Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 19. 4. 2019 - 25. 4. 2019

TV tipy: Tři veteráni Paddington, Babička a mazaný Filip vstupují do nebeské brány

Vydáno: 19.04.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Velikonoční týden je v televizích asi nejslabší v celém roce, protože dramaturgové vsadili na spousty repríz. V našem výběru tak najdete většinu tuzemských klasik, velkým lákadlem ale bude legendární propadák Nebeská brána.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Paddington 2 (Paddington 2) (pátek 19. 4., ČT1, 17.10 - 18.55 / neděle 21. 4., ČT :D, 09.25 - 11.10)

Český plakát filmu Paddington 2 / Paddington 2Pokračování příběhů roztomilého plyšového medvídka udržuje stejnou úroveň jako první díl a je od něj prakticky nerozeznatelné. Režie a částečně i scénáře se znovu chopil Paul King, což se ukázalo jako výborná volba, protože nedělal žádné zásadní změny a znovu spoléhal na inteligentní rodinnou zábavu, typicky britský humor, částečnou parodii na několik slavných filmů a svižné tempo. K pozitivním dojmům přispělo i obsazení, v němž hlavní lidské role ztvárnili Brendan Gleeson, Sally Hawkins, Hugh Bonneville, Julie Walters a Jim Broadbent, záporáka si pak skvěle vystřihl Hugh Grant. Trochu zamrzí snad jen velké množství klišé a občasná digitální nedokonalost ústředního medvěda. Prázdninový tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Michael Bond, autor knižní předlohy filmu, zemřel půl roku před premiérou ve věku jedenadevadesáti let.

Oficiální český trailer filmu Paddington 2 / Paddington 2
Tři veteráni (pátek 19. 4., Prima, 20.15 - 22.25 / sobota 20. 4., Prima Max, 10.50 - 12.55)

Plakát filmu  / Tři veterániČeskoslovenská komedie z počátku osmdesátých let je uváděna jako pohádka, není ale úplně pro ty nejmenší diváky. Režírující Oldřich Lipský v ní totiž společně se Zdeňkem Svěrákem napsal scénář podle povídky Jana Wericha, čemuž výsledná podoba naprosto odpovídá. Důraz je tak kladen na inteligentní až cimrmanovský humor a werichovskou absurditu, která je tu podávána s velkou nadsázkou. Výborně funguje též kombinace parádní hudby s dnes už zlidovělými hity a specifické atmosféry, samotný příběh pak navíc neopomíná ani ve své době poměrně originální apel a přesah. Samozřejmostí jsou výtečné herecké výkony, které obstarávají mimo jiné Rudolf HrušínskýPetr ČepekJosef SomrJúlius SatinskýVida Neuwirthová nebo Miloš Kopecký. Absolutní klasika, která prakticky nezestárla.

Zajímavost: Nos princezny byl dlouhý dva a půl metru.

Ukázka z filmu Tři veteráni
Mazaný Filip (pátek 19. 4., ČT2, 22.25 - 00.05)

Plakát filmu  / Mazaný FilipŠestnáct let stará kriminální komedie jen potvrzuje to, že tehdy debutující režisér a scenárista Václav Marhoul je svéráz a pouští se do v tuzemsku neobvyklých projektů. V tomto zadaptoval hru Divadla Sklep, která je parodií především na romány Raymonda Chandlera a tzv. drsnou školu. Na výsledku je hodně znát divadelní původ a zejména v první polovině je to celé hodně prkenné a z filmového hlediska to moc nefunguje a ani poté se nedá mluvit o celistvém příběhu, postupem času se ale začíná objevovat atmosféra a bohužel vytrácet humor. Ten je navíc natolik suchý a specifický, že ne každému sedne a někomu může připadat vysloveně trapný. Po celou dobu ale zaujmou krásná kamera a opravdu zajímavá výprava, které byly oceněny Českým lvem. V titulní roli po svém exceluje Tomáš Hanák, kterého doplňují mimo jiné Vilma Cibulková, Pavel Liška, Oldřich Kaiser, Viktor Preiss, Eva Holubová, Ivan Trojan nebo Milan Šteindler. Dodnes unikátní počin, který zastupuje absolutně nečeský žánr. 

Zajímavost: Marhoul napsal dvanáct verzí scénáře.

Originální trailer filmu Mazaný Filip
Strakonický dudák (sobota 20. 4., ČT1, 14.45 - 16.30 / neděle 21. 4., 06.25 - 08.10)

Plakát filmu  / Strakonický dudákČeskoslovenská pohádka z poloviny padesátých let už značně zastarala a pro dnešního diváka má smysl pouze z historického hlediska. Režisér a scenárista Karel Steklý v ní víceméně otrocky převedl na plátno populární divadelní hru Josefa Kajetána Tyla, která svým pojetím a vyzněním odpovídala tehdejší ideologii. Oproti pozdějším pohádkám chybí této jakýkoli humor, nadsázka a atmosféra, které jsou nahrazeny důrazem právě na samotný příběh a proměnu hlavního hrdiny. Tvůrci se pokusili zaujmout především velkolepou výpravou, která ale divadelní původ nezapře, a opulentní barevností, která je až přehnaná. Titulní roli ztvárnil nevýrazný Josef Mixa, jehož zastínili kolegové, jimiž byli třeba Ladislav Pešek, Jana Ebertová, Jaroslav Průcha, Jaroslav Vojta, Josef Bek nebo Rudolf Hrušínský. Budovatelský tip pro milovníky historie tuzemské kinematografie.

Zajímavost: Snímek se natáčel mimo jiné v Cholticích u Pardubic.

Ukázka z filmu Strakonický dudák
Babička (neděle 21. 4., ČT1, 14.15 - 15.40 a pondělí 22. 4., ČT1, 14.20 - 15.45 / úterý 23. 4., 09.40 - 11.05 a čtvrtek 25. 4., 10.10 - 11.30)

Plakát filmu  / BabičkaAsi nejslavnější adaptace jedné z nejnenáviděnějších povinných četeb v tuzemsku je dvoudílná a v celkové délce dosahuje skoro tří hodin. Režírující Antonín Moskalyk tak v ní má spoustu času na charakteristiku postav, hlavně si ale dovolil poetickou a někdy až naivní předlohu Boženy Němcové posunout až do psychologického dramatu, což se ukázalo jako velmi dobrý nápad. K nejsilnějším momentům pak patří i časté prolínání snů s realitou, které snímku dodává vskutku zvláštní kouzlo. Nechybí ale samozřejmě ani krásné lokace, typicky vesnická atmosféra a pomalejší tempo, v němž je prostor na to si vše vychutnat. Ústřední roli ztvárnila vynikající Jarmila Kurandová, vedle níž se ale rozhodně neztratí ani Míla Myslíková, Libuše Geprtová, Květa Fialová, Petr Čepek, Magda Vášáryová nebo tehdy debutující Libuše Šafránková. Některé scény sice nemají daleko ke kýči a příběhový oblouk je naprosto minimální, to by ale zážitek tolik pokazit nemělo. Další československá klasika.

Zajímavost: Kurandová hrála Babičku mimo této adaptace i na divadle a dokonce i v rozhlasové hře.

Ukázka z filmu Babička
Nebeská brána (Heaven’s Gate) (neděle 21. 4., ČT2, 21.40 - 00.10)

Plakát filmu Nebeská brána / Heaven's GateLegendární propadák z počátku osmdesátých let skončil jednu éru Hollywoodu, položil studio United Artist a v podstatě završil relativně krátkou kariéru režiséra a scenáristy Michaela Cimina. Ten se v něm rozhodl natočit epické historické drama s prvky westernu a nejvíc doplatil na své tehdy přebujelé ego. V extrémně pomalém tempu totiž vypráví rozmáchlý příběh, v němž se toho ale tolik nestane a objeví se v něm velké množství nepodstatných postav. Diváka tak zaujmou snad jen vskutku nádherná kamera, romantické lokace a na Oscara nominovaná výprava. Snímek pak definitivně zabíjí naprosto přepálená délka, ačkoli v televizi bude vysílána kinoverze, která dosahuje "jen" necelých sto padesáti minut, i tak se ale zdá být přehananá a navíc nedává tolik smysl. V relativně hvězdném obsazení nechybí Kris Kristofferson, Christopher Walken, John Hurt, Sam Waterston, Brad Dourif, Jeff Bridges, Joseph Cotten nebo Isabelle Huppert. Jeden z tipů týdne, který je dodnes symbolem propadáku, leč u nás ho viděl málokdo.

Zajímavost: Pro film bylo postaveno mnoho kulis, jeden srub v Montaně se dokonce podařilo zachránit Bridgesovi, který si z něj udělal víkendovou chatu.

Originální trailer filmu Nebeská brána / Heaven’s Gate
...a zase ta Lucie (pondělí 22. 4., Nova, 08.40 - 10.30 / úterý 23. 4., Nova Cinema, 12.10 - 13.55)

Plakát filmu  / ...a zase ta LucieČeskoslovensko-německá rodinná komedie s fantasy prvky patří k tomu lepšímu, co v období normalizace vzniklo, a i když už kouzlo originálu vyprchalo, pořád jde o slušnou podívanou. Režírující Jindřich Polák v ní nevymýšlel žádné inovace, ale spoléhal na to, co fungovalo. To tedy znamená, že se znovu opřel o scénář Oty Hofmana, který zadaptoval svou vlastní knihu, pohodovou atmosféru, příjemný humor a roztomilé postavičky formeláků. Nechybí ani několik vizuálních a režijních nápadů, které potěší. V hlavní roli se pochopitelně objeví Žaneta Fuchsová, kterou doplňují Jiřina Bohdalová, Josef Dvořák, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík nebo Hana Maciuchová. Také stopáž je velmi krátká, takže není čas na nudu a slabší místa, která se občas objeví, nejsou tak znát. Tip na zpříjemnění svátečního rána.

Zajímavost: Snímek je sestřihem druhé poloviny seriálu Lucie, postrach ulice.

Ukázka z filmu ... a zase ta Lucie
Psí poslání (A Dog’s Purpose) (pondělí 22. 4., Prima, 13.55 - 15.55 / úterý 23. 4., 02.05 - 04.00)

Český plakát filmu Psí poslání / A Dog's PurposeRodinná dobrodružná podívaná si v tuzemských kinech odbyla premiéru teprve před dvěma lety a už je k vidění v televizi. V tomto případě to ale nic o její kvalitě nevypovídá, protože za její režií stojí spolehlivý Lasse Hallström. Ten dostal k dispozici scénář, který je adaptací stejnojmenného románu W. Bruce Camerona, jehož hlavní výhodou je to, že hlavním hrdinou je pes, což mnoha divákům bude ke spokojenosti stačit. Zkušený tvůrce ale naštěstí netlačí na emoce a stačí mu jen dodat relativně svižné tempo, sehnat sympatické psí představitele a vytvořit příjemnou atmosféru. V hlavních lidských rolích se objeví Dennis Quaid, Brittany Robertson a Peggy Lipton. Ve výsledku pak ani nevadí, že příběh není celistvý a sestává z několika epizod, jejichž atraktivnost je značně nevyrovnaná. Jeden z tipů týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Natáčení filmu provázely kontroverze ohledně možného týrání zvířat, ty ale byly později vyvráceny.

Český trailer filmu Psí poslání / A Dog’s Purpose
Homolka a Tobolka (pondělí 22. 4., ČT1, 15.45 - 17.15 / středa 23. 4., 09.00 - 10.30)

Plakát filmu  / Homolka a TobolkaZavršení populární československé komediální trilogie, která vznikla jako součást Československé nové vlny, bylo natočeno až za normalizace, což je na něm znát. Režisér a scenárista Jaroslav Papoušek v něm notně obrousil ostré satirické hrany, a i když humor je pořád poměrně inteligentní a funguje, chybí mu ono poukazování na typicky českou povahu, z něhož zbylo už jen karikování několika společenských situací. Nezměrnou výhodou snímku bylo přesunutí děje do horského prostředí, neboť krásné záběry a samotná atmosféra dají zapomenout na výše zmíněné nedostatky. K tomu se přidává i spolehlivé obsazení, v němž mimo tradičních Josefa Šebánka, Marie Motlové, Heleny Růžičkové a Františka Husáka září především Jiří Hrzán. Pozitivem je i krátká a střídmá stopáž. Další z absolutních tuzemských klasik.

Zajímavost: Iva Janžurová byla v době natáčení těhotná.

Ukázka z filmu Homolka a Tobolka
Moje krásná učitelka (Larry Crowne) (středa 24. 4., Prima Max, 20.00 - 22.10 / čtvrtek 25. 4., 15.50 - 18.05)

Plakát filmu Moje krásná učitelka / Larry CrowneNa nijak výrazné romantické komedii, která je v zahraničí o dost lépe hodnocena než u nás, a přesto to stačí jen na lehký nadprůměr, je nejzajímavější to, že se s ní po patnácti letech vrátil k režii hvězdný Tom Hanks, který se podílel i na scénáři a samozřejmě ztvárnil hlavní roli. Ten v ní ale absolutně ničím nepřekvapil a spolehl se na poněkud staromilský přístup, předvídatelný a klišovitý příběh a možná až přehnanou korektnost. Nejvíc ale výsledek sráží patos a sentimentalita, kterých je tu přespříliš. Nad vodou tak snímek drží právě obsazení, v němž mimo hlavní hvězdy září i Julia Roberts a chemie mezi oběma funguje vesměs velmi dobře, dále se pak objeví třeba Rami Malek nebo Jon Seda. K dobru pak tvůrci budiž přičíst krátkou stopáž. Oddechový tip, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Na scénáři pracoval Hanks šest let.

Český trailer filmu Moje krásná učitelka / Larry Crowne

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu