TV tipy: Producenti předčítají Frankovi divoké historky až do posledního dechu

Vydáno: 01.09.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny jsou minulostí, televize ale jako by se trošku vrátily v čase zpátky, neboť nenabízí žádnou velkou premiéru. Největšími taháky tak jsou černá komedie Divoké historky a hudební komediální drama Frank.
13 (13) (neděle 3. 9., Prima, 22.15 - 00.15 / pondělí 4. 9., Prima Max, 00.05 - 08.25)

Plakát filmu 13 / 13Sedm let starý thriller je hollywoodským remakem francouzského filmu Ruská ruleta z roku 2005, a ačkoli ho točil znovu Géla Babluani, výsledek je o dost horší. Dramaturgové mu totiž nenechali úplně volnou ruku a "vnutili" mu tradiční klišé, tím pádem filmu trochu chybí napětí, jakákoli zapamatovatelná scéna a námět je hodně béčkový. Naštěstí ale funguje svižné tempo, hutnější atmosféra a zdařilá akce, i když ta je málo krvavá. Nad průměrem tak drží snímek hlavně hodně vydařené herecké obsazení, v němž se sešli třeba Jason Statham, Sam Riley, Mickey Rourke, Alexander Skarsgård, 50 Cent nebo Ray Winstone. Příjemná a nenáročná žánrovka na konec týdne.

Zajímavost: Do role detektiva byl původně obsazen Ray Liotta, z důvodu vytíženosti ji ale musel odmítnout.

Originální trailer filmu 13 / 13
Dva misionáři (Porgi l'altra guancia) (pondělí 4. 9., Prima Max, 20.00 - 22.00 / úterý 5. 9., 16.10 - 18.10)

Plakát filmu Dva misionáři / Porgi l'altra guanciaItalsko-francouzská dobrodružná komedie nepatří k těm úplně nejznámějším, v nichž se objevila dnes už legendární dvojice Bud Spencer a Terence Hill, i proto její zhlédnutí vesměs potěší. Režisér a spoluscenárista Franco Rossi v ní tedy nepředvádí nic originálního a tradičně se spoléhá na odlehčenou atmosféru, slovní i situační humor a svižné tempo. Podařilo se mu taktéž vyvážit poměr mezi hodně nadsazenou akcí a bitkami a dialogovými scénami, které jsou v tomto případě klidnější než obvykle. Oproti jiným filmům oblíbeného páru se v tomto objevuje i decentní sociálně-náboženská kritika, která je nadčasová a lehce ho posouvá do jiné roviny, nikomu by to ale zásadně vadit nemělo. Ideální rozjezd pracovního týdne. 

Zajímavost: Jedná se o jubilejní desátý společný film populárního dua.

Originální trailer filmu Dva misinoáři / Porgi l'altra guancia
Producenti (The Producers) (pondělí 4. 9., ČT art, 20.20 - 21.45)

Plakát filmu Producenti / The ProducersMuzikálová komedie z konce šedesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším, což je rozhodně škoda, protože se dočkala i Oscara za scénář, což u tohoto žánru nebývá tak časté. Režisér a scenárista Mel Brooks v ní velmi šikovně balancuje na hraně parodie, aniž by ji ale někdy překročil a výsledek tak je hodně vtipnou a zároveň kousavou satirou na svět šoubyznysu. Jeho devízami jsou originální a nápaditý příběh, svižné tempo, v němž se pořád něco děje, s tím související krátká stopáž, v níž není prostor na nudu, a především množství vynikajících čísel, gagů i slovního a situačního humoru, a i když někdy tvůrce trefuje dost mimo, vůbec to nevadí. Výborné je i obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaný Gene Wilder, kterému dělají společnost třeba Zero Mostel, Dick Shawn nebo Renee Taylor. Neprávem opomíjená klasika.

Zajímavost: Název velmi slavného alba skupiny U2 Achtung, Baby má původ právě v tomto filmu. 

Originální trailer filmu Producenti / The Producers
Předčítač (The Reader) (pondělí 4. 9., ČT2, 21.50 - 23.55)

Plakát filmu Předčítač / The ReaderAmericko-německé válečné romantické drama je adaptací stejnojmenné novely Bernharda Schlinka a má blíže k evropským žánrovkám. A vlastně se není co divit, neboť režisérem je Stephen Daldry, který klade důraz na silný příběh, hodně pomalé tempo, v němž rozvíjí vztahy mezi postavami a zcela záměrně nechává divákovi velký prostor k zamyšlení a na mnoho otázek ani neodpovídá. Opřít se mohl především o na Oscara nominovanou kameru dvojice Roger Deakins a Chris Menges, již zmíněné téma, které nestárne a precizní herecké výkony, jimž dominuje Oscarem oceněná Kate Winslet, s níž hodně sympaticky drží krok David Kross, trochu v pozadí pak zůstávají taktéž velmi dobří Ralph Fiennes nebo Bruno Ganz. Škoda jen trošku delší stopáže, protože hlavně v první polovině, která je místy trochu nudná, se film mění pouze v přehlídku několika atraktivních erotických scén. Trochu náročnější podívaná.

Zajímavost: Původně měla hlavní roli hrát Aňa Geislerová, tvůrci se ale nakonec rozhodli pro mnohem známější Winslet.

Originální trailer filmu Předčítač / The Reader
Richard Müller: Nepoznaný (Richard Müller: Nespoznaný) (úterý 5. 9., ČT2, 21.00 - 22.35 / středa 6. 9., 15.35 - 17.05)

Český plakát filmu Richard Müller: Nepoznaný / Richard Müller: NespoznanýČesko-slovenský dokument o jednom z nejvýraznějších hlasů tuzemské pop music překvapí tím, jak otevřený a nemilosrdný ke svému hrdinovi je. Režisér a spoluscenárista Miro Remo od něj dostal přístup do archivních materiálů a volnou ruku, čehož dokázal využít prakticky na maximum. Prostříháváním mezi bezstarostnými záběry z dob, kdy byl zpěvák na absolutním vrcholu a těmi současnými, kdy naopak bojuje s těžkou psychickou nemocí, získává opravdu jedinečný celek, který je realistický a smutný zároveň. Ve druhém plánu se mu šikovně daří upozornit na to, kolik lidí slavné muzikanty obklopuje a je z nich prakticky živo, a i tato výpovědní hodnota je spíše smutná. Nechybí tu ale ani fragmenty z jeho nejslavnějších písní, některých koncertů a pochopitelně i raritní záběry. Ve filmu se mimo hlavního aktéra objeví řada dalších hvězd, jakými jsou třeba Iva Bittová, Dan Bárta, Soňa Norisová, Juraj Jakubisko nebo Martin Dejdar. Demýtizující a emočně dost náročný dokument.

Zajímavost: Filmaři natočili více než dvě stě hodin použitelného materiálu.

Oficiální trailer filmu Richard Müller: Nepoznaný / Richard Müller: Nespoznaný
Divoké historky (Relatos salvajes) (úterý 5. 9., ČT art, 21.10 - 23.10)

Plakát filmu Divoké historky / Relatos salvajesNa Oscara za cizojazyčný film nominované argentinsko-španělské povídkové komediální drama mnohé diváky určitě překvapí svou nekompromisností a dost brutálním černým humorem. Režisér a scenárista Damián Szifrón v něm představil šest povídek, které mají společné téma lidí, kteří v obyčejné situaci ztratí nervy, z čehož pak rezultuje hodně zajímavých a nečekaných událostí. Potěší, že všechny mají skoro stejnou úroveň a jsou kvalitativně poměrně vyrovnané, nápadité, nesmlouvavě cynické a disponují odlehčenou atmosférou a svéráznou nadsázkou. V našich končinách je plusem i to, že obsazení tvoří neznámé tváře, díky nimž lze získat pocit jakési autenticity a značné uvěřitelnosti. Vyzdvihnout pak zaslouží především povídky O Bombitovi a závěrečná Svatební, které patří k absolutním vrcholům snímku. Lze-li něco tvůrci vytýkat, tak pak snad jen to, že pointy některých příspěvků divákům dojdou dřív, než by bývaly měly. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Autor napsal většinu příběhů ve vaně.

Český trailer filmu Divoké historky / Relatos salvajes
Hartova válka (Hart's War) (úterý 5. 9., Prima Max, 21.55 - 00.30 / čtvrtek 7. 9., 00.35 - 08.05)

Plakát filmu Hartova válka / Hart's WarVálečné drama svého času vzbudilo v našich končinách velké pozdvižení, protože se natáčelo z větší části právě u nás. Režírující Gregory Hoblit sbírá body hlavně v první polovině, kdy buduje hodně solidní atmosféru, rozehrává zajímavý a atraktivní příběh a udržuje svižné tempo. Postupem času ale zůstává pouze nádherná kamera a působivý soundtrack Rachel Portman, neboť snímek se rázem dost táhne a mění se v upovídané a ne úplně důvěryhodné soudní drama odehrávající se v období války. Nad vodou ho tak drží mimo zmíněných atributů především obsazení, v němž exceluje Colin Farrell, vedle něhož se objeví trochu znuděný Bruce Willis, Terrence Howard nebo Cole Hauser. Hodnocení ale nejvíce sráží samotný závěr, který je hloupý, typicky hollywoodský a působí jako úlitba účasti hlavní hvězdy. Solidní podívaná s promarněným potenciálem.

Zajímavost: Krátce po dokončení filmu spáchal sebevraždu mladý herec Jonathan Brandis, většina jehož scén byla vystřižena.

Oficiální trailer filmu Hartova válka / Hart's War
Takový je byznys (Taking Care of Business) (čtvrtek 7. 9., Nova Cinema, 14.15 - 16.20)

Plakát filmu Takový je byznys / Taking Care of BusinessV tuzemsku prakticky neznámá komedie sice pochází z roku 1990, dá se ale považovat za "osmdesátkovou" žánrovku. Režírující Arthur Hiller v ní dostal k ruce scénář tehdy začínajícího J.J. Abramse, který nabízí otřepané tempo, neoriginální, ale ve své době hodně oblíbené a časté téma a několik podařených vtipů. Tvůrci se naštěstí podařilo udržet potřebný nadhled a odlehčenou atmosféru, nastolit svižné tempo a příliš toho neřešit. Do hlavních rolí obsadil dvojici James BelushiCharles Grodin, mezi níž panovala potřebná chlapská chemie, mimořádně se mu ovšem povedlo i obsazení rolí vedlejších, v nichž se objevili výteční Hector Elizondo, Mako, John de Lancie, Anne De Salvo nebo Loryn Locklin. Z pohledu moderního diváka jde pochopitelně o zastaralý a notně nostalgický snímek, i tak má ale své kouzlo a některé hlášky se dají bez problémů používat i dnes. Nenápadný tip na čtvrteční odpoledne.

Zajímavost: Tehdy debutující Abrams se ve filmu mihne kolem šestnácté minuty jakožto jeden z pasažérů letadla.

VHS trailer filmu Takový je byznys / Taking Care of Business
Trabantem do posledního dechu (čtvrtek 7. 9., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu  / Trabantem do posledního dechuČesko-slovenské dokumentární roadmovie zatím ukončuje úspěšnou sérii originálních cestopisů z různých koutů světa. Režisér a scenárista Dan Přibáň ho ovšem pojal trošku osobněji, protože se soustředil spíš na osudy mnoha postav než na přiblížení jednotlivých lokací, z čehož rezultuje to, že z filmu se stala situační komedie, která má nepochybně kouzlo a nápad, ale trošku se odklonila od původní idey. Zarytým fanouškům by tak mohlo vadit, že tu chybí mapka a vůbec se neuvádí, kudy celá skupina projíždí. Jinak ale filmu nechybí svérázný humor, opravdu nečekané situace a dobrodružství, svižné tempo a samozřejmě ani atraktivní a exotické destinace. Celek je ovšem určen hlavně pro fanoušky, protože do děje nijak neuvádí a neobjasňuje většinu souvislostí. Hodně vydařená záležitost, která ale slouží "jen" jako celovečerní upoutávka na mnohem delší seriál, v němž je prostor na více eskapád.

Zajímavost: Na zatím poslední cestě urazil celý tým 15 291 kilometrů během šesti měsíců.

Originální trailer filmu Trabantem do posledního dechu
Frank (Frank) (čtvrtek 7. 9., ČT art, 22.30 - 00.05)

Český plakát filmu Frank / FrankBritské hudební komediální drama je hodně svéráznou záležitostí, která není úplně pro každého. Režisér Lenny Abrahamson v něm spoléhá na břitkou ironii a sarkasmus a typicky britský suchý humor a celkově notně odlehčenou, zároveň ale posmutnělou atmosféru. Daří se mu poskytovat náhled do duše geniálního hudebníka, který je ale těžce introvertní a před světem se skrývá za umělou hlavou, ve druhém plánu navíc výborně upozorňuje na současné nebezpečí internetu, sociálních sítí a falešných hrdinů. Nechybí tu ani chytlavá muzika a minimálně dvě písně s hitovým potenciálem. V hlavní roli se objeví Michael Fassbender, který tedy není moc vidět, a jehož doplňují mimo jiné Domhnall Gleeson nebo Maggie Gyllenhaal. Je pravda, že někomu bude film připadat prázdný, pozérský a do sebe zahleděný, to už je ale věc vkusu a asi i momentálního rozpoložení. Svým způsobem originální žánrovka, o níž víc prozradí naše recenze.

Zajímavost: Film je inspirovaný životem a smrtí Franka Sidebottoma, alterega muzikanta Chrise Sieveye.

Oficiální trailer filmu Frank / Frank


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY