Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Habitación en Roma

Filmový klub: Habitación en Roma

Vydáno: 16.11.2010 16:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Johana Hovorková | foto: facebook tvůrce

Čtyři stěny, dvě ženy a jedna velká vášeň. Tak by se dal popsat nový snímek režiséra Julia Medema. Možná že kdyby se méně snažil o umění a napsal pořádný příběh, dopadlo by to o dost lépe.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Julio Medem je režisér, který má rád ženy. Jeho nejznámější snímek Sex a Lucía (jak už plyne z názvu) nabídl také studium lidské vášně a lásky, ukázku velké bolesti, samoty a touhy. Ale tehdy to byl příběh, který něco vyprávěl, nesnažil se sexem a nahotou zaplňovat hluchá místa, ale právě prostřednictvím rozkoše vyjadřoval ty nejniternější myšlenky. Sex a Lucía byl o sexu, jak jinak. Diváka ale zajímalo, jak je to s hlavními postavami a co je to vlastně za lidi. Ve filmu Habitación en Roma se Medem snaží prakticky o totéž. Vyznívá to ale poněkud prázdně.
Dvě osamělé ženy, Ruska Nataša a Španělka Alba, se setkávají jedné horké letní noci v Římě. Alba pozve Natašu k sobě do hotelu a obě ženy v sobě toho večera probouzejí dosud nepoznané. Rozkoš, kterou si vzájemně poskytnou, je velice sblíží a začnou si také svěřovat (jak už to u žen bývá) své problémy a osudy. Alba je matkou dvou dětí, Nataša se má za několik dní vdávat. A přesto tentokrát poprvé obě poznávají lásku a pochopení, jakou jim nikdy žádný muž neposkytl.
Nápad je to zajímavý. Horší už je to s provedením. Obě hlavní protagonistky jsou ženy krásné a smyslné, ovšem ve filmu by asi nemělo být to hlavní sledování jejich nahých těl. A když už se nemilují, svěřují si vzájemně svoje problémy. Alba (Elena Anaya) je svým chováním většinu filmu dost protivná. Je trochu podivné během chvíle se zamilovat a mít potřebu vybalit na druhého, co se mi stalo v šestnácti. Režisér se snaží seznámit nás s postavami, ale pořád trochu mělce, zbytečně, nikdo vlastně neví, kdo je kdo a proč se tohle všechno děje. Nevinné experimentování přerůstající v lásku a poznání nesmyslnosti svého dosavadního života trochu postrádá váhu.
Všechno má dobarvovat trochu patetická a někdy dost nevhodná hudba, která plní svou roli pouze díky skvělému zapamatovatelnému motivu Loving Strangers. Problém tohohle filmu je, že se celou dobu vlastně nic neděje. Z one-night standu se těžko natočí dvě hodiny, aniž by to nebylo (soft)porno. Julio Medem se snaží být něžný a poetický (což se mu daří), méně se ale povedlo zakrýt celkovou prázdnotu tohohle příběhu. Protože on to příběh vlastně ani není.
Přestože tohle tedy zdaleka není ten nejlepší Medem, kouká se na něj dobře. Nádherné ženy, samozřejmě krásný Řím, intimní a přitom nijak nepohoršující doteky, skvělá kamera. Není to film pro každého, ale milovníci žen a patetické poetičnosti si jistě přijdou na své. Škoda jen, že bez erotických scén by vlastně žádný film nezbyl.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Zamyšlení (Brandon, 17.11.2010 00:17) Reagovat

    Milá slečno Johanko, těší mě, že jste si vybrala v rámci filmového klubu jednoho z klasiků španělské kinematografie. Taky mě těší, že jste se nechala inspirovat mojí synopsí na čsfd (nebo že by splynutí myslí?). Věřím, že jste si před napsáním recenze Medema poctivě nakoukala, ne jen sjela profláklou Lucíi. Zas toho tolik nenatočil. Jistě tak dobře víte, že v jeho filmech nehraje hlavní roli příběh. Někdy i jeden záběr říkne víc než hodina popisného vyprávění. On je typický tím, že nabízí vlastní pohled na složitosti a roztodivnosti vztahu, citů mezi fenoménem zvaným žena a mužem (tentokráte tedy zabrousil do lesbických vod). Přitom si nezakládá na přímočarosti, ale naopak vše divákovi servíruje v symbolech a jinotajích. A o to jde. Takhle jste se sklouzla po povrchu erotiky, která je pro Medema typická, ale ne samoúčelná. Taky je škoda, že jste se nezmínila o hotelovém pokoji, který hrál zajímavou a významnou roli, a v neposlední řadě bych od recenzenta uvítal alespoň zmínku (když ne srovnání) o předloze Matiáse Bizeho.

    Není to sice Medemův nejsilnější kousek, dalo by se hodně co vytýkat, ale takovouhle recenzi si nezasloužil.

    P.S. Edo, tohle měla psát alespoň trošku na ženy orientovaná redaktorka. :-)

    • Re: Zamyšlení (Johana Hovorková, 17.11.2010 10:44) Reagovat

      Zdravím, koukala jsem na ČSFD až teď (názory předem radši nečtu, právě aby to nevypadalo, že se inspiruju), jinak právě v tomhle filmu mi to samoúčelné připadalo, ale dík za reakci :)

  • Dotaz (black jir, 01.10.2017 18:10) Reagovat

    Jak mohu film Pokoj v Římě zhlédnout ?
    Díky předem za odpověď.
    Kaděra

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 20. týden
Top 20 ČR: Garfield přichází Nový animák Garfield ve filmu vzal česká kina útokem a semlel veškerou konkurenci, ať už domácí, nebo zahraniční a dokázal, jak populární je v našich končinách. čtěte zde
Vydáno: 21.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 20. víkend
Box office: Imaginární přátelé jsou první Rodinná fantasy Imaginární přátelé otevřela na prvním místě, i když to zdaleka nebyl nijak závratný debut. Na vrchol žebříčku Box office to nicméně stačilo. čtěte zde
Vydáno: 20.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Cizinci: Kapitola 1 4/10
Recenze: Horor Cizinci: Kapitola 1 nenabízí nic nového, přesto láká na pokračování Americký horor Cizinci: Kapitola 1 je prvním dílem plánované trilogie, jíž posloužil jako předloha snímek Oni z roku 2008 o partnerské dvojici, kterou terorizuje trojice maskovaných zabijáků. čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 17. 5. 2024 - 23. 5. 2024
TV tipy: Neodolatelný astronaut žije na konci všech válek svůj kalifornský sen Tento týden v televizní nabídce sice jednoznačný tahák chybí, prostor ovšem dostaly filmy, které nejsou tak úplně nápadné a slavné a leckdy navíc skrývají silné poselství. Příkladem budiž třeba originální drama Boj o oheň.... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 20. týden
Kinopremiéry: Garfield strávil s Amy Winehouse noc na Karlštejně, kde prožili zakázanou touhu Největší komerční potenciál z aktuální desítky premiér má jednoznačně animovaný Garfield ve filmu. Konkurenci navíc nemá nikterak silnou, protože třeba životopisný snímek o Amy Winehouse pravděpodobně davy do kin nepřitáhne.... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Noční běžec zpívá Love song a společně s Bambim podstupuje velké závody (29.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu