Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 5. 7. 2019 - 11. 7. 2019

TV tipy: Dravec krokodýl Dundee pronásleduje sám sebe a prožívá báječná léta pod psa

Vydáno: 05.07.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V dalším prázdninovém týdnu v televizích převládají hodně raritní filmy, které u nás nikdy oficiálně nevyšly ani na videu. Mezi ně patří třeba thriller Muž, který pronásledoval sám sebe, western Vera Cruz nebo dobrodružný Dravec.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Muž, který pronásledoval sám sebe (The Man Who Haunted Himself) (pátek 5. 7., ČT2, 21.35 - 23.10)

Plakát filmu Muž, který pronásledoval sám sebe / The Man Who Haunted HimselfBritský mysteriózní thriller z raných sedmdesátých let je u nás takřka neznámý a nejde sehnat žádnou oficiální cestou. Režisér a spoluscenárista Basil Dearden se v něm spolehl na poněkud zamotanou zápletku, kterou ale podává přehledně, sofistikovanou hru s divákem, který až do poslední chvíle netuší, jaké bude celkové rozuzlení, svižné tempo a velmi snesitelnou stopáž, v níž není prostor na hluchá místa. Zaujme také sugestivní a paranoidní atmosférou, která postupem času houstne a houstne, vše ještě podkresluje výborný dobový hudební doprovod. Svou poslední předbondovskou roli tu výborně ztvárnil Roger Moore, jehož doplnili třeba Kevork MalikyanThorley Walters nebo Hildegard Neil. Z hlediska triků a efektů tedy snímek trochu zastaral a v poměrně důležité scéně tak díky tomu působí nechtěně směšně, to ale nevadí, protože o technickou stránku tak úplně nejde. Hodně raritní tip. 

Zajímavost: Snímek vychází z knihy The Strange Case of Mr. Pelham od Anthonyho Armstronga.

Originální trailer filmu Muž, který pronásledoval sám sebe / The Man Who Haunted Himself
Paní Parkerová a začarovaný kruh (Mrs. Parker and the Vicious Circle) (sobota 6. 7., ČT art, 21.50 - 23.55)

Plakát filmu Paní Parkerová a začarovaný kruh / Mrs. Parker and the Vicious CircleAni životopisné drama z první poloviny devadesátých let v našich končinách není nijak zvlášť známé a televizní vysílání je jedinou oficiální možností jak ho u nás vidět. Režisér a scenárista Alan Rudolph v něm vychází ze skutečných osudů v zámoří slavné divadelní kritičky, která kolem sebe vytvořila vlivný umělecký kroužek. Opíral se při tom o takřka autentickou dobovou atmosféru, k níž si pomohl i solidní výpravou, krásnými kostýmy a zdařilou hudbou Marka Ishama. Nejvíce se ale spolehl na výtečné obsazení, jemuž dominuje perfektní Jennifer Jason Leigh, které dělají společnost mimo jiné Campbell ScottMatthew BroderickPeter GallagherSam RobardsNick Cassavetes nebo tehdy začínající Gwyneth Paltrow. Škoda, že se mu ale nepodařilo do výsledku dostat nějaký přesah, protože v něm zoufale chybí výraznější scény, zapamatovatelné momenty a svižnější tempo, neboť děj se velmi zvláštně vleče. Další raritní záležitost.

Zajímavost: Ve filmu má cameo i písničkářka Cindy Lauper.

Originální trailer filmu Paní Parkerová a začarovaný kruh / Mrs. Parker and the Vicious Circle 
Barbora řádí (neděle 7. 7., Nova, 13.45 - 15.25 / pondělí 8. 7., 01.10 - 02.25)

Plakát filmu  / Barbora řádíČeskoslovenská komedie z poloviny třicátých let patří k těm, na něž se postupem let zapomnělo a byly zastíněny lepšími kousky, přesto stojí za pozornost. Režírující Miroslav Cikán v ní toho moc neřešil a vezl se na vlně oblíbeného lidového humoru a nenáročné zábavy, tudíž se spolehl na jednoduchý příběh a poměrně trefný situační humor a několik solidních hlášek, zároveň si ale pořád udržuje částečnou noblesu a slušnou úroveň a nikomu se lacině nepodbízí. Výrazná je i hudební složka, v níž zazní několik tehdy populárních písní. Nejvíc se ale spoléhal na hereckou stránku, protože do titulních rolí obsadil Antonii Nedošinskou a Theodora Pištěka, kteří byli naprosto sehraní a fungující chemie mezi nimi je tím nejlepším, co film po letech nabízí, dále pak stojí za zmínku i výborní Jindřich Plachta a Jára Kohout. Při sledování je ale třeba tolerovat příliš divadelní vizuál i atmosféru a nedotaženost některých situací.

Zajímavost: Z dnešního pohledu je snímek vzácný tím, že poměrně autenticky zachycuje atmosféru tehdejší Matějské pouti na původním místě jejího konání.

Ukázka z filmu Barbora řádí
Báječná léta pod psa (neděle 7. 7., ČT1, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu  / Báječná léta pod psaČeská komedie z druhé poloviny devadesátých let je adaptací jedné z nejlépe hodnocených knih Michala Viewegha, kterou chválí i ti, kteří mu jinak nemohou přijít na jméno. Režírující Petr Nikolaev se s předlohou popasoval takřka na výbornou, a i když děj není jednotný a je spíše sledem epizod, vůbec to nevadí. Podařilo se mu totiž velmi výrazně zachytit ducha doby normalizace, kterou podává očima dospívajícího chlapce, tudíž se v něm mísí hořký humor s tragikou, které dohromady fungují vesměs výborně a zároveň nostalgicky. Díky tomu by onu neveselou etapu dějin měli pochopit jak ti, kteří ji zažili, tak i ti, které těsně minula. Potěší i to, že ona laskavost, která snímkem prostupuje, není laciná a podbízivá. Výborné je též obsazení, jemuž vládnou na České lvy nominovaní Ondřej VetchýLibuše Šafránková a Vladimír Javorský, příliš pozadu ale nezaostávají ani Jitka JežkováJakub WehrenbergVilma Cibulková nebo Vladimír Dlouhý. Jediné, co se tedy dá výsledku zásadně vytknout, je to, že proti předloze je jednorozměrný a nejde tak do hloubky. Moderní tuzemská klasika.

Zajímavost: Den před začátkem natáčení zemřel Vetchému otec.

Televizní spot filmu Báječná léta pro psa
Vera Cruz (Vera Cruz) (neděle 7. 7., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Vera Cruz / Vera CruzDobrodružný western z první poloviny padesátých let u nás není tolik známý a je zastíněn mnoha slavnějšími žánrovkami, což je paradoxní, protože na ně měl zcela zásadní vliv. Režírující Robert Aldrich, který se díky němu dostal do širšího povědomí, v něm zcela uchvátí opulentními technicolorovými barvami, v nichž jednoznačně vynikají výborná výprava a lokace. Diváky ale láká i na atraktivní historické období, především ale na výborný příběh, který je minimálně zpočátku plný nečekaných zvratů a na morálně nejednoznačné postavy, které inspirovaly právě mnoho dalších westernů. Třešničkou na dortu pak je na svou dobu hvězdné obsazení, v němž se objeví Gary CooperBurt LancasterDenise DarcelJack ElamErnest BorgnineCesar Romero a nechybí ani tehdy neznámý Charles Bronson. Škoda jen, že akce není moc povedená, tempo postupem času pomalu upadá a ani atmosféra tolik nefunguje. Zapomenutý počin.

Zajímavost: Při natáčení jedné ze scén byl Cooper těžce zraněn fragmenty z mostu, který byl vyhozen do vzduchu. 

Originální trailer filmu Vera Cruz / Vera Cruz
Ústava (Ustav Republike Hrvatske) (neděle 7. 7., ČT art, 22.20 - 23.55)

Český plakát filmu Ústava / Ustav Republike HrvatskeChorvatsko-česko-slovinsko-makedonské komediální drama prolétlo před dvěma lety i našimi kiny, výraznou stopu v nich ale nezanechalo. A svým způsobem je to škoda, protože režisér a spoluscenárista Rajko Grlić v něm hodně citlivě natočil příběh ze současnosti o velmi důležitém tématu tolerance. Pozitivem je, že nehraje na moc temnou strunu, ale děj, který tedy není sám o sobě moc veselý, oživuje jemným a inteligentním humorem a melancholickou atmosférou. Vše vyniká o to víc, že autor nikam nespěchá, ale vsadil na pomalejší tempo, silnou dialogovou stránku a propracované postavy. Pomohli mu i vybraní herci, kteří jsou samozřejmě mimo svou domovinu neznámí, hlavní role se například chopil výborný Nebojsa Glogovac. Výsledku možná chybí výraznější momenty a občas by neuškodil rychlejší spád, to by ale náročnějšímu divákovi tolik vadit nemělo. Festivalový tip. 

Zajímavost: V roce 2016 získal film hlavní cenu na festivalu v Montrealu.

Český trailer filmu Ústava / Ustav Republike Hrvatske
Dravec (Le Rapace) (pondělí 8. 7., ČT2, 21.45 - 23.20)

Plakát filmu Dravec / Le RapaceNejen v tuzemsku skoro neznámý francouzsko-italsko-mexický dobrodružný snímek těží z atraktivního tématu. Režisér a spoluscenárista José Giovanni se v něm spoléhá na exotické prostředí, drsnou a syrovou atmosféru a napínavou zápletku, která tedy není nikterak složitá, ale je nesmírně chytrá, své pak dělá i bravurní hudební podkres Françoise de Roubaixe. Skvělý je též autorský minimalismus, v němž není místo na zbytečná gesta a scény, ale vše je řečeno jen v pár momentech a zcela přesně. Tomu pak odpovídá i obsazení, v jehož hlavní roli exceluje málomluvný, ale ukrutně charismatický Lino Ventura. Právě on drží snímek nad vodou ve slabších chvílích, k nimž patří především zdlouhavý rozjezd, v němž se hodně dlouho vůbec nic neděje a absence většího počtu akčních scén. Další z raritních tipů.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Johna Carricka.

Hudební ukázka z filmu Dravec / Le Rapace
Krokodýl Dundee 2 (´Crocodile´ Dundee II) (středa 10. 7., Prima, 20.15 - 22.35)

Plakát filmu Krokodýl Dundee 2 / 'Crocodile' Dundee IIPokračování australsko-americké komedie z osmdesátých let je u nás hodnoceno ještě relativně solidně, na zahraničních databázích už ale jen průměrně. Asi záleží na míře divácké tolerance, protože tehdy debutující režisér John Cornell nevymyslel nic zásadního a jen se spoléhal na to, co fungovalo v prvním dílu. To tedy znamená, že příběh ničím nepřekvapí a opírá se o tuny klišé, je předvídatelný a vesměs funguje pouze ve chvíli, kdy se odehrává v exotickém prostředí. Když se totiž děj přesune do velkoměsta, vše najednou drhne, nemá spád a humor působí dost nuceně a příliš mu nepomáhá ani nenápaditá kriminální zápletka. Nad vodou tak snímek drží solidní akce, ale především obsazení, v němž opět hlavní roli ztvárnil Paul Hogan, který je ale pod slabší kvalitou podepsán, neboť napsal scénář, a kterého znovu doplňuje Linda Kozlowski. Oddechová záležitost na středeční večer. 

Zajímavost: Film se odehrává půl roku po prvním dílu.

Originální trailer filmu Krokodýl Dundee 2 / ´Crocodile´ Dundee II
Zahulíme, uvidíme 3 (A Very Harold & Kumar 3D Christmas) (středa 10. 7., Nova Cinema, 21.40 - 23.20 / pátek 12. 7., 02.40 - 04.30)

Plakát filmu Zahulíme, uvidíme 3 / A Very Harold & Kumar 3D ChristmasOsm let stará komedie je dalším pokračováním naprosto "ulítlých" dobrodružství dvou kamarádů a její hodnocení se pohybují někde kolem lehkého nadprůměru. Celovečerně debutující Todd Strauss-Schulson v ní překvapí zejména vizuální stránkou, která vypadá hodně draze a je dost nápaditá. Výraznou složkou pak je 3D prvek, z něhož si tvůrci velmi často dělají legraci, která většinu času funguje, na běžných televizorech ale bude pocit samozřejmě poloviční. O ději pochopitelně nemá smysl moc mluvit, protože je sledem jednotlivých více, či méně vydařených epizod, které jsou povětšinou prvoplánové a postrádají elementární logiku, díky svižnému tempu a střídmé stopáži si to ale diváci naštěstí uvědomí až zpětně. V titulních rolích se znovu objeví John Cho a Kal Penn, vedle kterých svůj komediální potenciál prokazují třeba i Danny TrejoPatton Oswalt nebo Isabella Gielniak, nejvíce však Neil Patrick Harris, který hraje sám sebe, a jehož kreace patří k vrcholům celého snímku. Trocha vánoční atmosféry v létě neuškodí. 

Zajímavost: Penn působil v Bílém domě jakožto poradce bývalého prezidenta Obamy, kvůli filmu se ale této funkce musel vzdát.

Originální trailer filmu Zahulíme, uvidíme 3 / A Very Harold & Kumar 3D Christmas
Cemetery Junction (Cemetery Junction) (čtvrtek 11. 7., ČT art, 21.10 - 22.45)

Plakát filmu Cemetery Junction / Cemetery JunctionDevět let staré britské komediální drama vyžaduje trochu připravenějšího diváka, protože je dost specifické. Za jeho scénářem a režií totiž stojí dvojice Ricky Gervais a Stephen Merchant, pro kterého šlo navíc o celovečerní debut, která si nebere servítky a nebojí se opravdu cynického a v dobrém slova smyslu i zlého humoru. Příběh je tedy jednoduchý, nicméně skrývá velké emoce, především ale možnost využít velké množství fungujících vtipů a hlášek, které jsou sice o něco korektnější, než je běžná tvorba obou tvůrců, pořád ale dost hrubozrnné a inteligentní na to, aby čas od času pozitivně šokovaly. Potěší i krátká stopáž a svižné tempo, v němž není moc prostoru na příliš hluchých míst. Největším lákadlem je ovšem hvězdné obsazení, v němž se objeví Tom HughesFelicity JonesRalph FiennesEmily WatsonMatthew Goode a v menší roli i sám Ricky Gervais. Škoda jen, že seriózní momenty a scény tolik nefungují a místy působí křečovitě. Tip pro milovníky drsnějšího humoru.  

Zajímavost: Projekt byl původně zamýšlen jako seriál pro BBC.

Oficiální trailer filmu Cemetery Junction / Cemetery Junction

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Blue Beetle představuje málo známého komiksového latino hrdinu (22.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Tajemství a smysl života (26.05.2023 08:41 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu