Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sanctum

Recenze: Sanctum

Vydáno: 14.03.2011 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Michal Motyčka | foto: 2010 Bontonfilm

Film Sanctum, který svým jménem zaštítil sám velký James Cameron (pravděpodobně však pouze kvůli 3D technologii), nabídne i přes svou neoriginalitu krásnou podívanou i vypjaté scény, které pak sráží předvídatelnost, ploché postavy a s tím související otřesné herecké výkony.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
"Špičkový potápěč Frank McGuire (Richard Roxburgh) se věnuje průzkumu jeskyní Esa’ala v jižním Pacifiku již mnoho měsíců, když ho zde jednoho dne zastihne tropická bouře, při které je východ z jeskyní nečekaně zatopen vodou. Frank i jeho tým, zahrnující sedmnáctiletého syna Joshe (Rhys Wakefield), finančníka Carla Hurleye (Ioan Gruffudd), jeho přítelkyni Victorii (Alice Parkinson) a bláznivého George (Dan Wyllie), jsou nuceni ukrýt se hluboko v jeskynních dutinách a pokusit se nalézt cestu ven složitým podvodním labyrintem."
Toliko oficiální text distributora filmu, který spolu se 127 hodinami oživuje skomírající vlnu survival filmů. Atraktivní prostředí vás uchvátí hned při prvních záběrech. Nádherné scenérie Nové Guinei v úvodu vezmou dech - o to atraktivněji působí díky pohledu z helikoptéry, která přepravuje hrstku hlavních hrdinů ke zmíněným jeskyním. Představení postav proběhne velmi rychle a až podezřele šablonovitě (Carl je přidrzlý obchodník, Frank drsný profesionál a jeho mladistvý syn nechce kráčet v jeho stopách). Za několik minut už se ocitáme v klaustrofobickém prostředí podzemí, divák se nestačí pořádně ani rozkoukat a na plátně už (velmi dramaticky) zahyne první osoba. Následně přichází bouře, která odřízne zbytek potápěčů od únikového východu a nezbývá než hledat jinou cestu ven.
Smrtka si během hodiny a čtvrt přijde na své a tvůrci snímku diváka nešetří. Místy vám sice přijde, že až moc tlačí na pilu a nechali se inspirovat sérií Nezvratný osud, ale výsledkem je hlavně ten nepříjemný pocit u žaludku, kdykoli je naznačeno, že se něco špatného stane (a ono se opravdu vždycky stane). Výsledný mix této atmosféry spolu se stísněností prostoru může být trochu náročnější pro slabší povahy, ale v rámci žánru funguje dokonale; stejně tak i neokoukané prostředí a povedené 3D zpracování - pokud film plánujete zhlédnout v IMAXu, rovnou si přidejte bod hodnocení navíc.
Potud je tedy vše v pořádku, jenže postavy nejsou bohužel němé a mají tendenci tu a tam mluvit. Dialogů (a monologů) není sice moc, ale na to, aby zadupaly slibný film do země, to stačí. Představte si všechna možná klišé o hrdinství, znovunalezení rodinných pout (sic!) a hysterických ženách ve vypjatých situacích a to vše z pohledu patnáctiletého scenáristy. Feministky budou pravděpodobně trochu zuřit, že tvůrci z něžných poloviček dělají nemotorné žáby. Vztah otce a syna samozřejmě projde pod vypětím katarzí a nakonec oba dva spojí své síly při snaze přežít. Každá věta, každý upřený pohled do očí je divadelně přehraný a tak neuvěřitelné naivní, že vám nezbývá než doufat v další úmrtí té či jiné postavy (v jeden moment byste je nejradši utopili všechny, hlavně aby už přestaly plácat blbosti).
Vše zmíněné se logicky odráží i v hereckých výkonech. Nemá moc smysl rozebírat jednotlivce, protože všichni hrají strašně. Jinak to nelze říct, na druhou stranu nelze ani vyčítat. S takovým scénářem totiž od herců prostě víc žádat nemůžete. Podobným způsobem funguje i hudba, která možná nebyla vůbec špatná, ale všimnete si jí vždy ve chvílích, kde by žádný hudební doprovod být ani nemusel. Prospělo by to dokumentárnějšímu vyznění snímku - zde jen zůstává pocit budování atmosféry béčkového hororu.
Scénář je volně inspirován příběhem Andrewa Wighta, spoluscenáristy a spoluproducenta snímku. Wight také zůstal uvězněn při bouři v australských jeskyních a dle svých slov nechtěl v příběhu nic přikrašlovat. Pokud mluví pravdu, tak nezbývá než ho litovat. Už tak muselo být dost na hlavu trávit čas v podzemí bez možnosti úniku, o to zvlášť s partou idiotů, kteří s vámi mluví jen v klišoidních frázích a heroických prohlášeních. Nikdo vlastně neví, co se přesně stalo; věřit lze jen přeživším, ale pokud se opravdu všichni přítomní chovali takto, nedivil bych se, kdyby se navzájem snažili zabít jeden druhého už po několika hodinách.
Trochu mě také zarazila přístupnost od 12 let (některé scény jsou vážně drsné), ale možná jde jen o snahu studia přilákat do kina celou rodinu na výpravnou podívanou. Takže nezbývá než litovat rodiče - kvůli příběhu a dialogům - a nakonec i děti - kvůli brutalitě a následným nočním můrám.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Král džungle Robocop skládá zkoušku dospělosti a je prostě báječný (02.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Novinky na Blu-ray: 34. týden (20.08.2011 09:11 v Radar | BD a DVD tipy)
- Rango obelstil koktavého krále (22.03.2011 07:53 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: 11. týden (17.03.2011 14:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Preview: Sanctum (21.02.2011 07:00 v Radar | Preview)
- Box office: 3D Cameron zválcován teen hororem (06.02.2011 23:37 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu