TV tipy: Oscar nahání Napoleona, jemuž chce dát jednu mezi oči

Vydáno: 12.10.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani druhá polovina října nepřipomíná v televizích podzim, neboť dramaturgové se tradičně spoléhají na osvědčené reprízy a atraktivní premiéry si stále schovávají. Náš výběr tak znovu sestává z více, či méně známých žánrovek.
Oscar (Oscar) (pátek 12. 10., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / sobota 13. 10., 11.45 - 13.50 / pondělí 15. 10., 07.10 - 09.15)

Plakát filmu Oscar / OscarKriminální komedie z počátku devadesátých let je překvapivě solidně hodnocena, což může být dáno tím, že tvůrci se nepustili cestou remaku stejnojmenného francouzského filmu, jako spíš další verze divadelní předlohy Claudea Magniera. Režírující John Landis se v ní spolehl na dostatečně bláznivou, ale srozumitelnou zápletku, z níž těží výborný slovní humor a dialogy, a kterou pojal jako poctu klasickým hollywoodským komediím ze třicátých let. K tomu přidal svižné tempo, odlehčenou atmosféru a celkový nadhled. V titulní roli vyrazí dech fantastický Sylvester Stallone v nejlepší neakční úloze kariéry, jemuž dělají společnost třeba Chazz Palminteri, Paul GrecoMarisa TomeiTim Curry nebo Peter Riegert. Nikterak originální, ale veskrze hodně příjemná žánrovka.

Zajímavost: Noc po skončení natáčení vypukl požár, který zničil několik pásek, několik hereckých přívěsů, všechny kostýmy a jedenadvacet veteránů. K činu se později přiznal jeden ze strážných.

Originální trailer filmu Oscar / Oscar
Norman a duchové (ParaNorman) (pátek 12. 10., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / sobota 13. 10., 13.50 - 15.35 / neděle 14. 10., 11.15 - 12.55)

Český plakát filmu Norman a duchové / ParaNormanŠest let starý animovaný snímek je i přes tuctový námět roztomilou poctou zombie hororům. Režijní dvojice Sam FellChris Butler se v něm spolehla na svižné tempo, překvapivě temnější atmosféru, která asi není úplně vhodná pro ty nejmenší diváky a poměrně nápaditý humor a několik narážek na horory, což potěší především dospělé. Body navíc získávají i za zvolenou bláznivou loutkovou animaci, která má osobité kouzlo. Škoda, že v poslední čtvrtině se to celé zadrhne, tempo zpomalí a přednost dostávají nezbytná morální poselství, která jsou zbytečně okatá. Příjemná záležitost pro celou rodinu, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Jedná se o vůbec první rodinný animovaný film, v němž vystupuje veřejně přiznaná homosexuální postava.

Český trailer filmu Norman a duchové / ParaNorman
Napoleon (Austerlitz) (sobota 13. 10., ČT2, 20.00 - 22.50)

Plakát filmu Napoleon / AusterlitzNejen u nás minimálně známé francouzsko-jugoslávsko-italské historické drama ze začínajících šedesátých let se skoro vůbec nevysílá a nedá se sehnat ani oficiální cestou. Určitě je to dáno tím, že režírující Abel Gance nenatočil atraktivní a velkolepý životopis slavného vojevůdce, ale konverzační drama o přípravě na bitvu u Slavkova, které potěší nejvíc vojenské historiky. Výpravě, kostýmům a zvoleným lokacím nejde vytknout vůbec nic, to ale částečně zastiňuje fakt, že se po celou trochu přepálenou stopáž nic moc neděje a nepříjemně často se vkrádá nuda. Samotná bitva pak je ztvárněna velmi dobře, ovšem nijak zajímavě a rutinně. Snímek tak jednoznačně zachraňuje extrémně hvězdné obsazení, v němž hlavní roli uzmul tehdy začínající Pierre Mondy, kterému dělají společnost mimo jiné Claudia Cardinale, Vittorio de Sica, Jean Marais, Michel Simon, Orson Welles nebo Jean-Louis Trintignant. Absolutní rarita na sobotní večer.

Zajímavost: Snímek se natáčel v Jugoslávii za podpory místní armády.

Ukázka z filmu Napoleon / Austerlitz
Jedna mezi oči (Bullet to the Head) (sobota 13. 10., Kino Barrandov, 22.00 - 23.55)

Plakát filmu Jedna mezi oči / Bullet to the HeadV našich končinách o dost lépe hodnocené akční krimi jen potvrzuje, že v Evropě se poctivým videobéčkům evokujícím osmdesátá léta bude vždy dařit. Režisér a spoluscenárista Walter Hill v ní zavzpomínal na léta své největší slávy a nenabídne nic víc než nostalgickou záležitost, která dnes zaujme jen menší část obecenstva. To tedy znamená, že prostinký příběh se vůbec nesmí řešit, neboť hlavní je akce, která je v tomto případě solidní, i když zbytečně obohacená o moderní prvky, které se navíc úplně nevyvedly. Stopáž je naštěstí velmi krátká a tempo natolik svižné, že na nudu není moc času, což je vždy dobře. V hlavní roli se objeví spolehlivý Sylvester Stallone, kterého doplňují Sung Kang, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jason Momoa nebo Christian Slater. Jestli ale výsledku něco zoufale chybí, jsou to nadhled a humor, protože se bere až moc vážně. Výplachovka, o níž se více dočtete v naší rubrice Za horizontem.

Zajímavost: S necelými pěti miliony dolarů za první víkend se snímek stal druhým nejméně úspěšným ve Stalloneho kariéře.

Oficiální trailer filmu Jedna mezi oči / Bullet to the Head
Ledové sny (Ice Castles) (neděle 14. 10., Nova, 08.15 - 10.15 / pondělí 15. 10., Nova Cinema, 09.15 - 11.05 / středa 17. 10., 06.20 - 08.05)

Plakát filmu Ledové sny / Ice CastlesAmericko-kanadské romantické drama je dost nenápadné a může být snadno přehlédnuto, což by svým způsobem byla škoda. Režisér a spoluscenárista Donald Wrye v něm tedy ničím nepřekvapí a spolehl se na to nejdůležitější a nejatraktivnější, co podobná žánrovka potřebuje. To tedy znamená, že dojde na poměrně zdařilou romantickou linii, těžkou nehodu hlavní hrdinky a snahu o návrat na výsluní. Ke všemu ještě přidal krasobruslařské prostředí, které mu pomáhá vytvářet potřebnou atmosféru. V titulních rolích se objeví nepříliš známí, ale velmi dobří Taylor FirthRob Mayes, mezi nimiž funguje potřebná chemie, a kteří dodávají pocit částečné autenticity. Ani ve zbytku obsazení nečekejte někoho extra povědomého. Skromná a příjemná žánrovka k lepšímu nedělnímu probouzení.

Zajímavost: Šlo o poslední Wryeův film, po pěti letech od premiéry totiž zemřel.

Originální trailer filmu Ledové sny / Ice Castles
Pohled na lásku (The Face of Love) (neděle 14. 10., Prima Max, 18.05 - 20.00 / pondělí 15. 10., 14.10 - 16.10)

Plakát filmu Pohled na lásku / The Face of LoveU nás absolutně neznámé psychologické romantické drama se skoro nevysílá, přitom není vůbec špatné. Režisér a spoluscenárista Arie Posin v něm tedy nijak nepřekvapí ústředním příběhem, který je do značné míry předvídatelný a přece jen cílí spíše na starší a zkušenější diváky, kteří už mají tzv. něco odžito. Ale to je vlastně to jediné, co mu lze vytknout, protože atmosféra je potřebně melancholická, romantická linie funguje velmi dobře, tempo je pomalejší, ale nenudí a stopáž je natolik krátká, že zachycuje jen to nejpodstatnější. Největším tahákem je nicméně vynikající obsazení, v němž hrají prim skvělí Annette BeningEd Harris, kterým v nejvýraznější vedlejší roli výtečně přihrává Robin Williams. Nenápadná záležitost na nedělní podvečer.

Zajímavost: Originální hudba pro film se nahrávala v Praze.

Oficiální trailer filmu Pohled na lásku / The Face of Love
Říše hraček (Mr. Magorium’s Wonder Emporium) (neděle 14. 10., Prima Max, 20.00 - 22.05 / pondělí 15. 10., 16.10 - 18.10)

Plakát filmu Říše hraček / Mr. Magorium's Wonder EmporiumJedenáct let stará fantasy komedie je dnes skoro zapomenutá a v zahraničí se těší mnohem lepším ohlasům než u nás. Jednou z příčin může být to, že debutující režisér a o něco zkušenější scenárista Zach Helm se v ní snaží zaujmout všechny a ve výsledku nezaujme moc nikoho. Stejně tak se dá říct, že celou dobu bojuje s tím, zda bude film naprosto šílený a tzv. ujetý, nebo konvenční a opět se mu pořádně nedaří ani jedno. Snímek nicméně vyniká v až přehnaně barevné výpravě a fascinující Pohádkové říši, na níž si tvůrci dali hodně záležet. Jinak ale ničím nepřekvapí, protože příběh je předvídatelný, tempo mohlo být svižnější a také humor nemusel být tak infantilní. Někde na hranici lehkého nadprůměru tak výsledek drží obsazení, v němž hraje prim Dustin Hoffman, jemuž nejvýrazněji sekundují na kluka ostříhaná Natalie Portman a tehdy ne tak známý Jason Bateman. Rodinná podívaná, která od dospělých požaduje přece jen poněkud větší míru tolerance.

Zajímavost: Silné obočí, účes a šišlavý hlas pana Magoria vymyslel sám Hoffman.

Originální trailer filmu Říše hraček / Mr. Magorium’s Wonder Emporium
Věř mi (Trust Me) (pondělí 15. 10., Prima Max, 18.10 - 20.00 / úterý 16. 10., 13.35 - 15.25)

Plakát filmu Věř mi / Trust MeDalším u nás absolutně neznámým počinem je v zahraničí solidně hodnocená americká komedie. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Clark Gregg v ní natočil typicky autorskou záležitost, která nepřekvapí otřepaným příběhem, diváka se ale snaží na svou stranu získat jiskřením mezi postavami a zajímavými dialogy, které by měly být "jako ze života". Škoda, že se toho tvůrce nedržel trochu víc, protože v závěru už působí scénář hodně překombinovaně, a ačkoli má poměrně dobré finále, určitou pachuť z náhle ukončených příběhových linií nepřekryje. Jak už to u podobných snímků bývá, stěžejní je hlavně obsazení, které se zde povedlo na výbornou, neboť mimo samotného autora dostali důvěru třeba Amanda PeetSam RockwellWilliam H. MacyFelicity Huffman nebo Allison Janney. Nenápadná žánrovka.    

Zajímavost: Minimální mzda štábu byla osm dolarů na hodinu.

Oficiální trailer filmu Věř mi / Trust Me
Pirko (středa 17. 10., ČT2, 22.00 - 23.35)

Plakát filmu  / PirkoTři roky staré slovensko-české drama trochu neprávem prošumělo kiny a posléze zapadlo. Nelze se tomu ale divit, protože režírující duo debutantů Lucia GažiováPetr Klein Svoboda nejde divákovi vůbec naproti, ba naopak. Soustředí se na hodně silný příběh dívky z dětského domova, v němž se skoro stoprocentně spoléhá na realismus, syrovou a těžce depresivní až bezvýchodnou atmosféru a neklidný hudební doprovod. Za zmínku stojí i zdařilá a trochu "schizoidní" vizuální stránka. Možná je škoda, že se tvůrci rozhodli kombinovat více žánrů a oscilují na hraně filmu hraného a hraného dokumentu, což trochu zážitek kazí. Silně nevyrovnané je i obsazení, v němž se schází herci i neherci, mezi nimiž vynikají Martin FingerDominika Morávková ZeleníkováBolek Polívka nebo samotná režisérka. Nejvíc ovšem zamrzí rádoby šokující závěr, který nemá moc význam a je jen těžce usledovatelný. Něco náročnějšího uprostřed týdne.

Zajímavost: Film se natáčel osmadvacet dní.

Originální trailer filmu Pirko
Čas pomsty (Joshua Tree) (čtvrtek 18. 10., Prima Cool, 22.15 - 00.20)

Plakát filmu Čas pomsty / Joshua TreeDnes zapomenutý akční kriminální thriller z raných devadesátých let ocení ti o něco dříve narození, kteří ještě pamatují éru pirátských videokazet, kdy tato patřila k těm nejoblíbenějším. Ve svém nikdy nepřekonaném debutu toho režírující Vic Armstrong moc neřešil a místo typicky béčkového a předvídatelného děje dal přednost prakticky neustálé akci a dobře udělal. Ačkoli není originální a dost "vykrádá" ve své době populární hongkongské bitky, mají akční scény potřebný náboj, nápad a závěrečná honička zcela strhne. Titulní roli ztvárnil Dolph Lundgren, pro něhož šlo o jeden z nejlepších filmů kariéry a tvůrci tu zcela přesně využili jeho image málomluvného drsného chlapíka, vedle něj pak dostali důvěru třeba ještě George SegalKristian Alfonso nebo Geoffrey Lewis. Nostalgický tip na čtvrteční večer.

Zajímavost: Beau Starr, který si ve filmu zahrál jednu z vedlejších rolí, tvrdil, že při natáčení viděl nad pouští přeletět UFO.

Oficiální trailer filmu Čas pomsty / Joshua Tree


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY