TV tipy: Piráti z Karibiku rychle a zběsile plánují Salazarovu pomstu

Vydáno: 27.03.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Největšími lákadly na přelomu března a dubna jsou televizní premiéry dvou velkých komerčních trháků. Tím prvním je sedmý díl automobilové ságy Rychle a zběsile, druhým pak zatím poslední pokračování Pirátů z Karibiku.
Vidláci (For Richer or Poorer) (pátek 27. 3., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / sobota 28. 3., 09.05 - 11.15)

Plakát filmu Vidláci / For Richer or Poorer
© Book Lovers Inc.
V našich končinách ne až tak známá komedie z druhé poloviny devadesátých let udělá radost hlavně zarytým fanouškům žánru. Režírující Bryan Spicer se v ní vezl na tehdy populární žánrové vlně a příliš toho neřešil. Zaměřil se na dost otřepaný a klišovitý příběh, jehož hlavní zápletka spočívá ve střetu dvou rozdílných kultur. Mimo docela solidního, ale nijak svižného tempa se spolehl na nenáročný humor, který ale doplácí na značně nevyrovnanou úroveň, neboť na jeden podařený vtip připadají dva až tři špatné a zoufale nudné. Pozitivy budiž ovšem naprosto pohodová atmosféra a velmi dobře vybrané a zvolené lokace. Nad vodou snímek do značné míry udržuje obsazení, jemuž dominuje spolehlivá dvojice Tim Allen a Kirstie Alley, kterou doplňují třeba Jay O. SandersMichael Lerner nebo Wayne Knight. Být to celé o něco kratší, zlobil by se asi málokdo. Naprosto oddechový tip, který zcela postrádá jakoukoli tvůrčí invenci a odvahu. 

Zajímavost: Komunita Amišů je umístěna ve městě Intercourse ve státě Pensylvánie.

Originální trailer filmu Vidláci / For Richer or Poorer
Rychle a zběsile 7 (Fast & Furious 7) (pátek 27. 3., Nova, 22.30 - 00.55 / sobota 28. 3., Nova Cinema, 17.25 - 20.00 / neděle 29. 3., 23.40 - 01.55)

Český plakát filmu Rychle a zběsile 7 / Furious Seven
© Facebook tvůrce
Sedmý díl oblíbené automobilové ságy vznikl před pěti lety a do značné míry definuje její současnou podobu. Režírující James Wan v něm rezignoval na smysluplný děj, nějakou logickou zápletku a hlubší dialogy, které osekal na absolutní minimum. Místo toho se soustředil na adrenalinovou akci, která má v jeho podání tempo, spád, náboj, je přehledná, zároveň ale velkolepá, invenčně nasnímaná a perfektně sestříhaná. Nechybí ani potřebně chlapácká atmosféra, řízný soundtrack a vesměs parádní digitální efekty. V titulní roli se objeví Vin Diesel, jemuž skvěle sekundují Jason StathamMichelle RodriguezJordana BrewsterDwayne JohnsonLudacrisTyrese Gibson nebo Kurt Russell. Snímek byl také důstojným a dojemným loučením s Paulem Walkerem, který během natáčení tragicky zemřel. Snad jen ta stopáž mohla být minimálně o patnáct minut kratší. Ideální výplach na konec pracovního týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Během natáčení bylo zničeno a poškozeno více než dvě stě třicet aut.

Oficiální český trailer filmu Rychle a zběsile 7 / Fast & Furious 7
Zabít Reagana (Killing Reagan) (pátek 27. 3., ČT2, 23.45 - 01.20)

Plakát filmu Zabít Reagana / Killing Reagan
© IMDb
Nejen u nás prakticky neznámé televizní historické drama se pohybuje na hraně mezi fikcí a hraným dokumentem, což je jeho největší problém. Režírující Rod Lurie v něm nejvíce zaujme opravdu precizní rekonstrukcí celého pokusu o atentát na prezidenta USA, o jehož průběhu je dobré vědět co nejméně, aby si ho mohl divák plně vychutnat. Vůbec špatná není ani dobová atmosféra a celková výprava, která je ale značně limitována možnostmi malé obrazovky. Tvůrce ovšem na druhou stranu zklamává v tempu, které je celou dobu dost kolísavé, nedaří se mu vytvořit ani potřebná atmosféra a ani napětí není takové, jaké by bylo třeba. Z obsazení je suverénně nejznámější Cynthia Nixon, nejmocnějšího muže světa si zahrál nepříliš výrazný Tim Matheson, dále se pak objeví třeba Joel MurrayPatrick St. Esprit nebo Geoff Pierson. Zajímavý tip, který ale mohl být o něco výraznější.

Zajímavost: V průběhu natáčení a postprodukce filmu zemřela skutečná Nancy Reagan a atentátník John Hinckley byl propuštěn z vězení.

Oficiální trailer filmu Zabít Reagana / Killing Reagan
Sufražetka (Suffragette) (sobota 28. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / neděle 29. 3., 14.00 - 16.00 / pondělí 30. 3., 11.05 - 13.05)

Plakát filmu Sufražetka / Suffragette
© Chronicle.lu
Pět let staré britské drama u nás tolik známé není, pozornost ale určitě zaslouží, protože vypráví o opomíjené, avšak důležité kapitole společenských dějin dvacátého století. Režírující Sarah Gavron se v něm krom dobře napsaného, silného a atraktivního příběhu opírala především o parádní dobovou atmosféru, krásnou kameru a velmi solidní výpravu. Zcela záměrně také zvolila pomalejší tempo, které ne každému vyhovuje, na druhou stranu ale umožňuje více se vcítit do postav, o což jí šlo asi nejvíc. Nechybí ani příjemná a zcela přesná hudba Alexandra Desplata. Největším diváckým lákadlem nicméně zůstává obsazení, v jehož hlavní roli exceluje Carey Mulligan, kterou doplňují třeba Grace StottorGeoff BellAnne-Marie Duff nebo Ben Whishaw, v menších úlohách se ale objeví i Helena Bonham Carter a Meryl Streep. Škoda jen, že snímek je ve druhé polovině trošku zacyklený, dost stereotypní a neinvenční. 

Zajímavost: Mulligan si během natáčení nemyla vlasy několik týdnů a používala jen minimum make-upu.

Oficiální trailer filmu Sufražetka / Suffragette
Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) (sobota 28. 3., Nova, 20.20 - 22.40 / neděle 29. 3., Nova Cinema, 17.45 - 20.00 / pondělí 30. 3., 08.15 - 10.35)

Český plakát filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta / Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
© Facebook tvůrce
Zatím poslední díl oblíbené pirátské ságy před třemi lety mnohé překvapil a zařadil se v ní k těm nejlepším. V Hollywoodu režijně debutující norská režisérská dvojice Joachim Rønning a Espen Sandberg v něm tedy zakolísá hlavně na začátku, kdy musí zvládnout povinnou představovačku, což se jí úplně nedaří a v tu chvíli to celé drhne a je plné opravdu trapných a infantilních vtipů. Jakmile se ale děj rozjede a příběh ustupuje do pozadí, nabírá snímek rázem velmi svižné tempo, dobrodružná atmosféra nepoznaných dálek z něj sálá na míle daleko a obří rozpočet je na něm najednou vidět, protože triky jsou stejně jako akce naprosto fantastické a velkolepé. Problém nastává u obsazení, jemuž dominuje extrémně otravný Johnny Depp, který nemá konkurenci, protože Brenton Thwaites a Kaya Scodelario jsou unylí a nevýrazní a Geoffrey Rush a Javier Bardem pro změnu nemají moc prostoru. Tip, který je na sobotní večer jako dělaný, a o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Snímek je vůbec nejkratším v celé sérii.

Oficiální český trailer filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta / Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Cesta do říše krále pírek (Resan till Fjäderkungens Rike) (neděle 29. 3., ČT :D, 09.30 - 10.45)

Plakát filmu Cesta do říše krále pírek / Resan till Fjäderkungens Rike
© MovieZine
Švédsko-dánský animovaný počin je nejen u nás skoro neznámý a mimo svou domovinu se prakticky nikde legální cestou neobjevil. Režisér a spoluscenárista Esben Toft Jacobsen se v něm spolehl na dost originální téma, v němž popustil uzdu své fantazii a nezapomněl v něm ani na propracované a sympatické postavy a několik velmi dobrých nápadů a vtípků. Všemu dodal velmi specifickou a trošku melancholickou atmosféru, kterou dotváří výborná hudba. Dost svérázná je pak samotná animace, která je záměrně nedokonalá a rozhodně ne každému sedne, má ale své kouzlo a určitě si získá i ty nejmenší, kteří jsou zvyklí na úplně jinou technologickou kvalitu. Severský původ je znát v titulním příběhu, který je postupem času potemnělý a posmutnělý a nebojí se řešit ani vážné a zcela seriózní problémy. Příjemné nedělní probouzení, které určitě zaujme i dospělé publikum.

Zajímavost: Ve Švédsku měl film premiéru 21. května 2014.

Originální trailer filmu Cesta do říše krále pírek / Resan till Fjäderkungens Rike
Kšeft na jeden den (The Liability) (neděle 29. 3., Kino Barrandov, 22.00 - 23.40 / pátek 3. 4., 00.50 - 02.35)

Plakát filmu Kšeft na jeden den / The Liability
© Amazon.com
Britský akční thriller je v tuzemsku znám jen minimálně a moc se nepřipomíná. A asi se není co divit, protože režírující Craig Viveiros se v něm chtěl přiblížit svým slavnějším kolegům a počinům, na což ale doplatil. Jeho nezkušenost je znát především v mixování několika žánrů, neboť se zdá, že chvíli divák sleduje zcela seriózní a typicky britskou drsnou gangsterku s docela fungujícím černým humorem, o pár okamžiků později se ale snímek mění na hutné drama s dusnou atmosférou a ještě o několik scén později na trochu rozvernější vztahovou komedii. Výsledek je tak někde na půli cesty a zcela uspokojí jen málokoho. Potěší alespoň docela propracované postavy a velmi slušná akce, které nechybí tempo a adrenalin. Z nepříliš známého osazenstva vyčnívá výborný Tim Roth, hlavní role si ale zahráli Talulah RileyPeter Mullan a Jack O'Connell. Vzhledem k tomu, že stopáž je příjemně střídmá, je čas jen na to nejnutnější, což je jedině dobře. Nevýrazná záležitost. 

Zajímavost: Premiéru v Británii měl snímek 17. května 2013.

Originální trailer filmu Kšeft na jeden den / The Liability
Piknik (úterý 31. 3., ČT art, 22.50 - 00.00)

Plakát filmu  / Piknik
© Amazon.com
Československé válečné drama z druhé poloviny šedesátých let se dnes skoro nepřipomíná a zná ho jen málokdo. Přitom jde o zcela jedinečný a dodnes unikátní počin. Režijní a scenáristická dvojice Vladimír Sís a Ladislav Smoček v něm totiž vychází z divadelní hry druhého jmenovaného, která vypráví o amerických (!) vojácích ztracených uprostřed japonské džungle. Jevištní původ je na snímku znát hodně, neboť největší důraz je kladen na zcela důvěryhodnou a až mrazivě propracovanou psychologii postav a jejich proměnu v extrémních podmínkách, překvapí možná to, že dialogy až tak zajímavé a úderné nejsou. Poměrně hutnou atmosféru ještě dokreslují krásná kamera Stanislava Miloty a hudba Jana Klusáka, které ale mohlo být i víc. Naprosto klíčové pak bylo obsazení, které se povedlo na výbornou, neboť v něm dostali důvěru Jiří HálekMilan SandhausPavel LandovskýJosef Somr a Miroslav Macháček, kteří se předhánějí v tom, kdo bude lepší. Vadami na kráse budiž extrémně nízký rozpočet, někdy viditelné kulisy a nelogické chování postav, které ale může souviset se záměrnou úlitbou tehdejšímu režimu. Zcela zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Snímek se natáčel na Slovensku.

Ukázka z filmu Piknik
Námořní pěchota (Navy Seals) (čtvrtek 2. 4., Prima Cool, 22.15 - 00.30)

Plakát filmu Námořní pěchota / Navy Seals
© IMDb
Akční dobrodružný snímek z raných devadesátých let je u nás hodnocen o dost shovívavěji než v zahraničí. Dáno je to určitě tuzemskou oblibou podobných béčkových záležitostí, které měly ve své době punc čehosi zakázaného a nového. Režírující Lewis Teague v něm natočil typického zástupce žánru, protože dostal k dispozici naprosto nesmyslný, prostinký až dementní příběh, čehož si byl naštěstí vědom. Místo toho tak kladl důraz na atraktivní exotické lokace, poctivou chlapskou atmosféru, svižné tempo a záměrně přestřelenou a nadsazenou akci, které ale bohužel není tolik, kolik by divák očekával. Nechybí ale ani několik úderných hlášek a sympaticky trapných vtipů. V titulních rolích excelují Charlie SheenMichael Biehn a Bill Paxton, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Nenáročná náborovka na čtvrteční večer.  

Zajímavost: Biehn kdysi prohlásil, že natáčení tohoto filmu bylo nejhorším zážitkem jeho života.

Oficiální trailer filmu Námořní pěchota / Navy Seals
Ticho a křik (Csend és kialtás) (čtvrtek 2. 4., ČT art, 23.00 - 00.15)

Plakát filmu Ticho a křik / Csend és kiáltás
© Amazon.com
Maďarské historické drama z druhé poloviny šedesátých let je známé jen minimálně, čemuž se nelze moc divit. Režisér a spoluscenárista Miklós Jancsó v něm totiž natočil extrémně náročnou podívanou, k jejímuž absolutnímu pochopení je třeba znát úsek z maďarských dějin, o němž vypráví. Autor nejde divákovi naproti, nic mu nevysvětluje a ani postavy se nikterak nevyvíjejí, neboť zcela záměrně se soustředí na vykreslení jejich vzájemných vztahů a motivací. Ty, kteří se o kinematografii zajímají hlouběji, nepochybně potěší technická stránka, protože tvůrce dává přednost velmi pomalému tempu, v němž se toho moc neděje a opravdu nádherné kameře, která kreslí fascinující obrazy. Samostatnou kapitolou pak je skoro neexistující střih, který tu prakticky popírá svůj význam a neslouží k plynulosti záběrů, nýbrž je pouze jakýmsi prostředníkem mezi scénami. To, že to celé má silně existenciální a filozofický podtext, asi nikoho nepřekvapí. Náročná záležitost, která by zasloužila trochu dřívější vysílací čas. 

Zajímavost: Film je jednou ze tří částí autorova tzv. triptychu o utrpení.

Ukázka z filmu není dostupná.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY