupuje do aféry Watergate, kterou vypráví z trochu jiného úhlu pohledu. Navíc jde po většinu stopáže o procedurální drama, což znamená, že je potřeba neustále vše sledovat a orientovat se v místy složitých a kulometných dialozích. Naštěstí ale funguje dobová atmosféra a hodně solidní výprava. V hlavní roli dostal důvěru spolehlivý Liam Neeson, jehož doplňují třeba Diane LaneMarton Csokas nebo Tony Goldwyn. Paradoxně tak nejvíc snímku ubližuje jeho název, který prozrazuje zbytečně moc a neznalého diváka připravuje o napětí. 

Zajímavost: Snímek je adaptací biografické knihy Marka Felta a Johna D. O'Connora.

Oficiální trailer filmu Mark Felt: Muž, který zradil / Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House
Vtáčkovia, siroty a blázni (pondělí 1. 3., ČT art, 21.50 - 23.10)

Plakát filmu  / Vtáčkovia, siroty a blázni
© Wikipedie
Československo-francouzské drama z konce šedesátých let patří k dlouhé řadě tzv. trezorových filmů, ale ani po revoluci se moc nevysílá. Dáno je to jeho osobitostí a naprostou unikátností, která se vyjímá nejen tehdejší tvorbě. Režisér a spoluscenárista Juraj Jakubisko v něm prokázal své jedinečné vizuální cítění, protože obrazově jde o naprostou špičku a spoléhá v něm na syté barvy, netradiční kamerové úhly, bohatou výpravu a pečlivě komponované scény. Příběh není podstatný, neboť je jen záminkou pro různé alegorie, jinotaje, symboly a metafory, které nejde zcela pochopit a odhalit a hodně se spoléhá na aktuální rozpoložení a dobovou znalost diváka. Vše ještě dotváří jako vždy výborná hudba Zdeňka Lišky. V hlavních rolích se objeví Phillippe Avron a Magda Vášáryová, které doplňují méně známé tváře. Jedinou zásadnější vadou na kráse budiž opravdu špatný zvuk, v němž jsou dialogy místy nesrozumitelné. Náročnější a hodně surreálný tip. 

Zajímavost: Na základě filmu vyhodili Vášáryovou z univerzity.

Mezinárodní trailer filmu Vtáčkovia, siroty a blázni
Můj otec Antonín Kratochvíl (úterý 2. 3., ČT2, 21.00 - 22.25 / středa 3. 3., 17.20 - 18.45)

Plakát filmu  / Můj otec Antonín Kratochvíl
© Aerofilms
Loňský dokument, který bude zanedlouho ve své kategorii bojovat o Českého lva, je hodně zajímavým portrétem otce a ztraceného syna, kteří k sobě hledají cestu. Režírující Andrea Sedláčková v něm spoléhala především na svéráznou osobu fotografa Antonína Kratochvíla, který si ji hodně pustil k tělu a poskytl na kameru na sebe nezvykle intimní a otevřenou zpověď, která ale zároveň nepůsobí nijak kontroverzně a bulvárně. A vlastně vůbec nevadí, že filmařsky jde o vesměs standardní záležitost, protože na řadu přicházejí otázky ohledně smíření, odpouštění, hledání kořenů a otcovské lásky, navíc nechybí ani spousta krásných fotografií. Je tu i několik emočně silných scén, které vyplývají ze vztahu dvou hlavních postav. Jediné, co tak může diváka od sledování odradit, je právě až moc osobitý charakter hlavního hrdiny. Zajímavý portrét.   

Zajímavost: Kratochvíl je zakládajícím členem slavné fotografické agentury Sedm.

Originální trailer filmu Můj otec Antonín Kratochvíl

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Pohádka Perinbaba a dva světy je jurodivý mišmaš jakubiskových nápadů a poetiky (12.12.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ferrari (24.10.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu