Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Erotikon

Recenze: Erotikon

Vydáno: 09.01.2011 17:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Jaroš | foto: 2011 Asociace českých filmových klubů

Některé ženy jsou nepoučitelné. Ač bolestně zklamávány, opakovaně podléhají svému někdejšímu svůdci. To vše před více než osmdesáti lety zabaleno v exkluzivním vizuálním balení. Nově v kinech v rámci Projektu 100.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Režisér Gustav Machatý, proslavený i mezinárodně dramatem Extase (či spíše záběry nahého ženského těla v něm), patřil k tvůrcům nespokojeným s provinční úrovní tuzemské kinematografie. Cítil se stísněný, a proto hledal štěstí, bohužel marně, v zahraničí. Nakonec svá nejlepší díla natočil ve vlasti. Rozhodně mezi ně patří také Erotikon (1928), nyní - opatřen novým hudebním doprovodem - uváděný v rámci klubového Projektu 100.
Machatý tu rozvádí melodramatický příběh svedené Andrey, která znovu málem podlehne svému někdejšímu tvůrci. Avšak činí tak s vytříbeným smyslem pro kresbu atmosféry (přispěl k tomu i kameraman Václav Vích) i režijní uchopení, se stále sugestivním hereckým ztvárněním, psychologicky přesvědčivým a hlavně méně podléhajícím dobovému přehrávání ve stylu přehnaného lomení rukama a vyvalených očních bulv.
Mám teď na mysli Karla Schleicherta jako hrdinčina otce a Itu Rinu v hlavní úloze, ale pominout nelze ani Theodora Pištěka v roli klamaného manžela. Ten se zprvu vyznačuje tragikomickými rysy, když není schopen se vyrovnat s nevěrou své ženy, avšak později jakoby v transu sahá po střelné zbrani. Dlužno ovšem dodat, že navzdory očekávání nikoli ženské figury, nýbrž mužské postavy jsou vyumělkovanější, více závislé na teatrálních gestech, navíc mají nepřirozeně vybělený obličej - včetně zvýrazněných rtů.
Promyšlená střihová skladba, čerpající z podnětů (hlavně německého) expresionismu, vychází z důrazu na detaily obličeje, ale také dalších předmětů, které mohou danou situaci dokreslovat. V úvodu jsou to např. cizokrajné nálepky na kufru, s nímž svůdce zavítá do skromného příbytku železničářova, kde se setká s důvěřivou Andreou, kterou svede. Tady nebývá než ocenit cit pro vyjadřování obrazem, a to navzdory závažným nedostatkům ve scenáristické stavbě, na níž měl spolupracovat i básník Vítězslav Nezval.
Některé motivy zůstávají nedomyšlené: nejde jen o základní dost banální půdorys, ovšem zušlechtěný dokonalostí svého pojednání, ale také o řadu nedořečených motivů. Např. postava hrdinčina otce náhle zcela zmizí z děje a již se nikdy neobjeví, ačkoli tvoří důležitou součást celkového dramatického rozvržení. Nelogicky vyznívají rovněž některé příliš chtěné náhody, ať již je epizoda, kdy Andrea poslala dopis svému tvůrci (odkud znala jeho adresu?), nebo setkání s ním při nákupu klavíru. Také manžel druhé milenky se o avantýře dozví u krejčího, kde se náhodně oba sejdou a kde si svůdce odloží na pult obsah kapes, mimo jiné též fotografii dotyčné ženy.
Samotná realizace těchto událostí se navíc vyznačuje bezradností, vzhledem k ostatním výjevům překvapující. Také hlavní hrdinka prochází podivným vývojem - ačkoli má být dívkou vyrostlou v nuzných poměrech, nečekaně rychle se adaptuje na blahobytné měšťanské prostředí a jakoby okamžitě si osvojí jeho zvyklosti včetně chování a mentality. Na otce si ani nevzpomene.
Přes uvedené výhrady jde o dílo mimořádných uměleckých kvalit, dokládající režisérův vývin od Kreutzerovy sonáty (1926), ambiciózního pokusu němými obrazy zprostředkovat dopad hudby. Ač Erotikon měl premiéru až počátkem roku 1930, vznikal během podzimu a zimy 1928, první veřejná projekce byla uspořádána již koncem února 1929. Film, jehož název vychází z ústředního motivu jisté erotické náruživosti, ale stejně zněl i název parfému, který Andrea na začátku vyprávění dostane od svého svůdníka, se tak ocitl v konkurenci zvukových filmů a snažil se tomuto znevýhodnění bránit dodatečně sepsanou hudbou - tehdy ji složil Erno Košťál.
V polovině devadesátých let, kdy Národní filmový archiv nachystal rekonstruovanou podobu tohoto filmu, přibyla hudba od Jana Klusáka (takto jej uvedla i Česká televize). Nyní bude Erotikon v některých kinech doplňovat dokonce živý hudební doprovod.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 13. 9. 2024 - 19. 9. 2024
TV tipy: Mizerové prochází hedvábnou stezku, účastní se svatby a brání návratu Casanovy Největším tahákem aktuálního televizního týdne, v němž se zdá, že podzim udeřil v plné síle a definitivně převzal vládu, je premiéra třetího dílu akční série Mizerové. Na programu je ovšem také drama Vyšší moc Rubena... čtěte zde
Vydáno: 13.09.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
3
Kinopremiéry: 37. týden
Kinopremiéry: Influencerky rozsvítily petrolejové lampy a podstoupily hypnózu Tento týden by měli zbystřit hlavně filmoví fajnšmekři, protože v kinech startují dvě žánrovky, které by náročnější publikum mohly uspokojit. První je zámořský remake severského thrilleru, druhou pak novinka Yorgose Lanthimose. čtěte zde
Vydáno: 11.09.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
1
Top 20 ČR: 36. týden
Top 20 ČR: Beetlejuice na Vlny nestačil Jedinou premiérou, která mohla ohrozit český snímek Vlny, byl komediálně laděný Beetlejuice Beetlejuice. Nakonec ale na úspěšný divácký hit Jiřího Mádla nestačil. čtěte zde
Vydáno: 10.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
2
Box office: 36. víkend
Box office: Beetlejuice Beetlejuice se raduje Beetlejuice Beetlejuice je hit. Z trůnu sesadil Deadpoola s Wolverinem a při začátku září jde o opožděný letní blockbuster s tomu odpovídajícími tržbami. čtěte zde
Vydáno: 09.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
2
TV tipy: 6. 9. 2024 - 12. 9. 2024
TV tipy: Posedlý Gauguin prožívá své peklo I když se prázdniny opět ocitly v propadlišti dějin, televizní nabídka filmů to nijak neakceptuje a pokračuje spíš v líném stylu spoléhajícím na osvědčené reprízy. Pouhé pětici tipů tak dominuje méně známý počin Rubena... čtěte zde
Vydáno: 06.09.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
2

PREMIÉRA TÝDNE   35/2024

Vrána
3/10

Podle komiksu Vrána, jenž vypráví o žalu za ztracenou lásku a o spravedlivé odplatě, byl natočen stejnojmenný film už v roce 1994. Nová adaptace se dopouští řady změn a ve všech případech jde bohužel o změny k horšímu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe