Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Gulliverovy cesty

Recenze: Gulliverovy cesty

Vydáno: 18.01.2011 12:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Klasické dílo světové literatury se v hollywoodském provedení změnilo v povrchní komedii, jejíž vtipy pobaví úzkou skupinu diváků. Gulliverovy cesty jsou hraným debutem režiséra animovaných filmů, což je na výsledku znát. Bohužel.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dovedete si představit adaptaci klasického satirického literárního díla z osmnáctého století jako rodinnou komedii? Pokud ne, zavítejte do kina na Gulliverovy cesty a uvidíte, jak moc si s ní Hollywood (ne)poradil. Sám autor by z filmu asi určitě radost neměl a možná by jeho tvůrce inzultoval. Hlavním hrdinou je Lemuel Gulliver, který třídí poštu v redakci prestižního newyorského deníku a doufá, že jednoho dne se stane jeho redaktorem. Nečekanou příležitost dostane, když podvodem obelstí svou tajnou lásku redaktorku Darcy, a ta mu hned svěří reportáž o Bermudském trojúhelníku. Při cestě ale Gulliver ztroskotá a ocitne se v bizarní zemi Liliput, kde je najednou za boha a stává se tím, čím chtěl vždy být. Uznávanou a respektovanou osobností.
Sám název filmu je jeho prvním problémem. Se stejnojmennou knihou má společného jen velmi málo. Swiftova předloha měla samozřejmě pohádkové (dnes bychom mohli říci i fantasy) prvky, ty ale autorovi sloužily k tomu, aby satiricky zobrazil tehdejší společnost a její nešvary. Tvůrci filmu se zaměřili jen a pouze na komickou podstatu celé knihy a o satiře si můžete nechat zdát. Bohužel ani ty vtipy moc nefungují.
Další potíží je, pro koho jsou vlastně Gulliverovy cesty určeny. Řekne-li se rodinný film, předpokládám, že se u něho pobaví jak dospělí, tak jejich děti a ani jedni se nebudou moc nudit. Obávám se, že v tomto případě to neplatí. Letterman se totiž rozhodl, že do snímku zakomponuje parodii / poctu (těžko říct) jiným filmům. Najdete tu odkazy na Hvězdné války, Titanic, Avatar, Transformers a některé další. Ty jsou tu více, tu méně vtipné, ale jednu věc mají společnou. Děti pravděpodobně nemají šanci je pochopit. Troufnu si říci, že mimo bude asi i většina dospělých, kteří se ve světě filmu tolik neorientují a do kina jdou dvakrát do roka. A jelikož je většina vtipů orientována právě tímto směrem, dobrá třetina filmu vyšumí do ztracena.
Od rodinného filmu se dá očekávat také morální apel, který ani v tomto případě nechybí, je ale hrozně otravný. A možná přijde otravný i samotným dětem. Ono totiž poselství, že si každý má věřit a nesedět v koutě, když něco chce, je tu až příliš často a brzy omrzí. I dvě romantické linie nepřináší nic nového a působí jako povinná vata.
Na Gulliverových cestách je hodně znát, že ho točil režisér animovaných filmů. Dal si záležet na každém detailu a zemi Liliput vykreslil opravdu zdařile. Ani triky nejsou špatné, i když některé scény působí příliš digitálně. 3D efekt je průměrný a žádné prostorové orgie nečekejte. Ve vedení živých herců ale Letterman selhává, což má za důsledek, že si k postavám nevytvoříte žádný vztah. Jack Black v titulní roli odvádí svůj standard a své odpůrce rozhodně nepřesvědčí o tom, že je dobrý herec. Ženské postavy v podání Emily Blunt a Amandy Peet jsou neživotné a nevýrazné, takže nechápete, co na nich jejich zamilované protějšky vidí. Jediný, kdo tak zaujme, je relativně neznámý Chris O´Dowd (Roy z britského sitcomu Ajťáci) v roli zlotřilého generála Edwarda, který příšerným způsobem přehrává, což chvilku baví, později ale ruší. Rozhodně si ho ale budete pamatovat.
Poslední výtku, kterou k filmu mám, nezavinili jeho tvůrci. Jelikož jsou Gulliverovy cesty prezentovány jako rodinný snímek, český distributor je opatřil dabingem. Ten je na naše poměry poměrně dobrý a poslouchatelný, obávám se ale, že zabil to, co zdobí snímek v anglicky mluvících zemích. Předpokládám totiž, že na rozdílném přízvuku Gullivera a Liliputů jsou založeny některé další vtipy, které u nás bohužel nevyzní.
Gulliverovy cesty tak doporučuji zejména fandům Jacka Blacka a současné kinematografie. Ti si totiž nejvíc vychutnají spousty filmových odkazů. Ostatní potěší snad jen krásná vizuální stránka a nadprůměrné triky. Znalci předlohy nechť se snímku obloukem vyhnou, protože by to s nimi nemuselo dobře dopadnout.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Upřímně děsivý film (emersonskej, 01.02.2011 01:14) Reagovat

    Tak zajímavý námět... a tak děsivé zpracvování... Scénář psal autor nejspíš buď pod vlivem (drog či alkoholu, ale dost možná obojího), protože je vyloženě šílenej a ani herci to nemají šanci jakkoli zachránit. Upřimně jsem měl sto chutí odejít tak v polovině, ale protrpěl jsem se až k závěrečné muzikálové tečce, kterou jsem už prostě nedal.... upřimně lituju vynaložených peněz za lístky a předem varuju všechny - tohle za návštěvu kina rozhodně nestojí !!!!!!!

  • OSVIJ\I (psfei, 25.02.2011 17:28) Reagovat

    PSFIJMOSPIVJNOPLASIEJMNO

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 37. týden
Top 20 ČR: Na Vlny jsou všichni krátcí V Česku se stále do kin chodí nejvíce na domácí snímek Vlny o pohnutých událostech roku 1968 v Československém rozhlase. Dobře si vedou také animáky V hlavě 2 a Já, padouch 4. čtěte zde
Vydáno: 17.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 37. víkend
Box office: Beetlejuice Beetlejuice se raduje dál Beetlejuice Beetlejuice je hit. Z trůnu sesadil Deadpoola s Wolverinem a při začátku září jde o opožděný letní blockbuster s tomu odpovídajícími tržbami. A nic se nezměnilo ani týden po premiéře. čtěte zde
Vydáno: 16.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 13. 9. 2024 - 19. 9. 2024
TV tipy: Mizerové prochází hedvábnou stezku, účastní se svatby a brání návratu Casanovy Největším tahákem aktuálního televizního týdne, v němž se zdá, že podzim udeřil v plné síle a definitivně převzal vládu, je premiéra třetího dílu akční série Mizerové. Na programu je ovšem také drama Vyšší moc Rubena... čtěte zde
Vydáno: 13.09.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
3
Kinopremiéry: 37. týden
Kinopremiéry: Influencerky rozsvítily petrolejové lampy a podstoupily hypnózu Tento týden by měli zbystřit hlavně filmoví fajnšmekři, protože v kinech startují dvě žánrovky, které by náročnější publikum mohly uspokojit. První je zámořský remake severského thrilleru, druhou pak novinka Yorgose Lanthimose. čtěte zde
Vydáno: 11.09.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
1
Top 20 ČR: 36. týden
Top 20 ČR: Beetlejuice na Vlny nestačil Jedinou premiérou, která mohla ohrozit český snímek Vlny, byl komediálně laděný Beetlejuice Beetlejuice. Nakonec ale na úspěšný divácký hit Jiřího Mádla nestačil. čtěte zde
Vydáno: 10.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
2

PREMIÉRA TÝDNE   35/2024

Vrána
3/10

Podle komiksu Vrána, jenž vypráví o žalu za ztracenou lásku a o spravedlivé odplatě, byl natočen stejnojmenný film už v roce 1994. Nová adaptace se dopouští řady změn a ve všech případech jde bohužel o změny k horšímu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe