Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

Recenze: Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

Vydáno: 10.12.2010 12:00 v sekci Recenze | Premiéry - Eva Pytlounová | foto: facebook tvůrce

Loni nepříliš výdělečná sága změnila režiséra a její premiéra se vrátila zpět do předvánočního období. Kolik to Foxům vynese, ukáže až čas. Teď lze říct, že Plavba Jitřního poutníka je zatím jednoznačně nejlepším dílem série.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Do kouzelného světa Narnie se tento rok vydává mladší polovina sourozenců Pevensieových (Lucka, Edmund) a do obrazu s plachetnicí je společně s nimi spláchnut i otravný bratranec Eustace. Plachetnice se ukáže být lodí krále Kaspiana, který hledá sedm ztracených lordů Narnie, a v jeho posádce nechybí komická mluvící myš z minulých dílů. Film však není ani tak o hledání lordů, jako spíš o sbírání sedmi magických mečů, jež mohou zničit zelenou mlhu ohrožující jeden ostrov. A patrně i zachránit celý svět, či tak něco.
Letošní rok už osudovými sedmičkami trochu nudí (Relikvie smrti, Scott Pilgrim), ale obviňovat Narnii z kopírování Pottera je nesmyslné; Rowlingová svou četbu Lewise nezapře, stejně tak jako Lewis nezapře opisování od Tolkiena. Narnie má inspiračních zdrojů spoustu, omílání zavedených témat je pro pohádky i hrdinské eposy stejně přirozené jako to, že se problémy řeší samy od sebe či zásahem vyšší moci (Alsan). K Narnii vždy patřila náboženská agitka, která naštěstí není tak vlezlá jako v dílech předchozích. Přesto je pro mě obliba Lewise mimo křesťanské komunity nepochopitelná.
Sindibádovská výprava po moři je relativně zábavná, kamenem úrazu jsou její hrdinové a nefunkční kombinace podružných dobrodružství a motivů. Stále se něco děje, něco se hledá, někam se jezdí, ale nikdy se vlastně pořádně neví proč. Stejné je to i s třetí dimenzí, která ve filmu je a nic nepřináší ( = doporučuju návštěvu normální projekce). Samoúčelnost všeho je po hodině trochu ubíjející, smrtelně vážné repliky z úst hrdinů neznějí důvěryhodně, ačkoliv v podobně jednoduchém Nekonečném příběhu fungují. Ten, jako například Avatar, dokáže nalákat na svůj svět. Universum Narnie je nudné, přestože jeho hrdinové brázdí moře, navštíví neviditelný dům, setkají se s podivnými obyvateli ostrova, bojují s mořským hadem a doplují na konec světa.
Nejradikálnější posun oproti minulým částem je ve scénáři - odvaha měnit knižní předlohu je rozhodně krok dobrým směrem (třetí díly ság jsou na toto očividně ideální). Druhá věc, která člověka praští do očí, je zkrouhnutý rozpočet (rozdíl mezi 140ti milióny v 3D a 225ti nelze na tricích přehlédnout). Kniha je souborem malých dobrodružství na cestě lodí, filmové zpracování se jí odvážně (a populisticky) pokusilo dát smysl, ale epizodní roztříštěnost putování stále převažuje. Do děje se promítají i knižní nešvary, ve kterých životní moudra pronášejí jedenáctileté děti, a ač se tvůrci snaží symbolice vyhýbat, některé scény vyvolávají silný zvracecí reflex. Ty výchovné obzvlášť.
Neschopný Adamson byl vystřídán zručným Michaelem Aptedem a s čistým svědomím lze říci, že Jitřní poutník je koukatelný bez újmy, což je krok kupředu. Společně s faktem, že otravní sourozenci a myš jsou pro další díly pasé, dává Apted naději, že čtyřka nejen vznikne, ale bude i dobrá. Eustace (Will Poulter) zůstane do dalšího pokračování a ačkoliv je polovinu filmu natlačený do maximálně otravné spratkoidní role, jedná se o zatím herecky nejtalentovanější dítě, co vkročilo do Narnie.
Přestože negativa stále převažují a nezájem o závěrečné rozuzlení nabourává jen touha konečně odejít z kina, člověk má pocit, že takto by to šlo. Poutník více připomíná záplavu odfláknutých fantasy po boomu Pána prstenů než soběstačný film, ale troufám si vidět budoucnost růžově. Na Silver Chair se vlastně i těším.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Můj komentář (Luthien, 10.12.2010 13:40) Reagovat

    "Lewis nezapře opisování od Tolkiena" - Mohu se zeptat z jakých zdrojů jste čerpala? Docela by mě to zajímalo.

    • Re: Můj komentář (rogue, 11.12.2010 12:15) Reagovat

      Věta je míněna s nadsázkou a se snaží upozornit na podobné motivy Lewise a Tolkiena (které jsou pochopitelné, vzhledem k tomu, že se pravidelně o svých rozpracovaných knihách bavili).

      E.P.

  • Nadsázka? (Lúthien, 11.12.2010 15:27) Reagovat

    Nejen, že se bavili, byli přátele, měli svůj klub, kde se scházeli s dalšími spisovateli. Navzájem si díla četli a věděli, co kdo napsal. Poslední díl Narnie vyšel v roce 1956. Pán Prstenů vycházel v letech 1892-1973. Vaše věta skutečně nezní jako nadsázka. Stejně tak můžete říct že Tolkien opisoval od Lewise :)

    • Re: Nadsázka? (rogue, 11.12.2010 15:32) Reagovat

      Ano, to samozřejmě můžu, ale hodilo se mi to takhle :o) Na té větě ale recenze nestojí, že...

    • Re: Nadsázka? (Lukaš, 21.12.2010 16:56) Reagovat

      Narnie Plavba jitřniho Poutnika je proste nejlepši film jaky sem kdy videl a je to dobře zfilmovane podle knihy

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 25. týden
Top 20 ČR: Mizerové a Garfield se mají dobře Česká kina stále čekají na výrazný letní hit, který přitáhne diváky ve větším množství. Zatím se o vedoucí postavení dělí Mizerové s Garfieldem. čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 25. víkend
Box office: V hlavě 2 má stále obrovský úspěch Pixarovka V Hlavě 2 pokračuje v dominantním duchu i nadále a už po osmi dnech v distribuci se stala komerčně nejúspěšnějším filmem tohoto roku. čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Recenze: Motorkáři 8/10
Recenze: Motorkáři aneb cesta do hlubin rebelovy duše Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři. čtěte zde
Vydáno: 22.06.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 21. 6. 2024 - 27. 6. 2024
TV tipy: Hladová Whitney je zrozená pro pomstu a ocitla se na křižovatce osudu Na konci června v televizích už začíná být znát blížící se léto. To znamená, že nabídka premiér a jakkoli neokoukaných filmů bude slabá. V tomto týdnu je v našem seznamu pouhá pětice počinů, které se řadí spíše k těm... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 25. týden
Kinopremiéry: Motorkáři a Lassie prožívají nová dobrodružství Návštěvnost v českých kinech je dost bídná a ani tento týden na tom nejspíš nic moc nezmění. Nejatraktivnější premiérou je totiž poměrně hvězdně obsazené drama Motorkáři, jehož komerční potenciál ale není nikterak velký.... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   25/2024

Motorkáři
8/10

Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe