Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 25. 10. 2019 - 31. 10. 2019

TV tipy: Medvědí bratři ignorují brexit a vydávají se na dovolenou na Everest

Vydáno: 25.10.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na konci října se školáci dočkají dalších prázdnin, proto je v našem televizním výběru skoro třetina animáků. Mimo nich největší pozornost upoutají premiéry dobrodružného snímku Everest a televizního dramatu Brexit.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Modrý závoj (sobota 26. 10., ČT1, 15.15 - 17.05 / neděle 27. 10., 06.25 - 08.10)

Plakát filmu  / Modrý závojProtektorátní romantické drama je známé jen velmi málo a asi se není co divit, protože dost zastaralo, má ale obrovskou dokumentární hodnotu. Režírující Jan Alfréd Holman totiž jeho děj částečně umístil do prostředí rozhlasu, diváci tudíž mohou vidět, jak ten fungoval v dřevních dobách. Jinak ale upoutá i na svou dobu zajímavou kamerou, zdařilou melodramatickou atmosférou a hudbou. Povedlo se i obsazení, v němž v hlavní dvojroli exceluje Vlasta Matulová, kterou výtečně doplňuje Karel Höger, dále se pak objeví Vladimír LerausVáclav Vydra st. nebo Marie Burešová. Výsledek ale z dnešního pohledu výrazně sráží naivní a silně nepravděpodobný ústřední příběh, který až moc šustí papírem a pracuje s neživotnými a trochu nereálnými postavami. Skoro zapomenutá záležitost.  

Zajímavost: Poté, co režisér emigroval, se snímek zařadil mezi trezorové.

Ukázka z filmu Modrý závoj
Everest (Everest) (sobota 26. 10., Nova, 17.05 - 19.30 / neděle 27. 10., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / pondělí 28. 10., 11.30 - 13.45 / středa 30. 10., 01.25 - 03.15)

Český plakát filmu Everest / EverestČtyři roky staré dobrodružné drama vychází ze skutečných událostí, které chce co nejvěrněji reflektovat. To sice režírující Baltasar Kormákur zvládá, ale daní za to je přílišné množství postav, s nimiž se nelze moc sžít a tím pádem ani emocionální dopad není takový, jaký byl asi zamýšlen. Na škodu může být i pomalejší tempo, přehnaný počet dialogů a v první polovině také celková rozvláčnost a utahanost. S postupující stopáží ale snímek naštěstí nabírá na obrátkách a najednou se tvůrce opírá o syrovou atmosféru, nádherné záběry a realističnost, s níž úzce souvisí zdárné přenesení útrap hlavních hrdinů na diváka. Lákavé je též obsazení, v němž hrají prim Jason Clarke a Josh Brolin, o moc za nimi ale nezaostávají ani Jake GyllenhaalKeira KnightleySam WorthingtonEmily Watson nebo Robin Wright, kteří zase nemají tolik prostoru. Příjemné dojmy pak nepokazí ani tradiční žánrová klišé a nevýrazný závěr. Jeden z tipů týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi.  

Zajímavost: Film se natáčel chronologicky.

Oficiální trailer filmu Everest / Everest
Brexit (Brexit: The Uncivil War) (sobota 26. 10., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Brexit / Brexit: The Uncivil WarLetošní britské drama reflektuje stále živou politicko-společenskou kauzu, která dosud neskončila. Režírující Toby Haynes využívá možností malé obrazovky na maximum, a i když snímek působí trochu víc komorně, vůbec to nevadí. Soustředil se totiž na pomalejší tempo a dialogy, nejvíc důrazu ale kladl na přesné zobrazení toho, jak v současnosti funguje volební kampaň a jak obrovský dosah mají sociální sítě. Pozitivem je i odpovídající melancholická atmosféra a příjemná hudba. Někomu ale bude vadit dost zvláštní střihová skladba a celková chladnost a odstup od diváka, protože díky nim pak snímek působí spíš jako politický komentář. V titulní roli exceluje Benedict Cumberbatch, jemuž zdatně sekundují třeba Rory KinnearLee Boardman nebo Lucy Russell. Dost poučná a zároveň smutná záležitost na sobotní večer.

Zajímavost: Cumberbatch byl ve skutečnosti zásadně proti Brexitu.

Oficiální trailer filmu Brexit / Brexit: The Uncivil War
Forman vs. Forman (sobota 26. 10., ČT1, 21.55 - 23.15)

Plakát filmu  / Forman vs. FormanČesko-francouzský dokument představuje osobnost nejslavnějšího československého režiséra a držitele dvou Oscarů Miloše Formana. Režisérka a scenáristka Helena Třeštíková, které s režií pomohl střihač Jakub Hejna, v něm tedy nepřináší vůbec nic nového a jen shrnuje ty nejpodstatnější informace. Vzhledem k tomu, že je snímek točen v češtině i angličtině, ale slouží jako skvělý úvodní materiál pro mezinárodní publikum, které si udělá hrubý obrázek o tak významené osobnosti. Nechybí tu tedy ty nejzásadnější události z autorova dětství, informace o domácích filmech i strasti při emigraci do USA a zdejším natáčení legendárních filmů, z nichž ale o některých je zmínka jen velmi okrajová. I vzhledem k tomu, jaký byl Forman fenomenální vypravěč a střídmé stopáži, snímek velmi rychle uteče a mnohdy pobaví. Potěší i to, že komentáře k němu načetl jeho syn Petr a také to, že v něm jsou použity vzácné archivní záběry  Velmi dobrý a ucelený pohled legendy na legendu.

Zajímavost: Snímek byl k vidění na letošním karlovarském festivalu.

Originální trailer filmu Forman vs. Forman
Tři mušketýři: Mickey, Donald a Goofy (Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers) (pondělí 28. 10., ČT :D, 09.10 - 10.15)

Plakát filmu Tři mušketýři: Mickey, Donald a Goofy / Mickey, Donald, Goofy: The Three MusketeersPatnáct let starý disneyovský animák velmi volně vychází z klasického románu Alexandra Dumase, který je uzpůsoben dětskému divákovi. To tedy znamená, že režírující Donovan Cook v něm vsadil na velmi jednoduchý příběh, který předlohu moc nepřipomíná, nejslavnější postavičky disneyovské historie, svižné tempo a klasickou ruční animaci, která má své kouzlo a stále dokáže zapůsobit a dodat postavičkám specifický a jaksi osobnější nádech. Chybět nesmí ani písně, které v tomto případě nejsou originální, ale stejně dost chytlavé a vtipně předělané. Dospělé nepochybně potěší fakt, že vtipy nejsou úplně infantilní a celý film je pro ně bez problému snesitelný. I vzhledem ke krátké stopáži v něm navíc nejsou vysloveně vatové scény. Tip pro celou rodinu. 

Zajímavost: Jde o vůbec první disneyovský film, v němž se bok po boku objevili Mickey Mouse, Kačer Donald a Goofy.

Originální trailer filmu Tři mušketýři: Mickey, Donald a Goofy / Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers
Dovolená s Andělem (pondělí 28. 10., Nova, 11.05 - 12.40 / úterý 29. 10., 00.05 - 01.35)

Plakát filmu  / Dovolená s AndělemVelmi populární československá komedie z počínajících padesátých let, která si i s odstupem času udržuje hodně solidní hodnocení, vznikla za tuhého komunismu, čemuž výsledek odpovídá. Režisér a scenárista Bořivoj Zeman v ní natočil naprosto přímočarou a z dnešního pohledu naivní propagandu, v níž není prostor na žádný přesah. Paradoxně právě tato prostota a jednoduchost je v současnosti její výhodou, protože se dá snadno odfiltrovat a ignorovat. Tolerantnější diváci si tak mohou užít pohodovou a bezproblémovou atmosféru, svižné tempo a klasicky velmi sytou barevnost, která odpovídá době vzniku. Největšími trumfy snímku ovšem zůstávají výtečné vtipy, velké množství dnes už zlidovělých hlášek a geniální obsazení, jemuž vládnou Jaroslav Marvan a Josef Kemr. Ty pak doplňují třeba Vladimír RážJana Dítětová nebo Josef Pehr. Trochu kontroverzní tip na sváteční dopoledne.

Zajímavost: Kemr byl obsazen i proto, že jeho postava umí hrát na violu, což uměl i sám herec.

Ukázka z filmu Dovolená s Andělem
C. a k. polní maršálek (pondělí 28. 10., ČT1, 13.10 - 14.35 / 23.45 - 01.20)

Plakát filmu  / C. a k. polní maršálekTéměř devadesát let stará československá komedie patří k vůbec prvním zvukovým filmům u nás a na výsledku je to dost znát. Režírující Karel Lamač si v ní pochopitelně zvykal na tehdy nové možnosti, i proto dnes snímek působí místy hodně křečovitě a neuměle a spíš se zdá, že byl zamýšlen ještě jako němý a na poslední chvíli k němu byly dopsány dialogy. To ještě umocňuje velmi komorní prostředí, kdy se vše odehrává jako by v jednom ateliéru. Hodně se tak spoléhal na jednoduchou zápletku, která skýtá množství komických situací, které jsou někdy dost, jindy ovšem hodně nepovedené a jejich pointy vyznívají naprázdno. V hlavní roli typicky po svém exceluje Vlasta Burian, který se tu také teprve sžíval s novou technologií, takže jeho projev není tak živelný, přesto je velmi dobrý a ukazuje jeho budoucí potenciál. Z pohledu vývoje naší kinematografie důležitý snímek.  

Zajímavost: Souběžně s českou verzí byla natáčena německá, která měla název K. und F. Feldmarschall. Jediným, kdo se objevil v obou verzích, byl pochopitelně Burian.

Ukázka z filmu C. a k. polní maršálek
Flashdance (Flashdance) (pondělí 28. 10., Prima, 13.50 - 15.50 / úterý 29. 10., Prima Max, 10.40 - 12.45)

Plakát filmu Flashdance / FlashdanceKlasické hudební drama z počátku osmdesátých let sice dost zastaralo, pořád jde ale o solidní zábavu, která nezklame. Tehdy začínající režisér Adrian Lyne je v něm hodně umírněný a o pozdějších provokativnějších scénách si diváci musí nechat jen zdát, přesto je to on, kdo za úspěchem filmu stojí. Podařilo se mu totiž na diváka přenést bezstarostnou atmosféru a zachytit výtečné choreografie, které mají všechny taneční scény, navíc jim dodal potřebný náboj a tempo. S nimi související hudba je také parádní, a to ať už ta původní, o níž se postaral Giorgio Moroder, nebo použité hity, které jsou dnes legendami. Ta titulní s názvem Flashdance... What a Feeling dokonce získala Oscara, u neménně slavné Maniac zůstalo jen u nominace, stejně jako u kamery a střihu. V titulní roli se objeví poměrně sexy Jennifer Beals. Jen škoda, že ústřední příběh je zoufale jednoduchý, naivní a kýčovitý. Nenáročná zábava.

Zajímavost: Snímek je natočen podle skutečného příběhu tanečnice Maureen Marder.

Originální trailer filmu Flashdance / Flashdance
Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy (DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp) (úterý 29. 10., ČT :D, 09.05 - 10.20 / středa 30. 10., 12.10 - 13.25)

Plakát filmu Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy / DuckTales the Movie: Treasure of the Lost LampAnimovaný snímek z raných devadesátých let vychází ze stejnojmenného populárního seriálu a právě především jeho fanouškům je určen. Režírující Bob Hathcock v něm toho moc neřešil a spolehl se na klasickou dvourozměrnou a naprosto dokonalou a propracovanou animaci, sympatické hrdiny, svižné tempo i jednoduchý, leč účinný humor. Problém pak nastává v celovečerní stopáži, která sice není nikterak dlouhá, přesto je na ni znát, že snímku by slušel krátkometrážní formát, protože mnoho zápletek je viditelně vynucených a zhola zbytečných a ani vtipy nejsou tak úderné jako v původním seriálu. Příběh je navíc viditelně inspirovaný Indianou Jonesem, takže mu chybí byť jen kousek originality a napínavosti. Další tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Ve své době šlo o vůbec první Disneyho kreslený film, který měl předlohu v seriálu.

Televizní spot filmu Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy / DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp
Medvědí bratři 2 (Brother Bear 2) (středa 30. 10., ČT :D, 09.05 - 10.15)

Plakát filmu Medvědí bratři 2 / Brother Bear 2Třináct let starý animovaný snímek je určen pro videotrh, což je na výsledku dost znát. Debutující režisér Ben Gluck v něm tedy nedělá nic vysloveně špatně, ale až příliš se spoléhá na jistotu a evidentně se inspiruje mnoha úspěšnými disneyovskými animáky. Příběh je tedy předvídatelný, nenápaditý, místy hodně kýčovitý a asi až moc moralizující. Snímek je navíc určen primárně dětem a dospělí se u něho budou spíše nudit. Lehce nad průměr ho ovšem naštěstí vytahují v rámci možností velmi dobrá animace, svižné tempo, chytlavé písničky, sympatičtí hrdinové, několik vydařených vtipů a dost střídmá stopáž, v níž není prostor na extrémní nudu nebo vatové scény. Solidní záležitost, která by ale potřebovala být výraznější.  

Zajímavost: Tvůrci původně zamýšleli, že dva hlavní charaktery z prvního filmu by se v pokračování neobjevily, tato myšlenka byla ale velmi brzy vetována.

Originální trailer filmu Medvědí bratři 2 / Brother Bear 2

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Pane Šálku, (David, 25.10.2019 23:02) Reagovat

    film Modrý závoj je jistě daleko známější než Havlovy slátaniny.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Caine Mutiny Court-Martial (22.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Treat Williams (13.06.2023 04:45 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Duna: Část druhá (03.05.2023 18:11 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu