Zemřel představitel Krakonoše František Peterka

Vydáno: 25.11.2016 14:59 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 94 let zemřel český herec František Peterka, kterého si ho pamatují miliony dětí z oblíbeného večerníčku Krkonošské pohádky. Proslul také v celé řadě komedií ze sedmdesátých let.
Iva Janžurová, František Peterka ve filmu Zítra to roztočíme, drahoušku...! / Zítra to roztočíme, drahoušku...!Domácí média oběhla zpráva o úmrtí českého herce Františka Peterky, který dnes zemřel ve věku 94 let v Liberci. Zprávu o jeho smrti jako první přinesla televize Prima. Peterka se ve filmu začal objevovat už na od přelomu čtyřicátých a padesátých let v dobových snímcích jako Botostroj nebo Únos. V roce 1960 vytvořil hlavní roli v dramatu z koncentračního táboru Přežil jsem svou smrt, kde si zahrál postavu boxera, který dostane šanci boxovat s nacistickým oficírem. Šedesátá léta mu přinesla několik zajímavých rolí. V roce 1966 si zahrál v psychologickém dramatu Znamení Raka, v kriminálce Vrah skrývá tvář a v muzikálové komedii Dáma na kolejích.

Vrcholu své slávy dosáhnul v sedmdesátých letech, kdy si zahrál postavu Krakonoše v seriálu Krkonošské pohádky, který se stal jedním z nejoblíbenějších večerníčků z obrazovek Československé televize. Nezapomenutelný je také jako trenér juda z kultovní komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! a z komedií Petra Schulhoffa jako Zítra to roztočíme, drahoušku...! a Co je doma, to se počítá, pánové.... Peterka byl také Fantomasem z kultovního pohádkového seriálu Arabela. Od poloviny osmdesátých let se herec držel v ústranní. Jeho poslední rolí byl četník z televizního dramatu Kráva.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • výborný herec, jeden z posledních ze staré gar... (Fimi, 26.11.2016 10:03) Reagovat

    výborný herec, jeden z posledních ze staré gardy....94 let, požehnaný věk

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY