Recenze: Nový Ben Hur přišel o velkolepost, zbyla tuctová podívaná

Vydáno: 27.08.2016 10:00 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Novou verzi biblického příběhu o Ben Hurovi natočil režisér Timur Bekmambetov, který se předem odsoudil k tomu, že jeho film bude nemilosrdně srovnáván se slavným oscarovým předchůdcem z roku 1959.

Ben-HurRecenzoval/a Jan Varga dne 27.08.2016 10:00. Novou verzi biblického příběhu o Ben Hurovi natočil režisér Timur Bekmambetov, který se předem odsoudil k tomu, že jeho film bude nemilosrdně srovnáván se slavným oscarovým předchůdcem z roku 1959. Hodnocení: 2.5
Ben-Hur
Ben-Hur
Drama / Akční / Dobrodružný
USA, 2016 , 125 min.

Režie: Timur Bekmambetov
Scénář: Lew Wallace, Keith R. Clarke, John Ridley
Kamera: Oliver Wood
Herci: Jack Huston, Toby Kebbell, Rodrigo Santoro, Nazanin Boniadi, Ayelet Zurer, Pilou Asbæk, Sofia Black-D'Elia, Morgan Freeman, Marwan Kenzari, Moises Arias, James Cosmo, Haluk Bilginer, David Walmsley, Yasen Atour, Francesco Scianna

Česká premiéra: 25.08.2016

Hodnocení: 5/10

Distributor: Forum Film Czech


Ben-Hur hodnocení na Kinobox.cz: 54.98 %
Jack Huston ve filmu Ben-Hur / Ben-HurNelze recenzovat nového Ben Hura a nevzpomenout přitom klasiku z roku 1959, Ben Hura režiséra Williama Wylera. Ukázkový velkofilm, téměř čtyřhodinové epické drama biblických rozměrů, v němž je velkolepý dobrodružný příběh bohatého židovského měšťana, který je odsouzen jako otrok na galeje a po letech se rozhodne natřít to Římské říši ve vozatajských závodech, prolnut se životem Ježíše Krista, završeným čtyřiceti minutami výjevů z křížové cesty. Jeden z nejlepších filmů světové kinematografie, který dodnes neztratil téměř nic ze své působivosti, s nesmrtelným výkonem Charletona Hestona a s jedenácti Oscary na kontě.
 
Nový Ben Hur není nijak zvlášť velkolepý ani epický a spíš by se dal označit za zcela tuctovou akčně-historickou podívanou, srovnatelnou s jinými soudobými filmy podobného ražení, např. s remakem Souboje titánů či Barbara Conana. Jaké byly důvody jeho vzniku, by možná vydalo na zajímavou diskuzi, avšak pokud jedním z těch důvodů bylo vydělat peníze, tak se ten záměr příliš nevydařil, protože tržby nového Ben Hura jsou přinejmenším v USA žalostné.

Toby Kebbell, Jack Huston ve filmu Ben-Hur / Ben-HurOproti Wylerovu snímku se Ben Hur dočkal řady změn. Je jich opravdu až příliš na to, aby se rozebíraly všechny. Ale ať už jde o vystřižení všeho možného kvůli podstatně kratší stopáži nebo o změny ve vztazích či motivacích postav, ne vždy jde o změny k horšímu, jak by se mohlo zdát. Jen těch změn k horšímu je o něco víc.
 
Základem je příběh dvou dávných přátel (zde nevlastních bratrů), Žida Ben Hura a Římana Messaly, které znesváří, když Ben Hur na sebe vezme vinu za ohrožení života důležitého římského pohlavára a Messala za to uvězní (zde popraví) jeho rodinu a jeho samotného pošle dřít na galeje, kde dotyčný stráví pět let. Není to ale o tom, že by Ben Hur byl nevinný svatoušek a Messala zas sadistický zlosyn. Messala (Toby Kebbell) tu je za hrdinného reka, co se chtě nechtě musí podřídit rozkazům nadřízených, zatímco Ben Hur (Jack Huston) si za to, co se mu stane, může do jisté míry sám, a to když ve svém domě nerozvážně ukryje nebezpečného rebela.
 
Jack Huston, Morgan Freeman ve filmu Ben-Hur / Ben-HurZa nejzápornější postavu je tu tím pádem Messalův přímý velitel Pilát Pontský, který dostal oproti verzi z roku 1959, kde vůbec nepůsobil jako záporná postava, mnohem víc prostoru. Naopak za nejvíce pozitivního hrdinu je tu Ježíš Kristus, který se zaprvé tentokrát dočkal i několika vět ve scénáři a zadruhé je mu vidět do obličeje, což mu ironicky na božském vzezření dost ubírá – nebýt toho, že se hned ve své první scéně věnuje truhlařině, tak by ani nebylo poznat, že jde o Krista (a nějaká vedlejší postava to raději o něco později pro jistotu ještě explicitně zmíní).

Záměrný důraz na šedivost obou hlavních postav, kdy Juda není žádný zářný exemplář příkladných vlastností a Messala by se rád choval jako dobrák, kdyby měl tu možnost, poněkud znevažuje motiv konfliktu obou jedinců a celé to spěje k tomu, že film má oproti Wylerovu filmu i podstatně jiný závěr, bohužel o dost hloupější, obírající snímek o případný nádech antické tragičnosti.
 
Toby Kebbell ve filmu Ben-Hur / Ben-HurDěj filmu působí mnohdy až příliš zbrkle, což je v kontrastu s předlouhými dialogovými scénami, v nichž postavy komentují své motivace a sociálně-politické přesvědčení, a které padají na hubu jednak kvůli své obecné nezajímavosti a jednak kvůli tomu, že jediný opravdu výborný herec v celém filmu je Morgan Freeman ve vedlejší roli kočovného šejka, zatímco zbytek osazenstva je nejčastěji slušným hereckým průměrem, sporadicky mírným nadprůměrem.
 
Částečná nuda a mdlost v klidnějších pasážích bude zaviněna pravděpodobně i režií Timura Bekmambetova (Noční hlídkaWanted), který sice s přehledem zvládá akční pasáže (lodní bitva i závody čtyřspřeží vypadají moc dobře, ačkoli o moc lepší než v roce 1959 nejsou, pokud vůbec), ale když se na plátně zrovna nic akčního neděje, tak to znatelně vázne.
 
Morgan Freeman ve filmu Ben-Hur / Ben-HurZ toho všeho by to mohlo vypadat, jako že je nový Ben Hur úplně strašlivý, což ale není pravda. Je to veskrze průměrný historický film prodchnutý biblickými motivy, který akorát neustále naráží na to, že je srovnáván s o tolik kvalitnějším předchůdcem, vedle něhož se nutně jeví poněkud dietně a nedomrle. Srovnávat oba Ben Hury je jako stavět vedle sebe bramborovou kaši z brambor a bramborovou kaši z prášku, leč je to srovnání, kterému se člověk neubrání. Wylerova Ben Hura pochopitelně doporučuji ke zhlédnutí podstatně víc, od toho nového ale zároveň úplně neodrazuji. Když už nic jiného, tak ve srovnání se zmíněnými novými verzemi Souboje titánů nebo Barbara Conana vychází přeci jen vítězně.
 
(A nemá cenu poznamenávat na účet nového Ben Hura, že remaky slavných filmů by se vůbec neměly točit. On totiž i ten oslavovaný Ben Hur z roku 1959 je remake, a to snímku z roku 1925.)

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]



originální trailer filmu Ben Hur


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY