Za horizontem: Malý velký film Mistress America

Vydáno: 29.11.2015 18:00 - | foto: facebook tvůrce

Málokomu se v dospělosti do rodiny přidá nový sourozenec, ale když se to stane, může vám obrátit život vzhůru nohama. Na toto téma je laděna nová komedie Noaha Baumbacha o dvou (téměř) sestrách.

Mistress AmericaRecenzoval/a dne 29.11.2015 18:00. Málokomu se v dospělosti do rodiny přidá nový sourozenec, ale když se to stane, může vám obrátit život vzhůru nohama. Na toto téma je laděna nová komedie Noaha Baumbacha o dvou (téměř) sestrách. Hodnocení: 4
Poslední počin scenáristy a režiséra Noaha Baumbacha While We're Young byl přijat poměrně rozpačitě. Hvězdné obsazení mu moc nepomohlo a ani komediální stránka zrovna nefungovala, letos však autor zkusil štěstí ještě jednou s komedií Mistress America, do níž znovu obsadil svou hereckou múzu Gretu Gerwig. Ta se podílela i na vzniku scénáře, se kterým Baumbachovi pomohla již v roce 2012 u biografického Frances Ha. Zlepšil si dalším indie filmem režisér svou reputaci?

Lola Kirke ve filmu  / Mistress AmericaWhile We're Young bylo nevyváženou směsicí komedie a dramatu s dobrými výkony, ale přespřílišnou snahou o filozofování, která vyústila v neskutečnou chaotičnost filmu. Mistress America je však pojata naprosto jinak a nevymyká se pouze ve filmografii tohoto tvůrce, ale i celkově v žánru komedie. Děj je nesložitý s minimální zápletkou a zbytek prostoru je ponechán na vtipu postav a konverzačním humoru, který se vyvedl na jedničku. Film končí tak jednoduše, jako začal a naštěstí uniká od tendence hollywoodských komedií působit více trapně než vtipně.

Jedinou zápletkou tu je vznik nového sourozeneckého vztahu mezi Tracy (Lola Kirke) a Brooke (Greta Gerwig). Ty jsou naprostými protipóly, jež sdílí pouze jednu společnou skutečnost, a to že jejich rodiče se rozhodli v pokročilém věku znovu vzít, a tak z nich budou nově sestry. Tracy nachází v Brooke inspiraci a rozhodne se, že Brooke bude postavou v jejím novém literárním díle nazvaném Mistress America, díky němuž by se konečně mohla dostat do vysokoškolské skupiny spisovatelů. Občas však v popisu Broočina života zabrousí až příliš daleko a čím více času spolu tráví, tím více zjisťuje, že Brooke není naprosto perfektní starší sestra a stejně jako ona má chyby.

Greta Gerwig ve filmu  / Mistress AmericaJednou z nejzáslužnějších složek tohoto díla je scénář. Očividně je většina postav psána na míru přímo jejich představitelům, kterým perfektně sedí a působí jakoby nemuseli ani nic hrát a byli natáčeni při svém vlastním životě, což Mistress America dodává velmi odlehčující pocit sympatičnosti a zařazuje jej tak mezi klasické feel-good filmy, které vyčarují úsměv na tváři kdekomu.

Neuvěřitelná nálož hlášek vás do sebe vtáhne během jediného momentu a udrží si vás u sebe celou dobu, jelikož se neustále přebíjejí takovým způsobem, že si po konci ani nebudete pamatovat, která vás rozesmála nejvíce. Plusem je zde také osmdesátiminutová stopáž, z níž by si mohli brát mnozí režiséři, točící komedie dlouhé přes dvě hodiny, příklad.

Greta Gerwig, Lola Kirke ve filmu  / Mistress AmericaVe výkonech jasně vede Baumbachova oblíbenkyně Greta Gerwig, která na sebe vyloženě strhává pozornost a ostatní jí spíše zdatně sekundují. Nic z toho však nepůsobí rušivě, protože Gerwig si vše z toho velmi zasluhuje a opravdu je prvkem, bez kterého by příběh asi nebyl tak úžasný, jak je.

Přestože snahou je být hlavně čistou komedií, obsahuje tento počin i prvky dramatu, které se sice objevují jen zlehka, ale taktéž fungují bez toho, aby vás nějak vytrhly od humoru. Opět nám tu byl naservírován na obrazovky život zobrazen se svými klady i zápory neuvěřitelně reálnou a uvěřitelnou cestou, jak to umí jen málokdo. Pokud máte Baumbacha rádi, nebo jeho díla neznáte, neváhejte, zklamáni nebudete a úplná nuda snad zasáhnout nemůže ani v nejhorším případě.

Oficiální trailer filmu Mistress America


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY