Téma: nejslavnější sci-fi filmy 80. let

Vydáno: 27.06.2020 10:00 - Václav Limberk | foto: 1982 Warner Bros. Ent.

V pokračování našeho seriálu o žánrech se zaměříme na sci-fi. V třetím díle budou obsaženy přelomové snímky tohoto žánru z období osmmdesátých let 20. století.
Poznámka: filmy jsou řazeny chronologicky. Obsahuje spoilery.
Nejslavnější sci-fi filmy 60. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy 70. let najdete zde.

1. Blade Runner

Harrison Ford ve filmu Blade Runner / Blade Runner
© Warner Bros.
Počátkem 21. století dosáhla společnost Tyrell ve výzkumu robotů fáze Nexus. Její výrobky byly téměř identické s lidmi, nelišily se ani inteligencí. Lidé používali replikanty při nebezpečných výpravách nebo jako otroky při kolonizaci jiných planet. Po krvavé vzpouře replikantů v jedné z mimozemských kolonií byl robotům pod trestem smrti zakázán pobyt na Zemi. Na plnění tohoto nařízení dohlížely speciální jednotky Blade Runner, pověřené vyhledáváním a likvidací replikantů, kteří zákaz poruší. (oficiální text distributora)

Blade Runner je mnohými skalními scifisty považován za nejlepší sci-fi všech dob. O tom by se samozřejmě dalo polemizovat, nicméně do výčtu nejslavnějších sci-fi snímků rozhodně patří. Ridley Scott ho natočil tři roky po Vetřelci volně podle románu Sní androidi o elektronických ovečkách? od Philipa K. Dicka. Možnosti ztvárnit lovce replikantů Deckarda se zhostil Harrison Ford, který toužil po roli s větší dramatickou hloubkou. V rolích replikantů se objevili Sean YoungJoanna CassidyDaryl HannahBrion James a Rutger Hauer. Nejpůsobivější na filmu je jeho výtvarná stránka, která působí neuvěřitelně sugestivně i po skoro čtyřiceti letech od jeho vzniku. Nominace na Oscara za výpravu a speciální efekty je pak zcela pochopitelná. Film je věnován autorovi předlohy, který zemřel několik měsíců před premiérou.

Originální trailer filmu Blade Runner

2. E.T. - Mimozemšťan

Drew Barrymore ve filmu E.T. - Mimozemšťan / E.T.: The Extra-Terrestrial
© Universal
Nedaleko předměstí Los Angeles přistála kosmická loď mimozemšťanů. Podivné postavičky se rozešly sbírat vzorky do okolí a jen jedna z nich se dostala až na kraj lesa. Okouzlena světly velkoměsta zapomněla na své poslání. Proto se nedostala včas na palubu a uvízla na naší planetě. Úkryt nalezl mimozemšťan v kůlně nejbližšího domu a tady ho objevil desetiletý Elliot, který ho představil i svým sourozencům. Stali se z nich kamarádi, ale tomu malému, kterému děti začaly říkat E.T., se strašně stýská po domově a chce stůj co stůj s těmi "svými" navázat spojení. Nezdaří se a E.T. se rozstoná. V té době už je jeho úkryt vypátrán a nemocný mimozemšťánek se ocitne v rukou vědců. Z hodiny na hodinu chřadne, až přístroje konstatují jeho smrt. Jen Elliotovi dá najevo, že tomu tak není a že se mu podařilo navázat kontakt s domovem. Dětem se podaří svého kamaráda ze vzdálené planety zachránit. (oficiální text distributora)

Legendární sci-fi natočil Steven Spielberg podle scénáře tehdejší ženy Harrisona Forda Melissy Mathison. V dětských rolích zazářili Henry Thomas a Drew Barrymore. Film se stal ve své době komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob, než ho později překonal opět Spielberg Jurským parkem
Originální trailer filmu E.T. - Mimozemšťan

3. Duna

Kyle MacLachlan ve filmu Duna / Dune
© Universal
Film, jenž produkovala Raffaella De Laurentiis, je založen na sci-fi literární předloze, románu Franka Herberta o válce vládců různých planet v roce 10191. V roce 10191 se vládce vesmíru snaží získat kontrolu nad substancí umožňující cestování kosmickým prostorem. Tato látka se vyskytuje pouze na Pouštní planetě. Tamní obyvatelé pod vedením svého spasitele Paula Atreida se snaží od vládce osvobodit. (oficiální text distributora)

Poté, co Lynch odmítl režii třetího dílu Star Wars, se vrhl na Dunu, kterou označuje za jediný film, který se mu nepovedl. A i když šlo o jednoznačný komerční propadák, je dnes mnohými skalními scifisty považován za kult. Do hlavní role Lynch obsadil tehdy neznámého Kylea MacLachlana, v němž našel svého oblíbeného představitele i pro své další filmy.
Originální trailer filmu Duna

4. Terminátor

Arnold Schwarzenegger, Dick Miller ve filmu Terminátor / The Terminator
© Orion
Z roku 2029 je do Los Angeles roku 1984 vyslán zabijácký stroj podobný člověku. Má za úkol zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Lidé žijící v budoucnosti ovšem do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (oficiální text distributora)
 
Legendární akční sci-fi natočil tehdy neznámý James Cameron s rakouským kulturistou Arnoldem Schwarzeneggerem v roli kyborga, který ve filmu pronese pár budoucích legendárních hlášek. I to ale stačilo na to, aby se z filmu stal obrovský kult, který bohužel dokázal smyslupně rozvinout pouze sám Cameron v sequelu. 
Originální trailer filmu Terminátor

5. Návrat do budoucnosti

Michael J. Fox ve filmu Návrat do budoucnosti / Back to the Future
© Universal
O tom, jak se stát strůjcem svého štěstí, vypráví jeden z nejlepších a nejoriginálnějších sci-fi filmů v historii. Christopher Lloyd sestrojil stroj na cestování časem a Michael J. Fox s jeho pomocí odcestuje do minulosti. Omylem se ale ocitne v jiné době, než chtěl a bude mít hodně práce, dát všechno do pořádku...(oficiální text distributora)
 
 
Snímek natočil Robert Zemeckis a film se stal právem jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob. Výborné herecké výkony pak korunovaly tento nápaditý a stále svěží snímek, který o čtyři roky později dostal dvě vydařená pokračování. 
Originální trailer filmu Návrat do budoucnosti

6. Brazil

Fotografie z filmu Brazil / Brazil
© Universal
Podobně jako ve DVANÁCTI OPICÍCH, i zde Gilliam umístil svůj příběh do těžko definovatelného období kolem Vánoc "někdy ve 20. století", kdy armády bezejmenných úředníčků striktně dodržujících kancelářskou etiku jak z 30. let na každém kroku doprovází fantaskní přístroje moderní doby. Groteskní prostředí doplňují stejně groteskní postavy - hlavní hrdina Sam (Jonathan Pryce), jež se postupně sbližuje s naivní Jill (Kim Griest), pro kterou největší potěšení představuje sauna a filmy bratrů Marxových; Samova matka posedlá plastickou chirurgií; Jack v podání Michaela Palina, jemuž byla tato role napsána na tělo a jehož postava prochází ve filmu proměnou z příjemného chlapíka až k typickému produktu zrůdného systému, který např. svou ženu oslovuje Barbaro jen proto, že jeho šéf si není schopen zapamatovat její pravé jméno. (oficiální text distributora)

Terry Gilliam, který vzešel z komické skupiny Monty Python, se během 80. let etabloval v originálního filmového režiséra se svébytnou vizí, částečně ještě ovlivněnou montypythonovskou poetikou. Jak je ale vidět na příkladu Brazil, je jeho vidění světa více temné a méně humorné. Je zkrátka jedním z nejpodivnějších sci-fi filmů všech dob. 
Originální trailer filmu Brazil

7. Vetřelci

Bill Paxton, Michael Biehn ve filmu Vetřelci / Aliens
© 20th Century Fox
Důstojnice Ripleyová (Sigourney Weaver), která jako jediná přežila boj na život a na smrt v nákladní lodi Nostromo s vesmírným vetřelcem, je po několika letech nalezena záchrannou lodí a vrací se zpět na Zemi. Když už se zdá, že je po všem, začíná horor znova, tentokrát na vzdálené nedávno kolonizované planetě. Tentokrát ne všichni proti jednomu, ale Ripleyová se skupinou speciálně vycvičených vojáků proti tisícihlavé smrtící síle vetřelců. (oficiální text distributora)

James Cameron se nesnažil o imitaci Scottova přelomového Vetřelce a udělal z vetřelců brutálně zábavnou akční jízdu, jejíž tempo za dvě hodiny nepoleví. Nezapomenutelné jsou především postavy mariňáků, které ztvárnili Michael BiehnBill PaxtonWilliam HopeJenette Goldstein a Al Matthews. Autorem hláškami nabitého scénáře byl sám Cameron. Vetřelci jsou jedním z nejlepších sequelů všech dob, nejen v kategorii sci-fi.
Originální trailer filmu Vetřelci

8. Predátor

Arnold Schwarzenegger, Richard Chaves, Sonny Landham ve filmu Predátor / Predator
© 20th Century Fox
Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Entertainment)

John McTiernan natočil strhující akční sci-fi s mimořádně odpudivým inteligentím monstrem. Finále filmu, v němž musí Dutch využít svého důvtipu, aby z posledních sil Predátora porazil, je z říše snů. Z říše filmových snů je pak i tento parádní film s nezapomenutelnými postavami, které ztvárnili Carl WeathersJesse VenturaBill Duke nebo Shane Black.
Originální trailer filmu Predátor

9. RoboCop

Fotografie z filmu RoboCop / RoboCop
© Orion
Neúnavný policista (Peter Weller) nelítostně zasahuje proti jakékoliv kriminalitě kolem sebe. Vědci a lékaři ho sestavili jako neporazitelného kyborga "ROBOCOPA", který bojuje proti zločinu. Odolný vůči střelám a bombám, vyzbrojený těmi nejmodernějšími zbraněmi si ROBOCOP rychle získává jméno v ulicích Detroitu plných násilí. Ale navzdory novému drsnému zevnějšku se ROBOCOP uvnitř trápí, útržky vzpomínek z dřívějšího života a živě si vybavuje hrůzy své vlastní smrti rukama brutálních zabijáků. Nechce jen spravedlnost ... chce se pomstít! (oficiální text distributora)

Holandský emigrant Paul Verhoeven natočil krvavě naturalistický akční spektákl, který si stále udržuje své neopakovatelné kouzlo. Ve vedlejších rolích si objevili například herci Miguel FerrerRay Wise a Nancy Allen v roli bývalé Murphyho parťačky Anne Lewis. 
Originální trailer filmu RoboCop

10. Propast 

Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio ve filmu Propast / The Abyss
© 20th Century Fox
Když je americká jaderná ponorka záhadně napadena neznámým plavidlem, posádka Deepcoru - podvodní plošiny pro olejové vrty - neochotně souhlasí s prozkoumáním vraku. Ponorku objeví v hloubce 600 metrů, ta však balancuje na skalnatém okraji srázu Caymen Trough - Propasti hluboké okolo čtyř kilometrů. Tak začíná neuvěřitelné dobrodružství, v němž jsou členové posádky uvrženi do temného srdce Propasti, aby čelili síle tak děsivé a silné, že by mohla zničit celé lidstvo a během něhož zjišťují, že oni jediní mohou zachránit svět od strašlivého tajemství, které leží hluboko na dně Propasti.(Bontonfilm)

James Cameron natočil ve srovnání s Terminátorem a Vetřelci překvapivě neakční, komorní, spielbergovsky laděné sci-fi s mnoha úchvatnými vizuálními efekty, které byly oceněny Oscarem. Komerčně šlo o jeden z mála Cameronových neúspěchů, nepočítáme-li jeho nepovedený debut
Originální trailer filmu Propast

Příště: 90. léta


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Star Wars (JanM, 28.06.2020 22:59) Reagovat

    A kde je legendární trilogie Star Wars? Nebo to vzniklo až později? Taky mi tu chybí třeba Tajemné záře nad Pacifikem.

    • Re: Star Wars (Anonym, 28.06.2020 23:00) Reagovat

      Už jsem to našel. Star Wars je starší.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY