Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 7. 7. 2023 - 13. 7. 2023

TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií

Vydáno: 07.07.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: WallpaperAccess

V následujícím týdnu pochopitelně nelze v televizních programech očekávat žádné zásadní premiéry, nicméně i tak se do našeho výběru dostalo několik počinů, které zná jen málo diváků a rozhodně stojí za pozornost.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Šprti na tahu (Good Kids) (pátek 7. 7., Prima Cool, 20.15 - 22.10 / neděle 9. 7., Prima Max, 22.55 - 00.45 / pátek 14. 7., 02.40 - 04.40)

Plakát filmu Šprti na tahu / Good Kids
© IMDb
Sedm let stará komedie u nás tolik známá není a odnesla si jen vesměs průměrná hodnocení, na zahraničních databázích je na tom o něco lépe. Debutující režisér a scenárista Chris McCoy v ní tedy rozhodně nikoho nepřekvapí, protože vycházel z klasické šablony teenagerských komedií a spoléhal na otřepaná klišé. Naštěstí mu ale po většinu času funguje humor, který si udržuje relativně solidní úroveň a vysloveně fekální je málokdy, což se u podobného žánru vždy cení. Také tempo je svižné a stopáž příjemně krátká, takže to celé rychle uteče. Pak ani nevadí, že příběh je sledem různých epizod, které u sebe drží hodně volně a někdy nedávají moc smysl. Potěšující je též obsazení, v němž se objeví třeba Ashley JuddZoey Deutch nebo Demián Bichir. Nenáročný tip na konec polopracovního týdne.   

Zajímavost: V roce 2011 se scénář k filmu ocitl na seznamu těch nejlepších nerealizovaných scénářů.

Oficiální trailer filmu Šprti na tahu / Good Kids

Labutí princezna 2: Tajemství hradu (The Swan Princess: Escape from Castle Mountain) (sobota 8. 7., ČT :D, 09.20 - 10.30)

Plakát filmu Labutí princezna 2: Tajemství hradu / The Swan Princess: Escape from Castle Mountain
© IMDb
Animák ze druhé poloviny devadesátých let v našich končinách skoro nikdo nezná a jeho zařazení do programů je hodně vzácné. Divák v něm ale zase o tolik nepřichází, protože režírující Richard Rich spoléhá na absolutní diváckou jistotu, která z dnešního pohledu spočívá v poctivé ruční animaci, která je tedy sice o něco horší než v díle předchozím, pořád ale více než uspokojivá. Příběh je příjemně pohádkový, ačkoli předvídatelný, někdy zbytečně překombinovaný a leckdy klade důraz na postavy, které si to tak úplně nezaslouží. Dost nevyrovnaný je hudební doprovod, který ukrývá pár chytlavých písní, ale také několik otravných a vyloženě divných. K pozitivnějším dojmům ale přispívají střídmá stopáž, v níž je vskutku čas jen na to nejpodstatnější, příjemné tempo, které není nijak zběsilé, ani se moc netáhne a neinfantilní humor, který se nikomu nepodbízí. Trochu nevýrazný tip na víkendové probouzení.

Zajímavost: V USA měl film premiéru 18. července 1997.

Originální teaser filmu Labutí princezna 2: Tajemství hradu / The Swan Princess: Escape from Castle Mountain

Divoký klaun (The Joker Is Wild) (sobota 8. 7., ČT art, 22.15 - 00.15)

Plakát filmu Divoký klaun / The Joker Is Wild
© Amazon.com
Životopisné drama z druhé poloviny padesátých let je v tuzemsku známé jen minimálně a oficiální cestou se nedá sehnat. Režírující Charles Vidor v něm zpracoval osudy komika a zpěváka Joea E. Lewise, který také mimo hranice USA není bůhvíjak slavný. Zkušenějšího diváka ničím nepřekvapí, protože se opírá o protřelou šablonu o vzestupu a pádu jendoho umělce a o moc víc nenabízí. Dělá to ovšem velmi zkušeně, což znamená, že tempo je poměrně svižné, černobílá kamera místy kouzlí a vytváří nádherné obrazy a titulní postava je dostatečně zajímavá. K tomu přispívá i poměrně strhující výkon Franka Sinatry v hlavní roli, který pochopitelně zazpívá i pár songů, z nichž ten s názvem All the Way se dočkal oscarové nominace, zdatně mu pak sekundují třeba Mitzi GaynorJeanne Crain nebo Eddie Albert. Škoda jen, že tvůrce vyměřil delší stopáž, jejíž poslední třetinu tvoří zbytečně natahované scény a nepochopitelně zkratkovitý závěr. Raritní záležitost. 

Zajímavost: Natáčení filmu probíhalo skoro vždy večer a v noci.

Originální trailer filmu Divoký klaun / The Joker Is Wild

Pavučina snů (Dreamcatcher) (sobota 8. 7., Nova Cinema, 22.35 - 01.10 / pondělí 10. 7., 02.20 - 04.55)

Plakát filmu Pavučina snů / Dreamcatcher
© Impawards
Dvě dekády stará adaptace románu Stephena Kinga patří k těm méně výrazným a pozapomenutým. Režisér a spoluscenárista Lawrence Kasdan v ní boduje hlavně v první polovině, která má výtečnou atmosféru odlehlé zimní krajiny, výborně pracuje s napětím a rozehrává atraktivní a tajemný příběh. V momentě, kdy se ale neznámá hrozba zhmotní, kvalita značně upadne, protože triky nejsou na nejlepší úrovni, napětí se rázem vytrácí a příběh se ubírá podivnými zvraty, absencí logiky a bohužel končí nechtěně směšným a nesmyslným závěrem. Stopáž je navíc přemrštěná a přepálená. A právě v těchto chvílích zcela zásadně drží výsledek nad vodou výborné obsazení, v němž se sešli Damian LewisThomas JaneMorgan FreemanTom SizemoreDonnie WahlbergJason Lee nebo Timothy Olyphant. Tip, který poměrně nedávno našel zastání v našem Stroji času.   

Zajímavost: King prodal práva na zfilmování knihy za jeden dolar.

Originální trailer filmu Pavučina snů / Dreamcatcher

Planeta nezadaných 2 (Planeta Singli 2) (pondělí 10. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / úterý 11. 7., 15.20 - 17.45 / čtvrtek 13. 7., 06.20 - 08.40)

Plakát filmu Planeta nezadaných 2 / Planeta Singli 2
© CSFD
Pokračování úspěšné polské romantické komedie je překvapivě povedené a předchůdci ostudu nedělá. Režijně a částečně scenáristicky s ní debutoval Sam Akina, který se tentokráte opíral o větší množství klišé a příběh je přece jen šablonovitý o dost víc, opět to ale tolik nevadí, protože velmi zdařilá je vánoční atmosféra a jednotlivé vtípky jsou vskutku zábavné a množství hlášek je až enormní. Vše navíc příjemně osvěžuje linie s těhotenstvím, která přináší značné množství humoru. V hlavních rolích se vrátili Agnieszka Wiedlocha a Maciej Stuhr, mezi kterými probíhá potřebná chemie a jejich vzájemné spičkování, které je možná trochu unavenější, patří k vrcholům celého snímku. Dojmy pak lehce sráží závěr, který je prvoplánově dojemný, a i když se sympaticky snaží vše shodit neotřelým humorem, pořád je zbytečně slzopudný a malinko prodlužovaný. Solidní prázdninová zábava od našich sousedů.  

Zajímavost: Do polských kin snímek vstoupil 9. listopadu 2018.

Oficiální trailer filmu Planeta nezadaných 2 / Planeta Singli 2

Kanáři (La gomera) (pondělí 10. 7., ČT art, 22.50 - 00.25)

Plakát filmu Kanáři / La gomera
© FilmAffinity
V tuzemsku skoro neznámá rumunsko-francouzsko-německá krimi je zvláštní podívanou, která v sobě nezapře tvůrce tzv. Rumunské nové vlny. Režisér a scenárista Corneliu Porumboiu si v ní totiž s diváky pohrává, neboť banální a jednoduchý příběh vypráví záměrně komplikovaně a ztěžuje tím orientaci, což je vzhledem k celkovému rytmu a střihu dost zajímavé a navíc to dělá postavy mnohem propracovanější, než ve výsledku jsou, na druhou stranu to ovšem značnou část publika odradí. Tvůrce také čas od času vše odlehčí několika humornými momenty a hláškami, které fungují velmi dobře a v kontextu situací skoro vždy přesně zapadnou. Titulní roli tedy ztvárnil unylý a nevýrazný Vlad Ivanov, to ale vynahradí výborná a nebezpečně sexy Catrinel Marlon, která je plná charismatu a svou úlohu si viditelně užívá. Značně nevyrovnaný je nicméně soundtrack, který kombinuje notoricky známé hity s operními áriemi, což je leckdy dost bizarní. Zajímavý a svým zpracováním originální tip.    

Zajímavost: Originální název filmu je také jménem druhého nejmenšího Kanárského ostrova.

Oficiální trailer filmu Kanáři / La gomera

Zrcadlení tmy (úterý 11. 7., ČT2, 15.45 - 17.15 / čtvrtek 13. 7., 00.40 - 02.10)

Plakát filmu  / Zrcadlení tmy
© CSFD
Tři roky starý dokument se dosud promítal jen na některých festivalech a nějakého oficiálního uvedení se nikdy nedočkal. Důvodem může být i to, že diváky nepochybně rozdělí, neboť jeho hlavním aktérem je herec Jaroslav Dušek, který v něm popisuje zážitky z pobytu ve tmě a odhaluje svůj vnitřní svět. Režisér, scenárista a kameraman Viliam Poltikovič v něm tedy naštěstí vše koncipuje jako cestopis, v němž je plno unikátních záběrů z umělcových výletů, které jsou mnohdy fascinující a místy strhující. Pochopitelně se nevyhne ani jeho leckdy svérázným názorům, které ale umí perfektně formulovat a je značně přesvědčivý, takže i ty, kteří s ním nesouhlasí, donutí k určitému zamyšlení. Zásadním problémem snímku ovšem je absence právě oněch opačných názorů, tudíž se výsledek místy mění na přednášku, která je plná mluvících hlav, což je chvílemi ubíjející. Nejednozačný tip, na který je potřeba být připraven.  

Zajímavost: Snímek se natáčel pět let.

Oficiální trailer filmu Zrcadlení tmy

Amélie z Montmartru (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain) (středa 12. 7., ČT2, 21.50 - 23.50 / čtvrtek 13. 7., 09.25 - 11.20)

Český plakát filmu Amélie z Montmartru / Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
© Aerofilms
Dnes už legendární francouzsko-německé komediální drama z počátku milénia je klasickým příkladem tzv. feel good filmu, který i těm největším cynikům dodá určitou dávku optimismu. Režisér a spoluscenárista Jean-Pierre Jeunet v něm pracoval především s výraznou vizuální stránkou, která je plná barev, dynamického střihu a vypadá tak nádherně, až to místy hraničí s laciným kýčem, k čemuž přispívá i parádní soundtrack, který je zřejmě záměrně lehce přeslazený. Výrazná a zcela zásadní je atmosféra Paříže a jejích zákoutí, která je až nadpozemská a natolik nakažlivá, že nejeden divák posléze do francouzské metropole vycestuje. Příběh je možná naivní, jednoduchý a přehnaně "sluníčkový", v kontextu zvolené surreálné stylizace to zase tolik nevadí. V hlavní roli exceluje Audrey Tautou, kterou doplnili třeba Mathieu KassovitzJamel Debbouze nebo Rufus. Moderní klasika.

Zajímavost: Hlavní role byla psána pro Emily Watson, ta ji ale musela odmítnout, protože neuměla francouzsky.

Český trailer filmu Amélie z Montmartru / Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

Mýtus (San wa) (čtvrtek 13. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.30)

Plakát filmu Mýtus / San wa
© Cinema Clock
Bezmála dvě dekády staré akční dobrodružství je mnohem lépe přijato v zahraničí než v tuzemsku, což může být dáno přece jen trochu vyššími diváckými očekáváními a nároky. Režírující Stanley Tong v něm natočil dost nevyrovnanou podívanou, u níž je s podivem jak moc je rozháraná. Na jednu stranu tu nechybí opulentní výprava a krásné kostýmy, exotická atmosféra a velkolepé bitvy, které sice mají dobrou choreografii a jsou solidně zrealizované, značně je ale sráží velké množství špatných digitálních efektů, které bijí do očí a jsou zoufale nepřirozené. Podobné je to i s titulním příběhem, který střídá dvě časové roviny - zatímco ta z přítomnosti je spíše humorná, tak ta z minulosti je více akční. Dohromady ale moc nefungují a jsou charakteristické tím, že se v nich střídají momenty povedené s těmi trapnými. V titulní roli se objeví spolehlivý Jackie Chan, ačkoli i on má mnohdy co dělat, aby snímek utáhl a působil důvěryhodně. Oddechovka pro tolerantnější diváky a zaryté milovníky hongkongské akční hvězdy. 

Zajímavost: V průběhu natáčení spadl Chan z koně a po zbytek dne nemohl hýbat rukama, jindy si zase do ruky zabodl nůž.

Mezinárodní trailer filmu Mýtus / San wa

Kouzlo romantických komedií (Romantic Comedy) (čtvrtek 13. 7., ČT art, 22.15 - 23.30)

Plakát filmu Kouzlo romantických komedií / Romantic Comedy
© IMDb
Čtyři roky starý dokument trochu klame svým názvem, z něhož se dá vyvodit, že shrne, v čem spočívá kouzlo oblíbeného žánru. Není to tak úplně pravda, protože debutující režisérka, scenáristka a střihačka Elizabeth Sankey ho pojala jako svéráznou audiovizuální esej, v níž upozorňuje na nejčastější žánrová klišé a stereotypy, které zcela změnily pohled na reálné vztahy a logicky se zabývá i specifickou úlohou žen. Dělá to ale velmi vtipnou formou, neboť ty nejlepší momenty z legendárních filmů nastříhá za sebe, jízlivě je okomentuje a předvede na nich, proč jim několikeré divácké generace snadno podléhají. Po celou dobu je ale znát značný nadhled, který vše příjemně odlehčuje a brání tak prvoplánově feministickému odsouzení. Jen je škoda, že se autorka rozmáchla až moc široce, protože při interpretaci žánru v hlubší minulosti sklouzává k banalitám, neférovým srovnáváním a prvoplánovým výkladům. Neznámý tip.  

Zajímavost: Snímek je doplněn písněmi skupiny Summer Camp, jehož členkou je i sama režisérka.

Oficiální trailer filmu Kouzlo romantických komedií / Romantic Comedy

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Nový Karate Kid je na cestě (22.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Dvě slova jako klíč přivádí vyléčené alkoholiky ke spiritualismu (29.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu