Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dívka, která si hrála s ohněm

Recenze: Dívka, která si hrála s ohněm

Vydáno: 15.11.2010 15:00 v sekci Recenze | Premiéry - Eduard Spáčil | foto: Nordisk Film

Několik měsíců od uvedení "jedničky" má českou premiéru druhý díl trilogie Milénium podle románů Stiega Larssona. Čtenáři i diváky milovaná sociopatická hackerka Lisbeth Salander je zpět. Ovšem v podobě, kterou si nezasloužila.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kdybych chtěl být hodně stručný, znělo by to asi takhle: kašlete na film, přečtěte si knihu a / nebo počkejte na Finchera. Ale protože stručný být nemůžu, zkusím to zoufalé zvolání vysvětlit. Kdo to ještě neví, napínavá (nejen) thrillerová trilogie Milénium švédského spisovatele Stiega Larssona je globální bestseller s prodeji kolem třiceti milionů kusů. Zatím. Autor se bohužel úspěchu svého díla nedožil, zemřel dřív než vyšel první díl.
Hlavními postavami jsou poněkud děvkařský investigativní novinář Mikael Blomkvist, pracující pro měsíčník Milénium, a potetovaná a opiercingovaná asociální (nebo snad až sociopatická) bisexuální hackerka Lisbeth Salander. Oba svedl dohromady případ Mikaelova pátrání po zmizelé vnučce bohatého podnikatele, které vyústilo v šokující odhalení, jež opravdu nechci těm, co nečetli knihu nebo aspoň neviděli snímek Muži, kteří nenávidí ženy, prozrazovat. Jednička sice při porovnávání s předlohou jednoznačně prohrává (není zdaleka tolik strhující, detektivní pátrání ani nemůže být stejně propracované a s tak fascinujícími postavami jako Mikael a zejména Lisbeth by to chtělo strávit rozhodně víc času), ale jako samostatný, velmi slušně natočený thriller obstojí.
Druhý a třetí díl prohlubují pozadí tragické Lisbethiny minulosti, která se najednou opětovně otevírá, což má pro ni i ty, co ji znají, fatální následky. Knížky jsou snad ještě intenzivnější, akčnější a zároveň psychologicky prohloubenější než díl první a věřte, že odložit je nedočtené jsou vyložená muka. Nás ale teď hlavně zajímá, co s tím filmaři.
Nejdřív k příběhu. Lisbeth je v úvodu obviněna z vražd nového spolupracovníka redakce Milénia, jeho přítelkyně a svého poručníka, advokáta Bjurmana. Otisky na zbrani hovoří jasně, Lisbeth mizí do úkrytu, pátrá po ní policie a Mikael se snaží přijít záhadě na kloub. Lisbeth taky čeká jedno rodinné setkání, které ji bude možná stát život. Změna na postu scénáristy i režiséra opravdu nebyla z nejšťastnějších, protože film získal oproti svému předchůdci mnohem televiznější podobu. A nemyslím tím zrovna televizní v dobrém slova smyslu.
Dívka, která si hrála s ohněm si žádala pevné ruce, které dokáží jednak ustát nutné zkondenzování předlohy, zároveň vyhrotit thrillerové i akční momenty a přesvědčivě podat složité charaktery, na jejichž vystínování není moc času. Ve výsledku se film ale jen "rozplizl" a není ani naléhavý, ani příliš napínavý. Rozhodně ne ve srovnání s románem, u jehož posledních stránek mi hlasitě bušilo srdce napětím a nervozitou, co bude dál.
Skutečnost, že se na film i tak dívat dá, je opět výsledkem především znamenitě obsazené Noomi Rapace, která dokáže Lisbeth podat jako skutečnou a přes všechny výstřednosti a traumata sympatickou bytost, které člověk musí v jejím nerovném boji držet palce. Stejně jako u předchozího dílu si nelze nepostesknout nad castingem Mikaela a jeho celoživotní lásky, šéfredaktorky Eriky Berger. Člověk z filmu opravdu nepochopí, proč by na Mikaela měly letět ženy všech věkových skupin, stejně tak co on vidí na nezajímavé obstarožní blondýně, když to mezi nimi ani nijak zvlášť nejiskří.
Jsem zvědavý, jak si s Lisbeth poradí David Fincher. Neumím si představit vhodnějšího režiséra pro tuhle látku, ale bude hodně záležet na scénáři. V celé trilogii se toho děje tolik, že dvě hodiny na jeden díl rozhodně nebudou stačit. Snad mu producenti povolí víc. Abych zakončil recenzi nějak pozitivně, završení trilogie pod názvem Dívka, která kopla do vosího hnízda se režisérovi Alfredsonovi povedlo už lépe. Na druhou stranu je předloha možná tak silná (a hlavní hrdinka natolik výjimečná), že se prostě úplně zabít nedá. Ale jak jsem řekl v úvodu, koukejte si sehnat knihy.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • wow.. (Lukáš, 15.11.2010 23:11) Reagovat

    "nebo počkejte na Finchera" - tomu se mi nechce věřit, že tohle někdo napsal...Opravdu myslíte, že remake (vzhledem k Fincherově osobě...no, uvidíme, jestli to bude remake, nebo kopie jako Scorseseho Departed kopie Volavky, další podobné, stejné, snímky) může být lepší, než originál?
    (Druhy díl jsem ještě neviděl, jen první...což o to snad ani v tomhle případě nejde)

    • Re: wow.. (ES, 15.11.2010 23:40) Reagovat

      ono nejspíš nepůjde o remake filmu, ale novou adaptaci předlohy. což není případ Departed. na druhou stranu si stojím za tím, že Departed je lepší než Volavka. u druhého dílu Milénia už se vůbec není čeho bát, protože je natočen dost mizerně.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Recenze: Motorkáři 8/10
Recenze: Motorkáři aneb cesta do hlubin rebelovy duše Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři. čtěte zde
Vydáno: 22.06.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 21. 6. 2024 - 27. 6. 2024
TV tipy: Hladová Whitney je zrozená pro pomstu a ocitla se na křižovatce osudu Na konci června v televizích už začíná být znát blížící se léto. To znamená, že nabídka premiér a jakkoli neokoukaných filmů bude slabá. V tomto týdnu je v našem seznamu pouhá pětice počinů, které se řadí spíše k těm... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 25. týden
Kinopremiéry: Motorkáři a Lassie prožívají nová dobrodružství Návštěvnost v českých kinech je dost bídná a ani tento týden na tom nejspíš nic moc nezmění. Nejatraktivnější premiérou je totiž poměrně hvězdně obsazené drama Motorkáři, jehož komerční potenciál ale není nikterak velký.... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 24. týden
Top 20 ČR: Mizerové se drží na špici Na prvním místě domácího žebříčku se drží čtvrtý díl akční komedie Mizerové a druhé místo si pojistil Garfield ve filmu. Návštěvnost v kinech je i nadále podprůměrná. čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 24. víkend
Box office: V hlavě 2 má obrovský úspěch Kina ožila s premiérou pixarovky V hlavě 2, která oficiálně zahajuje letní sezónu obrovským komerčním úspěchem, který je dokonce ještě větší než v případě jedničky před devíti lety. čtěte zde
Vydáno: 17.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0

PREMIÉRA TÝDNE   25/2024

Motorkáři
8/10

Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe