Recenze: oddychový komediální návod Jak přežít single

Vydáno: 09.05.2016 17:30 - | foto: facebook tvůrce

Christian Ditter se v Hollywoodu osvědčil loni s velmi povedeným "dojákem" S láskou, Rosie, nyní opět přichází s další vztahovkou, kde se tentokrát soustředí na ne jen jednu lásku, ale několik najednou.

Jak přežít singleRecenzoval/a dne 09.05.2016 17:30. Christian Ditter se v Hollywoodu osvědčil loni s velmi povedeným "dojákem" S láskou, Rosie, nyní opět přichází s další vztahovkou, kde se tentokrát soustředí na ne jen jednu lásku, ale několik najednou. Hodnocení: 3
Původem německý režisér Christian Ditter po velmi neznámých titulech ve své rodné zemi celosvětově prorazil díky adaptaci romantického hitu S láskou, Rosie, ten vyprávěl příběh dvou dlouho se milujících lidí, kterým však osud stále házel klacky pod nohy. Po tomto úspěchu se zaměřil na adaptaci další knihy a šťasná volba padla na populární Jak přežít single od Liz Tuccillo, v níž rozhodně nepočítejte s milostným příběhem pouze dvou lidí, ale mnoha prolínajících se vztahů najednou.

Dakota Johnson ve filmu Jak přežít single / How to Be SingleDěj je totiž zasazen do velkoměsta New York, kde jsme seznámeni s hlavní postavou Alice (Dakota Johnson) krátce poté, co si vzala pauzu od svého dlouholetého vztahu, aby si ujasnila, co chce. Seznamuje se s chaotickou a ničím nevázanou Robin (Rebel Wilson) a bydlí u své workoholické osamělé sestry Meg (Leslie Mann) zvažující umělé oplodnění. Do víru bizarních událostí ji však uvrhne nečekaný rozchod s jejím přítelem, místo domluvené pauzy a je tak nucena vyrovnat se s bytím single.

Popsat děj nějak podrobněji je kvůli obrovskému množství postav prakticky nemožné, jelikož jen mužských protějšků pro hlavní ženské postavy se tu vystřídá celá škála. K adaptaci se takovéhle nepřeberné mnžoství jmen a osudu může znát problematické, ale trio scenáristek to tu nezvládá úplně špatně. V postavách se dá orientovat, bohužel místy je špatně rozdělený prostor, který se jim dostává. Tak trochu suchá Dakota Johnson je na plátně skoro pořád, zatímco její sestra i klasický scene stealer Rebel Wilson jsou jedny z nejzábavnějších postav, jimž mohla být udělena větší část stopáže.

Alison Brie ve filmu Jak přežít single / How to Be SingleNaprosto zbytečně pak působí postava Alison Brie. Proč? S žádnou z hlavních ženských postav není nějak spjata, pouze chodí do stejného baru a miluje ji barman, se kterým je zapletena Johnsonina Alice. Snímek by se bez ní klidně obešel a získal by tak více času na jiné dějové linky, které na sebe alespoň navazují. Zrovna nejvtipněji pak mezi čtyřmi hlavními děvčaty lásku hledající Lucy také nevychází a celkově by se její existence dala označit jako spisovatelská i scenáristická chyba.

Překvapivá je v Jak přežít single zajisté komediální stránka snímku, přeci jen Ditterovy původní německé komedie působily spíše trapně a S láskou, Rosie je zase jiný šálek kávy. Ono to ale mezi současnými hollywoodskými propadáky vychází celkem slušně. Není to žádná šílená nálož, ze které by vám praskala bránice, ale zábavný a hlavně svižně jedoucí film, pohybující se daleko od hranice trapnosti. A pokud z něčeho opravdu dobře těží, tak jsou to sympaticky napsané postavy, kde pro změnu příjemně překvapuje Dakota Johnson, která v mých očích byla dosud herečkou "na facku", ale tady mi i přes svou nezábavnost vlastně nevadí.

Výborným způsobem je tu také prodán samotný New York, což je s podivem, když už jej předvedla dlouhá řada filmů - tohle město na plátně kouzlo stále má. Nakonec se z mé strany tedy jedná převážně o chválu, přestože příběhem se jedná o průměrnou záležitost s částečně očekávanými dějovými zvraty. Režisér má ale evidetně osobitý styl a přestože tady kouzlo jeho filmů nezafungovalo natolik, stále je Jak přežít single příjemným kouskem k relaxaci.

Originální trailer filmu Jak přežít single


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY