Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bluray recenze: Tenet

Bluray recenze: Sci-fi thriller Tenet doprovází hodinu a čtvrt dlouhý film o filmu

Vydáno: 08.01.2021 12:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga | foto: Vertical Entertainment

Film Christophera Nolana Tenet vychází na DVD, na Blu-Ray a ve verzi UHD s filmem v rozlišení 4K. Bonusové materiály jsou na samostatném disku a stojí na informacemi naditém filmu o filmu.

TenetRecenzoval/a Jan Varga dne 08.01.2021 12:30. Film Christophera Nolana Tenet vychází na DVD, na Blu-Ray a ve verzi UHD s filmem v rozlišení 4K. Bonusové materiály jsou na samostatném disku a stojí na informacemi naditém filmu o filmu. Hodnocení: 4.5

Tenet

Tenet
Sci-Fi / Akční
USA, 2020 , 150 min.

Režie: Christopher Nolan
Scénář: Christopher Nolan
Kamera: Hoyte van Hoytema
Hudba: Ludwig Göransson
Herci: Juhan Ulfsak, Jefferson Hall, Ivo Uukkivi, Andrew Howard, John David Washington, Rich Ceraulo, Jonathan Camp, Wes Chatham, Clémence Poésy, Josh Stewart, Robert Pattinson, Dimple Kapadia, Denzil Smith, Jeremy Theobald, Michael Caine

Česká premiéra: 27.08.2020

Vydavatel: Magic Box

Tenet hodnocení na Kinobox.cz: 76.43 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Některé filmy režiséra a scenáristy Christophera Nolana, zejména Memento, Počátek, Interstellar a Dunkerk, si různými způsoby pohrávají s vnímáním času a vyžadují přemýšlení nad jejich narativně komplikovanou strukturou a dějovou návazností. Špionážní sci-fi thriller Tenet není jiný – je nutné u něj soustavně držet pozornost, zachytit každý dialog a všímat si nejrůznějších drobností. Je to film fascinující, vizionářský, vypravěčsky revoluční a nepříliš podobný čemukoli dalšímu.

John David Washington, Robert Pattinson ve filmu Tenet / Tenet
© Vertical Entertainment
Hlavním hrdinou je tajný agent neznámého jména a s neznámou historií (John David Washington), který se ve spolupráci s jiným agentem (Robert Pattinson) snaží dostat na kobylku ruskému obchodníkovi se zbraněmi (Kenneth Branagh), v čemž mu pomáhá i v manželství trpící obchodníkova žena (Elizabeth Debicki). Což je v podstatě celkem jednoduchá zápletka, kterou nicméně ozvláštňuje charakter oněch zbraní, které mají „inverzní entropii“, což v praxi znamená, že pro ně čas plyne obráceně. Tento motiv je následně vynalézavě zúročen k mnoha efektním scénám a je neustále obohacován o nové a netušené možnosti využití, díky čemuž film neustále graduje až do značně nepředvídatelných rozměrů.

Základem v Nolanově vyprávění je tudíž tentokrát určitý druh cestování časem a také vnímání přirozeného toku času z různých perspektiv, což má za následek mimo jiné to, že některé části příběhu uvidíte dvakrát, ale jednou normálně a posléze pozpátku. Leckteré scény mohou působit velmi zvláštně a neuchopitelně a pořádný smysl dostanou až napodruhé. Nejpozoruhodnější jsou ty pasáže, v nichž běží čas zároveň popředu i pozadu v rámci jednoho záběru, a které si přímo říkají o nějaké detailní analýzy.

John David Washington, Robert Pattinson ve filmu Tenet / Tenet
© Vertical Entertainment
Součástí jsou pochopitelně i časové paradoxy, jimiž se ale film zabývá jen do té míry, že se o nich hlavní hrdinové v jednu chvíli baví a rozebírají jejich nesmyslnost. Tenet se rozhodně ani nesnaží odpovídat na všechny otázky a vždy vysvětlí jen tolik, kolik je nezbytně nutné pro fungování příběhu a vyprávěcího konceptu. Opakované zhlédnutí filmu v tomto případě dost pravděpodobně dopomůže k lepší orientaci v dějové návaznosti, pochopení významu určitých dialogů a hladšímu vzájemnému zapadnutí leckterých scén do sebe.

Je to jeden z těch filmů, o nichž byste si mysleli, kdyby vám o nich někdo vyprávěl, že je není možné natočit. Christopher Nolan to dokázal s naprostou precizností a filmařskou bravurou, která z Tenetu činí jednu z největších filmových událostí tohoto roku. 


Blu-Ray: 

BD obal filmu Tenet / Tenet
© Magic Box
Film Tenet vychází na DVD (jednodiskovém a bez bonusů), na Blu-Ray (dvoudiskovém s bonusy) a ve verzi UHD (dva Blu-Ray disky s filmem a s bonusy a pak navíc třetí disk s filmem v rozlišení 4K). Menu je na obou discích v angličtině, je však poměrně intuitivní. Bonusové materiály (Disk 2) jsou vybaveny českými titulky, u filmu samotného (Disk 1) se pak česká podpora navíc rozrůstá i o dabing. Čtveřice trailerů (z toho jeden teaser trailer) je mezi bonusy spíš navíc – hlavním lákadlem je totiž hodinu a čtvrt dlouhý film o filmu s názvem Svět jinýma očima: Film o filmu Tenet (Looking at the World in a New Way: The Making of Tenet), který je rozdělen do třinácti tematických kapitol. V menu si jej můžete pustit celý od začátku do konce, nebo si také můžete selektivně přehrávat konkrétní kapitoly.

V první kapitole (The Principle of Belief) hovoří Christopher Nolan o důvodech, jež ho vedly k natočení Tenetu, a zmiňuje nejrůznější inovativní postupy, jež si chtěl vyzkoušet a obohatit tím zamýšlený špionážní thriller o nové originální pojetí. Druhá kapitola (Mobilizing the Troupe) se zabývá hereckým obsazením, hereckými castingy a pojetím jednotlivých postav, a to včetně toho, jak je herci ztvárnili. V kapitole číslo tři (The Approach) producenti Tenetu rozebírají Nolanův filmařský přístup, diskutují o jeho kameramanských vizích a o různých výzvách, jimž v průběhu natáčení museli čelit. Čtvrtá kapitola (The Proving Window) se zaobírá unikátním způsobem, jakým byl film snímán, a jednotlivými typy kamer (včetně IMAX kamery), které se používaly pro specifické typy scén (točilo se na fyzický filmový materiál).

John David Washington ve filmu Tenet / Tenet
© Vertical Entertainment
Pátá kapitola (The Roadmap) rozplétá složitý (leč přehledný) systém, díky němuž si herci a tvůrci dokázali udržet přehled nad kontinuitou scén napříč četnými retrospektivami a časovými liniemi. Kapitola šestá (Entropy in Action) popisuje akční scény, náročné a komplexní souboje postav a výkony kaskadérů. Kapitola číslo sedm (Traversing the Globe) odhaluje logistické kroky, jež byly nutné pro zajištění hladkého natáčení na všelijakých lokacích po celém světě, včetně několika různých moří.

Osmá kapitola (How Big a Plane?) se pak věnuje jedné konkrétní scéně – nabourání letadla do letištní budovy – která se natáčela na fungujícím letišti s opravdovým Boeingem 747 a předcházela jí spousta příprav. V kapitole deváté (The Dress Code) popisuje kostýmní designér Jeffrey Kurland různé kostýmy použité ve filmu a rovnou je u toho i ukazuje.

Desátá kapitola (Constructing the Twillight World) je věnována budování a využívání lokací a modelů všelijakých exteriérů a interiérů i konkrétních detailů (např. turnikety na reverzi entropie), přičemž jsou divákovi odhalovány triky s perspektivou a optické klamy, jež filmařům ušetřily práci i prostor (kupříkladu některé lokace byly ve skutečnosti podstatně menší, než by se z filmu mohlo zdát). U jedenácté kapitoly (The Final Battle) je už z jejího názvu patrné, že se zabývá realizací závěrečné akční scény.

Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh ve filmu Tenet / Tenet
© Vertical Entertainment
V kapitole dvanácté (Cohesion) mluví Christopher Nolan o svém záměru spolupracovat s hudebním skladatelem Ludwigem Göranssonem a se střihačkou Jennifer Lame už od fáze rané produkce, aby byli oba do projektu začleněni co nejdříve a mohli se po celou dobu kreativně podílet na jeho vytváření. Ve finální třinácté kapitole (Doesn‘t Us Being Here Mean It Never Happened?) pak herci a nejrůznější členové štábu líčí své zkušenosti ze spolupráce na filmu.

Informacemi naditý filmu o filmu tudíž pokrývá všechny zásadní aspekty vzniku filmu Tenet, poskytuje mnoho záběrů z natáčení i komentáře prakticky všech relevantních herců a tvůrců a systematicky rozebírá jednotlivé fáze produkce i konkrétní scény a nabízí plně uspokojivé nahlédnutí za oponu toho, jak se rodily mnohé technicky náročné sekvence. Jde o vynikající a zcela dostačující doplněk k filmu, vedle nějž by jakékoli další bonusy byly již nadbytečné.


Technické specifikace (Blu-ray): 

Zvukové formáty: DTS-HD Master Audio 5.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, mandarínsky, maďarsky, polsky a thajsky

Titulky: české, anglické pro neslyšící, arabské, bulharské, čínské zjednodušené, čínské, kantonské, korejské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, řecké, thajské

Obrazové formáty: 16:9 / variabilní 2,2:1 & 1,78:1 (IMAX sekvence)

V prodeji od 16. 12. 2020

USA, Velká Británie, 2020, 150 minut

Český trailer k filmu Tenet

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 9. týden
Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna Poslední únorový den přechodného roku patří v kinech premiéře velkolepého pokračování úspěšné a očekávané sci-fi Duna. Jasný komerční hit celého jara se pokusí trochu přibrzdit především tuzemské drama o manželech... čtěte zde
Vydáno: 28.02.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 8. týden
Top 20 ČR: Matka v trapu diváky zaujala Premiéra nové české komedie Matka v trapu slavila slušný divácký ohlas a porazila zbytek konkurence s velkým přehledem. Uvidíme, jak si povede za týden v konkurenci s Dunou. čtěte zde
Vydáno: 27.02.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 8. víkend
Box office: Bob Marley stále vede Životopisný snímek o Bobu Marleym je zatím stále ve vedení, a to do doby, než bude mít příští týden premiéru druhá část velkofilmu Duna. čtěte zde
Vydáno: 26.02.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 23. 2. 2024 - 29. 2. 2024
TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout Ani s koncem února nepřichází v televizní nabídce zásadní změny a opět se spoléhá na otřepané reprízy, případně nezáživná béčka. Není tedy divu, že náš chudý výběr sestává z ne až tak známých a připomínaných... čtěte zde
Vydáno: 23.02.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 8. týden
Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých Ačkoli v aktuálním týdnu startuje v kinech hned osm premiér, větší divácký potenciál má jen pochybně vypadající tuzemská komedie Matka v trapu. Náročnější publikum ale zvolí spíše oscarového kandidáta, dramedii Zimní... čtěte zde
Vydáno: 21.02.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Sestra II poráží Poirota (18.09.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Vermeera děsí v temných oknech přízraky v Benátkách (13.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   06/2024

Argylle
5/10

Příběh o spisovatelce špionážních románů, která se nechtěně zaplete se skutečnými tajnými agenty, by měl být prvním dílem plánované trilogie. Přitom se ale jedná jen o generický odvar mnoha motivů z jiných špionážních filmů.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu