Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 14. 2. 2020 - 20. 2. 2020

TV tipy: Král Artuš se ocitá za zrcadlem, kde hledá purpurový vrch

Vydáno: 14.02.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Druhá polovina února je v televizích premiérově poměrně bohatá, neboť v programech najdete hned několik novinek. Mezi ty nejvýraznější patří Král Artuš od Guye Ritchieho nebo pokračování Alenky v říši divů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fletch (Fletch) (pátek 14. 2., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / sobota 15. 2., 09.15 - 11.10 / neděle 16. 2., 04.45 - 06.40)

Plakát filmu Fletch / FletchKrimikomedie z poloviny osmdesátých let patří u nás k těm méně známým a reprízovaným, za vidění ale určitě stojí. Režírující Michael Ritchie v ní vycházel z románu Gregoryho McDonalda, který posunul více do komické roviny a soustředil se při tom na naprosto pohodovou a typicky osmdesátkovou atmosféru, svižné tempo, několik úderných hlášek a v závěru i na solidní akci. Pozitivem budiž i to, že kombinace několika žánrů se relativně vydařila a funguje, a i když žádný zásadně nepřevažuje, příjemně střídmá stopáž šlape od začátku do konce. V hlavní roli exceluje Chevy Chase, jehož doplňují třeba Joe Don BakerM. Emmet WalshDana Wheeler-Nicholson nebo Geena Davis. Jediné, co filmu schází, jsou výraznější momenty, zajímavější zápletka a možná o něco lepší humor. Oddechovka na páteční podvečer.

Zajímavost: Chase uvádí, že tento film je jeho nejoblíbenější, protože mu dal "příležitost být sám sebou".

Oficiální trailer filmu Fletch / Fletch
Osamělý jezdec Buchanan (Buchanan Rides Alone) (sobota 15. 2., ČT2, 12.55 - 14.15)

Plakát filmu Osamělý jezdec Buchanan / Buchanan Rides AloneV tuzemsku prakticky neznámý western z konce padesátých let potěší všechny milovníky žánru v jeho původní podobě. Režírující Budd Boetticher v něm natočil typickou kovbojku své doby, což znamená, že se opíral o jednoduchý a místy až naivní příběh, černobílé postavy, sytě barevnou vizuální stránku a solidní přestřelky. Potěší i svižné tempo a střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejnutnější, což je v tomto případě jedině dobře. V hlavní roli se objevil spolehlivý Randolph Scott, jemuž sekundovali mimo jiné Craig StevensBarry KelleyTol Avery nebo Peter Whitney. Škoda jen neuspokojivého konce a také toho, že se postavy občas chovají dost hloupě a nelogicky. Příjemná záležitost na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Film vychází z knižní předlohy Jonase Warda.

Originální trailer filmu Osamělý jezdec Buchanan / Buchanan Rides Alone
Alenka v říši divů: Za zrcadlem (Alice Through the Looking Glass) (sobota 15. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / neděle 16. 2., 13.25 - 15.45 / pondělí 17. 2., 11.20 - 13.30)

Český plakát filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking GlassČtyři roky staré dobrodružné fantasy je pokračováním úspěšného hitu, ve všem za ním ale zaostává. Režírující James Bobin v něm sice vychází ze slavné literární předlohy Lewise Carrolla, příliš se jí ale nedrží a přednost dává perfektní vizuální stránce, která skutečně nemá chybu a velký rozpočet využívá na maximum. Horší je to s atmosférou, která se sice snaží být fantazijní a snová, zároveň se ale tvůrci pokouší ji kombinovat s dospělým světem, což se jim moc nedaří, protože vše působí naivně a infantilně. S tím souvisí i naprosto nezajímavý a nudný příběh, který mnohdy nedává smysl. Krom zmiňovaného vizuálu drží snímek nad vodou obsazení, v němž titulní roli znovu ztvárnila Mia Wasikowska, kterou doplnili kupříkladu Johnny DeppHelena Bonham CarterAnne HathawaySacha Baron Cohen nebo Rhys Ifans. Typický sequel, jemuž chybí tvůrčí invence a točen je jen kvůli komerčnímu potenciálu. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Premiéra filmu vyšla na rok, kdy knižní předloha slavila sto čtyřicáté páté výročí vydání.

Český trailer filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking Glass
Král Artuš: Legenda o meči (King Arthur: Legend of the Sword) (sobota 15. 2., Nova, 20.20 - 22.50 / pondělí 17. 2., Nova Cinema, 23.40 - 02.00)

Český plakát filmu Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the SwordPřed třemi lety akční dobrodružné fantasy v kinech zcela propadlo a z plánované série tak velmi rychle sešlo. Dodnes vzbuzuje snímek dost protichůdné reakce, které se ale shodují v tom, že jde o nezasloužený propadák. Režisér a spoluscenárista Guy Ritchie se v něm totiž zcela utrhl ze řetězu a svůj specifický režijní styl zkusil aplikovat na fantasy žánr, což se mu podařilo tak napůl. Když má servírovat akci, dělá to naprosto výborně a veškeré bitvy jsou potřebně epické, drsné a dobově špinavé a také atmosféra je výtečná a středověká temnota je tu skoro až hmatatelná. I přes poměrně dlouhou stopáž je tempo navíc dost svižné a střih natolik zběsilý, že snímek poměrně baví celou dobu, nechybí v něm ani několik vtipných hlášek a situací. Problémy nastávají, když má autor vyprávět příběh, protože v tom dost selhává, nedokáže diváka napnout a úplně mu chybí jakákoli snaha o gradaci děje. Výsledek pak trochu sráží i viditelné a ne úplně vydařené digitální efekty. Hlavní roli si vychutnal Charlie Hunnam, jemuž přihrávají třeba Astrid Bergès-FrisbeyJude LawDjimon HounsouEric Bana nebo Annabelle Wallis. Ideální víkendová záležitost, o níž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Během natáčení vážil Hunnam 86 kilogramů.

Český trailer filmu Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the Sword
Smrt v této zahradě (La mort en ce jardin) (sobota 15. 2., ČT art, 22.05 - 23.50)

Plakát filmu Smrt v této zahradě / La mort en ce jardinU nás de facto neznámé francouzsko-mexické drama je hodně zvláštním počinem a vyžaduje zkušenějšího a znalejšího diváka. Režírující Luis Buñuel v něm zavítal do vod dobrodružného žánru, který ale natočil po svém. To tedy znamená, že na zdánlivě jednoduchý příběh navěsil různé alegorie a existenciální přesahy a sledování proměnil ve velkou intelektuální zábavu. Neopomněl tedy ani poctivou atmosféru těžce prostupné jihoamerické džungle, soustředí se ale hlavně na psychologický profil svých postav. To rozhodně nejsou žádní neohrožení dobrodruzi, ale naopak chybující lidé přemýšlející o smyslu života a filozofující nad mnoha problémy a strastmi. Je tak jasné, že o akci nemůže být ani řeč, neboť přednost dostávají výtečná kamera, pomalejší tempo a celkově dost barevná vizuální stylizace. Ústřední role si zahráli Simone SignoretMichel Piccoli a Charles Vanel, kterým zdatně sekundovali třeba Georges Marchal nebo Tito Junco. Zcela zapomenutá a trochu náročnější záležitost.

Zajímavost: Signoret nechtěla film točit a letět kvůli tomu do Mexika, proto si do pasu vložila několik komunistických dokumentů a doufala, že ji americké úřady pošlou zpátky, ty ji ale nechaly bez řečí projít kontrolou.

Originální trailer filmu Smrt v této zahradě / La mort en ce jardin
Purpurový vrch (Crimson Peak) (sobota 15. 2., Nova Cinema, 22.20 - 00.45 / úterý 18. 2., 02.00 - 04.20)

Český plakát filmu Purpurový vrch / Crimson PeakPět let starý mysteriózní snímek se sice tváří jako horor, je ale spíše thrillerem. Režisér a spoluscenárista Guillermo del Toro si v něm splnil sen a složil poctu svým oblíbeným gotickým románům, výsledek ale nedotáhl úplně do konce. Uchvátí tak zejména technickou stránkou, protože atmosféra je potřebně hutná a tajemná, vizuál je naprosto dokonalý a celkové nasvícení a nasímání je fantastické a i tempo je poměrně solidní. Dále potěší, že se tvůrce nebojí krvavých záběrů a některé výjevy vskutku stojí za to. Kde ale selhává, je vyprávění příběhu, který je ve své podstatě triviální a absolutně nezajímavý, dost předvídatelný a chvílemi hodně naivní, což ale může být i záměr. Obsazení, v němž září Mia WasikowskaJessica ChastainTom Hiddleston nebo Charlie Hunnam, je ovšem excelentní. Poctivá žánrová záležitost, která doplácí jen na jméno svého tvůrce, od něhož všichni čekají o něco víc. Detaily hledejte v naší recenzi.  

Zajímavost: Natáčení trvalo osmašedesát dní.

Oficiální český trailer filmu Purpurový vrch / Crimson Peak
Mykoin PH 510 (neděle 16. 2., ČT art, 21.15 - 22.55)

Plakát filmu  / Mykoin PH 510Československý snímek z počátku šedesátých let patří mezi ty méně známé a skoro vůbec nevysílané, což je velká škoda, protože je hodně unikátní. Režírující Jiří Lehovec v něm totiž složil poctu českým vědcům, kteří se snažili vyrobit penicilin a zvolil k tomu dost svéráznou polodokumentární formu. V té se spolehl na docela hutnou atmosféru války, na jejímž pozadí se děj odehrává a potěší velkým důrazem na faktografickou stránku, která je skutečně propracovaná a neopomíjí žádný detail. Vše ještě dotváří nádherná kamera, výtečná hudba Zdeňka Lišky a komentář Luďka Munzara. Autenticitu dodává i obsazení vesměs neznámými tvářemi, mezi nimiž jsou výjimkou snad jen Vlastimil Hašek a Jana Andresíková. Škoda jen, že ke konci se snímek mění v drama a ustupuje od dokumentárnosti, což trošku rozptyluje, občasné úlitby tehdejšímu vládnoucímu režimu, které se projevují hlavně v závěru, ale naštěstí nejsou tak hrozné. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Šlo o poslední celovečerní film režiséra.

Ukázka z filmu Mykoin PH 510
Prípad Barnabáš Kos (pondělí 17. 2., ČT art, 23.05 - 00.35)

Plakát filmu  / Prípad Barnabáš KosTaktéž novovlnné komediální drama je zcela zapomenuté, přitom jde o velmi dobrý počin. Režírující Peter Solan si v něm nebral moc servítek a natočil místy hodně brutální společenskou satiru, která je dost otevřená, za nic se neschovává a upozorňuje na nefunkčnost tehdejšího režimu. Pomáhá si při tom solidní atmosférou, několika vskutku vydařenými vtipy a velmi dobrou černobílou kamerou. Radost udělá i to, že některé scény jsou dotažené do totálního absurdna. V hlavní roli naprosto exceluje Josef Kemr, jehož výkon malinko degraduje fakt, že je předabován do slovenštiny, i zbytek obsazení je ale zcela přesný, ačkoli nikdo už není tak výrazný. Jediné, co vysloveně zamrzí, je zbytečně dost pomalé tempo, které ze střídmé stopáže dělá subjektivně minimálně dvojnásobnou. Opomíjený klenot Československé nové vlny.  

Zajímavost: Snímek se začal natáčet už v roce 1957, tehdy ho ale vládnoucí garnitura zarazila.

Trailer filmu Prípad Barnabáš Kos
Dvanáctý muž (Den 12. mann) (úterý 18. 2., Prima Max, 20.00 - 22.45)

Plakát filmu Dvanáctý muž / Den 12. mannTři roky starý norský thriller je sice uváděn jako válečný, jde ale spíše o survival podívanou, která se odehrává ve válečném období. Režírující Harald Zwart v něm překvapí všechny, kteří znají jeho hollywoodské počiny, neboť vychází z těžko uvěřitelného reálného příběhu a nebojí se hodně drsné atmosféry, realismu a leckdy i naturalismu a zaujme celkovou temnotou. Navíc dokáže pracovat s napětím, které je skvěle vygradované a v závěru takřka hmatatelné. Pozitivem budiž i nádherně zvolené lokace nasnímané překrásnou kamerou. Titulní roli skvěle ztvárnil Thomas Gullestad, za zmínku pak stojí i Jonathan Rhys Meyers jakožto fanatický nacista. Být snímek o takových patnáct minut kratší a mít trochu svižnější tempo, nebylo by snad ani co kritizovat. Vydařená záležitost, která se u nás nedá oficiální cestou sehnat. 

Zajímavost: Gullestad si během natáčení způsobil omrzliny na rukou.

Originální trailer filmu Dvanáctý muž / Den 12. mann
Masaryk (středa 19. 2., ČT1, 21.15 - 23.04)

Český plakát filmu  / MasarykČesko-slovenské drama vzbudilo před čtyřmi lety poprask tím, že získalo bezprecedentních dvanáct Českých lvů ještě před oficiální premiérou. Výsledek je ale spíše zklamáním, neboť jednou ze sošek oceněný režisér Julius Ševčík v něm spoléhal především na vizuální stránku, která je vskutku opulentní a zaujme velkolepou výpravou, kostýmy, solidní kamerou, zvukem a střihovou skladbou, která je hodně sebevědomá, i když někdy ne úplně dotažená. Dobová atmosféra tak je skoro dokonalá. Tvůrce ovšem selhává ve vyprávění příběhu, který se od skutečnosti v lecčems odlišuje, působí hodně chaoticky, dialogy nejsou úplně důvěryhodné a o propracované psychologii postav nemůže být moc řeč. Hodně toho zachraňuje skvostné obsazení, v němž hraje prim Lvem oceněný ústřední Karel Roden, jemuž sekundují soškou taktéž ověnčený Oldřich Kaiser, dále pak Hanns ZischlerArly JoverJiří VyorálekEmília Vášáryová nebo Eva Herzigová. Více se o jednom z nejvýraznějších domácích počinů posledních let dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Český historik Petr Koura se po přečtení scénáře odmítl na filmu podílet.

Originální trailer filmu Masaryk

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nyad (08.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu