Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Recenze: Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Vydáno: 12.07.2011 06:00 v sekci Recenze | Premiéry - Eduard Spáčil | foto: 2011 Warner Bros. Pictures

Harryho Pottera čeká nejtěžší a možná poslední zkouška jeho života - souboj se samotným Voldemortem. Závěrečný díl ságy o mladém čaroději s jizvou na čele je tu. Konec dobrý, všechno dobré?

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2Recenzoval/a Eduard Spáčil dne 12.07.2011 06:00. Harryho Pottera čeká nejtěžší a možná poslední zkouška jeho života - souboj se samotným Voldemortem. Závěrečný díl ságy o mladém čaroději s jizvou na čele je tu. Konec dobrý, všechno dobré? Hodnocení: 3.5

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Drama / Tajemný / Fantazie / Dobrodružný
USA, 2011 , 130 min.

Režie: David Yates
Scénář: Steve Kloves, J. K. Rowling
Kamera: Eduardo Serra
Hudba: Alexandre Desplat
Herci: Ralph Fiennes, Michael Gambon, Alan Rickman, Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Evanna Lynch, Domhnall Gleeson, Clémence Poésy, Warwick Davis, John Hurt, Helena Bonham Carter, Graham Duff, Anthony Allgood, Rusty Goffe

Česká premiéra: 14.07.2011

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 hodnocení na Kinobox.cz: 82.76 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když minulý týden startoval poslední raketoplán, psalo se o tom jako o konci jedné éry. Co znamená pro dobyvatele vesmíru Atlantis, to pro mladého čtenáře či filmového diváka Relikvie smrti, dalo by se říct s nadsázkou. Ať si o kvalitách knižních předloh J. K. Rowling či filmové série myslíte cokoliv, nemůžete je jednoduše ignorovat. Po necelých deseti letech od premiéry Kamene mudrců tu máme osmý, poslední potterovský film (i když u autorů knižních i filmových trháků nikdy neříkej nikdy).
Má cenu připomínat děj? Voldemort se dostal k Brumbálově hůlce, Harry a spol. právě pohřbili věrného skřítka Dobbyho a usilovně přemýšlejí, kde najít další viteál (předmět ukrývající část Voldemortovy duše) ke zničení. Schyluje se k nevyhnutelnému poslednímu souboji dobra a zla, síly jsou ovšem jako vždy zoufale nevyrovnané.
Knížku jsem četl dávno, první filmovou část Relikvií jsem si ale před projekcí pokračování zopakoval, abych se utvrdil v tom, že přes všechny výhrady (ano, dějově je to místy poněkud zoufalé poposedávání, resp. stanování na místě) jde o filmařsky silný, temně atmosférický kousek, který dává prostor hlavně ústřední trojici hrdinů. "Zoufalý" taneček Harryho a Hermiony považuji za jednu z nejlepších scén celé série. A ne, opravdu neujíždím na Stmívání.
Dvojka slibovala divácky vděčnější příběh a silně emocionální vyvrcholení celé ságy. Výsledek bych přesto nazval nejspíš důstojný. Neklesá pod nastolené standardy, na druhou stranu během sledování a cestou z kina jsem se nezbavil pocitu, že z toho materiálu šlo vytěžit mnohem více. Yates, resp. tvůrci jako by se zalekli možnosti skutečně temného epického finále, plného velkých činů a emocí. Jakkoliv natahovaně může celá série působit, knižní vyvrcholení je působivé a u závěrečného střetu jsem k prasknutí napjatý hltal stránku za stránkou. U filmu jsem naopak čekal, kdy "to" konečně přijde, a tu se objevily titulky. Přeháním, ale ne moc.
Stopáž sto třicet minut je ta nejstřídmější v celé potterovské historii, což má paradoxně za následek, že bych si přál film raději delší, pomalejší, ale s výraznějším emocionálním otiskem. Jak silně působil v úvodu první části Relikvií třeba Hermionin odchod od mudlovských rodičů! Kolik se toho podařilo vyjádřit na tak malé ploše. Teď umírají divákovi sympatické postavy ve velkém a režisér se u toho málem ani nepozastaví. Stejně trestuhodně nevyužitý je dějový zvrat v "bílé nádražní hale", protože člověk ani na vteřinu nezapochybuje o tom, jak a jestli bude děj pokračovat dál. I celkovou temnotu tentokrát prosvětluje více humoru než posledně (převážně v podání "hláškostroje" Rona), což snímku ubírá na osudové naléhavosti.
Celou filmovou adaptaci vcelku logicky provází problém výskytu vysokého počtu postav a dějových linií a scenáristická nevůle / neschopnost / nemožnost kreativního škrtání. Člověka ale trošku zamrzí, když se posledním snímkem někteří staří známí jen tak mihnou, pokud tedy přežili, bez nějakého rozloučení. Možná se nemusel otrocky kopírovat i závěrečný doslov po devatenácti letech a šlo ho nahradit něčím filmově funkčnějším, ale to už jsme u "jádra pudla" všech potterovských scénářů. A to je námět na debatu dlouhou a vcelku zbytečnou, protože než někdo z hollywoodských hlavounů uzná, že je čas na reboot, ideálně v podobě televizního seriálu, musíme se spokojit s tím, co máme.
Poslední výtce neujde 3D. Upřímně, nebaví mě. A vlastně mě kromě Avatara a snad ještě blbiny Resident Evil: Afterlife 3D nikdy moc nebavilo. Obraz je tradičně příliš tmavý, a i když je něco vidět, tak se rozhodně nejedná o žádné prostorové orgie. Dabing s trochou vůle tradičně ujde, ale kombinace 2D a originálního zvuku s titulky bude teprve to pravé. Scény dobývání Bradavic, připomínající místy bojové výjevy z Pána prstenů, určitě lépe vyniknou.
Ale abych jen nekritizoval. Určitě nejde o špatný film: Yates naštěstí opět prokazuje svoje nadprůměrné řemeslné schopnosti - rozmáchlá, trikově náročná akce mu jde tradičně od ruky -, Alan Rickman konečně dostane trochu prostoru (byť je to samozřejmě stále trestuhodně málo), peníze na triky a výpravu jsou vidět, a jestli vám ústřední trio nepřirostlo k srdci, tak opravdu netuším, proč s filmovým Potterem ztrácíte čas. Odpověď na otázku, zda rozdělení Relikvií na dvě části mělo smysl, či ne, zní vcelku jasně: mělo. Pro producenty i fanoušky.
Pořád nevím, jestli to bylo jen z nachlazení, podráždění očí prostorovými brýlemi nebo jsem prostě sentimentální, ale u epilogu mi ukápla i nějaká ta slza. A možná se mi opravdu po brýlounovi s jizvou na čele, slečně přechytralé a hláškujícím zrzkovi bude stýskat...
Pozn.: Filmům o Harrym Potterovi se věnujeme podrobně i v našem velkém tématu!

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Největší zklamání (El, 15.07.2011 00:21) Reagovat

    Tahle recenze mi mluví z duše. Obrovsky pozitivní ohlasy přicházejí jen z úst lidí, kteří nečetli knížku. Konec série měl tak obrovský potenciál, ale všechen přišel vniveč. Byl to jen bezduchý plochý výcuc bez hloubky, emocí a hlavně spojitostí, které jsou páteří celého Harryho Pottera.
    Čekala jsem naprosto epickou bitvu, nápor emocí při Harryho cestě do Zapovězeného lesa. Nic. A hlavně největší scénáristická chyba bylo naprosté vynechání děje kolem diadému Roweny z Havraspáru, kde bez okolků vynechali čtvrt knihy při jeho hledání. Už od šestého dílu jsem byla zvědavá, jak to chtějí vymyslet, když se o něm nezmínili. Ale to, jak to vyřešili, je prostě k smíchu.
    Sedmička je prostě velké zklamání, přitom měla potenciál stát se nejlepším filmem.

  • poslední díl Harryho (Tereza Mandaková, 15.07.2011 23:06) Reagovat

    Myslím,že zakončení bylo skvělé,ale chyběla tomu podstatná věc. V jednu chvíly to bylo všechno zmatené a divné. Film mohl být maličko delší,ale velkolepé zakončení byl naprosto skvělé. Užila jsme si to a podle mě to byl jeden z nejlepších dílů Harryho Pottera :) .

    • Re: poslední díl Harryho (Tomášio Palíšek, 15.07.2011 23:35) Reagovat

      Vážená Tereza ukázala, jak objektivně kritizovat. Kritika této paní se mi velice (až na hrubku ve slově "chvíli", ale to se stává) moc líbí, a je vidět, že snaží být objektivní, což se mi na tomto názoru líbí. A co se týče stylistiky, je paní Mandáková mistryně.

      • Re: poslední díl Harryho (Tereza Mandaková, 16.07.2011 15:19) Reagovat

        Děkuji ti Tomášku,moc si toho vážím. A pro č jsi ty tam něco nenapsal? :)

    • Re: poslední díl Harryho (Tereza Mandaková, 16.07.2011 15:27) Reagovat

      S tím souhlasím. Celou knihu Harryho Pottra 7 shrnuli do 2 hodin. Všechno bylo moc urychlené. A ta bitva byla prostě k smíchu. Skoro vůbec tam nebyli emoce. Nic!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Robbie Coltrane (14.10.2022 19:45 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 6 nejlepších filmů Bruce Willise (09.04.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství slepě tápou ve vlastním scénáři (08.04.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata střeží Brumbálova tajemství a bojují se ztracenými iluzemi (06.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2021 opustily (22.12.2021 16:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Třetí Fantastická zvířata získala název (22.09.2021 18:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Rupert Grint (Ron Weasley, série Harry Potter filmů) (24.07.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Zemřela herečka Helen McCrory (17.04.2021 08:20 v Novinky | Zprávy)
- Nejvýraznější vánoční filmy od roku 2010 (19.12.2020 11:30 v Články)
- Mikkelsen bude Grindewald (26.11.2020 08:57 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Unesený Ozzy Osbourne ví, po čem muži touží (02.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tarzan a rudí američtí psanci prožívají podzim v New Yorku (22.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Novou Zjizvenou tvář natočí Luca Guadagnino (15.05.2020 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019 (15.02.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Nezlomný jezdec se vydává do Dunkerku, kde si zahraje čáru (15.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu