TV tipy: Lovec prožívá v Atlantidě zimní válku a tančí poslední valčík

Vydáno: 24.04.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konec letošního dubna je v televizích dost nevýrazný a nepřichází s žádnou zásadní premiérou. Žezlo tak přebírají snímky méně výrazné a známé, mezi nimiž vynikají Scorseseho hudební dokument Poslední valčík a drama Velký dar.
Atlantida: Tajemná říše (Atlantis: The Lost Empire) (pátek 24. 4., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / sobota 25. 4., 14.25 - 16.10 / neděle 26. 4., 13.00 - 14.45)

Plakát filmu Atlantida: Tajemná říše / Atlantis: The Lost Empire
© Amazon.com
Animovaný snímek z počátku milénia ve své době v kinech propadl, spíše než o jeho kvalitách to ale svědčilo o tehdejším úpadku klasické animace a divácké natěšenosti na tu počítačovou. Režijní duo Gary Trousdale a Kirk Wise v něm neudělalo moc věcí špatně a spolehlo se na kouzelnou atmosféru zaniklé bájné říše, poctivou ruční animaci, která ale, pravda, není úplně dotažená a spoustu tvůrčích nápadů, které se projevily na vizuální stránce, protože některé záběry jsou naprosto uchvacující. Vše dotváří svižné tempo, střídmá stopáž a krásná hudba z dílny Jamese Newtona Howarda. Jestli ovšem na něco autoři doplatili, byla to velká příběhová neukotvenost, protože se nedokázali rozhodnout, zda cílí na mladší publikum, nebo odrostlejší diváky a zůstali tak na půli cesty. Na jednu stranu se totiž pokousí o ryze dospělá témata a trochu vážnější tón, na té druhé ale neváhají zapojit několik vyloženě infantilních postav, které dělají jednoduchý humor a pronáší rádoby vtipné hlášky. Velmi dobrá záležitost pro celou rodinu. 

Zajímavost: Ve snímku je použita animace charakterisitcká pro japonskou mangu.

Oficiální trailer filmu Atlantida: Tajemná říše / Atlantis: The Lost Empire
Balada o vojákovi (Ballada o soldate) (sobota 25. 4., ČT2, 12.50 - 14.15)

Český plakát filmu Balada o vojákovi / Ballada o soldate
© aukcni-galerie.cz
U nás nepříliš známé sovětské válečné drama z konce padesátých let se svého času dočkalo dokonce i nominace na Oscara za námět a scénář. Režisér a spoluscenárista Grigorij Chukhrai v něm nejvíc překvapí úplným oproštěním od politické ideologie a naprosto minimální propagandou. Místo toho se spolehl na jednoduchý, ale působivý příběh, v němž beze zbytku funguje romantická linie, která je zachycena velmi citlivě a v závěru až dojemně, což je jedině dobře. Výsledku výrazně pomáhá i sentimentální a melodramatická atmosféra, která jen umocňuje decentní protiválečné poselství celého snímku. Nádherná je též černobílá kamera a nutno připravit se je na pomalé tempo a z dnešního pohledu už trochu zastaralé postupy, které mohou někomu připadat nechtěně směšné. V titulních rolích se představí Vladimir Ivashov a Zhanna Prokhorenko, které doplňují třeba Antonina MaksimovaYevgeni Urbansky nebo Nikolai Kryuchkov. Škoda jen úvodní akční scény, která se opravdu příliš nepovedla a dojem trochu kazí. Zapomenutá záležitost na sobotní odpoledne.  

Zajímavost: Snímek získal zvláštní cenu poroty na festivalu v Cannes.

Originální trailer filmu Balada o vojákovi / Ballada o soldate
Velký den slečny Pettigrewové (Miss Pettigrew Lives for a Day) (sobota 25. 4., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / neděle 26. 4., 14.45 - 16.30 / pondělí 27. 4., 11.40 - 13.25)

Plakát filmu Velký den slečny Pettigrewové / Miss Pettigrew Lives for a Day
© Imgur
Dvanáct let stará romantická komedie je v tuzemsku známá jen velmi málo a určitě je to škoda, i když není úplně dokonalá. Na velkém plátně tehdy debutující Bharat Nalluri naláká hlavně v úvodu, kdy nasazuje svižné tempo a nešetří vydařenými vtipy, čímž připomíná to nejlepší z těch klasických hollywoodských a britských komedií. Potěší i naprosto pohodovou atmosférou, z níž vyzařuje velký nadhled a to, že se nebere moc vážně. Výtečné je též obsazení, v jehož hlavní roli se objeví spolehlivá Frances McDormand, za níž moc nezaostávají ani Amy AdamsCiarán HindsMark StrongShirley Henderson nebo Christina Cole. O to víc pak zamrzí, že s přibývajícím časem se snímek mění v retro romanci, která pomalu rezignuje na vtipy, snaží se být o něco vážnější a tím pádem je rázem předvídatelná a plná klišé. Minimálně první polovina ale za vidění stojí. Nenáročná záležitost na víkendový večer.

Zajímavost: Snímek vychází z literární předlohy Winifred Watson, která vyšla na podzim 1938.

Oficiální trailer filmu Velký den slečny Pettigrewové / Miss Pettigrew Lives for a Day
Lovec: Zimní válka (The Huntsman: Winter’s War) (sobota 25. 4., Nova, 20.20 - 22.20 / neděle 26. 4., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / pondělí 27. 4., 13.45 - 15.45)

Český plakát filmu Lovec: Zimní válka / The Huntsman: Winter’s War
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré pokračování akčního dobrodružného fantasy dramatu v kinech nikoho moc nezajímalo a propadlo, v televizi ale půjde o příjemnou a nenáročnou podívanou. Debutující Cedric Nicolas-Troyan v něm toho moc neřešil a spolehl se na poměrně vysoký rozpočet, který využil do posledního centu, protože vizuálně je snímek nádherný a digitální triky jsou naprosto perfektní. Vysloveně špatná není ani akce, která je ale bohužel rutinní a lehce nepřehledná. Za zmínku určitě stojí zdařilá dobrodružná atmosféra a dobře zvolené lokace. Mnohem horší je to pak s příběhem, který tu prakticky neexistuje, protože postavy se nijak nevyvíjejí, humor moc nefunguje a není v něm jediný zvrat. Divácky nejlákavější je tak obsazení, v němž nejslabší je paradoxně hlavní představitel Chris Hemsworth, kterého zastiňují skoro všichni, především ale Charlize TheronJessica Chastain a Emily Blunt. Ideální podívaná na sobotní večer, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Nanést make-up na Blunt trvalo někdy až dvě hodiny.

Oficiální český trailer filmu Lovec: Zimní válka / The Huntsman: Winter’s War
Pomsta ve Vegas (Detour) (sobota 25. 4., Prima Cool, 22.30 - 00.20 / neděle 26. 4., Prima Max, 00.25 - 02.00)

Plakát filmu Pomsta ve Vegas / Detour
© FilmAffinity
Britsko-jihoafrický thriller je v tuzemsku jedna velká neznámá, v zahraničí se ale těší solidním, i když jen lehce nadprůměrným hodnocením. Režisér a scenárista Christopher Smith v něm doplácí na své přehnané ambice, protože tuctový příběh vypráví nechronologicky a snaží se v něm o hlubokou psychologii postav a ani jedno z toho se mu moc nedaří. Výsledku neprospívá ani široká žánrová rozkročenost, protože film je zároveň thrillerem, detektivkou a road movie, ani v jednom ale úplně nefunguje a působí jakoby nedodělaně, což podtrhuje i samotný závěr, který nemá žádnou pointu a jen rádoby filozofuje. Body ale nabírá tvůrce za velmi dobrou atmosféru, slušnou akci, které ale není moc, střídmou stopáž, v níž i díky svižnému tempu není prostor na nudu a obsazení. V něm hraje prim výborný Tye Sheridan, jehož doplňují mimo jiné Bel PowleyEmory Cohen nebo John Lynch. Nedotažená žánrovka. 

Zajímavost: Do závěrečných titulků je vsunuta scéna z festivalu.

Oficiální trailer filmu Pomsta ve Vegas / Detour
Poslední valčík (The Last Waltz) (sobota 25. 4., ČT art, 23.35 - 01.35)

Plakát filmu Poslední valčík / The Last Waltz
© Facebook tvůrce
Hudební dokument z konce sedmdesátých let není jen tuctovým a suchým záznamem koncertu, nýbrž i výpovědí a obrazem doby. Největší podíl na tom má režírující Martin Scorsese, jenž sice zachycuje "jen" poslední koncert skupiny The Band, přidanou hodnotu mu ale dodává tím, že v jeho průběhu nechává ze zákulisí promlouvat členy kapely. Rázem se tak snímek mění ve strhující dobovou záležitost, která zcela přesně ukáže, jaký byl život rockerů v sedmdesátých letech a poodhalí názory některých slavných muzikantů na tehdejší život a celkové období. Na pódiu se navíc objeví i naprosté hudební legendy, k nimž patří Bob DylanEric ClaptonRingo StarrNeil YoungNeil Diamond nebo Muddy Waters. Pro ty, kteří se v hudbě této doby tolik neorientují, snímek tedy určen úplně není a občas se u něj budou nudit, pro fajnšmekry jde ale o výtečnou záležitost, kterou ruší jen špatná kvalita zvuku při pořizovaných rozhovorech. Něco pro milovníky klasického rocku.

Zajímavost: Koncert, z něhož byl pořízen záznam, se odehrál na Den díkůvzdání 1976 ve Winterlandu v San Franciscu.

Originální trailer filmu Poslední valčík / The Last Waltz
Máslo (Butter) (pondělí 27. 4., Prima Max, 20.00 - 22.05 / úterý 28. 4., 15.20 - 17.15)

Plakát filmu Máslo / Butter
© mraky v kafi
Devět let stará nezávislá americká komedie se mimo kontinent do kin moc nedostala a v tuzemsku nejde sehnat žádnou oficiální cestou. Režírující Jim Field Smith se v ní spolehl především na originální premisu, z níž vychází jednoduchý, ale dost působivý příběh. Neopomněl naprosto pohodovou atmosféru, z níž je cítit značný nadhled a zdařilo se mu vyvážit i rodinnou zábavu v tom nejlepším slova smyslu. To znamená, že všechny divácké generace se pobaví a žádná se nebude cítit úplně upozaděna a znuděna, což se také často nevidí. Potěší i to, že všechny postavy jsou sympatické, velmi příjemné a dobře napsané. Vrcholem pak je výtečné obsazení, jemuž tedy překvapivě dominuje Yara Shahidi, jíž neméně zdatně sekundují Jennifer GarnerTy BurrellGarrett SchenckAlicia SilverstoneOlivia Wilde nebo Hugh Jackman. Škoda jen, že to celé není výraznější a o trochu originálnější. Sázka na naprostou jistotu. 

Zajímavost: Nesoutežní premiéru měl snímek na festivalu v Torontu 2011.

Oficiální trailer filmu Máslo / Butter
Velký dar (Gifted) (středa 29. 4., Prima Max, 20.00 - 22.10 / čtvrtek 30. 4., 15.45 - 17.45)

Plakát filmu Velký dar / Gifted
© IMDb
Tři roky staré drama je hodně nenápadné, výsledek je ale vynikající. Režírující Marc Webb se v něm vrátil k tomu, co umí nejlépe, tj. nezávislé počiny, které umí vzít za srdce, zapůsobit na city, přitom nepůsobí lacině a prvoplánově. Po celou dobu se soustředil na velmi civilní pojetí silného příběhu nadaného dítěte a střetu dvou postav, která k němu každá přistupuje trochu jinak. Na pozadí soudních tahanic nechá diváka zvolit, který přístup je lepší a vůbec nic mu nepodsouvá. Stačilo mu tedy jen nasadit trochu pomalejší tempo, vytvořit melancholickou atmosféru a soustředit se na výborně napsaný scénář. Do karet mu hraje i zvolená komorní atmosféra, která působí intimně a citlivě. V hlavních rolích excelují Chris EvansMckenna Grace a Lindsay Duncan, které doplňují například Octavia Spencer nebo Jenny Slate. Lehkou kaňkou na kráse budiž to, že příběh je i přes svou působivost trochu předvídatelný a nepřekvapivý. 

Zajímavost: Aby si Grace zapamatovala složité rovnice k řešení, společně s matkou si na ně složila píseň.

Oficiální trailer filmu Velký dar / Gifted
Nemilosrdní (Antigang) (středa 29. 4., Prima Max, 22.10 - 23.55 / pátek 1. 5., 00.00 - 01.40)

Český plakát filmu Nemilosrdní / Antigang
© Facebook tvůrce
Francouzská krimi nikoho nepřekvapí a radost udělá především zarytým milovníkům žánru. Režírující Benjamin Rocher v ní vsadil na příjemně staromilskou režii a potěší velmi dobře budovanou atmosférou, výbornou akcí, syrovými přestřelkami, svižným tempem a střídmou stopáží, díky níž vše uteče jako voda. Jelikož ale rezignoval na vše ostatní, výsledek zůstal někde na půli cesty. To znamená, že příběh je prostinký, místy nedává smysl a je plný nelogičností a postavy jsou strašlivě zaměnitelné, nezajímavé a většinou i špatně napsané a postrádají jakoukoli psychologii. Z vesměs neznámého obsazení vyčnívá jen stárnoucí Jean Reno, jemuž stále nechybí charisma, fyzicky má ale co dělat, aby vše zvládl. Kdyby se režisér nebál brutálnějších scén, které by se sem perfektně hodily a byl víc nekompromisní, mohl být výsledek výraznější a zapamatovatelnější.

Zajímavost: Snímek se kompletně natáčel v Paříži.

Český trailer filmu Nemilosrdní / Antigang
Průvodce osamělého muže (The Lonely Guy) (čtvrtek 30. 4., Nova Cinema, 14.20 - 16.00)

Plakát filmu Průvodce osamělého muže / The Lonely Guy
© Amazon.com
Komedie z první poloviny osmdesátých let u nás není tolik známá a i její hodnocení je o něco horší než na zahraničních databázích. Režírující Arthur Hiller v ní vychází z knihy Bruce Jaye Friedmana a divadelní hry, kterou na její motivy napsal Neil Simon, jenž se podílel i na scénáři. Jevištní původ je na ní znát, protože tvůrce vsází na komornost a dialogy, které ale nejsou úplně dotažené. Místy jsou totiž velmi dobře napsané a vtipné, chvílemi se ale pokoušejí o jakousi seriózní výpověď o krizi středního věku, což se jim úplně nedaří. Celistvý příběh tu tedy neexistuje a je jen sledem více, či méně humorných příhod hlavního hrdiny, které se autor snaží dotáhnout do absurdna, ne vždy to ale funguje, jak bylo zamýšleno. Nad vodou tak snímek drží příjemně posmutnělá atmosféra, hudba Jerryho Goldsmithe a obsazení, jemuž dominuje titulní Steve Martin, vedle kterého se neztratí ani Charles Grodin. V podstatě depresivní tematika zpracovaná lehce humornou formou. 

Zajímavost: Martin později prohlásil, že improvizoval třicet procent dialogů.

Oficiální trailer filmu Průvodce osamělého muže / The Lonely Guy


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY