Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 11. 3. 2022 - 17. 3. 2022

TV tipy: Úplně vyřízený Oskar Schindler vyráží na Woodstock, kde uvidí pád anděla

Vydáno: 11.03.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V aktuální televizní nabídce jednoznačný hit chybí a do našeho výběru se dostaly spíše filmy méně výrazné, případně skoro neznámé. Kromě tří dokumentů je tím nejzajímavějším zřejmě akční béčko Pád anděla.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Lady L (Lady L) (pátek 11. 3., ČT2, 21.40 - 23.30)

Plakát filmu Lady L / Lady L
© IMDb
Francouzsko-britsko-italská komedie z poloviny šedesátých let je nejen u nás absolutně neznámá a v průběhu času se na ni zapomnělo. Režisér a scenárista Peter Ustinov v ní adaptoval románovou předlohu Romaina Garyho a moc toho neřešil, protože důraz kladl na atraktivní příběh a výborně napsané a vypointované dialogy, které skvěle baví po celou dobu. A je to jedině dobře, protože samotná tematika není moc originální a je zpracována naprosto standardně, takže se autor nepouštěl do nějakých experimentů a naopak se spoléhal na diváckou jistotu v podobě pohodové atmosféry, svižného tempa a sympatických postav, které lehce karikují soudobou vyšší společnost. Výrazně se pak opřel i o hvězdné obsazení, v němž se sešli výborní Sophia LorenPaul NewmanDavid NivenPhilippe Noiret nebo Michel Piccoli. Jen škoda, že první polovina naláká na skvělou podívanou, aby ta druhá trochu upadla ve stereotyp a byla zbytečně roztažená, neuškodilo by ani víc tvůrčí odvahy a originality. Raritní tip na konec pracovního týdne. 

Zajímavost: Po třiceti letech od natáčení režisér přiznal, že Loren a Newman si vůbec nepadli do oka, což mělo za následek ne úplně fungující romantickou linii.

Originální trailer filmu Lady L / Lady L
Push (Push) (sobota 12. 3., Televize Seznam, 22.50 - 01.10 / neděle 13. 3., 23.30 - 01.50 / úterý 15. 3., 23.40 - 01.55)

Plakát filmu Push / Push
© Impawards
Třináct let starý sci-fi thriller trochu zapadl a dnes se moc nepřipomíná. A není se co divit, protože režírující Paul McGuigan v něm doplatil na extrémně hloupý a prvoplánový scénář, který si sice půjčuje to nejlepší z podobných žánrovek, nedokáže to ale spojit v účinný celek a nefunguje v něm byť jen elementární logika. Technická stránka je naštěstí v pořádku, takže se tvůrce může opřít o hodně solidní vizuál plný slušných, leč dnes přece jen trochu moc viditelně digitálních efektů, svižné tempo a poměrně zábavnou a dobře zvládnutou akci. Titulní role si zahráli Chris EvansDakota Fanning a Camilla Belle, pro které je ovšem společné to, že neměli moc co hrát a jejich vzájemná souhra úplně nefunguje, mnohem lépe je na tom Djimon Hounsou, který si svého záporáka viditelně užívá. Výsledek tak ve své podobě v první polovině připomíná pilotní díl seriálu, v té druhé pak sestřih těch nejlepších dílů. Nenáročná podívaná na víkendovou noc.

Zajímavost: Některé oblečení, které ve filmu nosí Fanning, je její vlastní.

Oficiální trailer filmu Push / Push
Pád anděla (Angel Has Fallen) (sobota 12. 3., Nova, 23.05 - 01.20 / pondělí 14. 3., Nova Cinema, 00.00 - 02.00 / úterý 15. 3., 02.25 - 04.15)

Plakát filmu Pád anděla / Angel Has Fallen
© Facebook tvůrce
Tři roky starý thriller je závěrečným dílem volné série, která se postupem času mimo USA přesunula do světa VOD služeb a domácího kina. A je to asi adekvátní, protože režisér a spoluscenárista Ric Roman Waugh v něm nedostal prostor pro nějaké inovace a naopak natočil poctivý, lehce staromilský počin, v němž hraje prim velmi dobrá a relativně nápaditá akce, na které je bohužel znát nižší rozpočet, tudíž není tak velkolepá. Ačkoli se snaží i o určité příběhové odbočky a nejednoznačnosti, nepodaří se mu zakrýt, že pracuje s tunou klišé, předvídatelností a logika mu moc nefunguje. To ovšem částečně napravuje solidní atmosférou, svižným tempem a několika dialogovými scénami, které jsou zábavné a svým podáním odkazují do zlatých časů žánru. Hlavní roli ztvárnil spolehlivý a charismatický Gerard Butler, kterému sekundují třeba Morgan FreemanDanny HustonJada Pinkett Smith nebo vynikající a hláškující Nick Nolte. Být to celé o pár desítek minut kratší, asi by to nikomu nevadilo. Ideální víkendová záležitost. 

Zajímavost: Produkce filmu byla o tři měsíce odložena, protože Butler spadl z motorky a zranil se.

Oficiální trailer filmu Pád anděla / Angel Has Fallen
Nežádej svůj poslední tanec (Save the Last Dance) (neděle 13. 3., Paramount Network, 15.40 - 18.00 / pondělí 14. 3., 17.45 - 20.00)

Plakát filmu Nežádej svůj poslední tanec / Save the Last Dance
© IMDb
Více než dvě dekády staré romantické drama nikoho nepřekvapí, na druhou stranu je ale bez problémů snesitelné, což se rozhodně počítá. Režírující Thomas Carter v něm nic moc neřešil a nabízí zcela přímočarý, předvídatelný a klišovitý příběh, který se snaží mít i nějaký sociální přesah, to se mu ale moc nedaří. Zvládl ale klíčové složky, kterými byly výborná hudba Marka Ishama a perfektně zvládnutá choreografie tanečních scén, jejichž propracovanost je takřka dokonalá a jsou skvěle nasnímané. Právě tyto momenty patří k naprostým vrcholům celého snímku, protože mají spád, svižné tempo a překvapivě nejsou stereotypní. Pozitivem budiž i to, že funguje celá romantická linie, i když ta je hodně kýčovitá a prvoplánová. Ústřední pár si zahráli Julia Stiles, které je sice trochu těžké uvěřit baletku, ale kompenzuje to svou přirozeností a roztomilostí, a Sean Patrick Thomas. I v tomto případě ale platí, že kratší stopáž by určitě neuškodila. Nenápadný tip na nedělní odpoledne.

Zajímavost: První taneční scéna hlavních hrdinů ve školní kavárně byla kompletní improvizací.

Originální trailer filmu Nežádej svůj poslední tanec / Save the Last Dance
Úplně vyřízený chlap (neděle 13. 3., ČT art, 20.15 - 21.45)

Plakát filmu  / Úplně vyřízený chlap
© Filmový přehled
Československé drama vzniklo v polovině šedesátých let, čili na vrcholu Československé nové vlny, přesto je dnes zcela zapomenuté a zastíněné slavnějšími počiny. A je to velká škoda, protože jinak režimně dost poplatný režisér Vladimír Čech v něm trochu popřel sám sebe a natočil jednu z vůbec prvních výpovědí o zrůdnosti padesátých let. Vytvořil v ní vskutku temnou a skoro bezvýchodnou atmosféru, v níž je jednotlivec ve vleku událostí a vládnoucího režimu a soustředil se na precizně napsaný příběh, který vychází z románu Páteř Ladislava Bublíka. Ten výborně pracuje s různými postavami, které představují snad všechny společenské charaktery a působí naprosto realisticky. Největší přínos však spočívá v práci s metaforami, protože opravdu tvrdá kritika stalinismu je nevyřčená a schovaná za různými jinotaji a symboly a je úplně jedno zda to tak tvůrce chtěl, nebo ne. Za zmínku pak stojí i skvěle zachycená atmosféra tehdejšího dělnického prostředí. V hlavních rolích se objeví vynikající Jaroslav VíznerEva KubešováFrantišek Peterka nebo Jaroslav Vojta, výraznou úlohu ztvárnil Oldřich Nový, který reflektoval své prvorepublikové postavení absolutní hvězdy. Kdyby to nebylo řemeslně tak konvenční a nevýrazné, asi by dojmy byly ještě o něco nadšenější. Pozapomenutý tip.  

Zajímavost: Natáčelo se v Ostravě.

Televizní spot filmu Úplně vyřízený chlap
Oskar Schindler (Schindler: The Documentary) (neděle 13. 3., ČT2, 23.50 - 01.10)

Plakát filmu Oskar Schindler / Schindler: The Documentary
© CSFD
Britský životopisný dokument z první poloviny osmdesátých let, který byl aktualizovaný v roce 2019, slouží jako určitý dovětek legendárního Schindlerova seznamu. Režisér a scenárista Jon Blair se v něm detailně zaměřuje na osobu německého průmyslníka, který za druhé světové války zachránil život tisícům židovských pracovníků. A i když filmařsky nepředvádí nic originálního a nápaditého, výpovědní hodnota je hodně silná a naprosto zastíní potenciální nedokonalosti. Velmi dobře pracuje s historickými prameny, které odhaluje, a z nichž je znát, že slavný film se držel reality více, než si kdo myslel a i ty nejmenší detaily nejsou příliš vyfabulované. Tvůrci se podařilo sehnat i mnoho pamětníků, mezi nimiž vyniká i milenka velitele koncentračního tábora, jejíž výpověď demonstruje pokřivený pohled na svět nacistických pohlavárů a jejich blízkých. I další informace jsou mnohdy překvapivé a pro většinu diváků nové. Standardní, ale faktograficky nabitý dokument, který je dnes bohužel opět aktuální. 

Zajímavost: V původním znění je vypravěčem Dirk Bogarde.

Ukázka z filmu Oskar Schindler / Schindler: The Documentary
Můj kámoš špión (My Spy) (pondělí 14. 3., Prima Max, 20.00 - 22.00 / úterý 15. 3., 18.05 - 20.00)

Plakát filmu Můj kámoš špión / My Spy
© Facebook tvůrce
Akční komedie se před dvěma lety tuzemským kinům zcela vyhnula a legálně ji lze vidět na různých VOD platformách. A to je asi její ideální cílová stanice, protože režírující Peter Segal v ní spoléhá na naprostou diváckou jistotu a nepouští se do nějakých experimentů. To tedy znamená, že se opírá o naprosto pohodovou atmosféru, svižné tempo, předvídatelný, klišovitý a pochopitelně absolutně nereálný příběh a vyvážený humor, který naštěstí nikdy nesklouzne k trapnosti a křečovité prvoplánovosti. Tato skutečnost potěší o to víc, že akce je tu naprosté minimum a objeví se jen na začátku a samotném konci snímku, ten přesto docela funguje, ačkoli se v něm vesměs jen mluví. To zapříčinilo i obsazení, v němž se skvěle doplňují toporný, ale ukrutně vtipný Dave Bautista, jenž prokázal obří komediální potenciál, a sympatická a neotravná Chloe Coleman, jejíž roztomilost je neodolatelná. Právě oni dva drží snímek nad vodou v těch slabších chvilkách a díky nim se nikdy nedostaví totální nuda. Oddechovka na pondělní večer. 

Zajímavost: Navzdory tomu, že se film odehrává v Chicagu, většina se ho natočila v Torontu. 

Oficiální trailer filmu Můj kámoš špión / My Spy
Já, Patrick Swayze (I Am Patrick Swayze) (úterý 15. 3., ČT art, 21.10 - 22.40)

Plakát filmu Já, Patrick Swayze / I Am Patrick Swayze
© CSFD
Životopisný dokument je poctou předčasně zesnulému herci, který toužil vystoupit z určité škatulky, nikdy se mu to ale úplně nepovedlo. Režisér a scenárista Adrian Buitenhuis v něm využil přístup k archivním materiálům a divákům předložil několik unikátních záběrů z domácího videa a raritních fotografií z jeho mladých let, podařilo se mu sehnat i výpovědi některých členů rodiny a jeho přátel, jejichž vzpomínání je někdy hodně dojemné. Sympatické je, že neopomíná ani jeho kariéru, která je řazena chronologicky, často odhalí motivace, proč některé role přijal a dá slovo i jeho kolegům, kteří leckdy připomenou méně zábavnou historku z natáčení. Z celého dokumentu ovšem vyzařuje určitá síla, kterou Patrick Swayze disponoval a s jejíž pomocí bojoval s těžkou nemocí až do úplného konce. Melancholický portrét hollywoodského sympaťáka, který si i přes svou konvečnost a konzervativnost získá i ty, kteří jeho kouzlu nepropadli.  

Zajímavost: V originálním znění provází dokumentem hercova manželka Lisa Niemi.

Oficiální trailer filmu Já, Patrick Swayze / I Am Patrick Swayze
Chci tě, jestli to dokážeš (úterý 15. 3., ČT2, 22.20 - 23.50)

Plakát filmu  / Chci tě, jestli to dokážeš
© Česká televize
Loni v srpnu se v kinech krátce objevil tuzemský dokument, který boří určitá tabu. Režisérka a scenáristka Dagmar Smržová v něm zachytila příběh těžce postižené dívky, která by ráda poznala sexuální naplnění. I přes trochu kontroverzní tematiku jde o citlivý portrét, který nedělá z hlavní hrdinky karikaturu a naopak poukazuje na její silné stránky a odhodlání a empaticky ukazuje její strasti a snahy o určitou osobní svobodu. V druhém plánu lze snímek chápat i jako určitou kulturně-společenskou sondu do života v bývalých Sudetech, což mu dodává zvláštně posmutnělou atmosféru a osobitost. Potěší i to, že i nejintimnější momenty jsou zachyceny naprosto neurážlivě a věcně. Možná je škoda, že někdy autorka od tématu odskakuje až příliš, celkový motiv snímku není úplně jasný a některé scény jsou zbytečně pomalé a zdlouhavé, to ale nic moc na zajímavosti celého projektu nemění.

Zajímavost: Hlavní hrdinka prodělala obrnu, která ji upoutala na lůžko.

Originální trailer filmu Chci tě, jestli to dokážeš
Woodstock: festival jedné generace (Woodstock: Three Days That Defined a Generation) (středa 16. 3., ČT art, 23.05 - 00.25)

Plakát filmu Woodstock: festival jedné generace / Woodstock: Three Days That Defined a Generation
© IMDb
Tři roky starý dokument se vrací k legendárnímu hudebnímu festivalu, který na konci šedesátých let změnil dějiny populární hudby a byl jakousi demonstrací jedné generace. Režisér a spoluscenárista Barak Goodman v něm potěší především znalce celé události, protože moc nevysvětluje a hlavně skoro rezignuje na jakákoli hudební vystoupení, kterých je naprosté minimum. Místo toho se soustředí na okolnosti vzniku celé akce, její přípravy a průběh z pohledu návštěvníků. Přidává pár unikátních archivních fotografií i filmových záběrů, které leccos odhalí, a zajímavostí od pořadatelů, o nichž se nikdy moc nemluvilo. Zachytil i specifickou a osobitou atmosféru sounáležitosti a uvolněnosti doby, která festival proslavila. Navíc se mu vše podařilo prakticky bez přítomnosti mluvících hlav, což je svým způsobem jedinečné. Jen škoda, že se soustředil jen na pozitiva a některé negativní události a dopady zcela vynechal. Odkaz květinových dětí.

Zajímavost: Ve filmu se objeví krátký záběr kapely Keef Hartley Band, který je zároveň jediným dostupným videozáznamem vystoupení této skupiny na celém festivalu.

Oficiální trailer filmu Woodstock: festival jedné generace / Woodstock: Three Days That Defined a Generation

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Strážci (23.04.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Vrána (14.03.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci (28.02.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřela Piper Laurie (15.10.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Equalizer zažívá brutální vedro (30.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu