Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 11. 2019 - 14. 11. 2019

TV tipy: Bílá velryba jede grand prix a ofukuje ji stříbrný vítr

Vydáno: 08.11.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po slušné premiérové náloži z minulého týdne se v tom aktuálním televize vracejí k normálu a soustředí se spíš na snímky méně známé. Mezi nimi jasně vynikají klasiky v podobě dramat Bílá velryba a Grand Prix.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Happy Feet (Happy Feet) (pátek 8. 11., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / sobota 9. 11., 13.55 - 15.50 / neděle 10. 11., 11.20 - 13.15)

Plakát filmu Happy Feet / Happy FeetTřináct let starý animák, který svého času získal ve své kategorii Oscara, je v zahraničí přijímán mnohem lépe než u nás, kde se těší jen vlažnému hodnocení. Těžko říct, proč tomu tak je, režírující trio George MillerWarren Coleman a Judy Morris se v něm každopádně spolehlo na precizní a dokonalou animaci, na čemž se také všichni shodují. Rozpory pak začínají u muzikálových čísel, která někteří považují za zábavná a nápaditá, druzí za nudná, kýčovitá a dost předvídatelná. Několik ohlasů snímku též vytýká přehnanou a prvoplánovou ekologickou agitku. Příliš vyrovnané není ani tempo, které je v první polovině poměrně svěží, v té druhé však nepochopitelně zvolní a celý příběh navíc trochu zvážní. Dospělé asi moc nepotěší ani humor, který je cílen především na děti a je tedy dost infantilní. Tip na páteční večer pro celou rodinu, který ale určitě nesedne všem.

Zajímavost: Na tělo hlavního tučňáčího hrdiny bylo animátorsky umístěno šest milionů peříček.

Oficiální trailer filmu Happy Feet / Happy Feet
Stříbrný vítr (sobota 9. 11., ČT1, 15.25 - 17.05 / neděle 10. 11., 06.25 - 08.05)

Plakát filmu  / Stříbrný vítrČeskoslovenské poetické drama z první poloviny padesátých let je adaptací stejnojmenného románu Fráni Šrámka. Režisér a scenárista Václav Krška v něm ale jeho čtenáře potěší tak napůl, protože se mu podařilo zachovat jeho poetiku a velmi specifickou atmosféru, na druhou stranu mu ale obrousil hrany, totálně utlumil důležitou rebelantskou linii a trochu zjednodušil celý děj. Leckoho určitě potěší i literární jazyk všech postav a s tím související málo pravděpodobné dialogy, které se sem ale přesně hodí. Tvůrci se též podařilo vyhnout kýčovitosti, k níž téma snímku přímo svádí a místo ní se soustředil na erotické napětí mezi postavami a několik lechtivějších scén, které jsou ale na svou dobu překvapivě se spíše homosexuálním podtextem. V hlavní roli exceluje Eduard Cupák, jehož doplňují třeba František ŠlégrRadovan LukavskýVladimír Ráž nebo Jana Rybářová. Škoda jen, že vývoj hlavního hrdiny je podán poněkud zkratkovitě. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo v okolí Písku.

Ukázka z filmu Stříbrný vítr
Maminčin seznam (Mum’s List) (neděle 10. 11., Prima Max, 17.50 - 20.00 / pondělí 11. 11., 12.45 - 14.55)

Plakát filmu Maminčin seznam / Mum's ListNejen u nás skoro neznámé tři roky staré britské drama je adaptací stejnojmenného románu St Johna Greenea. Režisér a scenárista Niall Johnson v něm měl výhodu a zároveň nevýhodu v tom, že se mohl opřít o extrémně silný příběh založený na skutečnosti, který málokoho nechá chladným. A možná právě v tom trochu narazil, protože po celou a naštěstí ne tak dlouhou stopáž z diváka dost lacině tahá emoce, což je místy kontraproduktivní a trocha nadhledu by neuškodila. Částečně se to kompenzuje odpovídající nostalgickou a posmutnělou atmosférou, relativně svižným tempem a spolehlivým obsazením, v němž hlavní role ztvárnili Rafe Spall a Emilia Fox, kterým výborně přihrávají třeba Elaine Cassidy nebo William Stagg. Škoda, že přebíhání mezi dvěma časovými liniemi je po celou dobu málo přehledné a chaotické a také toho, že v příběhu chybí nějaký moment překvapení. Dojemný tip.

Zajímavost: St John Greene v románu zpracoval své vlastní zážitky.

Oficiální trailer filmu Maminčin seznam / Mum’s List
Slib mlčení (An Amish Murder) (neděle 10. 11., Prima Love, 20.00 - 22.05 / pondělí 11. 11., 02.50 - 04.45)

Plakát filmu Slib mlčení / An Amish MurderNejvětší výhodou šest let starého televizního dramatu, které je v našich končinách známé jen velmi málo, je zasazení jeho děje do amišské komunity. Právě na něj totiž spoléhá režírující Stephen Gyllenhaal, který divákům poodhaluje zvyky, obyčeje a denní režim jejích členů. Vypomáhá si i hutnější atmosférou a výborně vybranými lokacemi amerického maloměsta. Potěší i to, že na televizní podmínky je vizuální stránka poměrně solidní a snímek není tak komorní, jak by se mohlo zdát. O to víc pak mrzí, že detektivní linie, která měla být stěžejní, je dost nevýrazná a nezajímavá a odhalení pachatele vlastně není tak důležité, jak bylo asi zamýšleno. To se ale částečně kompenzuje obsazením, jemuž vládne velmi dobrá Neve Campbell, té pak sekundují mimo jiné Noam JenkinsChristian CampbellC. Thomas Howell nebo Irone Singleton. Příjemná jednohubka na nedělní večer.   

Zajímavost: V průběhu natáčení byla Campbell v pátém měsíci těhotenství.

Ukázka z filmu Slib mlčení / An Amish Murder
Bílá velryba (Moby Dick) (neděle 10. 11., ČT2, 21.55 - 23.50)

Plakát filmu Bílá velryba / Moby DickDobrodružné drama z druhé poloviny padesátých let je dodnes považováno za nejlepší filmovou adaptaci legendárního románu Hermana Melvillea. Dáno je to tím, že režisér a spoluscenárista John Huston v něm jako jediný tvůrce zachoval značnou symboliku, které je předloha plná, především s ní ale dokázal pracovat tak, aby nepůsobila samoúčelně a nechtěně směšně. K tomu přidal hodně hutnou, temnou a v závěru až hororovou atmosféru, z níž je i nečtenářům okamžitě jasné to, že životné a zajímavé postavy nečeká nic moc hezkého. I dnešní divák určitě ocení na svou dobu precizní technickou a trikovou úroveň, čemuž naprosto dominuje závěrečný souboj, který je i po letech famózní. V ústřední roli naprosto exceluje Gregory Peck, s nímž ovšem drží krok třeba Richard BasehartLeo GennJames Robertson Justice a v menší úloze též Orson Welles. Jestli se dá výsledku něco vytknout, jsou to snad jen o trochu delší stopáž a určitý stereotyp, do něhož vše brzy upadne. U nás hodně opomíjená klasika.

Zajímavost: Na scénáři k filmu se podílel i slavný spisovatel Ray Bradbury.

Originální trailer filmu Bílá velryba / Moby Dick
Grand Prix (Grand Prix) (pondělí 11. 11., ČT2, 21.50 - 00.35)

Plakát filmu Grand Prix / Grand PrixSportovní drama z druhé poloviny šedesátých let u nás není tolik známé, což je rozhodně škoda, protože patří k nejlepším počinům ve svém žánru. Režisér a spoluscenárista John Frankenheimer v něm složil poctu motoristickému sportu, konkrétně Formuli 1 a dnešnímu divákovi připomene doby, kdy závody byly ještě extrémně nebezpečné, technické vychytávky monopostů se ještě tak neřešily a vše záviselo na umění pilota. A právě scény závodů jsou tím jednoznačně nejlepším, co snímek nabízí, protože v nich není nouze o napětí a adrenalin, jsou fantasticky nasnímané Lionelem Lindonem a mají svižné a strhující tempo. A určitě i díky nim získal film Oscary za zvuk, zvukový střih a střih. Pyšnit se může i hvězdným obsazením, v němž nechybí James GarnerEva Marie SaintYves MontandToshiro Mifune nebo Brian Bedford. Dojem ale dost sráží smrtící stopáž atakující tři hodiny a snahy o příběh mimo závodní dráhu, protože ten je povrchní, psychologie postav v něm nefunguje a dost často si v určitých sděleních protiřečí. Tip spíše pro muže. 

Zajímavost: Garner byl pro formuli moc vysoký, proto byla z jeho vozu odmontována sedadla a on seděl přímo na rámu jen s ručníkem nebo podložkou pod zadek.

Originální trailer filmu Grand Prix / Grand Prix
American Ultra (American Ultra) (pondělí 11. 11., Prima Max, 22.25 - 00.30 / středa 13. 11., 00.45 - 07.15)

Český plakát filmu American Ultra / American UltraPod alternativním českým titulem Spící agent najdete v programu americko-švýcarský počin, který má zásadně jiná hodnocení u nás a v zahraničí. Jednoznačně dáno je to tím, že režírující Nima Nourizadeh ho prezentuje jako akční komedii, jenže vtipy v něm prakticky neexistují a akce je přinejmenším hodně podivná. Ti, kteří chválí, tak většinou vyzdvihují svižné tempo, krátkou stopáž, částečně povedenou snahu o jakousi parodii a hodně specifickou atmosféru, která se nedá k ničemu přirovnat. Oba tábory se pak shodují na tom, že snímek je prazvláštním hybridem mezi nezávislým filmem a klasickou "zhuleneckou" komedií, který ale zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Zvláštní je též obsazení, v němž hlavní role ztvárnili Jesse Eisenberg a Kristen Stewart, mezi nimiž funguje dost bizarní chemie a oba místy nepříjemně přehrávají. Dále se pak objeví ještě třeba Topher GraceConnie BrittonWalton GogginsJohn Leguizamo nebo Bill Pullman. Tip bez větších záruk, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Kvůli tomu, aby mu vydrželo filmové tetování déle, se Leguizamo při natáčení týden nemyl.

Český trailer filmu American Ultra / American Ultra
Nezvratný osud 5 (Final Destination 5) (pondělí 11. 11., Nova Cinema, 22.45 - 00.30 / středa 13. 11., 00.20 - 01.55 / čtvrtek 14. 11., 02.05 - 05.55)

Plakát filmu Nezvratný osud 5 / Final Destination 5Pátý díl rozsáhlé hororové série nejvíc překvapí tím, že není vůbec špatný a po naprosto tragických dvou předchozích dílech je dokonce velmi solidní podívanou. Na velkém plátně tehdy debutující režisér Steven Quale se v něm zpočátku snaží o originalitu v námětu, ta ale velmi brzy upadne a snímek se vrátí do normálu a je plný klišé a zároveň je zoufale předvídatelný. Zaujme tak znovu jen několika zajímavými způsoby úmrtí a pár vydařenými lekačkami, svižným tempem a naštěstí i krátkou stopáží, v níž vskutku není moc času na nějaká hluchá místa. Jak už u podobných záležitostí bývá zvykem, obsazení je tvořeno neznámými tvářemi, které alespoň dodávají jakýsi pocit autenticity. Žánrovka, která mohla být temná a depresivní, svého potenciálu se ale lekla. Více hledejte v naší recenzi

Zajímavost: Jde o vůbec první film v sérii, který byl natočen i v IMAX formátu.

Český trailer filmu Nezvratný osud 5 / Final Destination 5
Touha zvaná Anada (pondělí 11. 11., ČT art, 23.15 - 01.00)

Plakát filmu  / Touha zvaná AnadaČeskoslovenské drama z konce šedesátých let, které vzniklo i v americké koprodukci, u nás prakticky není známé. Nejvíc jsou v něm ovšem znát tehdejší tvůrčí rozpory režírující dvojice Ján Kadár a Elmar Klos, pro kterou šlo o poslední spolupráci, neboť první jmenovaný po dokončení filmu emigroval. K jejich vrcholným počinům má tento daleko, pořád mu ale nechybí osobité kouzlo, nádherná poetika a krásné záběry na podunajskou přírodu. K celkové atmosféře přispívají i jako vždy skvělá hudba Zdeňka Lišky, dost netradiční střihová skladba a poměrně silný a propracovaný scénář. V hlavní roli exceluje výborný a méně známý Rade Markovič, jemuž zdatně sekundují Milena DravićPaula PritchettJozef Kroner nebo Jaroslav Marvan. Zapomenutý, avšak divácky dost náročný tuzemský klenot.

Zajímavost: Natáčení bylo v roce 1968 pozastaveno, protože okupační vojska si dočasný most přes Dunaj, postavila právě v místě filmování.

Ukázka z filmu Touha zvaná Anada
Akcept (pátek 15. 11., ČT art, 01.50 - 03.15)

Plakát filmu  / AkceptTři roky starý tuzemský dokument sleduje nadějnou skladatelku a performerku současné vážné hudby. Debutující režisér a scenárista Jan Hubáček v něm uspokojí jak ty, kteří o soudobé muzice neví vůbec nic, tak i ty, kteří se v ní vyznají, protože dokázal zachytit to, jak jsou okolím vnímáni. Navíc si celý koncept výborně vymyslel, protože nechá diváka sledovat kompletní vznik skladby od jejího zapsání do partitury po finální interpretaci, a aby vyniklo její kouzlo, rezignuje na jakékoli obrazy a nechá ji odehrát před "černým plátnem", což je hodně odvážné, v tomto případě ale nesmírně funkční. K pozitivnímu hodnocení přispívá i to, že hlavní hrdinka je sympatická a skromná. Jen škoda, že takový počin, byť divácky dost náročný, si nevysloužil mnohem lepší vysílací čas. 

Zajímavost: Název filmu je složeninou slov akordeon a koncept.

Originální trailer filmu Akcept

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sidney Prescott se vrací do Vřískotu (13.03.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nekonečný příběh - vzestup a pád (05.03.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Waco: The Aftermath (02.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel George T. Miller (19.02.2023 19:55 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu