Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dětská hra

Recenze: V remaku hororu Dětská hra je vraždící panenka Chucky online

Vydáno: 29.07.2019 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Remake Dětské hry z roku 1988 se pokusil přenést vraždící panenku Chuckyho do světa moderních technologií. Výsledek nicméně děsí jen minimálně, rozesmává sporadicky a svůj potenciál využívá pouze částečně.

Dětská hraRecenzoval/a Jan Varga dne 29.07.2019 09:00. Remake Dětské hry z roku 1988 se pokusil přenést vraždící panenku Chuckyho do světa moderních technologií. Výsledek nicméně děsí jen minimálně, rozesmává sporadicky a svůj potenciál využívá pouze částečně. Hodnocení: 2

Dětská hra

Dětská hra
Horror
USA, 2019 , 90 min.

Režie: Lars Klevberg
Scénář: Tyler Burton Smith, Don Mancini
Kamera: Brendan Uegama
Herci: Tim Matheson, , , Sooraj Jaswal, , Phoenix Ly, Johnson Phan, Aubrey Plaza, Eddie Flake, Trent Redekop, Gabriel Bateman, , Ty Consiglio, Hannah Drew, Amro Majzoub

Česká premiéra: 25.07.2019

Distributor: Bontonfilm

Dětská hra hodnocení na Kinobox.cz: 54.47 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Dětská hra / Child’s PlayAmerický film Dětská hra je předělávkou stejnojmenného snímku z roku 1988, jenž dal svým úspěchem vzniknout sedmidílné hororově-komediální filmové sérii o vraždící panence jménem Chucky, jejíž poslední kapitola s názvem Chuckyho kult vyšla i u nás na různých nosičích v roce 2017. Nová Dětská hra se vrací ke kořenům celé ságy, avšak tentokrát zmodernizovaná pro novou generaci diváků a s několika zásadními odlišnostmi.
 
V původním filmu Chucky obživl a začal zabíjet díky tomu, že se do něj rituálně převtělila duše psychopatického vraha – v nové verzi ovšem k ničemu podobně nadpřirozenému nedojde. Chuckyho pořídí rozvedená matka Karen (Aubrey Plaza) jako dárek pro svého syna (Gabriel Bateman), který si horkotěžko hledá kamarády, aniž by tušila, že donesla domů model, který má na rozdíl od všech ostatních vypnuté inhibitory násilí. Vypnul mu je totiž dělník v asijské továrně na hračky, který se chtěl pomstít svému šéfovi.

Fotografie z filmu Dětská hra / Child’s PlayChucky tudíž není od začátku zlý, leč zlým se stane díky vlivům a vzorům v chování, které odkouká a špatně si vyloží od svého okolí, krvavých filmů a společnosti prošpikované nejrůznějšími formami násilí. Zároveň je Chucky výrobkem velké firmy s technologiemi, která vyrábí všechno možné od domácích spotřebičů po samohybné automobily, přičemž Chucky je s nimi všemi kompatibilní a může je ovládat.
 
Dětská hra je tudíž částečně (a velmi mírně) i kritikou společnosti kombinovanou s technofobním sci-fi, v němž jsou lidé napadáni automatizovanými vozy bez řidičů, létajícími drony a přístroji v chytrých domácnostech (které ale nakonec stejně s přehledem strčí do kapsy klasika v podobě ostrého nože či cirkulárky). Je rozhodně chvalitebné, že remake béčkového filmu o vraždící panence má ambice šířit i nějaké poselství (byť zaměřené na absurdní strach lidí z moderních technologií), na druhou stranu je ale v jejich realizaci poměrně povrchní a průhledný a mnohdy nutí určité technologické vymoženosti fungovat způsobem, jakým rozhodně fungovat nemohou. Především jde ale o snímek, který do značné míry selhává ve svém záměru být zábavnou hororovou komedií, kvůli čemuž se pak rozebírání jeho vyšších cílů stává poněkud irelevantním.
 
Fotografie z filmu Dětská hra / Child’s PlayNadmíru kvalitní jsou akorát postupně gradující úmrtí, pojatá překvapivě dost krvavě a brutálně (ale musíte si na ně počkat, film má docela dlouhý rozjezd a na vraždění dojde až v jeho druhé polovině), a slušná je místy i hudba, variující soundtrack z původní Dětské hry. Ve všem ostatním ale film více či méně plave. S pravidly vlastního fikčního světa nakládá značně svévolně, kvůli čemuž leckteré dějové aspekty působí nahodile a v lepším případě nedomyšleně, v horším případě vyloženě tupě. Leckteré postavy jsou na poměry laciných béčkových hororů celkem dobře zahrané a v mnohém i napsané, leč i tak se sem tam dopustí rozhodnutí, nad nímž zůstává rozum stát. S přibývajícími minutami film čím dál víc ztrácí logiku a stává se přihlouplým výplachem na jedno použití, jemuž se ve finále rozpadá vnitřní dějová soudržnost i návaznost jednotlivých scén.

Gabriel Bateman ve filmu Dětská hra / Child’s PlayNa horor je pak Dětská hra nedostatečně napínavá (pár průměrných lekaček to nevytrhne) a na komedii zas zoufale málo vtipná (groteskní násilí bohužel nestačí). Samotný Chucky (většina filmu se natáčela se skutečnou animatronickou loutkou) není o nic děsivější než jeho předchůdce z 80. let, a o tom, že jej nadaboval Mark Hamill, byť rozhodně zdařile, má smysl mluvit pouze jako o zajímavosti (a je ohledně toho do filmu velmi špatně implementován jeden Star Wars vtip).
 
Hloupost příběhu i postav a celková předvídatelnost není něco, za co by si horory či hororové komedie zasloužily kárat, nicméně všechno má své meze, zvlášť pokud výsledek děsí jen minimálně, rozesmává sporadicky a využívá svůj potenciál pouze napůl (příběhové inovace jsou ku prospěchu věci jen občas, nápaditost filmu je vzhledem k jeho námětu ve všech ohledech umírněná). O dost lepší šance má však Dětská hra u skalních příznivců původního filmu (a případně i jeho četných pokračování), které jistě bude zajímat, jak si Chucky povede připojený online.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Dětská hra

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Pád domu Usherů (13.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Robert je nudná konverzačka vydávající se za horor (16.07.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer 2. série: Bílý lotos (06.10.2022 18:57 v Novinky | Trailery)
- Coppolova Megalopolis končí obsazování (05.10.2022 07:39 v Novinky | Zprávy)
- Seriál Bílý lotos bude mít druhou sérii (11.01.2022 14:41 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Operace Fortune: Ruse de guerre (10.12.2021 10:00 v Novinky | Trailery)
- Seriál Chucky míří do druhé série (30.11.2021 14:05 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Bestsellery (21.08.2021 08:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne (11.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Mosquito Coast (08.04.2021 10:30 v Novinky | Trailery)
- Za horizontem: Nicolas Cage zabíjí loutky ve Willy's Wonderland (17.02.2021 09:30 v Recenze | Za horizontem)
- Hugh Grant a Josh Hartnett v novince Guye Ritchieho Five Eyes (22.01.2021 09:56 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Originální námět filmu Šťastné a veselé shazují nesympatické postavy (02.01.2021 12:30 v Recenze)
- Trailer romantické komedie Happiest Season (10.11.2020 14:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Mike i Dave sháněj holku, s níž prožijí konec světa a líbánky v Las Vegas (18.09.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Děda Alice Cooper je lotr, protože z Thora udělal rudou volavku (28.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu