Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Osmička filmů Jamese Camerona

Osmička filmů Jamese Camerona

Vydáno: 10.08.2019 10:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

James Cameron patří k nejdůležitějším hollywoodským režisérům konce 20. a začátku 21. století. Pojďme si seřadit všechny jeho celovečerní filmy od nejhoršího po nejlepší.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
8. Piraňa 2: Létající zabijáci

Fotografie z filmu Piraňa 2: Létající zabijáci / Piranha Part Two: The SpawningJames Cameron režijně debutoval ultralevným a ultrašpatným sequelem hororu Piraňa. O filmu Piraňa 2: Létající zabijáci nemá smysl celkem moc psát, protože ho nelze ani řadit k ostatním Cameronovým filmům, jak je špatný. Zmiňme tedy jen pár faktů. Cameron zde byl najat egyptským producentem Ovidiem G. Assonitisem jako náhrada za původně režírujícího Millera Draka. Film vznikl za minimální rozpočet v poloamatérských podmínkách s převážně italským štábem, který neuměl anglicky. Assinitis držel Camerona zkrátka, nedovolil mu vidět denní práce a nedovolil mu konečný střih. Film si upravil podle vlastní představy. Výsledkem byl otřesný paskvil. Jediným pozitivem filmu byla účast herce Lance Henriksena, budoucího kmenového Cameronova herce. Film po zásluze propadl. Cameron ho žertem nazývá "Nejlepším filmem s létajícími piraňami, jaký byl natočen".

Originální trailer filmu Piraňa 2: Létající zabijáci
7. Pravdivé lži

Arnold Schwarzenegger ve filmu Pravdivé lži / True LiesKvalitou několik světelných roků daleko je Cameronova akční špionážní komedie z roku 1994, která je remakem francouzského filmu Podtrženo, sečteno!Arnold Schwarzenegger v ní hraje zvláštního agenta Harryho Taskera, který své milované manželce Helen (Jamie Lee Curtis) tvrdí, že je obchodník s počítači. Pravdivé lži jsou meganákladná taškařice (rozpočet byl 115 milionů), která je poměrně zábavná, ale je na ní vidět plýtvání talentem Camerona na v podstatě nesmyslnou báchorku o tajných agentech a špionážích a teroristech, která nemá se skutečností absolutně nic společného. Akční scény jsou sice natočeny jako vždy u Camerona perfektně, ale story je triviální. Pravdivé lži natočil hlavně proto, že se mu nechtělo do třetího Terminátora, ačkoliv ho Arnold Schwarzenegger horlivě přemlouval, aby se do něj pustili. Náklady se ale producentům vrátily, protože film měl úspěch. Celosvětově utržil skoro 380 milionů.

Originální trailer filmu Pravdivé lži
6. Propast

Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio ve filmu Propast / The AbyssAsi nejméně komerčně úspěšným (nepočítáme-li Piraňu) Cameronovým snímkem je podmořská sci-fi z roku 1989. Její rozpočet se vyšplhal zhruba na 45 milionů, celosvětové tržby pak byly dvojnásobné. Je jasné, že Camerona lákají neprobádáná místa na Zemi (oceány) i mimo ni (vesmír), ale pod hladinou oceánu toho v Propasti tentokrát Cameron moc nenašel, až na nepříliš povedené mimozemšťany, kteří nebyli zlí - podobně jako nebyli zlí v Blízkých setkáních třetího druhu. Jinak šlo o klasickou lidskou story s romantikou, žárlivostí a posedlostí a dobrými herci. Hráli zde Ed HarrisMary Elizabeth Mastrantonio a Cameronův oblíbenec Michael Biehn. Toho zde obsadil proti svému obvyklému heroickému typu do role psychopatického poručíka Coffeyho. Na filmu jsou kromě podmořských lokací a celkové klaustrofobičnosti prostředí nejlepší vizuální efekty, za něž dostala Propast v roce 1990 Oscara.

Originální trailer filmu Propast
5. Titanic

Fotografie z filmu Titanic / TitanicDalším (pod)mořským Cameronovým eposem je jedenáctioscarový doják z roku 1997, který v době svého uvedení nenechal žádný kapesníček fanynek Leonarda DiCapria suchý. Titanic je rozporuplný film. Na jedné straně je plný klišovitých figurek - okouzlující Jack Dawson v podání "božského Lea", rebelující Rose (skvělá Kate Winslet) a její ultrapadoušský snoubenec Cal Hockley (komicky přehrávající Billy Zane) - a plný klišovitě působících scén a i celý úvod s Glorií Stuart alias starou Rose je příšerně kýčovitý. Celá ta romantika je zkrátka jeden velký kýč, chvílemi až směšný, pak ale nastane ona chvíle, kdy se loď střetne s ledovou krou a Cameron se ukáže opět jako prvotřídní režisér, když inscenuje katastrofické scény potápějícho se monstra, rozjede se opět jedinečné cameronovské tempo a spád a jde o prvotřídní záležitost.Titanic byl ve své době s 200 miliony nejnákladnějším filmem vůbec, jenže jeho tržby pak byly ještě monstróznější a dlouhou dobu vedl s 2,1 miliardy celosvětově tabulku komerčně nejvýdělečnějších filmů všech dob. Obrovský úspěch Titanicu pak zpečetilo oněch rekordních 11 Oscarů, z toho dva pro Camerona producenta a režiséra.

Český trailer filmu Titanic
4. Avatar

Sigourney Weaver ve filmu Avatar / AvatarV podstatě to samé, co lze říct o Titanicu, platí i o Avatarovi. Na jedné straně jde o banální báchorku o ochrnutém mariňákovi Jakeovi Sullym (nevýrazný Sam Worthington), který se jako dvouapůlmetrový modrý Avatar vydává na kouzelnou planetu Pandora, aby se infiltroval mezi domorodce, které si nakonec oblíbí a zamiluje se do Neytiri (Zoe Saldana), obyvatelky domorodého kmene Na´vi. Její obyvatelé jsou trnem v oku zlému plukovníkovi (Stephen Lang) v cestě za ziskem. Zkrátka, co se týče story, je to typický Cameron: kýčovitý, romantický, sentimentální, naivní. Jenže Avatar to je hlavně revoluce v kinematografii, co se týče trikové stránky, kterou Cameron opět posunul mílovými kroky kupředu. A ve 3D byl Avatar vskutku božským zážitkem, jaký se vidí jednou za život. Zatím žádný jiný film nebyl ve 3D tak působivý jako právě Avatar. Pro Camerona není nic nemožné a jediným jeho stropem je on sám. Není pochyb o tom, že až uvede za dva roky dlouho očekávaný sequel, bude to opět revoluce. Kam až lze hranice kinematografie zavést, to ví nejspíše právě snad jen sám Cameron - geniální technický vizionář, jaký nemá v kinematografii obdoby. Jeho Avatar nakonec získal tři Oscary: za kameru, výpravu a vizuální efekty.

Originální trailer filmu Avatar
3. Terminátor

Linda Hamilton ve filmu Terminátor / The TerminatorLegendární levné sci-fi z roku 1984 se s přibývajícími roky stalo kultem. To, že ho Cameron natočil po katastrofickém debutu Piraňa 2: Létající zabijáci, je vlastně sám o sobě zázrak. Ještě větší zázrak je to, jak kvalitní Terminátor i po více než třiceti letech od jeho vzniku stále je. Arnold Schwarzenegger chtěl původně hrát hlavní postavu Kyla Reese, ale naštěstí se Cameronem nechal přemluvit, aby hrál kyborga. Jen díky tomu si pak Arnold mohl Terminátora zapsat jako svou nejikoničtější roli. A i když ve filmu řekne jen pár slov, z jeho hlášky "I´ll Be Back" se rovněž stal kult. Reese si zahrál Michael Biehn a nechyběl zde ani Lance Henriksen z Cameronova debutu. Hlavní ženskou roli, Sáru Connorovou, budoucí spasitelku lidstva, ztvárnila Linda Hamilton. Cameron, který Terminátora napsal spolu s Gale Anne Hurd, z něj udělal dechberoucí akční podívanou od prvních minut do posledních a i přes malý rozpočet 6,4 milionu vytvořil pozoruhodně živoucí dílo. Pravda, triková stránka filmu, na níž pracoval Stan Winston, už je dnes překonána, ale její nedokonalost má přesto své kouzlo. Nelze pak ani zapomenout na skvělou hudební složku, jejímž autorem je Brad Fiedel. Distributorem filmu byla společnost Orion, která nevěřila, že by Terminátor mohl mít úspěch. Z omylu ji vyvedla premiéra 26. října 1984, kdy jen za víkend utržil 4 miliony. Film pak celosvětově utržil 78 milionů. 

Originální trailer filmu Terminátor
2. Vetřelci

Sigourney Weaver ve filmu Vetřelci / AliensV roce 1986 se Cameron pokusil o nemožné - překonat Scottův sci-fi horor Vetřelec. Cameron ho nepřekonal, nýbrž natočil vlastní verzi filmu, která je jiná než ta Scottova, ale má podobně trvalou hodnotu. Zatímco Ridley Scott děsil neznámým monstrem, Cameron natočil dynamickou akční jízdu, která je podobně jako Terminátor strhující od začátku do konce a nemá žádná hluchá místa. Vetřelci jsou špičková podívaná, na jejíchž tricích opět pracoval Stan Winston, který také za vizuální efekty získal svého prvního Oscara. Když měli Vetřelci 18. července 1986 premiéru, byl to ještě větší úspěch než před dvěma roky s Terminátorem. Jen za víkend film utržil 10 milionů. Celkově pak film po celém světě vydělal 131 milionů oproti rozpočtu pohybujícímu se mezi 17 až 18 miliony. Herecké obsazení Vetřelců bylo geniální v čele s úžasnou Sigourney Weaver v roli Ellen Ripley, které ale skvěle sekundovali Lance Henriksen jako hodný android Bishop, Michael Biehn jako desátník Hicks nebo skvělý Bill Paxton jako vojín Hudson a vůbec celé obsazení Vetřelců bylo a je výtečné. Vetřelci jsou legendární akční sci-fi, které stejně jako Terminátor neztratilo nic ze své originality.

Originální trailer filmu Vetřelci
1. Terminátor 2: Den zúčtování

Edward Furlong, Danny Cooksey ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování / Terminator 2: Judgment DaySvé umění pak Cameron dovedl na absolutní vrchol v roce 1991 v sequelu, který patří k řídkému jevu, kdy pokračování bylo lepší než původní film. Ačkoliv mezi natočením obou filmů uplynulo jen sedm let, ve filmu se to rovná spíše 70 letům. Zatímco první Terminátor je dobře vypadající akční béčko, druhý Terminátor je film, s jehož triky Cameron předběhl svou dobu a film spíše vypadá, jako kdyby patřil do budoucnosti. Triková stránka, kterou vytvořila Lucasova společnost Industrial Light and Magic (ILM), je i dnes dechberoucí. Ve své době to byl nejdražší snímek, co vznikl, a první, jehož rozpočet se vyšplhal nad 100 milionů. Bohatě se to vyplatilo, neboť celosvětově utržil přes 500 milionů. Jestliže lze u Titanicu a Avatara kritizovat naivitu a přílišnou kýčovitost námětu a příběhu, tak u Terminátora (prvního a ve větší míře druhého) to neplatí. Příběh je možná jednoduchý (zlý terminátor někoho stíhá, hodný terminátor se ho snaží ochránit), zato je ale geniálně vystavěný a maximálně funkční. I když se na konci druhého Terminátora neubráníme slzám, jsou to slzy vydolované nikoliv vykalkulovaným způsobem, ale vychází z podstaty silného příběhu.

Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování / Terminator 2: Judgment DayAčkoliv byl největší hvězdou Terminátora Arnold Schwarzenegger, jehož polidštěný T-800 měl podstatně více vět než v prvním díle, překvapivým tahounem a největším objevem byl debutující Edward Furlong v roli malého Johna Connora, který tu vystřihl sebevědomý a přesvědčivý výkon, jemuž se lze obdivovat i dnes. Skvělý byl také Robert Patrick jako zlý T-1000 a samozřejmě i Linda Hamilton, jejíž Sára prošla od prvního díla radikální proměnou z vyplašené číšnice v zarputilou bojovnici. Terminátor 2 získal čtyři Oscary v technických kategoriích, mimo jiné dva pro Stana Winstona za masky a vizuální efekty, ale zasloužil by ceny i v hlavních kategoriích, protože jde o film, který předběhl svou dobu ve všech směrech. Ze všech Cameronových filmů je nejdospělejším, nejvyzrálejším a celkově nejkomplexnějším.

Originální trailer filmu Terminátor 2: Den zúčtování

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • 1. Terminátor 2. Terminátor 2: Den zúčtován?... (logan, 01.12.2019 21:40) Reagovat

    1. Terminátor 2. Terminátor 2: Den zúčtování 3. Vetřelci 4. Titanic 5. Propast 6. Avatar 7. Pravdivé lži 8. Piraňa 2: Létající zabijáci,

  • Nesouhlasím (Andypos, 03.12.2019 00:06) Reagovat

    1.Terminátor
    2.Titanic
    3.Pravdivé lži
    4.Terminátor 2
    5.Vetřelci
    6.Avatar
    7.Propast
    8.Piraňa 2

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu