Kinopremiéry: 11. týden

Vydáno: 17.03.2011 14:30 - Miroslav Böhm | foto: 2010 Bontonfilm

Únorová zmlsanost je ta tam, v březnu nás po nadějném úvodu čekají průměrnější časy. Aktuálně do kin vstupuje čtveřice filmů, které sice zaštiťují jména jako James Cameron, Ron Howard, Jennifer Connelly, Vince Vaughn či Anthony Hopkins, ale ve výsledku jde o příděl přinejlepším průměrný.
Pokud jsem v úvodu žehral nad kvalitou aktuálních kinonovinek, opět se jim nedá upřít alespoň žánrová rozmanitost - tohle má tuzemská distribuce zmáknuté dobře. Těšit se tak ode dneška v kinech můžeme ze 3D podvodního / jeskynního dramatu Sanctum, které produkčně ohlídal sám 3D guru James Cameron, skvěle obsazené komedie Rona Howarda Dilema, domácí loutkové a povídkové kompilace Autopohádky či vymítačského hororu Obřad s Anthonym Hopkinsem. Výběr filmu týdne byl tentokrát spíše povinností než radostí, ale z šedi průměrnosti jsme se rozhodli pro klaustrofobickou thrillerovku Sanctum.
Plakát k filmu Sanctum Sanctum (Sanctum) (Bontonfilm)
dobrodružný / drama / thriller
USA, 2010, 109 minut
Režie: Alister Grierson
Scénář: John Garvin, Andrew Wight
Hrají: Ioan Gruffudd, Alice Parkinson, Rhys Wakefield, Christopher Baker, Richard Roxburgh a další
Info o filmu: Snímek Sanctum nabízí naprosto rutinní katastrofickou zápletku, kterou jsme již s partou relativně neznámých herců absolvovali v nespočtu různých uzavřených lokacích. Tentokrát se podíváme na dno propasti v jižním Pacifiku, přesněji do jeskyní Esa’ala, kde budou potápěč Frank McGuire (Richard Roxburgh) a jeho tým během průzkumné akce zatopeni vodou a budou se následně snažit najít cestu k úniku. A v čem je - respektive měl by být - výjimečný tenhle film? Na atraktivitě mu dodává především 3D nálepka se jménem Jamese Camerona, který se na projektu podílel jako výkonný producent.
Hodnocení: 5/10 (recenze, psali jsme)

Plakát filmu Dilema Dilema (The Dilemma) (Bontonfilm)
drama / komedie
USA, 2011, 111 minut
Režie: Ron Howard
Scénář: Allan Loeb
Hrají: Jennifer Connelly, Winona Ryder, Vince Vaughn, Kevin James, Channing Tatum, Chelcie Ross, Amy Morton, Talulah Riley, Queen Latifah a další
Info o filmu: Ron Howard se v dramedii Dilema věnuje velmi složité morální otázce, se kterou se většina z nás v životě buď setkala, nebo teprve setká. Máme dva dobré kámoše Ronnyho (Vince Vaugh) a Nicka (Kevin James), kteří to spolu navíc táhnou i v rovině pracovní, a jejich dvě přítelkyně / manželky Genevu (Winona Ryder) a Beth (Jennifer Connelly). Všechno klape, všichni jsou šťastní, úspěšní... až najednou Ronny přistihne Genevu, kterak z Nicka dělá paroháče. A jsme u názvu celého snímku. Má Ronny říct Nickovi pravdu? Má na vše zapomenout a předstírat, že se nic nestalo? A nebo má vzít spravedlnost do svých rukou a pomstít se za Nicka, aniž by ho ranil krutou pravdou?
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme, psali jsme)

Autopohádky Autopohádky (BIOSCOP)
animovaný / rodinný
Česká republika, 2011, 83 minut
Režie: Břetislav Pojar, Michal Žabka, Libor Pixa, Jakub Kohák
Scénář: Jan Prušinovský, Břetislav Pojar, Michal Žabka, František Váša, Libor Pixa
Hrají: Michal Malátný, Ondřej Vetchý, Petr Nárožný, Viktor Preiss, Eva Holubová, Pavel Liška, Lucie Bílá, Miroslav Táborský, Martin Pechlát, Jan Hraběta a další
Info o filmu: Čtyři pohádky, čtyři tvůrčí týmy, čtyři různé přístupy k animovanému filmu - to jsou Autopohádky, filmová podoba pohádkových příběhů spisovatele Jiřího Marka, které pro plátno oživili animátoři v čele s Břetislavem Pojarem. První Pohádka o princezně, která se nesmála je animována poloplastickou technologií, druhý příběh Účetní a víla nabízí klasickou animaci loutek, třetí část O rybáři představí technologii papírových plochých loutek v reálném prostoru a konečně poslední Vincent nabízí atraktivní 3D technologii, na níž se podíleli animátoři a tvůrci z celé Evropy. Vše zabaleno do hudby skupiny Chinaski.
Hodnocení: 5/10 (recenzi chystáme, psali jsme)

Obřad Obřad (The Rite) (Warner Bros.)
drama / thriller / horor
USA, 2011, 112 minut
Režie: Mikael Håfström
Scénář: Michael Petroni
Hrají: Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Toby Jones, Rutger Hauer, Marta Gastini, Maria Grazia Cucinotta, Chris Marquette, Torrey DeVitto a další
Info o filmu: Ponurý hororový snímek Obřad z dílny v žánru již zaběhlého režiséra Mikaela Håfströma nabízí příběh amerického studenta kněžského semináře Michaela Kovaka (Colin O’Donoghue), který pochybuje o své víře. Shodou okolností se však dostává na školu exorcizmu ve Vatikánu, kde také potká neortodoxního exorcistu Lucase (Anthony Hopkins), který mu ukáže nejen stinné stránky víry, ale také mu přes těhotnou šestnáctiletou dívku zprostředkuje setkání s ďáblem samotným. Snímek je založen na skutečných událostech, které popisuje kniha Rituál - Příběh moderního exorcisty Matta Baglia.
Hodnocení: 3/10 (recenze, psali jsme)

ANKETA

Na který film se nejvíce těšite do kina v 11. týdnu roku 2011?








Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY