Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 15. 11. 2019 - 21. 11. 2019

TV tipy: Nezlomný jezdec se vydává do Dunkerku, kde si zahraje čáru

Vydáno: 15.11.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Druhá polovina listopadu je v televizích ve znamení hned několika atraktivních premiér. Událostí týdne je rozhodně zařazení Nolanova Dunkerku, za zmínku ovšem stojí i několik pořadů věnovaných třiceti letům svobody.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dunkerk (Dunkirk) (pátek 15. 11., Nova, 22.20 - 00.30 / neděle 17. 11., Nova Cinema, 01.10 - 04.30 / pondělí 18. 11., 02.20 - 05.10)

Český plakát filmu Dunkerk / DunkirkDva roky starý válečný snímek je úplně jiný než všechny ostatní, a ačkoli v něm není vidět jediný nepřátelský voják, je v něm nepřítel dost cítit. Režisér a scenárista Christopher Nolan v něm spoléhá na takřka nesnesitelně hutnou atmosféru, kterou umocňuje zvláštní a zajímavou hudbou v kombinaci s ruchy. Odvážil se kombinovat tři vyprávěcí linie, což se mu povedlo na výbornou, protože v závěru se všechny takřka geniálně protnou. Osobitý je též v tom, že ukazuje válku jako celek, v němž jsou lidé jen figurkami a vůbec nevadí, že akčních scén je tu naprosté minimum, když už se ale objeví, jsou excelentní. Celkové dojmy ještě dotváří nádherná kamera Hoyteho van Hoytemy, díky které je vše vtahující a intenzivní. Samozřejmostí jsou precizní herecké výkony, jimž dominují Tom Hardy a Kenneth Branagh, neztratí se ale ani Mark RylanceCillian Murphy a další méně známé tváře. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Tvůrce původně plánoval natočit film bez scénáře.

Oficiální český trailer filmu Dunkerk / Dunkirk
Měsíc nad řekou (sobota 16. 11., ČT1, 15.20 - 17.05 / neděle 17. 11., 06.25 - 08.05)

Plakát filmu  / Měsíc nad řekouČeskoslovenské poetické drama z počátku padesátých let vychází ze stejnojmenné divadelní hry Fráni Šrámka. Režisér a scenárista Václav Krška v něm dokázal zachovat ducha předlohy, s čímž ale zároveň souvisí přílišná melancholie, sentimentalita a zbytečný patetismus, naopak jakýsi jeho kriticko-anarchistický rozměr až na výjimky ignoroval. Soustředil se tak spíše na literárně znějící dialogy, pomalejší tempo, nostalgickou atmosféru a z dnešního pohledu hodně naivní a mnohdy nechtěný humor. Výsledku nicméně pomáhají krásně zvolené lokace Písku a také to, že tvůrce se v něm nesnažil být aktuální, tudíž tolik nezestárnul. V hlavních rolích se objeví Dana Medřická a Eduard Cupák, které skvěle doplňují Zdeněk ŠtěpánekZdeňka Baldová nebo Blanka Waleská. Mimo přehnané tlačení na emoce mrzí zejména o něco delší stopáž. Ne tak připomínaná záležitost.

Zajímavost: Medřická hrála tu samou roli už v brněnském a plzeňském divadle.

Ukázka z filmu Měsíc nad řekou
Hovory s TGM (sobota 16. 11., ČT2, 20.00 - 21.20)

Plakát filmu  / Hovory s TGMHistorické drama z loňského roku nejvíc doplácí na to, že i když se režijní debutant Jakub Červenka snaží sebevíc, výsledná podoba připomíná divadelní hru. Tvůrce se totiž hodně spoléhal na dialogy a velmi dobrý scénář Pavla Kosatíka, který se ovšem některé problémy snažil aktualizovat a apelovat i na dnešního diváka, což se mu ne zcela podařilo. Jinak ale snímku nechybí solidní tempo, poměrně slušná komorní atmosféra i dobře zvolené lokace, které přece jen nekončící dialogové výměny dvou významných postav naší historie trochu oživují. Naprosto klíčové byly ústřední herecké výkony, které s bravurou zvládli Cenou české kritiky oceněný Martin Huba a Jan Budař. Dojmy pak bohužel kazí přílišná doslovnost, příliš mnoho řešených témat a také to, že oproti slavné literární předloze působí film až moc povrchně. Stojíte-li o více informací, přečtěte si naši recenzi.

Zajímavost: Snímek je natočen v dnes už archaickém formátu 4:3.

Originální trailer filmu Hovory s TGM
Nezlomný (Unbroken) (sobota 16. 11., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / neděle 17. 11., 12.30 - 15.05 / pondělí 18. 11., 10.55 - 13.40)

Český plakát filmu Nezlomný / UnbrokenNa pět let starém životopisném dramatu je nejvíc zarážející fakt, že ačkoli se na něm sešlo množství hvězdných jmen, výsledek je jen lehce nadprůměrný. Režírující Angelina Jolie jako by v něm jela přesně podle příručky a scénář, na němž se podíleli i Joel a Ethan Coenovi, zpracovává sice správně, zároveň ale nezajímavě, rutinně a nenápaditě. Výsledku moc nepomáhá ani přepálená stopáž a s ní související monotónnost některých potenciálně emocionálně silných scén, které tím pádem nepůsobí tak, jak byly zamýšleny. Autorce se nedaří ani zařazení flashbacků, které je hodně chaotické. V hlavní roli dostal důvěru snaživý, leč nevýrazný Jack O'Connell, mnohem lepší jsou tak třeba Domhnall GleesonGarrett HedlundTakamasa Ishihara nebo Jai Courtney v těch vedlejších. Dojem pak výrazně vylepšují nádherná kamera Rogera Deakinse, hudba Alexandra Desplata, vydařené válečné pasáže a několik scén ze zajateckého tábora. Ideální, ale dost vykalkulovaná jednohubka, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Gleeson během natáčení zhubl o více než pětadvacet kilogramů.

Český trailer filmu Nezlomný / Unbroken
Čára (Čiara) (sobota 16. 11., ČT2, 21.20 - 23.15)

Český plakát filmu Čára / ČiaraSlovensko-česko-ukrajinský kriminální thriller mnohé překvapí tím, že po technické a vizuální stránce dosahuje kvalitní evropské úrovně. Režírující Peter Bebjak v něm toho moc neřešil a spolehl se na hutnou a dusivou atmosféru, cynismus všech postav, celkovou nekompromisnost, minimum emocí a svižné až klipovité tempo. A je to dobře, protože příběh, který má své kvality a řeší aktuální a atraktivní téma, osciluje mezi gangsterkou a dramatem, aniž by se rozhodl, čím chce vlastně být, na což doplácí na samotném konci, kde je bohužel nechtěně směšný a značně nedůvěryhodný. V hlavní roli exceluje charismatický Tomáš Maštalír, jehož doplňují mimo jiné Emília VášáryováZuzana FialováMilan Mikulčík nebo Andrej Hryc. Nebýt pomalejšího začátku, mohlo být hodnocení ještě o něco lepší.   

Zajímavost: Film se zúčastnil Mezinárodního filmového festivalu v Chicagu, kde získal cenu za nejlepší výpravu.

Český trailer filmu Čára / Čiara
Jezdci (The Horsemen) (neděle 17. 11., ČT2, 21.20 - 23.10)

Plakát filmu Jezdci / The HorsemenDobrodružné drama z raných sedmdesátých let je nejen u nás skoro neznámé a moc se nepřipomíná. A není se co divit, protože režírující John Frankenheimer se v něm pustil do adaptace románu Josepha Kessela a publiku dává nahlédnout na běžný život prostých Afghánců. Představuje v něm především tamější národní sport buzkaši a nebere si servítky, takže některé scény jsou hodně drsné a atmosféra potřebně syrová. Nebojí se zobrazovat ani jiné tradiční rituály, které západní kultura nepochopí, zároveň k nim ale nedává žádný komentář. Z celého snímku je nicméně cítit úcta k místnímu náboženství i rituálům, což se dnes může zdát až nepochopitelné a kontroverzní. Hlavní roli ztvárnil výborný Omar Sharif, jemuž sekundují mimo jiné Leigh Taylor-YoungJack Palance nebo Peter Jeffrey. Je třeba se ale připravit na to, že snímku prakticky chybí děj a občas upadne do stereotypu. Raritní záležitost. 

Zajímavost: Pár týdnů po začátku natáčení odešel z projektu kameraman James Wong Howe, který se dostal do sporu s režisérem ohledně použití objektivu. 

Originální trailer filmu Jezdci / The Horsemen
Havel jede na dovolenou (neděle 17. 11., ČT2, 23.10 - 00.30 / středa 20. 11., 01.30 - 02.50)

Plakát filmu  / Havel jede na dovolenouČtrnáct let starý český dokument je uváděn k příležitosti třicátého výročí Sametové revoluce a mapuje, kterak pozdější prezident jel v roce 1985 na prázdniny. Režírující duo Jan Novak a Adam Novák v něm filmařsky nepředvádí nic světoborného, ale "jen" ukazuje absurditu tehdejšího režimu a nechává mluvit především samotné aktéry, kteří přidávají vskutku bizarní a neuvěřitelně historky. Ve druhém plánu mohou diváci vidět i několik slavných disidentů v hodně zajímavých netradičních situacích. Jen je škoda, že tvůrci nevysvětlí některé okolnosti, nejdou do hloubky problému a zůstávají na úrovni humorných mikropříběhů, které toho zase tolik neprozradí. Ti, kteří nebudou znát souvislosti, se tak v příběhu budou hůře orientovat. Alespoň, že tempo je svižné a stopáž přiměřená. Vzpomínková záležitost.

Zajímavost: Režiséři snímek natáčeli primárně pro americké publikum, jemuž chtěli ukázat, jaký byl život československých disidentů.

Ukázka z filmu Havel jede na dovolenou
Oko v oblacích (Eye in the Sky) (úterý 19. 11., Prima Max, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu Oko v oblacích / Eye in the SkyČtyři roky starý britský válečný thriller se do tuzemských kin nedostal a vyšel jen na nosičích pro kino domácí. Svým způsobem je to škoda, protože režírující Gavin Hood v něm sice minimalizoval očekávanou akci, soustředil se ale na dialogy a moderní vojenské postupy a morální dilemata. Neopomněl naštěstí svižné tempo, poměrně hutnou atmosféru a výbornou gradaci děje, který se navíc snaží být objektivní a nahlížet blížící se konflikt z několika stran. Vypomohl si též obsazením, v němž excelují Helen Mirren a Alan Rickman, o moc pozadu ale nezůstávají ani Aaron PaulBarkhad Abdi nebo Phoebe Fox. Jestli něco kazí dojem, pak je to přílišná doslovnost a zpočátku i otravná klišé, především ovšem to, že po výborné první polovině ztratí tvůrce odstup a zcela zbytečně tlačí na divácké emoce. Solidní žánrovka na úterní večer.

Zajímavost: Rickman zemřel tři měsíce před premiérou, film je mu věnován.

Oficiální trailer filmu Oko v oblacích / Eye in the Sky
Bohatství chudých (Poveri ma ricchi) (středa 20. 11., Nova Cinema, 16.10 - 18.05 / čtvrtek 21. 11., 08.30 - 10.20)

Plakát filmu Bohatství chudých / Poveri ma ricchiTři roky stará italská komedie nepatří k těm celosvětově nejznámějším, svůj účel ale splní. Režisér a spoluscenárista Fausto Brizzi v ní toho moc neřešil a spolehl se na otřepaný, pořád ale funkční námět o tom, co se stane, když chudá rodina vyhraje miliony. Opřít se mohl o typickou italskou temperamentnost, která může někoho vysloveně iritovat, svižné tempo a krátkou stopáž, v níž není moc času na hluchá místa. Potěší také to, že se nebojí dělat legraci jak ze stereotypů typických pro lidi bohaté, tak i z těch pro lidi chudé, čímž děj malinko oživuje. Příběh tu pochopitelně neexistuje a snímek je tak jednou velkou řadou scén, které moc nedrží u sebe. V hlavní roli exceluje Christian De Sica. Jen škoda, že humor je hodně nevyrovnaný a na několik skvelých a trefných hlášek připadá poměrně dost nezdařených a nedotažených vtipů. Odlehčená podívaná.

Zajímavost: Snímek je remakem francouzského filmu Zbohatlíci z roku 2011.

Oficiální trailer filmu Bohatství chudých / Poveri ma ricchi
Černobílá spravedlnost (Detroit) (středa 20. 11., Prima Max, 22.20 - 01.25 / pátek 21. 11., 00.10 - 07.45)

Plakát filmu Černobílá spravedlnost / DetroitDva roky staré historické drama naše kina zcela minulo a dodnes nelze oficiální cestou sehnat. Je to asi dáno tím, že příběh na první pohled vypadá až moc americky a lokálně, na ten druhý je ale univerzální a hodně alarmující. Režírující Kathryn Bigelow v něm vychází ze skutečných událostí a opírá se o precizní a hutnou dobovou atmosféru, výbornou výpravu, skvělou kameru a trefnou hudbu Jamese Newtona Howarda, která ke snímku zcela sedí. Záměrně také vše vypráví v pomalejším tempu, v němž je čas na představení několika postav i situací, které vedly k děsivému činu. Ve druhém plánu se autorka také zabývá policejním násilím a rasismem obecně a snaží se ho přenést i mimo hranice své vlasti, což se jí poměrně daří. Ve výborném obsazení exceluje především Will Poulter, neztratí se ale ani John BoyegaAlgee Smith nebo John Krasinski. Výsledný dojem přece jen trochu kazí přílišná tvůrčí agitace a přehnaná stopáž. Tematicky závažný tip.

Zajímavost: Jde o vůbec první film, který produkovalo studio Annapurna Pictures.

Originální trailer filmu Černobílá spravedlnost / Detroit

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu