Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Lorax

Recenze: Lorax

Vydáno: 26.04.2012 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: Bontonfilm

Je oranžový, má velký knír a bojuje za záchranu stromů. Lorax je vcelku sympatický malý tvor neznámého biologického ani etnického původu a rád by se se svým filmem zařadil po bok Příšerek s.r.o. či VALL-Iho. Má na to?

LoraxRecenzoval/a Jakub Brych dne 26.04.2012 18:00. Je oranžový, má velký knír a bojuje za záchranu stromů. Lorax je vcelku sympatický malý tvor neznámého biologického ani etnického původu a rád by se se svým filmem zařadil po bok Příšerek s.r.o. či VALL-Iho. Má na to? Hodnocení: 2.5

Lorax

The Lorax
Komedie / Fantazie / Rodinný / Animovaný
USA, 2012 , 86 min.

Režie: Chris Renaud, Kyle Balda
Scénář: Ken Daurio, Cinco Paul, Dr. Seuss
Hudba: John Powell
Herci: Danny DeVito, Ed Helms, Zac Efron, Taylor Swift, Betty White, Rob Riggle, Jenny Slate, Nasim Pedrad, Joel Swetow, Michael Beattie, Dave B. Mitchell, Dempsey Pappion, Elmarie Wendel, Danny Cooksey, Stephen Tobolowsky

Česká premiéra: 15.03.2012

Distributor: Bontonfilm

Lorax hodnocení na Kinobox.cz: 60.64 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pokud jste o Loraxovi nikdy předtím neslyšeli, vězte, že je to postavička ze čtyřicet let staré dětské knihy Theodora Seusse Geisela známého prostě jako Dr Seuss. Tenhle člověk, slavný především v USA, byl za svého života dost aktivní - dětských knížek napsal bezmála padesát a z jeho mysli vzešel například i nepřítel Vánoc Grinch. Je také autorem básní a tvořil i různé kreslené pořady.
A kdo že to je ten Lorax? Postavička v našich končinách neznámá, ostatně stejně jako Grinch před uvedením filmu s Jimem Carreym. Je humanoidní, oranžový a malý, asi metr vysoký, s velkým žlutým knírem a docela dobře by fungoval jako nový přítulný mimozemšťan ve stylu E.T.ho. Tenhle mrňous má ale úplně jiné starosti, než volat domů - jeho úkolem je chránit stromy před kácením a všelikými jinými nebezpečenstvími, která jim hrozí převážně od lidí.
A to je hlavní téma filmu. Jeho příběh pojednává o klukovi jménem Ted, který žije ve světě bez stromů a jelikož dívka, do které je blázen, ze všeho nejvíc touží jednou opravdový živý strom vidět a sáhnout si na něj, může se Ted přetrhnout, aby o nich zjistil něco víc. Jeho pátrání ho nakonec zavede za tajemnou postavou jménem Jednoráz, který žije o samotě kus za městem a údajně ví, jak a proč stromy ze světa zmizely. K Tedovi je zprvu nepřátelský, ale nakonec se rozhodne ho do tajemství kolem ztracených stromů zasvětit.
Tolik stručně k úvodu děje. Ten není nijak extra komplikovaný, jakmile se představí všechny postavy, bude většině diváků asi celkem jasné, co je čeká dál a jak to všechno skončí. Příběh sice není úplně typickou animákovskou záležitostí (už jen jeho předloha je přeci jen trochu ponurá na knihu pro děti), problém ale tkví v tom, že všechny postavy jsou naprosto šablonovité a jen těžko si získávají vaše sympatie.
Jediná, kdo mě za celou dobu opravdu pobavil, byla Tedova hyperaktivní babča, kterou perfektně vystihuje heslo "Vždy připraven!" Zbytek charakterů jen plní svoje typické škatulky a třeba takový Lorax, který by měl být logicky důležitý, je naprosto plochou a podřadnou postavou, která jen trochu moralizuje a postará se o dvě tři vtipné hlášky.
S tím souvisí i další problém. Lorax je sice poměrně zábavně napsaný, ovšem jednak vám bude připadat, že půlku gagů už jste viděli či slyšeli někde jinde, a jednak se film většinu času jaksi nemůže rozhodnout, čím že to vlastně chce být - komedií, pohádkou nebo ekologuckou agitkou? Může se sice pochlubit pár slušnými scénami a hláškami (těm bezkonkurenčně kraluje medvědí defibrilátor), ale většinu času se prostě nedokáže vyškrábat nad obyčejný průměr.
Z vizuálu pravděpodobně taky nikdo užasle hvízdat nebude, pohybujeme se opět ve vodách lehkého nadprůměru. Prostředí je poměrně zvládnuté, ale místy chudé a nic moc originálního na vás nikdy nevybafne. Pro oči nejzajímavější je rozhodně Loraxův les, kterému vévodí pastelové barvy, a pokud máte rádi trochu toho kýče, zde byste se mohli řádně namlsat. Vizuální zpracování vlastně poměrně věrně odráží ilustrace z knihy, což je ale trochu problém, jelikož ty jsou poměrně jednoduché a zde ve 3D animaci to úplně nefunguje.
Hlavní myšlenka Loraxe ale nespočívá v boření žánrových klišé nebo rozesmívání dětí. Stejně jako již zmíněný Grinch je tahle story základem pro Seussovu snahu upozornit na současný ekologický problém. Kácet stromy je prostě špatné a Lorax vám o tom poví své. Je otázka, zda právě tohle je ideální myšlenka filmu (a knihy) pro děti a zda ji ti nejmladší vůbec pochopí.
Starší diváci se zase nad ostentativní agitací zřejmě jen pousmějí, popřípadě si zamnou ruce, pokud jsou z řad ekologických aktivistů, a tak je skupina, kterou by poseltví filmu mohlo zasáhnout, poměrně úzká. Pro sdělení celé myšlenky by navíc Loraxovi stačila asi poloviční stopáž a je poznat, že je trochu uměle natahován, aby vůbec zapadl do škatulky celovečerního filmu.
Na otázku, zda se připojí k hravým pixarovským Příšerkám nebo VALL-Imu, musím odpovědět, že spíš ne. Lorax prostě bezradně přešlapuje a přešlapuje, až se dopajdá k rozpačitému výsledku. Vetší pozornosti hoden není, rozhodně se ale nemusíte bát pustit ho menším dětem, které by mohl slušně pobavit a dokonce by si mohly odnést aspoň něco z to jeho neobratného poselství.

Český trailer filmu Lorax

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 19. víkend
Box office: Opice přichází Nový díl opičí ságy nazvaný Království Planeta opic se ujal vedení tržeb amerického žebříčku podobně jako tomu bylo u předchozích dílů. čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Stovky bobrů 8/10
Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Království Planeta opic 7/10
Recenze: Království Planeta opic se pokouší zahájit další trilogii s novými postavami V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie. čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 10. 5. 2024 - 16. 5. 2024
TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů Docela zajímavě vypadá televizní nabídka tohoto týdne, v níž dominují premiérová uvedení dvou atraktivních titulů. Prvním je třetí díl hororové série V zajetí démonů, tím druhým pak oscarové drama Jidáš a černý mesiáš.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Grinch pořádá hon na pačlověky a chce splnit tři přání pro Popelku (16.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Vánoční klasika Grinch dostala nový animovaný kabát (10.11.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Grinch je svědkem Putinovým, který miloval dívku v pavoučí síti (07.11.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zbytečně krutý cvokař James Brown má rád velryby a pašuje kontraband (02.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lotrando, Zubejda a zvadlý gigolo se bouří, protože Grinche je těžké zabít (03.08.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Grinch krade vánoce v novém traileru (14.06.2018 19:58 v Novinky | Trailery)
- Benedict Cumberbatch jako Grinch v prvním traileru (08.03.2018 17:58 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Tajný život mazlíčků uhnul k tuctové záchranné misi (04.08.2016 18:00 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Zootropolis: Město zvířat překonalo očekávání (07.03.2016 08:47 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Johnny English, Jackie Chan a Temný rytíř povstávají (24.10.2014 07:00 v Radar | TV tipy)
- Plakáty oscarových filmů v LEGO provedení a nepovedené scény (14.02.2014 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Grinch znovu ukradne Vánoce (08.02.2013 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Jaký byl rekordní rok 2012 (23.01.2013 18:59 v Komentáře | Box office)
- DVD tipy: 31. týden (30.07.2012 19:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Top 20 ČR: Prometheus bere zlato, ale na otvírák Mužů v černém nedosáhl (12.06.2012 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Poledňáková dala Avengers na frak (22.05.2012 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Světové tržby: Titáni jsou v čele, ale bez ovací (06.04.2012 09:55 v Komentáře | Box office)
- Box office: Aktualizovaná čísla za 12. víkend (29.03.2012 10:49 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu